Ace
RetroAdept
- Αντιδράσεις
- 941
Δοκίμασέ το και θα δεις ότι θα κολλήσεις!Οκ δεν μπορώ να σκεφτώ πολλά games που θα έπαιζα με τόσο χοντροκομμένα spriteς, λες και έδωσες χάπια στο Atari 2600.
Δοκίμασέ το και θα δεις ότι θα κολλήσεις!Οκ δεν μπορώ να σκεφτώ πολλά games που θα έπαιζα με τόσο χοντροκομμένα spriteς, λες και έδωσες χάπια στο Atari 2600.
Είχε ζωή, πολύ σωστά, αλλά για αυτούς που τον αγαπούσαν ρε φίλε, που είχαν μεγαλώσει μαζί του και ήξεραν τα προτερήματα και τις αδυναμίες του, αλλά παράλληλα δεν τους περίσσευαν και τα φράγκα για αναβάθμιση στα 16bit...Ειχε ζωη ο amstrad ακομα το 1989 αλλα τα καλα του χρονια ηταν 1986 εως και 1988 οπως και τα αλλα δυο 8μπιτα. Ηδη απο το 1988 ειχε πιασει ο Atari ST που εριχνε συνεχως την τιμη η Atari και απο το 1990 η Amiga 500.
Ότι άξιζε, άξιζε αλλά πολλοί το 1988, συμπεριλαμβανομένου και εμού, δεν ήταν σε θέση να δώσουν ούτε τα 135 χιλιάρικα, για την 500άρα, ούτε τα 100 για τον έγχρωμο 6128, διάολε ούτε καν τα 75 για τον πράσινο 6128.@Takero72 35 ηταν πολλα. Αλλα αξιζε να τα γλυτωσεις και να παρεις ενα μπαγιατικο απο γεννησιμιου του προιον και ποσο μαλλον εν ετει 1988? 135 για να εχεις μια Amiga - εστω στο σαλονι - ηταν VFM.
@Ace Οι τιμες που εδωσα ηταν απο διαφημισεις του Pixel Μαρτης 1988 αρα αφορουσαν Φλεβαρη 1988. Παραλληλες εισαγωγες ερχοντουσαν φθηνοτερα.
Πενηνταπέντε καφετιά ο 6128 λέμε, για υπολογιστή, οθόνη και drive κομπλέ, το '87. Άστο, δεν υπήρχε τίποτα καλύτερο τότε, σε αυτά τα λεφτά, άκου που σου λέω...Αν έδινες 60 έπαιρνες c64 αν πήγαινες στα πολλά Amiga/ST. Ο 6128 για όσα προσέφερε ήταν ακριβος στα 110 χιλιάρικα
Εγώ πάντως σαν αντικειμενικός άσχετος κονσολάς που δεν έχει νοσταλγία και αγάπη για κανένα 8bit home computer, έχω παρατηρήσει ότι σε γενικές γραμμές (με εξαιρέσεις) ισχύει αυτός ο κανόνας:
Spectrum: Μεγαλύτερη λεπτομέρεια.
Αmstrad: Καλύτερα χρώματα.
Commodore 64: Καλύτερο scrolling.
Σαν κονσόλας θα προτιμούσα το ομαλό scrolling γιατί αυτό είχα συνηθίσει από το NES/Master System. Οπότε έλεγα ότι ο C64 είναι το καλύτερο home. Oμως η παλέτα του είναι τόσο άσχημη που μου προκαλεί κατάθλιψη. Κάτι σαν το CGA ένα πράγμα. Οπότε τώρα τελευταία αρχίζει να μου αρέσει καλύτερα ο Amstrad που έχει πανέμορφα χρώματα που πλησιάζουν το Master System και ας είναι κακό το scrolling στο 99% των παιχνιδιών. Ο Spectrum ποτέ δεν μου άρεσε γιατί και κακό scrolling έχει, και κακά χρώματα συν το color clash που όταν το πρωτοείδα δεν το πίστευα ότι το μηχάνημα δεν είναι χαλασμένο. Παρόλα αυτά, σε αρκετά μονόχρωμα παιχνίδια χωρίς scrolling μου φαίνεται είναι το καλύτερο.
Αν έπρεπε σήμερα να διαλέξω μόνο ένα μάλλον στον Amstrad θα κατέληγα.
Το Donkey Kong 2 και 3 πάντως τα θυμάμαι στα ηλεκτρονικά.Ντεν είκαμε 5200 στο ευρώπη, καρντιά μου!
Πέρα από την πλάκα, το arcade Donkey Kong το 1986, άντε τέλη '85, ήταν το "talk of the town", βροχή έπεφταν τα δεκάρικα. Ακόμα κι αυτό δηλαδή, που τώρα δεν σου φαίνεται κάτι, σε εμένα και όλους με τον x Amstrad, Spectrum, Commodore, μας φαινόταν Έβερεστ, το να το έχουμε στο σπίτι! Μην ξεχνάς επίσης ότι Ελλάδα (και Ευρώπη) δεν υπήρχε Donkey Kong -εγώ δεν το είχα πετύχει πουθενά, πάντως- όλοι παίζαμε το licensed, που τελικά έγινε παράνομο, Crazy Kong...
Πάντως, άσχετο, αυτό που έτσουζε αργότερα οικονομικά ήταν το κόστος αγοράς των cartridge των Snes και Megadrive.
Καλά αυτές οι κονσόλες ήταν εντελώς ασυμφορες. Όμως είχαν ένα υπέρ. Όλα τα παιχνίδια είχαν quality control και φτιαγμένα από μεγάλες ομάδες από επαγγελματίες που ξεζούμιζαν το μηχάνημα όχι όπως κάτι μεταφορές πχ σε Amiga Street fighter 2, final fight κλπ που τα έγραφαν 2 άτομα σε 3μηνες.
και το σημαντικότερο, μπορούσες να τα δανείσεις σε φίλο ή να δανειστείς ο ίδιος χωρίς να φοβάσαι αν θα στα χαρακώσει ή τα σπάσει. Με το NES είχα δανειστεί αρκετές φορές.Υπήρχαν τρόποι να επιβιώσεις σαν κονσολάς τότε. Τα καταστήματα ενοικίασης ήταν για εμάς το ίδιο πράγμα που ήταν το μαγαζί με τα πειρατικά για τους κομπιουτερόβιους. Από εκεί νοικιάζαμε, αγοράζαμε μεταχειρησμένα ή ανταλλάζαμε. Και το καλό με τα μτχ cartridge είναι ότι αντίθετα από τις δισκέτες ή τα CD, δεν φοβόσουν να τα αγοράσεις γιατί δεν χάλαγαν τόσο εύκολα. Οπότε για μένα δεν υπήρχε και καμία τρομερή διαφορά από το να πάρεις ένα σφραγισμένο game, πέρα από την κατάσταση του κουτιού και του manual.
Είχα την εντύπωση ότι τα drives είναι ένα θέμα.Έχω Amstrad και Amiga από το 1985 και κανένα δεν έχει χαλάσει, αν εξαιρέσω την 4000 που έπαθε ζημιά από την varta μπαταρία. Αντιθέτως παλαιότερα είχα sega cd που δεν λειτουργούσε το cd, gameboy advance που είχε πρόβλημα με την οθόνη όπως και gameboy το πρώτο με οθόνη και αυτό. Προφανώς οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι πιο σύνθετοι από τις κονσόλες αλλά το ότι δεν χαλάει καμία κονσόλα αυτό δεν είναι αλήθεια. Και τώρα μου έχουν φέρει ένα gameboy που χρειάζεται αντικατάσταση η οθόνη του. Έχω και ένα gamegear που χρειάζεται να αντικαταστήσω τους πυκνωτές του και πιθανώς ίσως και την οθόνη του. Τότε πολύ δύσκολα χαλούσε κάτι, τώρα υπάρχουν αρκετά συστήματα υπολογιστές και κονσόλες χαλασμένα. Έλα εδώ από το σπίτι να δεις να τρελαθείς με το πόσα χαλασμένα έχω.
Να φαντάστω gamegear λόγω πυκνωτών;Προσωπικά έχω καμιά 20αρια κονσόλες (εκτός φορητών), μόνο η μία δεν λειτουργεί. Μάντεψε ποια είναι.
Οχι, εξαίρεσα τα φορητά.Να φαντάστω gamegear λόγω πυκνωτών;
Αυτά ναι -αν και προσωπικά, δεν τα πέτυχα κάπου- ήρθαν κανονικά Ευρώπη, δεν την ξαναπάτησε η Nintendo! Το πρώτο Donkey Kong, είναι που ήρθε στην Ευρώπη, ως Crazy Kong.Το Donkey Kong 2 και 3 πάντως τα θυμάμαι στα ηλεκτρονικά.