...μιας και, έστω έναν χρόνο μετά, πρόσεξα πως το παρακάτω
Wally είπε:
Ο Μαστορακης ειχε διαθεση να βοηθησει και σας διαβεβαιωνω οτι βοηθα.Φυσικα και δεν μπορουσε ο χριστιανος να δει ενα site και να δινει στην ψύχρα ντοκουμεντα ή αναμνησεις του χωρις να γνωρισει συντελεστες, κινητρα και φιλοσοφια!
Αυτα τα περι ψευτογκλαμουριας...να σας πω οτι ηταν απο τους πιο "απλους" και ευγενεις "επωνυμους" ανθρωπους που εχω πετυχει και με εξαιρετικη χρηση της Ελληνικης γλωσσας (σπανιο πλεον).
Ο ανθρωπος εκανε πρωτος τα παντα στην Ελληνικη TV (scifi σηριαλς που δεν ξαναγιναν απο τοτε, σειρες θριλερ, τηλεοπτικες συναυλιες, ζωντανα σοου και τηλεπαιχνιδια κτλ κτλ) και οπως βλεπουμε στο goldtv ειχε τη νοημοσυνη να περισωσει κομματι απο αυτα.
Τωρα αυτα περι κινηματογραφικης σκηνοθεσιας, ο ανθρωπος απαντησε στη συνεντευξη. Εκανε εως εκει που εφτανε το budget. Εχει κανει αξιολογες ταινιες (Zero Boys, Blood Tide, Nightmare at Noon κτλ) και εχει χρησιμοποιησει ηθοποιους που αργοτερα εγιναν μεγαλοι σταρς. Εν πασει περιπτωσι ειναι ενας Ελληνας σκηνοθετης που ξεφυγε απο τα στενα πλαισια της χωρας μας, χωρις κρατικες επιδοτησεις και τετοια και καταφερε μια καριερα στο εξωτερικο.
αναφερόταν σε πρότερα δικά μου γραφόμενα, μου ήρθε η επιθυμία να σχολιάσω (τώρα που με..."ξύπνησε" το mail notification), ότι :
Όχι ότι δίνω και τόσο πολύ βάρος στην τότε επισήμανσή μου, σχετικά με το ότι "θα μπορούσε να είχε ήδη αυτο-προσφερθεί, για συνδρομή στην βελτίωση της DB" (...άλλωστε, και μόνο που το έκανε, έστω και μετά τη συνέντευξη, τον τιμά) - αλλά για χάριν "της κουβέντας μας", να σχολιάσω ως εξής : τί κι αν δεν γνώριζε το φόρουμ από μέσα...Νομίζω πως η εικόνα της DB είναι μοναδικά ενδεικτική για την ποιότητα, την συνέπεια, το μεράκι και την ορθότητα της. Σε βαθμό που όποιος έχει υλικό να προσφέρει, και δεν τρέχει ο ίδιος να σας βρει, να τελεί ΕΣΤΩ...εγκληματική αμέλεια. Κι ας ακόμα θεωρητικά ήσασταν οι χειρότεροι παλιοχαρακτήρες (που κάθε άλλο παρά είσαστε), το έργο σας είναι σούπερ.
...Διόρθωση : δεν είχα γράψει πως ο ΙΔΙΟΣ είναι "ψευτογκλάμουρας". Και, εννοείται, ούτε καν τίθεται θέμα της χρήσης της γλώσσας από μέρους του, της γνώσης του περί Ιστορίας (καλλιτεχνικής και όχι μόνο), κτλ... Αυτό που έγραψα ήταν πως ήταν από τους κύριους υπέυθυνους της εισαγωγής της ΚΙΤΣΟ-γκλαμουριάς στα τηλεοπτικά του τόπου, τη δεκαετία του '90. Και για την ακρίβεια, αυτό ακριβώς είναι που με χάλαγε, παν' απ' όλα, με τον Μαστοράκη : εισήγαγε ΑΚΡΙΒΩΣ το "επίπεδο" της Αμερικανικής (και έμμεσα και της Ιταλικής) τηλεοπτικής κουλτούρας του τότε. Φρέσκα πράμματα, πούλησαν στον κόσμο, ΑΛΛΑ από ποιότητα και βάθος........Δ Ε Ν. Γι' αυτό και δεν αμφισβητώ πως το ό,τι έκανε, το έκανε ευσυνείδητα (και δυστυχώς και ενσυνείδητα), αψόγως επαγγελματικά - αλλά μέχρι εκεί. Ήταν ένας καλός έμπορος ο Μαστοράκης. Σα να πούλησε Κοκακόλα. Η οποία ναι μεν είναι ουάου, αλλά οι γιατροί λένε μακρυά της.
...Και γενικά, στα υπέρ του ήταν η "διορατικότητα", ήξερε να βλέπει ευκαιρίες και να τις αρπάζει και χωρίς χρονοτριβές να τις βάζει στην πράξη να δουλεύουν, ήξερε να "κλέβει" πιασάρικες ιδέες, να μη μασάει στην προτοτυπία, και, και......Δεν αρκεί όμως η ευστροφία και η καπατσοσύνη για να "αξίζεις". Σίγουρα άνοιξε νέες αγορές, πολλοί έφαγαν ψωμάκι "εξ' αιτίας" του (...και μερικοί πολύ περισσότερα από ψωμάκι), ηθοποιοί, τεχνικοί, στούντιο, καναλάνθρωποι, σκηνοθέτες και όοοολοι οι είτε άμεσα-είτε έμμεσα σχετικοί, ΑΛΛΑ υπέθαλψε, την "αποχαύνωση μιας ολόκληρης δεκαετίας". Την Γκρηκ Τζενερέισιον Εξ. Μεγάλη δύναμη το γυαλί και η εικόνα που περνάει, ας μη κοροϊδευόμαστε, σχετικά με την κατεύθυνση συνειδήσεων... Στο μέτρο που του αναλογεί λοιπόν, ήταν διακριτά υπεύθυνος για τον...χομοκαταναλωτικισμό του '90. Κι αν δεν ήταν αυτός, θα ήταν άλλοι στη θέση του βέβαια, και θα 'ταν και πιο κιτς. Αλλά αυτό δεν τον δικαιώνει.
...Περί "ταινιών" και μπάτζετ : Άμα το 'χεις, και με
...παξίμαδα κάνεις παπαδοταινίες. Αλλά ΕΙΔΙΚΑ αναφορικά με one-on-one στη σκηνοθεσία, ε, νομίζω Η Τέχνη δεν του οφείλει και πολλά. Και για την ακρίβεια, διεκπεραιωτικός ήταν. Και τέτοιοι, υπάρχουν μιλιούνια. Οι δε ηθοποιοί -δεν ξέρω καν σε ποιούς αναφέρεσαι- δε νομίζω πως "μεγαλούργησαν", επειδή..."θήτευσαν" στο "σχολείο" του.......Κι εγώ κάποτε έσφιξα το χέρι του Γκάλη, αλλά δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι τα καλάθια τα έβαζε εξ' αιτίας μου.
Τέλος, όσο για το ότι δεν έφυγε εξωτερικό και χρεωκόπησε, συμφωνώ πως δεν είναι κατά του. Και μπράβο του για την πάρτη του. Και σίγουρα δεν ήταν λαμόγιο και δηθενατζής. Δεν ξέρω, αλλά φαντάζομαι πως δεν είναι χασομέρης σαν άνθρωπος. Για εργατικότατο τον κόβω. Αλλά όλο αυτό, απέχει πολύ από το να δρέψει δα και δάφνες, για την σκηνοθετική προσφορά του και μην τον συγκρίνουμε με τα χείριστα παραδείγματα του είδους, γι' άλλη μια φορά.