Υπολογιστές και κονσόλες που σώθηκαν από τα σκουπίδια και κάδους ανακύκλωσης.

Ενας συναδερφος απο την δουλεια μου χαρισε μια τηλεοραση που ηθελε να ξεφορτωθει.

Προκειται για την Philips 21PT2665/01, 21'' με δυο SCART εισοδους (η μια εχει η υποστηριξη RGB), μια composite εισοδο και μια εξοδο ακουστικων στην προσοψη.

Δυστυχως εχει σπασει η υποδοχη για το καλωδιο κεραιας και το τηλεκοντρολ ειναι εντελως νεκρο. Εξωτερικα εχει δει καλυτερες μερες και το θαλασσινο ντεκορ δεν βοηθαει ιδιαιτερα.

Παντως εχει εικονα καμπανα. Εκανα δοκιμουλα με το PC Engine και το Super SD System 3.

P4276003.JPGP4276004.JPGP4276005.JPGP4276006.JPGP4276007.JPG

Οτι πρεπει για το επερχόμενο wall of consoles!
 
Πολυ ωραια! Μετα από χρόνι ααπραξίας θα ξαναζησει ιστορικες στιγμές χεχε.
Θα σου προτεινα ατο κοντρολ να το σκαλισεις λιγο μηπως και παιξει. εκτος αν το εχεις ηδη κάνει...
 
Ειναι σαν να το εχει πατησει τρακτερ και λειπει και το καπακι για τις μπαταριες.

Παραγγειλα ενα απο το ebay.
 
Τα τηλεκοντρολ συνηθως με τα χρονια μαζευουν λαδι απο τα χερια μεσα.Εγω σε ενα που δεν δουλευε για crt το ανοιξα το ξεπλυνα καλα με ενα απορρυπαντικο για τα πιατα το αφησα να φυγει ολη η υγρασια και μετα ηταν κομπλε.
Παρομοιες crt philips εχω και εγω.Μου βγαζουν πολυ δυνατη εικονα με ωραια χρωματα και στις 21" και ειναι super για ρετρο παιχνιδια.Απο το service menu ειδα και τις ωρες λειτουργιας της philips και γενικα μου φανηκε πολυ απλο το service menu με επιλογες γεωμετριας - δυναμικη χρωματων rgb κ.α σε περιπτωση που χρειαστει κατι.

Παντως η συγκεκριμενη φαινεται ποιοτικη και ειναι της σειρας με contrast plus.Φωτο απο την παρακατω σελιδα.


1587995510571.png
 
Ναι το ειχα διαβασει αυτο πριν την παρω.

Το τηλεκοντρολ ειναι σπασμενο σε πολλα σημεια, δεν ειναι θεμα καθαρισματος, αλλα για 12€ NOS (μαζι με τα εξοδα αποστολης) δεν θα εμπαινα στον κοπο ετσι κι αλλιως.

Ξερεις πως μπαινει στο service menu;
 
Ξερεις πως μπαινει στο service menu;

Nαι στις δικες μου philips ανοιγω κανονικα την τηλεοραση και παταω στο τηλεκοντρολ 6+2+5+9+6 + το κουμπι menu η το κουμπι info.

Kαι τα 2 κουμπια (menu η info) μπορει να βγαλουν διαφορετικες ρυθμισεις για το s.m Aναλογως και το μοντελο της tv οπως εχει τυχει σε μενα.

Mε το που κλεισουμε απο το τηλεκοντρολ την tv αποθηκευονται οι ρυθμισεις.

Στην παρακατω φωτο ειναι το menu με τις βασικες ρυθμισεις.Αν σε βγαλει στο αλλο με το menu κλεισε την οθονη απο το τηλεκοντρολ και ανοιξε την παλι και ξαναπατα τους αριθμους με το info στο τελος.

Για οσους δεν ξερουν το service menu ειναι για τους τεχνικους τηλεορασεων.Δεν ειμαι τεχνικος και για να μην γινει καποιο λαθος με το service menu ας ρωτησει καποιος εναν τεχνικο τηλεορασεων.

Μιας και ειχα τσεκαρει το menu εκει που λεει white tone ειναι η δυναμικη των rgb χρωματων.Εγω πχ τα και τα 3 rgb τα εχω βαλει ολα στο 24.Οχι οτι υπηρχε προβλημα αλλα καπου εκει παιζουν απο οτι ειχα δει και σε αλλες παρομοιες philips.Πατησα και το clear για να πανε τα ERR στο 0 0 0 0 0

Η ωρες λειτουργιας ειναι πανω αριστερα εκει που γραφει 4743

Εκει που γραφει 128 197 000 000 208 008 003 απ οτι εχω δει ειναι οι αριθμοι αποθηκευσης για καποιες γενικες ρυθμισεις που τους ειχα αλλαξει απο το αλλο service menu.Σαν default ειναι αυτοι οι αριθμοι.Οταν αλλαζα πχ καποιες αλλες ρυθμισεις απο το αλλο service menu (δεν θυμαμαι τωρα ποιες ηταν αυτες) αλλαζαν και αυτοι οι αριθμοι.Οταν εβαλα τους αρχικους αριθμους επανηρθαν και οι ρυθμισεις που αλλαξα.Ειχα ασχοληθει πριν καιρο αλλα αν εχουμε γραψει πρωτα τις αρχικες ρυθμισεις πριν αλλαξουμε κατι σε περιπτωση που καναμε λαθος ειμαστε οκ ωστε να ξαναβαλουμε τις παλιες.

Προσοχη στις ρυθμισεις για τα (horizontal and verical hz γιατι αν θυμαμαι καλα) γιατι τα ειχα αλλαξει καταλαθος και η τηλεοραση επαιζε σαν να ειχα χαλασει μετα οταν ειχα αποθηκευσει τις ρυθμισεις.Ευτυχως δεν επαθε τιποτα.Ξαναεβαλα τις αρχικες ρυθμισεις και ολα οκ.

Αυτες τις ρυθμισεις εχουν οι δικες μου philips.Tωρα αν καποια αλλη crt philips εχει διαφορετικο menu για geometry - white tone κλπ δεν γνωριζω.

crt menu.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία:
Για στήσε τα κουτάτα PC παιχνίδια σου να τα δούμε λίγο παρακαλώ :D
 
Το λυπηθηκα και το εσωσα μερικα λεπτα πριν ανακυκλωθεί: IBM NetVista X40i απο το 2000. Το οικονομικο μοντελο με Celeron 633MHz, 64mb RAM και δισκο 20GB. Μερικες φωτογραφίες:

P7256307.JPGP7256308.JPGP7256310.JPG

Κατω απο την οθονη υπαρχει ενα πτυσσόμενο διαμέρισμα με floppy και cdrom.

P7256312.JPG

Φυσικα δεν ηταν στην κατασταση που το βλεπετε. Ηταν βασικα γκρι απο την σκονη. Το φυσηξα, το καθαρισα με αζαξ και εβαλα ολα τα πλαστικα στην θεση τους, οσο ηταν δυνατο, γιατι φαινοταν σαν εχει φαει μερικες κλωτσιές. Ηταν τουλάχιστον 12-14 χρονια σε αχρηστία.

Εκτος απο το floppy και το cdrom που δεν δοκιμασα, φαινεται να λειτουργει φυσιολογικα. Εχει Windows ME, την αρχικη εγκατασταση της IBM. Φυσικα η μπαταρια του CMOS εχει τελειώσει και λειπει το πλαστικο κάλυμμα του κουμπιού On/Off.

Τι θα το κανω; Αναθεμα και αν ξερω! Αυτα τα ειχα φαει με το κουταλι στην αρχη της καριερας μου και δεν γυρναγα να τους ριξω δευτερη ματια. Τωρα για καποιο λογο υποτιθεται οτι ειναι cool. IMHO αν δεν ειναι ο πιο uncool, ειναι εκει ψηλα στους top πιο uncool υπολογιστες ever. Τελος παντων, οπως λενε και οι κινεζοι αν σωσεις καποιον τοτε εισαι υπευθυνος για αυτον, οποτε καποια στιγμουλα θα το λυσω, καθαρισω πιο διεξοδικα, θα ριξω μια ματια μηπως εχει χαλασμενους πυκνωτες και ισως το αναβαθμισω και ελαχιστα. Αλλη μια μερα, αλλο ενα project.

Επιπλεον διεσωσα απο την ανακυκλωση και μερικα πραγματακια NOS (new old stock):

Δυο καλωδια null modem και ενα σειριακο. Μια βαση που κραταει ενα εγραφο διπλα στην οθονη (τι !@#$%$ το πηρα αυτο; ).

P7256314.JPG

Δυο μετατροπεις 9pin 25 και δυο μετατροπεις απο μικρο καρφι στερεοφωνικο σε διπλο μονοφωνικο

P7256315.JPG

Μια καρτα PCMCIA αναλογικης και ψηφιακης τηλεορασης και video capture Lifeview FlyDVB-T Duo Cardbus, εντελως καινουρια και αχρησιμοποιητη. Δυστυχως η συσκευασια της αποσυντεθηκε στα χερια μου. Εσωσα ομως το εξωτερικο κουτι (το οποιο ξεχασα στην δουλεια οποτε δεν ειναι στην φωτογραφια).

P7256316.JPG

Και να σκεφτείτε οτι το πρωι που προσπαθούσα να σηκωθώ απο το κρεβατι έλεγα να μην παω στην δουλειά...

screen-shot-2020-06-29-at-9.14.06-pm.png
 
Ενας συνάδελφος επεσε σε μια περίπτωση για τηλεοραση για 20€ και με σκέφτηκε. Του ειπα να την αγορασει για μενα. Πρόκειται για μια Sony KV-14M1D, μαζι με το τηλεχειριστήριο της. Ειναι μια μονοφωνική τηλεοραση trinitron 14'' με SCART RGB. To service manual βρισκεται ευκολα στο internet, οχι ομως το user manual.






Οταν ηρθε ηταν πολυ σκονισμένη. Δούλευε, αλλα η εικονα ηταν μετατοπισμένη ελαφρά προς τα αριστερά οριζοντια. Το τηλεκοντρολ ηταν εξαιρετικα βρωμικο και ειχε μεσα τελειωμένες μπαταριες. Οταν τις αλλαξα δουλευαν μονο 2-3 πληκτρα. Αν και μετα την ταλαιπωρια με το πληκτρολογιο Ergodata ενα ακομα καθαρισμα ηταν το τελευταίο πραγμα που ηθελα να κανω, δεν ειχα αλλη εναλλακτική.




Το τηλεχειριστήριο ανοιγει εξαιρετικά δυσκολα και ειναι ευκολο να σπασουν τα γερικα πλαστικα. Χρησιμοποιώντας το πλαστικο ανοιχτήρι στο κατω πλαινο του τηλεχειριστηριου ανοιξα την μια μερια. Την κρατησα ανοικτη με μια πλαστικη σφηνα και εκανα το ιδιο για την αλλη πλευρα. Ετσι ανοιξε το κατω μερος και με χωρισα τα δυο μισα του καλύμματος.



Με πολέμησε οσο δεν παει και κατέληξα να σπάσω το τελευταίο μου πλαστικό ανοιχτήρι και να καρφώσω το ισιο κατσαβίδι στο δακτυλο μου!



Δυστυχώς στο εσωτερικο τα πράγματα ηταν πολυ χειρότερα. Πρακτικα ολες οι επιφάνειες ηταν καλυμμένες με μια βρωμερή παχύρρευστη γλίτσα. Έτριψα την πλακετα με την βουρτσα χρησιμοποιώντας νερο και απορρυπαντικό πιάτων. Την στεγνωσα, και την καθαρισα με μπατονετες και ισοπροπανολη. Τελος την περασα και ενα χερι με μπατονετες και contact cleaner. Προσπαθησα να ειμαι πιο ευγενικός με την μεμβράνη και να την καθαρισω μονο με contact cleaner, δεν υπηρχε όμως περίπτωση να περασει το επίστρωμα γλιτσας. Ετσι εφαγε και αυτη ολη την διαδικασια που ανεφερα πριν.



Ομοιως και για δυο κομματια του καλυμματος, το ημιδιαφανο κοκκινο πλαστικο καλυμμα που προστατευει την λυχνια υπερυρθων και το καπακι των μπαταριων. Καθαρισα τις επαφες για τις μπαταριες με contact cleaner. Συναρμολόγησα το τηλεχειριστηριο και πλεον παιζει σχεδον σαν καινουριο!

Οπλισμένος με το τηλεχειριστήριο και το service manual μπηκα στο service menu.



Αρχικα αντιμετώπισα μια μικρη δυσκολια γιατι ενω μπαινει στο service menu δεν σου επιτρέπει να αλλάξεις τιποτα. Για να μπορεις να κανεις ρυθμισεις, πρεπει οχι μονο να δωσεις εικονα, αλλα να ειναι και PAL. Σύνδεσα το mega drive αλλα αρχικα το ειχα γυρισμένο σε NTSC. Οταν τελικα το γυρισα σε PAL, φόρτωσα το 240p test suite και εκανα την ρυθμιση για να κεντραρει η εικονα.



Εν δραση.



Αφαιρεσα την εξωτερικη κεραια γιατι πλεον ο μονος σκοπος που εξυπηρετεί ειναι να βγάλει κανα ματι.



Οταν την αγόρασε ο συναδελφος του έδωσαν δωρεάν και τέσσερα gamepads. 2 PS1 dual analog controllers, ενα Dualshock 3 και μια φτηνιαρικη απομιμηση dual analog controller USB μαρκας μ' εκαψες Coltech. Δεν τα δοκιμασα ακομα γιατι ειναι καταβρωμικα.



Fun fact: μεχρι τωρα δεν ειχα κανενα φτηνιάρικο usb χειριστήριο μαϊμού!
 
Kατα 99% αυτην εχω και εγω και σε αυτην την crt κανω το retrogaming μου.
 
@freaktmp εχω μια ιδια αλλα η οθονη φευγει αρκετα στα αριστερα.
Μηπως εχεις εντοπισει ποιο εσωτερικο ποντεσιομετρο κανει οριζοντια μετατοπιση? (δεν νομιζω αυτες οι φτηνες Sony να εχουν ρυθμισεις γεωμετριας απο το GUI)
EDIT: και ομως εχει (attached) αλλα δεν εχω το σωστο τηλεκοντρολ. Εχω το 834 και θελει το 836. Θα ψαξω μηπως υπαρχει διαθεσιμο σε κανα μαγαζι...

Αλλο ενα τρελο ειναι οτι ενω στα 240p δειχνει ΟΚ (με εξαιρεση την αριστερη μετατοπιση), οταν βαζω Dreamcast μου τρωει απο πανω και κατω.
(θα επανελθω με φωτογραφιες). Βλεπω οτι και σενα σου τρωει απο πανω/κατω
 

Συνημμένα

  • Clipboard01.jpg
    Clipboard01.jpg
    144,7 KB · Προβολές: 5
Τελευταία επεξεργασία:
Και οι προχειρες φωτογραφιες (τις μικρυνα για να μπορουν να γινουν upload).

Aπο 240p Suite απο MegaCD και οι αλλες απο το αντιστοιχο του Dreamcast.

Στο MegaCD η γεωμετρια ειναι αψογη (τελειοι κυκλοι) και η εικονα θελει οριζοντια μετατοπιση

Στο Dreamcast η γεωμετρια μαλλον ειναι ΟΚ αλλα η εικονα θελει μαζεμα πανω και κατω
 

Συνημμένα

  • IMG_20201230_122219_1.jpg
    IMG_20201230_122219_1.jpg
    1,7 MB · Προβολές: 8
  • IMG_20201230_122435_1.jpg
    IMG_20201230_122435_1.jpg
    1,6 MB · Προβολές: 8
  • IMG_20201230_122941_1.jpg
    IMG_20201230_122941_1.jpg
    1,5 MB · Προβολές: 11
  • IMG_20201230_122419_1.jpg
    IMG_20201230_122419_1.jpg
    942,1 KB · Προβολές: 8
  • IMG_20201230_122916_1.jpg
    IMG_20201230_122916_1.jpg
    932,1 KB · Προβολές: 6
@freaktmp εχω μια ιδια αλλα η οθονη φευγει αρκετα στα αριστερα.
Μηπως εχεις εντοπισει ποιο εσωτερικο ποντεσιομετρο κανει οριζοντια μετατοπιση? (δεν νομιζω αυτες οι φτηνες Sony να εχουν ρυθμισεις γεωμετριας απο το GUI)
EDIT: και ομως εχει (attached) αλλα δεν εχω το σωστο τηλεκοντρολ. Εχω το 834 και θελει το 836. Θα ψαξω μηπως υπαρχει διαθεσιμο σε κανα μαγαζι...

Εγω αλλαξα λιγο την τιμη H.Center και ηρθε στα ισα της. Εισαι σιγουρος οτι δεν μπαινει στο service menu ακομα και με αυτο το χειριστηριο; Εχει ολα τα κουμπια που χρειαζεται να πατησεις...

Αλλο ενα τρελο ειναι οτι ενω στα 240p δειχνει ΟΚ (με εξαιρεση την αριστερη μετατοπιση), οταν βαζω Dreamcast μου τρωει απο πανω και κατω.
(θα επανελθω με φωτογραφιες). Βλεπω οτι και σενα σου τρωει απο πανω/κατω

Η φωτογραφια ειναι απο την NTSC εκδοση του παιχνιδιου. Σε PAL δεν τρωει καθολου.

Με την πρωτη ευκαιρια θα βαλω το dreamcast να ριξω μια ματια.
 
Λειπει το κουμπι Menu (που παιζει σοβαρη μπαλιτσα μεσα στο Service) οποτε δεν μπορω καν να πειραξω Φωτεινοτητα,Χρωμα κτλ
 
Αν ξερει καποιος καλα τις ρυθμισεις στο service menu μιας crt tv που εχει πεσει η αποδοση της μπορει να απογειωσει την ποιοτητα της εικονας.Σε μια crt τηλεοραση samsung που υστερουσε σε contrast σε σχεση με αλλες καλες crt με το servive menu σχεδον το διπλασιασα και τωρα μπορει να δειξει πολυ πιο λαμπερα τα χρωματα.Εχει και ρυθμισεις απο το 1 ως το 3 για το βαθος του μαυρου που θελεις χωρις να επηρεαζει την λαμψη των αλλων χρωματων.
 
Πριν 2 χρόνια είχα βρει στα σκουπίδια Amiga cd32 απόλυτα λειτουργικό και σε πολύ καλή κατάσταση. Φωτογραφία δεν έχω γιατί το πούλησα λίγο αργότερα.
 
Ενας συνάδελφος επεσε σε μια περίπτωση για τηλεοραση για 20€ και με σκέφτηκε. Του ειπα να την αγορασει για μενα. Πρόκειται για μια Sony KV-14M1D, μαζι με το τηλεχειριστήριο της. Ειναι μια μονοφωνική τηλεοραση trinitron 14'' με SCART RGB. To service manual βρισκεται ευκολα στο internet, οχι ομως το user manual.






Οταν ηρθε ηταν πολυ σκονισμένη. Δούλευε, αλλα η εικονα ηταν μετατοπισμένη ελαφρά προς τα αριστερά οριζοντια. Το τηλεκοντρολ ηταν εξαιρετικα βρωμικο και ειχε μεσα τελειωμένες μπαταριες. Οταν τις αλλαξα δουλευαν μονο 2-3 πληκτρα. Αν και μετα την ταλαιπωρια με το πληκτρολογιο Ergodata ενα ακομα καθαρισμα ηταν το τελευταίο πραγμα που ηθελα να κανω, δεν ειχα αλλη εναλλακτική.




Το τηλεχειριστήριο ανοιγει εξαιρετικά δυσκολα και ειναι ευκολο να σπασουν τα γερικα πλαστικα. Χρησιμοποιώντας το πλαστικο ανοιχτήρι στο κατω πλαινο του τηλεχειριστηριου ανοιξα την μια μερια. Την κρατησα ανοικτη με μια πλαστικη σφηνα και εκανα το ιδιο για την αλλη πλευρα. Ετσι ανοιξε το κατω μερος και με χωρισα τα δυο μισα του καλύμματος.



Με πολέμησε οσο δεν παει και κατέληξα να σπάσω το τελευταίο μου πλαστικό ανοιχτήρι και να καρφώσω το ισιο κατσαβίδι στο δακτυλο μου!



Δυστυχώς στο εσωτερικο τα πράγματα ηταν πολυ χειρότερα. Πρακτικα ολες οι επιφάνειες ηταν καλυμμένες με μια βρωμερή παχύρρευστη γλίτσα. Έτριψα την πλακετα με την βουρτσα χρησιμοποιώντας νερο και απορρυπαντικό πιάτων. Την στεγνωσα, και την καθαρισα με μπατονετες και ισοπροπανολη. Τελος την περασα και ενα χερι με μπατονετες και contact cleaner. Προσπαθησα να ειμαι πιο ευγενικός με την μεμβράνη και να την καθαρισω μονο με contact cleaner, δεν υπηρχε όμως περίπτωση να περασει το επίστρωμα γλιτσας. Ετσι εφαγε και αυτη ολη την διαδικασια που ανεφερα πριν.



Ομοιως και για δυο κομματια του καλυμματος, το ημιδιαφανο κοκκινο πλαστικο καλυμμα που προστατευει την λυχνια υπερυρθων και το καπακι των μπαταριων. Καθαρισα τις επαφες για τις μπαταριες με contact cleaner. Συναρμολόγησα το τηλεχειριστηριο και πλεον παιζει σχεδον σαν καινουριο!

Οπλισμένος με το τηλεχειριστήριο και το service manual μπηκα στο service menu.



Αρχικα αντιμετώπισα μια μικρη δυσκολια γιατι ενω μπαινει στο service menu δεν σου επιτρέπει να αλλάξεις τιποτα. Για να μπορεις να κανεις ρυθμισεις, πρεπει οχι μονο να δωσεις εικονα, αλλα να ειναι και PAL. Σύνδεσα το mega drive αλλα αρχικα το ειχα γυρισμένο σε NTSC. Οταν τελικα το γυρισα σε PAL, φόρτωσα το 240p test suite και εκανα την ρυθμιση για να κεντραρει η εικονα.



Εν δραση.



Αφαιρεσα την εξωτερικη κεραια γιατι πλεον ο μονος σκοπος που εξυπηρετεί ειναι να βγάλει κανα ματι.



Οταν την αγόρασε ο συναδελφος του έδωσαν δωρεάν και τέσσερα gamepads. 2 PS1 dual analog controllers, ενα Dualshock 3 και μια φτηνιαρικη απομιμηση dual analog controller USB μαρκας μ' εκαψες Coltech. Δεν τα δοκιμασα ακομα γιατι ειναι καταβρωμικα.



Fun fact: μεχρι τωρα δεν ειχα κανενα φτηνιάρικο usb χειριστήριο μαϊμού!
πολύ καλή τηλεόραση για 14αρα (ενα απο τα αγαπημένα μου μοντέλα)
 
Με την πρωτη ευκαιρια θα βαλω το dreamcast να ριξω μια ματια.
@Wally, εχει πρακτικά την ιδια συμπεριφορά με την δικη σου.

Τωρα που την εχω διορθωσει οριζοντια προς τα δεξια, στο mega drive ειναι αψογη και στο dreamcast παει λιγο δεξια και εχει φαει και καμποσο πανω και κατω.
 
πολύ καλή τηλεόραση για 14αρα (ενα απο τα αγαπημένα μου μοντέλα)
Καλη crt τηλεοραση ειναι για αυτες τις ιντσες και ειχε βγει και με πολλες διαφορετικες ονομασιες αυτος ο σχεδιασμος.Δυστυχως ισως να μην υποστηριζει καμια εκδοση ntsc σημα.
 
Πίσω
Μπλουζα