Retropie

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.562
Αντιδράσεις
3.695
Εμαθα the hard way οτι ιδιας χωρητικοτητος SD καρτες δεν εχουν την ιδια...χωρητικοτητα μεταξυ διαφορετικων μαρκων!!

Ειχα φτιαξει ενα image σε μια φθηνη 32GB SD καρτα και οταν θελησα αυτο το image να το ριξω σε μια πολυ γρηγορη 32SD αλλης μαρκας...εφαγα ακυρο!

Η χωρητικοτητα της παλιας καρτας (και φυσικα το image που προεκυψε απο αυτην) ηταν κατα τι μεγαλυτερη απο αυτη της καινουργιας καρτας!!

Επρεπε να μικρυνω το image για να χωραει. Ολες οι προτεινομενες λυσεις οπου αφαιρουσαν ολο τον ελευθερο χωρο απο το image που εντοπισα ηταν για Linux.

Εβαλα λοιπον σε ενα virtual machine ενα Centos 7 και ξεκινησα. Δοκιμασα πολλες προτασεις αλλα μονο αυτη δουλεψε (προτεινω να μην χρησιμοποιησετε το flag -s διοτι σε εμενα εβγαλε θεματα).

Ασχετο: Οσοι παιζετε με MupenPlus καντε ενα update στον emulator. Μεγαλη βελτιωση.
 

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.562
Αντιδράσεις
3.695
Εχει κυκλοφορησει και επισημα η εκδοση 4. Το Ν64 emulation βελτιωθηκε πολυ. Αρα τα 3 παιχνιδια της προκοπης που εχει η συγκεκριμενη κονσολα μπορω να τα παιξω.

Στο εν τω μεταξυ μεσω των experimental εβαλα τα

Streets of Rage Remake (το μονο κακο ειναι οτι πρεπει να πατησουμε ESC για εξοδο απο το παιχνιδι αγκρρρ - Επιλεξτε Fast Mode Full Screen)

Giana's Return

Maldita Castilla (οδηγιες)

Στο OpenBor εφαγα τα μουτρα μου διοτι θελει κατι παμπαλαια paks που δεν μπορω να βρω πουθενα.

Γινεται μετα απο πολυ καιρο, πολυ δουλεια στο EmulationStation κομματι. Grid, αντικατασταση XMLs με SQLite, επιλογες χειρηστηριου ανα παικτη με GUI κτλ.

Eχουμε τη νεα Saturn core απο Mednafen να ψηνεται (αν και λογω ισχυς του Pi δεν εχω προσδοκιες)

Ελπιζω συντομα να τα δουμε στην επισημη κυκλοφορια.
 

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.562
Αντιδράσεις
3.695
Δεν ασχολειται κανενας με RetroPie????

Για μενα ειναι το απολυτο ονειρο καθε εμουλατοροβιου (ρετρο διοτι η ισχυς του Pi3 δεν του επιτρεπει να εξομοιωνει εξωτικα συστηματα ή να τρεχει emulators κλασης BSNES). Φανταστειτε να ειχαμε ενα τετοιο στα πετρινα χρονια των αρχων των 00s! :)

Συνεχιζω να ανανεωνω το ποστ 14 με πληροφοριες.

BTW δεν εχω καταφερει να τρεξω ChannelF
 

elefas

Retro Member
Joined
14 Αύγ 2007
Μηνύματα
213
Αντιδράσεις
45
Παρόν! Εγώ ασχολούμαι (όσο μου επιτρέπει ο ανύπαρκτος ελεύθερος χρόνος μου). Έχω στήσει ένα arcade bartop η ψυχή του οποίου είναι ένα RPi2 + RetroPie. Επίσης έχω να πώ πως αναμένω μέσω kickstarter τούτο εδώ το μαραφέτι (10x πιο δυνατό από το RPi3) και μια υποψήφια χρήση του είναι να αντικαταστήσει το RPi2 στο bartop.
 

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.562
Αντιδράσεις
3.695
Τα posts που αφορουσαν το Retropie απο το Rasperry Pi thread μεταφερθηκαν στο παρον thread.

Δειτε το ποστ 14 που εχει HINTS AND TIPS post για να γλυτωσετε χρονο και νευρα στηνωντας το RetroPie στο Pi σας
 

Lord Vek

Retro Member
Joined
11 Φεβ 2008
Μηνύματα
410
Αντιδράσεις
342
Και εγώ ασχολούμαι αλλά όχι σε βάθος. Ισα που έβαλα μερικά παιχνίδια για Nes, Snes, Master System, Mega drive και MSX (για κάποια από τα οποία διάβασα σχετικά εδώ μέσα αφού δεν είχα ποτέ τις original κονσόλες). Έχω συνδέσει και ένα χειριστήριο Playstation με αντάπτορα σε usb ο οποίος λειτουργεί τέλεια... Χρόνος δεν υπάρχει. Καλά τα λές, έπρεπε να είχαν εμφανιστεί όλα αυτά τα θαύματα πριν από 15 χρόνια!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.562
Αντιδράσεις
3.695
Σε εμενα εγινε χομπυ. Φοβαμαι οτι πιο πολυ ασχολουμαι να φτιαξω την απολυτη για τα γουστα μου εμουλατορικη εμπειρια παρα παιζω...

Ειναι εκπληκτικο τι μπορεις να κανεις με αυτη τη πλατφορμα...θελει χρονο και γερα νευρα...δυσευρετα και τα δυο.
 

ASiC

RetroMaNiaC
Joined
6 Φεβ 2008
Μηνύματα
648
Αντιδράσεις
79
Να 'μαι κι εγώ :)

Απο εχθές άρχισα ν' ασχολούμαι με το RetroPie μέσα απο το BerryBoot.

Αντικατέστησα το RPi2 στο σαλόνι με ένα RPi3 που δεν χρησιμοποιούσα τόσο καιρό. Του έβαλα ένα ασύρματο gamepad απο το amazon (Xeox Pro) κι ένα πληκτρολογιάκι με trackpad.

Το BerryBoot το χρησιμοποίησα για 2 βασικούς λόγους:

1. Μπορώ να έχω το LibreElec που χρησιμοποιώ έδω και χρόνια παράλληλα με το RetroPie και

2. Δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις iSCSI εύκολα, χωρίς να φας 1 βδομάδα σεττάροντας scripts!

Ειδικά το δεύτερο ήταν ο βασικός λίγος που έβαλα BerryBoot.

Το ρασμπεράκι πάει σφαίρα, καμία σχέση με την SD. Ούτε δίσκοι USB με εξτρα τροφοδοτικά.

Ένα 100GiB iSCSI Target στο FreeNAS μου, lz4 συμπίεση και φεύγω για κάψιμο!
 

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.562
Αντιδράσεις
3.695

1@ASiC[/USER] Σε εχασα! Too technical! Δωσε λεπτομερειες. Well done.

Πιθανον να ανοιξουμε υποφορουμ για τα λατρεμενα αυτα μηχανακια!

 

Kambia

Retired Admin
Joined
11 Ιαν 2008
Μηνύματα
13.650
Αντιδράσεις
1.224

Wally είπε:
1@ASiC[/USER] Σε εχασα! Too technical! Δωσε λεπτομερειες. Well done.
Πιθανον να ανοιξουμε υποφορουμ για τα λατρεμενα αυτα μηχανακια!
Είπα και γω.... μάλλον θα λέει κάτι πολύ τεχνικό ο Asic και δεν το πιάνω! Και γω θα ήθελα λεπτομέρειες επί του θέματος please :)

 

ASiC

RetroMaNiaC
Joined
6 Φεβ 2008
Μηνύματα
648
Αντιδράσεις
79

1@Wally[/USER] 1@Kambia[/USER]

Χεχε! Δεν είναι σχεδόν καθόλου geeky αυτό που έκανα, αντιθέτως γλύτωσα κάμποσες ώρες shell bashing :)

Tα παλικάρια του BerryBoot (http://www.berryterminal.com/doku.php/berryboot) δημιούργησαν έναν bootloader για το RPi που δίνει τη δυνατότητα να κατεβάσουμε και να εγκαταστήσουμε παραπάνω απο ένα λειτουργικά και να επιλέγουμε σε πιο θέλουμε να ξεκινήσουμε.

Χρειάζεται μία SD, τη μικρότερη δυνατή αν επιλέξουμε να εγκαταστήσουμε το/τα λειτουργικό/ά σε εξωτερικό USB ή σε κάποιο iSCSI target. Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και την sd για εγκατάσταση αλλά χάνεται όλη η μαγεία!

To iSCSI προϋποθέτει την ύπαρξη κάποιου iSCSI target server. Δηλαδή ένα NAS Appliance (FreeNAS, Nas4Free, OpenMediaVault, Synology και πολλά άλλα). Γίνεται και με windows αλλά μόνο σε server έκδοση και με την προσθήκη του κατάλληλου role.

To δικό μου setup αποτελείται απο έναν custom server (σύντομα θα μεταφερθώ σε κανονικό HP Proliant :D ) που τρέχει FreeNAS. Χοντρικά η διαδικασία:

1. Dataset (κοινός partition στη γλώσσα του ZFS) με ενεργοποιημένη lz4 συμπίεση. Ο αλγόριθμος είναι σχεδόν σα να μην υπάρχει απο άποψη φόρτου CPU και καταφέρνει ικανοποιητική συμπίεση.

2. iSCSI target 100GiB. To μέγεθος ρυθμίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του καθένα. Δεν υπάρχει τεχνικός περιορισμός. Η lz4 συμπίεση του dataset θ' αναλάβει να μηδενίσει τυχόν αχρησιμοποίητο μέρος του iSCSI file.

3. Κατέβασμα των αρχείων του BerryBoot, αποσυμπίεση και αντιγραφή σε μια κάρτα SD.

4. Ξεκίνημα του RPi με την κάρτα. Επιλέγουμε για destination το iSCSI target του server μας και φορμάρουμε με BTRFS. Υπάρχει και δυνατότητα ext4 αλλά βρήκα το BRTFS πολύ πιο σταθερό με το libreelec image. Και γενικώς είναι πολύ καλύτερο του ext4.

5. Επιλογή και εγκατάσταση του/των image(s) που θέλουμε. Η λίστα είναι παραπάνω απο πλήρες. Περισσότερες πληροφορίες στο site.

Μετά την εγκατάσταση του retropie, τα roms ανέβηκαν στο image μέσω SFTP κατεθείαν στο rpi. Γίνεται και με SMB που είναι ήδη εκατεστημένη και ενεργοποιημένη. Απλά είναι αρκετά πιο αργό. Μπορούμε επίσης να κάνουμε mount το iSCSI target σε ένα linux box και να κάνουμε απο εκεί τις μεταφορές αλλά είναι αρκετά πιο χρονοβόρο και θα πρέπει να διορθώσουμε και τα file/folder permissions στο τέλος.

Ότι απορίες υπάρχουν, ρωτήστε άφοβα :)

 

Kambia

Retired Admin
Joined
11 Ιαν 2008
Μηνύματα
13.650
Αντιδράσεις
1.224
Ευχαριστούμε ASiC για τις αναλυτικές πληροφορίες.

Υγ. Ωραία! Θα χώσω την D@redevil γι' αυτή τη δουλειά :diablotin: :diablotin: :diablotin:
 

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.562
Αντιδράσεις
3.695
Ευχαριστούμε ASiC για τις αναλυτικές πληροφορίες.

Υγ. Ωραία! Θα χώσω και εγω την D@redevil γι' αυτή τη δουλειά

χαχαχαχα
 

lazlo

RetroN00b
Joined
2 Ιαν 2008
Μηνύματα
13
Αντιδράσεις
6
Καλησπερα στην παρεα

Πηρα σημερα το raspberry Pi3 b και προσπαθησα να βαλω το retropie 4 ! αλλα ενω βαζω την καρτα και το αναβω κανει ολη την διαδικασια αλλα μετα μου δειχνει την οθονη με το retropie με το joystick για σημα χωρις το συστημα amiga, nintendo, atari, mame κτλ.

Οσες φορες και εαν το δοκιμασα δεν το φτιαχνει... δυστηχως δεν βρηκα αναλυτικο οδηγο για την εκδοση 4.

Μπορει καποιος να με βοηθησει?

Ευχαριστω
 

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.562
Αντιδράσεις
3.695
Συνδεσου στο RetroPie με WinSCP ή χρησιμοποιωντας τα Windows (βλεπει το RetroPie σαν δικτυακο υπολογιστη)

Μεσα στο φακελο roms υπαρχουν υποφακελοι amiga,nes,atari2600 κτλ. Βαλε εκει τα παιχνιδια του καθε συστηματος, κανε επανεκκινηση και θα εισαι ΟΚ.

Ασε την Amiga τελευταια. Ριξε ματια στο ποστ 14 αυτου του thread
 

geoanas

Commodore Vampire
Διαχειριστές
Joined
14 Ιαν 2006
Μηνύματα
2.225
Αντιδράσεις
266
Σε παρακολουθώ με αμείωτο ενδιαφέρον ! :thumbup:
 

lazlo

RetroN00b
Joined
2 Ιαν 2008
Μηνύματα
13
Αντιδράσεις
6
Wally είπε:
Συνδεσου στο RetroPie με WinSCP ή χρησιμοποιωντας τα Windows (βλεπει το RetroPie σαν δικτυακο υπολογιστη)
Μεσα στο φακελο roms υπαρχουν υποφακελοι amiga,nes,atari2600 κτλ. Βαλε εκει τα παιχνιδια του καθε συστηματος, κανε επανεκκινηση και θα εισαι ΟΚ.

Ασε την Amiga τελευταια. Ριξε ματια στο ποστ 14 αυτου του thread
Εχω παρακολουθησει πολλα θεματα για εγκατασταση και το post 14 εδω αλλα ολα αφορουν τις παλιες εκδοσεις. εγω εχω την εκδοση 4 απο το retropie και δεν βγαζει τα ιδια μενου.

Π.χ.

στο 7:45 εχει ενα μενου που παει αριστερα και δεξια και επιλεγεις τον emulator που θες π.χ. Amiga, atari κτλ.Εκει εχω κολησει για εμενα ΔΕΝ εμφανιζει κατι τετοιο παρα μονο την οθονη με το σχεδιο του joystick και γραφει retropie

Υποψιν ....ειμαι τελειος αρχαριος με το raspberry
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.562
Αντιδράσεις
3.695
Δεν παιζει ρολο η εκδοση. Το RetroPie οταν το πρωτοεγκαθιστας δειχνει 6-7 emulators διοτι τυγχανει μεσα στο φακελο roms, στον αντιστοιχο φακελο αυτων των emulators, να υπαρχει ενα παιχνιδι, ενας bootloader, κατι.

Το RetroPie δειχνει emulators για τους οποιους εχεις μεταφρει roms. Και καλα κανει. Δεν εχει νοημα να βλεπεις 60 emulators χωρις παιχνιδια.

Βαλε το RetroPie στο δικτυο σου. Αν συνδεθει θα το δεις σαν υπολογιστη στο My Computer -> Network του PC σου. Διπλο κλικ και θα εχεις προσβαση στον φακελο roms και τους υποφακελους του για να το γεμισεις roms.

Προετοιμασου να φας πολλες ωρες και να κανεις τα νευρα σου αρπα. Με διαβασμα και επιμονη ομως θα φτασεις σε κατι που θα το γουσταρεις. Διαβασε τι ελεγα εγω στην αρχη του thread :)
 

lazlo

RetroN00b
Joined
2 Ιαν 2008
Μηνύματα
13
Αντιδράσεις
6
Wally είπε:
Δεν παιζει ρολο η εκδοση. Το RetroPie οταν το πρωτοεγκαθιστας δειχνει 6-7 emulators διοτι τυγχανει μεσα στο φακελο roms, στον αντιστοιχο φακελο αυτων των emulators, να υπαρχει ενα παιχνιδι, ενας bootloader, κατι.
Το RetroPie δειχνει emulators για τους οποιους εχεις μεταφρει roms. Και καλα κανει. Δεν εχει νοημα να βλεπεις 60 emulators χωρις παιχνιδια.

Βαλε το RetroPie στο δικτυο σου. Αν συνδεθει θα το δεις σαν υπολογιστη στο My Computer -> Network του PC σου. Διπλο κλικ και θα εχεις προσβαση στον φακελο roms και τους υποφακελους του για να το γεμισεις roms.

Προετοιμασου να φας πολλες ωρες και να κανεις τα νευρα σου αρπα. Με διαβασμα και επιμονη ομως θα φτασεις σε κατι που θα το γουσταρεις. Διαβασε τι ελεγα εγω στην αρχη του thread :)
Ναι οντως το ειδα!!! Πετας ομως απλα το παιχνιδι μεσα στο καταληλο φακελο με τον emu???

Το emiga emu ομως θελει και kickstart! αυτο που το πεταω!?? Sorry που σας πρηζω αλλα εχω φαει το internet και youtube με αναζητησεις και δεν βρισκω σωστες απαντησεις οπως π.χ. τοσο απλα εσυ μου ειπες!!!
 
Μπλουζα