Εστησα το Ubuntu 11.10 σε ενα Vaio SZ3XP (CoreDuo @2.0, 2GB RAM, GeforceGo7400 ).
Η νεα εκδοση ερχεται με το Unity. Δεν το πολυχωνεψα αλλα δεν μπορω να πω οτι ειναι χειροτερο ή καλυτερο απο το πρωτογονο Gnome.
To Unity λοιπον μου εβγαλε με το καλημερα blacklisted για Unity3D την 7400 (!!) , μετακομισε αριστερα τα min/max buttons και με autohide (!!), ειναι χωροταξικα περιορισμενο ως dash, ελαχιστες ρυθμισεις περιβαλοντος, δεν ειναι σαφες τι τρεχεις-τι φορτωνει-τι εχεις ανοιχτο κτλ
Οταν εκανα fallback σε Gnome ταξιδεψα πισω στα Win98. Χωρις καποια dash εφαρμογη (πχ σαν το Gnome Do) δεν πολυπαλευεται εν ετει 2011.
Εν ολιγοις νομιζω οτι το μεγαλυτερο προβλημα στο Ubuntu (μιας και αποτελει διανομη για αρχαριους ή για τυπους που δεν εχουν χρονο-ορεξη να κομπιλαρουνε πυρηνες) παραμενει το GUI. Το KDE παντως παλια μου ειχε αφησει καλες εντυπωσεις αλλα βλεπω να το σνομπαρει η κοινοτητα. Εχω ομως καιρο να το δω σε δραση οποτε δεν ξερω σε τι φαση βρισκεται.
Στα θετικα να επισημανω το appstore, το cloud storage, την αρκετα καλη αναγνωριση συσκευων, το γρηγορο boot. Επισης με εξεπληξε οτι ειχε εφαρμογη για remote desktop υπο RDP που χρησιμοποιω πολυ.
Μετα ομως ξεκινησαν οι χαζομαρουλες. Ασχετα binary σκουπιδια σε lib αρχεια, απαραιτητες σε εμενα εφαρμογες (πχ Teamviewer) δεν καταφερναν να στηθουν, το default ΙΜ (το Empathy) ειναι για κλωτσιες, το Pidgin παλαιολιθικης νοοτροπιας, καποια repositories στο Arakne που εβρισκα σε blogs δεν υφιστανται πλεον, για να παιξει η webcam πρεπει να ξαναγραψω το Ubuntu
, απλα πραγματακια οπως ενα widget καιρου θελουν ψαξιμο σε blogs και terminal κτλ
Θα του δωσω καποιες μερες διορια παντως.