Λοιπόν καλώς σας βρήκα και από το Ubuntu.
Πρώτα από όλα να αναφέρω τα εξής:
Όπως γνωρίζουν οι φίλοι είμαι ένας χρήστης που έχει τα Windows στο αίμα του. Αυτό σημαίνει πως μέχρι τώρα η πλήρης ενασχόλισή μου με τους υπολογιστές, περιλάμβανε αποκλειστικά και μόνο χρήση λειτουργικού Windows.
Τι μπορεί να πει, λοιπόν, ένας χρήστης που έχει μάθει να εργάζεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο όταν μετά από δεκαετίες βρίσκεται ξαφνικά μπροστά σε ένα νέο λειτουργικό;
Τι με εξέπληξε μέχρι στιγμής:
1). Η χρήση του live cd. Εξηγούμαι: Στο μηχάνημα που τα δοκίμασα αργά χτες το βράδυ, ξεκίνησα από live cd, έχοντας αρκετούς ενδιασμούς. Όταν ξεκίνησε το λειτουργικό παρατήρησα πάνω αριστερά ένα "Χ" και μπάρες σαν του κινητού. Κλίκαρα να δω τισ στο καλό είναι. Αμέσως παρότρυνση για σύνδεση στο Internet....... Είχα, απλά, ξεχάσει το Belkin draft n wireless stick στο μηχάνημα και το λειτουργικό το είδε χωρίς να κάνω τίποτε..... Τα λόγια περιτεύουν απλά εδώ......
2). Εγκατάσταση: Έγινε σφαίρα. Κυριολεκτικά μπορεί να τη κάνει και ένας αρχάριος, σχετικά, χρήστης.
3). Drivers: Έννοιωσα άβολα. Ξεκίνησαν τα πάντα, από μητρική, sound cards, VGA card, wireless stick, όλα δούλεψαν με τη μία. Σύνδεσα τον εξωτερικό μου σκληρό πάνω, τον είδε μια χαρά. Ξεκινώ να παίξω mp3, μου δίνει αναφορά ότι λείπουν codecs, τους κατεβάζει και η μουσική παίζει.
4). Σαν κάτι να λείπει: Νοιώθω εξαιρετικά άβολα, με ευχάριστο τρόπο. ΔΕΝ υπάρχει το εικονίδιο του avast πουθενά. Δεν υπάρχει και το εικονίδιο του Spybot και αν είσαι συνηθισμένος σε αυτά, κάτι νοιώθεις ότι λείπει.
5). Ταχύτητα: Καμία σχέση με τα XP. Το boot έγινε σφαιριδόν, και η απόκριση είναι "τζιτζί" !!! Απλά αναφέρω ότι έχω στήσει το λειτουργικό σε ένα μηχάνημα που έσωσα από τα σκουπίδια, μια και ο πρώην κάτοχός του ήθελε να το πετάξει. Ένα Prescott 3.0 giga με 1 giga pastartoo (όχι δεν τις πήρα από τον Ηρακλή) μνήμες διαφορετικών συχνοτήτων και specs, έναν 160 IDE δίσκο και μια 5200 FX η οποία όχι απλά είχε καμένο ανεμιστήρα, αλλά είχε σπάσει και ο πύρος που κράταγε τη ψήκτρα στη θέση της και έκανα ολάκερη μόντα να τη κάνω να δουλέψει.
Το λειτουργικό, φυσικά, επουδενί δεν διατείνω ότι το κατέχω. Αλλά στις επόμενες ώρες και μέρες, θα το ψάξω εις βάθος. Τώρα, θα παίξω με το desktop και θα πειραματιστώ, μια και διάφορα είναι εντελώς διαφορετικά σε σχέση με τα Windows.
Ευχαριστώ πολύ τον Paspartoo για την συνεχή, άθελά του, παρότρυνση, απλά νοιώθω και αισθάνομαι ότι έχω πολλά να μάθω εδώ.
Φυσικά, θα επανέλθω με ερωτήσεις όπου κολλήσω. Είμαι τύπος που αν κάτι μου αρέσει με τη πρώτη συνεχίζω ακάθεκτα, εδώ απλά, έπαθα.............
Δεν με ενδιαφέρει η χρήση του λειρτουργικού για παιχνίδια, εξηγούμαι, αλλά σίγουρα θα ξεκινήσω κάμποσα από δαύτα (όσα τουλάχιστον παλιά επιτρέπει η κάρτα που φοράει το μηχάνημα) μέσω wine για να δω τι γίνεται. Δεν εγκαταλείπω τα windows μια και είμαι μανιώδης gamer, αλλά σίγουρα πια με βλέπω για ένα καλό dual boot........
Και ένα μικρό update.
Με το μηχάνημα που περιέγραψα έτρεξα κανονικά 720p ταινίες, φυσικά και divx αρχεία που δεν έχουν και τόσο μεγάλες απαιτήσεις. Βέβαια 1080 ούτε λόγος, θα ανησυχούσα αν μπορούσαν να τρέξουν κανονικά.
Αναπαραγωγή μουσικών αρχείων, αρχείων video, άνοιγμα pdf, άνοιγμα αρχείων word, όλα μια χαρά.
Δεν έχω δοκιμάσει, ακόμα αποσυμπίεση rar και zip αρχείων. Δεν πιστεύω ότι θα έχω κάποιο πρόβλημα κι εδώ.
Δεν έχω εγκαταστήσει τίποτε third party (ακόμα) και όλα έγιναν με ότι δίνει το Ubuntu από τη "μάνα" του.
Μέχρι στιγμής, εξαιρετικά!