Διαμάχη της εταιρίας
Καραγιάννης-Καρατζόπουλος με τους κληρονόμους του σκηνοθέτη
Κώστα Ανδρίτσου.
<<Περίπου 60.000 ευρώ καλείται να καταβάλει η εταιρεία «Καραγιάννης Καρατζόπουλος Α.Ε.» στους κληρονόμους του σκηνοθέτη Κώστα Ανδρίτσου, σύμφωνα με απόφαση (6459/2004) του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Η χήρα και τα παιδιά του σκηνοθέτη Κ. Ανδρίτσου κατέθεσαν αγωγή στο δικαστήριο κατά της εταιρείας «Καραγιάννης Καρατζόπουλος Α.Ε.» υποστηρίζοντας ότι «είναι δικαιούχοι του πνευματικού δικαιώματος 15 κινηματογραφικών ταινιών και μόνον αυτοί έχουν το δικαίωμα της εκμετάλλευσής τους, μεταξύ άλλων και με τηλεοπτική μετάδοση, δεδομένου ότι δεν έχει καταρτισθεί σύμβαση ούτε έχει χορηγηθεί άδεια εκμετάλλευσης του δικαιώματος» όπως προβλέπει ο νόμος 2121/93 «Περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων».
Οπως αποδείχτηκε στο δικαστήριο, ο Κώστας Ανδρίτσος το χρονικό διάστημα από το 1967 έως το 1972 ανέλαβε έναντι καθοριζόμενης αμοιβής τη σκηνοθεσία ταινιών υπό την παραγωγή της εταιρείας «Καραγιάννης -Καρατζόπουλος». Αυτή την πενταετία γυρίστηκαν οι ταινίες: «
Ο σατράπης», «
Ο πιο καλός ο μαθητής», «
Οι άντρες δεν λυγίζουν ποτέ», «
Για μια τρύπια δραχμή», «
Η οργή του αδικημένου», «
Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του », «
Ξύπνα καημένε Περικλή», «
Ο θαυματοποιός», «
Ο τρελλός της πλατείας Αγάμων», «
Οι τρεις ψεύτες», «
Ο αχτύπητος χτυπήθηκε», «
Ο αγαθιάρης και η ατσίδα», «
Δουλικό αμέσου δράσεως», «
Ερωτιάρης του γλυκού νερού» και «
Αέρα, αέρα, αέρα». Παράλληλα, ο Ανδρίτσος μεταβίβασε στην παραγωγό εταιρεία όλα τα περιουσιακά του δικαιώματα επί των ταινιών και συγκεκριμένα όλες τις εξουσίες εκμετάλλευσής τους.
Το δικαστήριο έκρινε ότι κατά την κατάρτιση των συμβάσεων, πριν από 30 χρόνια οι συμβαλλόμενοι απέβλεψαν αποκλειστικά και μόνο στην εκμετάλλευση από την παραγωγό εταιρεία διά της προβολής τους στις κινηματογραφικές αίθουσες και όχι μέσω της τηλεόρασης, διότι απλούστατα η τηλεόραση τότε δεν ήταν διαδεδομένη στην Ελλάδα. Αποδείχτηκε μάλιστα από την αμοιβή που έπαιρνε τότε ο Ανδρίτσος και ήταν μόλις 60.000 δρχ. ανά ταινία.
Η εταιρεία «Καραγιάννης Καρατζόπουλος Α.Ε.» ενοικίασε τις συγκεκριμένες ταινίες τα έτη 1994, 1995, 1996 και 1997 στα ιδιωτικά κανάλια και για 59 τηλεοπτικές μεταδόσεις εισέπραξε συνολικά το ποσό των 144.000.000 δρχ.
Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή και υποχρεώνει την εταιρεία «Καραγιάννη-Καρατζόπουλου Α.Ε.» να καταβάλει στους κληρονόμους του σκηνοθέτη το ποσό των 59.193 ευρώ. Η παραγωγός εταιρεία θα έπρεπε να καταβάλει στους κληρονόμους το 7% επί του οικονομικού ανταλλάγματος για την τηλεοπτική εκμετάλλευση των 15 ταινιών, ήτοι το ποσό των 29.581 ευρώ. Επειδή όμως χωρίς να έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης προσέβαλε το ηθικό δικαίωμα της πνευματικής ιδιοκτησίας των κληρονόμων, οι τελευταίοι δικαιούνται αποζημίωση ίση με το διπλάσιο της αμοιβής που συνήθως καταβάλλεται για το είδος της εκμετάλλευσης, κι έτσι προκύπτει το 59.193 ευρώ.
Η δικηγόρος, Ελλη Ρούσσου, που χειρίστηκε την υπόθεση των πνευματικών δικαιωμάτων του αείμνηστου Κ. Ανδρίτσου, θεωρεί τη δικαστική απόφαση σημαντική γιατί «θέτει τέρμα στην χωρίς φραγμό εκμετάλλευση από παραγωγούς του παλιού ρεπερτορίου, όχι μόνο έργων των σκηνοθετών, αλλά και συνθετών και σεναριογράφων κ.λπ., ενώ για πρώτη φορά καθορίζεται ένα σοβαρό ποσοστό που θα παίρνει ο δημιουργός ως αμοιβή από την εκμετάλλευση του έργου του».>>
Από την Ελευθεροτυπία 13 Ιανουαρίου 2005
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Κώστας_Ανδρίτσος