Aardvark είπε:
Tι κελεπουρι ωρε παιδια,εδω ολοκληρος Μαμες και ειναι δωρεαν,εχετε ξαναπληρωσει για emulator ποτε;
Εγω δεν εχω ξανασυναντησει.
Το τίμημα του δωρεάν ΜΑΜΕ είναι τα "καψόνια" που κάνουν οι devs στους χρήστες. Πχ προσθήκη άπειρων non-working games, "accuracy">playability, κόψιμο ενοχλητικών features (πχ δεν σου δείχνει τα missing games), συνεχείς αλλαγές στις roms και το format (κάτσε να βγει η 0.146 που ΟΛΑ τα .chd έχουν αλλάξει...). Αμφιβάλλω αν θα τα κάνανε έτσι άνετα όλα αυτά αν "ψήφιζες" με το πορτοφόλι σου. Φυσικά δεχόμαστε όλα τους τα χούγια όσο το πράμα είναι τζάμπα.
Όσο για επί πληρωμή emulators, δεν είναι κάτι τελείως εξωτικό, πχ το Magic Engine είναι εδώ και χρόνια #1 επιλογή για PC Engine και νομίζω μοναδική για PC-FX, ενώ αν θυμάσαι παλιότερα οι σοβαροί PSX emulators της εποχής (Bleem!, Connectix VGS) ήταν επί πληρωμή μέχρι που τους κυνήγησε η Sony. Επίσης οι ολοκληρωμένες ΝΟΜΙΜΕΣ λύσεις για Amiga (Amiga Forever) και C64 (C64 Forever) είναι επίσης επί πληρωμήν. A, υπάρχει και ένας για Philips CD-i, αλλά δεν αξίζει τα λεφτά του.
Προσωπικά νομίζω ότι ο κύριος λόγος που οι περισσότεροι είναι δωρεάν είναι η νομικά "γκρίζα" ζώνη που κινούνται οι ολοκληρωμένες λύσεις. Γιατί σαφώς και δεν θα αγόραζες κάτι που θα σε ανάγκαζε να ψάξεις μετά για πειρατικό BIOS που φυσικά ουδείς θα τόλμαγε να ενσωματώσει σε εμπορικό προιόν χωρίς license (η διαφορά πχ μεταξύ WinUAE και Amiga Forever...ξέρω, πήρες το Kickstart και το Workbench από την δική σου Amiga...). Ενώ η πιθανότητα να δεις επί πληρωμήν emulator για Sega/Nintendo κλπ μεγαθήρια από άλλον εκτός από τις ίδιες είναι 0% για προφανείς λόγους.
Προς Θεού, ΦΥΣΙΚΑ και είναι υπέροχο να υπάρχει τόσο μεγάλη γκάμα δωρεάν emulators και ίσως-ίσως και λιγουλάκι πειρατεία στα BIOS δεν μας χαλάει και τόσο, αλλά δεν έχω και αντίρρηση να υποστηρίξω χρηματικά κάτι που είναι καλό και φτηνό. Μέχρι τώρα δεν είχα "καταδεχτεί" να παίζω με πειρατικό Spectaculator και βολευόμουν ικανοποιητικά με τους δωρεάν, αλλά με την παρούσα προσφορά δεν με χάλασε.
Για να πω και την κακία μου (κάποια στιγμή θα περάσει ο
Billy από εδώ σίγουρα...) δεν είναι επίσης τυχαίο ότι για Amstrad ουδείς έχει ενδιαφερθεί να φτιάξει
πραγματικά πλήρη emulator, ούτε δωρεάν ούτε εμπορικό. Είστε μειοψηφία ρε!
Και για να μην φεύγουμε και τελείως εκτός, όποιος θέλει δωρεάν Spectrum emulator να κοιτάξει οπωσδήποτε τον
ZXSpin. Νομίζω ότι από τις τρέχουσες δωρεάν λύσεις είναι η καλύτερη επιλογή.