Εχθές ανακάλυψα ακόμα ένα τρόπο με τον οποίο μπορούμε να έχουμε τα ROMs στο δύκτιο.
Αυτή τη φορά, χρησιμοποιώ το RetroPie ως έχει, χωρίς την ανάγκη για το BerryBoot και iSCSI Targets.
Χρειάζεται όμως ένας NFS Server. Τα περισσότερα NAS (αν όχι όλα) το υποστηρίζουν. Νομίζω οτι μπορεί να στηθεί και σε windows server αλλά δεν το έχω επιχειρήσει ποτέ.
Στη δική μου περίπτωση, χρησιμοποιώ ένα RPi3 με το τελευταίο RetroPie και το FreeNAS 9.10:
1. Εγκατάσταση του RetroPie σε μια SD (χρησιμοποίησα μια των 4GBs).
2. Ενημέρωση του RP και εγκατάσταση του KODI (απαίτηση της missus!) απο το "Additional Packages" μέσα απο το μενού της εφαρμογής.
3. Ενεργοποίηση του Wait for network on boot (Απο το Raspi-Config)
4. Δημιουργία ενός Datastore (retropie) στο FreeNAS και ενός NFS mount point με τις παρακάτω επιλογές:
5. Δημιουργία ενός φακέλου στην SD του RPi ώστε να κάνουμε mount το NFS Share (/mnt/retropie)
6. Κάνουμε edit στο rc.local (sudo nano /etc/rc.local) και πριν το "exit 0" προσθέτουμε
/etc/init.d/rpcbind start
mount 192.168.1.100:/mnt/zfspool/rpi/retropie /mnt/retropie (αυτό αλλάζει ανάλογα με το setup μας)
7. Δημιουργία 2 νέων φακέλων στο /mnt/retropie που στην ουσία είναι οι 2 user folders απο το /home/ (kodi & pi)
8. Με το vipw utility (sudo vipw, επιλογή "2.nano"), αλλάζουμε τη διαδρομή προς τους user folders, στην περίπτωση μου:
kodi:x:109:65534::/mnt/retropie/kodi:/bin/false
pi:x:1000:1000:,,,:/mnt/retropie/pi:/bin/bash
9. Reboot. Αν το emulation station ζητήσει να κάνουμε ξανά config τo joypad, μάλλον δούλεψε!
9.1. Σ' αυτό το σημείο, πρέπει να ξανακάνουμε update packages απο το config του RetroPie
10. Μεταφορά των roms (με ftp) στη νέα τοποθεσία (με ftp αν βρίσκονται σε άλλο μηχάνημα στο δύκτιο ή με mv αν βρίσκονται ήδη στον δισκο του server)
11. Διόρθωση των permissions:
- Συνδεόμαστε στο RPi με SSH
- Δίνουμε τις παρακάτω εντολές:
sudo chown kodi:nogroup /mnt/retropie/kodi
sudo chown -R pii /mnt/retropie/pi
Αυτά τα ολίγα!
Βρήκα το BerryBoot να είναι λιγάκι ασταθές κι επίσης δεν ενημερώνεται και ιδιαίτερα συχνά...
Επίσης μ'αυτό τον τρόπο έχω μια πιο άμεση προσβαση στα αρχεία (δεν βρίσκονται μέσα σε κάποιο image) και μπορώ να χρησιμοποιήσω όσο χώρο απο το array θέλω, χωρίς να χρειάζεται να μπλέκω με image resizing.
Τυχόν απορίες, βαράτε ελεύθερα!
EDIT:
Να τα πρώτα bugs του οδηγού!
Το update packages του RetroPie πρέπει να γίνει αφου πρώτα ορίσουμε τη νέα τοποθεσία των user folders.
Κατα τη διάρκεια του update, μου πέταξε ορισμένα "Pathconf: Value too large for defined data type. Δεν παρατήρησα κάποιο πρόβλημα εως τώρα. Εχω την εντύπωση οτι αύτο διορθώνεται αν παραμετροποιήσω λιγάκι την εντολή mount στο rc.local
Θα παίξω λιγάκι μέσα στο ΣΚ να δω αν όντως υπάρχει θέμα. Αν όχι, το αφήνουμε ως έχει για την ώρα