Ubuntu Linux.

Ρυθμισε το firewall σου :) το ubuntu δεν ρυθμιζει αυτοματα την ασφαλεια
 
Δεν φτάνει το firewall του router;

Θα το κοιτάξω άμεσα!!!!
 
ΟΚ παίδες.

Τώρα εγκαθιστώ το wine.

Η εγκατάσταση προγραμμάτων, ουδεμία σχέση έχει με τα Windows, πάντως, την πρώτη φορά που θα αποπειραθείς να εγκαταστήσεις κάτι είναι πραγματικά, άλλος κόσμος μπροστά σου. Αλλά άκρη βρίσκεις, ευτυχώς οι οδηγίες είναι λεπτομερέστατες.

Δεν βρήκα άκρη πως να αλλάξω τις ρυθμίσεις του firewall, το άφησα έτσι προσωρινά, αύριο θα το ψάξω με καθαρότερο μυαλό.
 
gapan είπε:
Φυσικά και φτάνει.
Ποτε δε φτανει ο firewall (οποιος κι αν ειναι). Δεν ειναι ουτε μαγικη συνταγη ουτε πανακεια :/ /emoticons/unsure@2x.png 2x" width="20" height="20" />
 
Aπλά φίλε Rakeesh,το software fiewall δεν είναι ανώτερο του hardware.

Αν είναι ΟΚ αυτό του router,δε χρειάζεται κάτι άλλο...
 
Στα Windows πάντως, έχω ενεργοποιημένο και το firewall του λειτουργικού αλλά και του router. Εδώ, απλά δεν βρήκα πως να το ρυθμίσω από το λειτουργικό, έχω χαθεί σήμερα!!!!!!!

Το wine εγκαταστάθηκε και τώρα εγκαθιστώ Quake II για να δω τι θα γίνει.

Δεν με βλέπω να κλείνω μάτι σήμερα.....!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Το Quake 2 έχει κι έκδοση για linux....!
 
@Μανος

Απλα ενεργοποιησε και hardware και software firewall και κοιτα τα λογκ του software (η τα notifications). Για να τα μπλοκαρει, σημαινει οτι οι εισβολες περασαν του router

@Pooky

Κατεβασε το firestarter (sudo apt-get install firestarter αν το αναγνωριζει) και ενεργοποιησε τον απο κει.
 
Leon είπε:
E γράψε ντε περιληπτικά! :) Μπορώ να φανταστώ κάποιους (μεγαλύτερο έλεγχο, καλύτερες επιδόσεις, ελαφρύτερο) αλλά χρειάζομαι κάποιον "γνώστη" να μου εξηγήσει πιο εμπεριστατωμένα.
Αυτά τα πράγματα καλύτερα να τα βλέπει ο καθένας μόνος του. ;)

Ναι σε όλα όσα είπες και αρκετά ακόμα. Αλλά το να πω εγώ "μεγαλύτερο έλεγχο" δεν σημαίνει κάτι για σένα. Θα βρεθείς πχ σίγουρα να κάνεις χακεριές όταν θα βγει καινούρια έκδοση του firefox και θα θες να την εγκαταστήσεις. Η επίσημη αναβάθμιση από το ubuntu θα έρθει μόνο μετά από 6 μήνες με την επόμενη έκδοση του ubuntu. Αναγκαστικά θα βγεις εκτός package management και αυτό σε debian based διανομές ισοδυναμεί με μεγάλους μπελάδες. Το ίδιο για οποιοδήποτε πακέτο θελήσεις να αναβαθμίσεις χωρίς να βρίσκεται ακόμα στα επίσημα repos και ακόμα χειρότερα αν θέλεις να εγκαταστήσεις κάτι που δεν υπάρχει καθόλου στα repos. Το ubuntu και κάθε debian-based διανομή είναι τέλεια αν δεν θέλεις καθόλου να ξεφύγεις από αυτά που σου δίνει από μόνη της. Αυτό ήταν ένα παράδειγμα μόνο, μπορώ να γράψω διάφορα για init scripts και παραμετροποιήσεις και για custom compiles και την αχρείαστη πολυπλοκότητα των debian και πολλά ακόμα, αλλά θα ξεφύγω πάρα πολύ.

Για να μη δημιουργηθεί καμία παρεξήγηση δεν λέω σε καμία περίπτωση ότι το ubuntu δεν είναι καλή διανομή, το αντίθετο μάλιστα. Δεν πιστεύω όμως ότι υπάρχει η μία ιδανική διανομή για όλους και επομένως δεν είναι και το ubuntu ιδανικό για όλους.

Leon είπε:
Μα δεν είμαι σίγουρος! Αλλά από benchmarks που έχω δει στο Phoronix το Ubuntu δείχνει να τα πηγαίνει πολύ καλά.
Benchmarks; Δεν μου λέει κάτι. Τα benchmarks θα μετρήσουν το πόσο γρήγορα πάει ο επεξεργαστής, η κάρτα γραφικών, οι μνήμες. Καμία σχέση με το ίδιο το λειτουργικό και την απόκριση που θα έχεις από αυτό. Δεν πρόκειται δηλαδή να δεις διαφορές στα fps που βγάζει η κάρτα γραφικών ή στο πόσο γρήγορα γίνεται το encoding ενός H264 video εφόσον χρησιμοποιείς το ίδιο software/drivers. Νομίζω όμως πως το gnome που παρέχει το ubuntu είναι αρκετά βαρύ συγκριτικά όχι μόνο με άλλα DEs αλλά και με το ίδιο το gnome όπως θα μπορούσε να είναι και ο kernel αναγκαστικά για να μπορεί να υποστηρίξει αυτοματοποιημένα όσο το δυνατό περισσότερο hardware γίνεται, είναι βαρύς. Δεν ξέρω βέβαια για το 9.04 αφού δεν το έχω δοκιμάσει, η εμπειρία μου είναι από προηγούμενες εκδόσεις.

Leon είπε:
Το γνωρίζω αυτό, αλλά αντί να κάθομαι να κάνω compile νομίζω ότι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσω το "κανονικό" λειτουργικό. Φαντάζομαι (χωρίς ξέρω) ότι και σε θέματα συμβατότητας/σταθερότητας/ταχύτητας θα είναι καλύτερα.
Υπάρχουν σίγουρα σημαντικοί λόγοι να μείνει κάποιος με την προτεινόμενη για κάποιο software διανομή. Πχ αν θέλει κάποιος να τρέξει oracle φυσικά και θα χρησιμοποιήσει μια από τις υποστηριζόμενες από την ίδια την oracle διανομές. Ναι φυσικά μπορεί κάποιος να την κάνει να τρέξει πχ σε slackware, αλλά ποιός ο λόγος να χάσει την εμπορική υποστήριξη (για την οποία υποτίθεται ότι αγόρασε την oracle), η οποία παρέχεται μόνο σε συγκεκριμένες διανομές;

Αν όμως μιλάμε για open source προγράμματα, τότε τελικά καταλήγεις να κάνεις τη σύγκριση του τί είναι πιο συμφέρον: να συντηρείς μια ακόμα διανομή για να τρέχεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, ή να συντηρείς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σε μια διανομή που χρησιμοποιείς ήδη;
 
Rakeesh είπε:
@ΜανοςΑπλα ενεργοποιησε και hardware και software firewall και κοιτα τα λογκ του software (η τα notifications). Για να τα μπλοκαρει, σημαινει οτι οι εισβολες περασαν του router
Θα το κοιτάξω.

Eξαρτάται κι από τον router φυσικά... ;)
 
Rakeesh είπε:
Ποτε δε φτανει ο firewall (οποιος κι αν ειναι). Δεν ειναι ουτε μαγικη συνταγη ουτε πανακεια :/ /emoticons/unsure@2x.png 2x" width="20" height="20" />
1ον δεν υπάρχει περίπτωση το software firewall να είναι καλύτερο του hardware. 2ον, έχετε συνηθήσει από άλλο λειτουργικό να βάζετε διάφορα πράγματα που δεν καταλαβαίνετε τι κάνουν (όπως πχ firewalls που τελικά αποδεικνύονται να είναι τα ίδια spyware) περισσότερο για να κόψετε διάφορα ζωύφια, άλογα και malware σαχλαμάρες να phone-home. Τέτοια πράγματα απλά δεν υπάρχουν εδώ.
 
Ευχαριστώ πολύ παιδιά.

Gapan λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη αυτό που γράφεις. Έχω ενεργοποιημένο το firewall του Speedtouch οπότε, αφού δεν έχουμε σκουλήκια και άλλα ζωντανά, λογικά πρέπει να είναι μια χαρά.

Επέλεξα το Ubuntu για να ξεκινήσω να μαθαίνω το νέο, για μένα, λειτουργικό, έχοντας λάβει υπόψη πολλά από όσα διάβασα, για τη φιλικότητα ως προς τον αρχάριο χρήστη. Από ότι βλέπω μέχρι τώρα, τα πράγματα επιβεβαιώνονται.

Συνεχίζω να αισθάνομαι άβολα ως προς το θέμα ότι πουθενά δεν υπάρχει κάποιο antivirus να τρέχει από κάτω, βλέπεις είχα συνηθίσει να ακούω κάθε τρεις και λίγο "Virus database has been updated" και σήμερα που δεν το έχω ακούσει, κάτι μου λείπει υποσυνείδητα! (Μου λείπει ευχάριστα πάντα, ε; )

Από το μέτωπο του wine, τώρα, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα από ότι φανατζόμουν. Το Quake II έτρεξε μια χαρά, απλά χάνει το πληκτρολόγιο όταν κινείς το mouse και πρέπει να ξαναπατήσεις το πλήκτρο που πάταγες. Σπαστικό μεν, αλλά το πρόγραμμα κατά τα άλλα έτρεξε μια χαρά, κανένα πρόβλημα στα γραφικά, κανένα πρόβλημα στον ήχο. Το μενού που επιλέγεις συμβατότητα αρκετά ενθαρρυντικό.

Συγνώμη προκαταβολικά, αν κάπου σας πετάξω καμιά "κοτσάνα" ή κάτι που θα σας κάνει να κυλιέστε στο πάτωμα από τα γέλια, είναι n00b εδώ, το είπαμε!!!!!!!
 
@Leon

φανταζομαι προλαβαν και σε κατατοπισαν ηδη,να και ενα παραδειγμα:

http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20090427#feature

τωρα βεβαια ,οταν ειπα καλο ειναι το ubuntu για αρχη δεν απεκλεισα οτι ειναι καλο και για συνεχεια και γιατι οχι και για παντα,ουτε και ισως θα ανεφερα το debian ,αν δεν ειχε καποιες ευκολιες που ανεφερα.

πιο πολυ το ειπα με βαση την αναβαθμιση που αναφερθηκε και οχι για να κοψω τα φτερα για καποιον ας πουμε που θελει να το δοκιμασει.

τωρα το να προχωρησει καποιος σε πιο δυσκολη διανομη ειναι καθαρα θεμα δικο του,εμενα απλα φαινεται ,με τα τωρα δεδομενα και επειτα απο διαφορα σοβαρα θεματα, να μου ταιριαζει το debian πολυ καλυτερα.

στον δικο μου υπολογιστη η διαφορα ειναι σα xp σε σχεση με windows professional η home vista με ultimate, σε πολυ γενικες γραμμες.

τελος σχετικο -ασχετο :απο το ubuntu.gr νομιζω προτειναν και αυτο:

http://www.ubuntupocketguide.com/index_main.html

επισης το how to forge εχει γενικοτερα πολυ καλους οδηγους.

παντως το θεμα ασφαλειας γενικοτερα ειναι ισως πιο πολυπλοκο απο της απλης επαναπαυσης λογω λειτουργικου.
 
@ Starsky και Gapan: Ευχαριστώ παιδιά. Πάντως κάποια στιγμή θα κοιτάξω και το Zenwalk αφού είναι τόσο highly recommended από τα μέλη αυτού του forum.

Αυτό που ανέφερες gapan σχετικά με το software που βρίσκεται εκτός packet management σε Debian διανομές, πράγματι ισχύει και μου έχει δημιουργήσει ουκ ολίγους πονοκεφάλους στο παρελθόν.
 
Το dual boot είναι έτοιμο και το Ubuntu τρέχει και στο server μου πιά.

Είναι λογικό από τα XP να μη βέπω καθόλου το δίσκο του Ubuntu;

Το κάθε λειτουργικό είναι εγκατεστημένο σε αυτόνομο δίσκο με έναν κοινό για storage.
 
Pooky είπε:
Είναι λογικό από τα XP να μη βέπω καθόλου το δίσκο του Ubuntu;

Το κάθε λειτουργικό είναι εγκατεστημένο σε αυτόνομο δίσκο με έναν κοινό για storage.
Ναι, τα Παραθυρα δεν αναγνωριζουν το συστημα αρχειων του Λινουξ (ext2, 3) αλλα αν υπαρχει αναγκη (δεν μπορω να φανταστω γιατι) υπαρχει καποιο προγραμμα γιαυτο

Απο τη στιγμη που εχεις ενα κοινο για storage δεν υπαρχει λογος να σε ανησυχει
 
Ευχαριστώ πολύ φίλε Rakeesh. Ευτυχώς δεν έγινε κανένα λάθος, όλα κύλησαν ρολόι. Αυτή τη στιγμή, κάνει boot με μενού και επιλέγεις πως και με τι θα ξεκινήσεις.

Πάρα πολύ όμορφα.

Το test μηχανάκι αποσύρθηκε και επίσημα εγκαταστάθηκαν, και θα μείνουν, στο server.

Μια ακόμα ερώτηση τώρα. Στο netbook μου έχω χωρίσει το σκληρό σε δύο Partitions, το δεύτερο είναι άδειο. Να βάλω Ubuntu netbook edition, ή προτείνετε κάποιο άλλο; Χώρο έχω 160 giga ελεύθερα, (όλο το partition δηλαδή), 2 giga ram, πιστεύω είναι υπεραρκετά.
 
Να δουμε ποσο ρολοι θα πανε τα πραγματα οταν χρειαστεις

1. να κανεις suspend τον υπολόγα

2. να αδειασεις τον Trash

3. να λειτουργησεις καποιο προγραμμα το οποιο θα κρασαρει μονο με μηνυμα "Segmentation fault" χωρις να υπαρχει τροπος να βρεις τι φταει

;)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
οσο καλό και αν είναι το νέο ubuntu, αν και βγηκε χωρίς φανφάρες, once you go Arch, you never go back
 
Πίσω
Μπλουζα