Wally
Retired Admin
- Joined
- 19 Ιαν 2006
- Μηνύματα
- 25.922
- Αντιδράσεις
- 4.679
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Επιδιώξη μας είναι να ψάχνουμε τρόπους να γεμίζουμε τις δεξαμενές των αναμνήσεων με την ιστορία των ετών και των τομέων που πραγματευόμαστε σαν χωρος. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος γι αυτό, απο το να επικοινωνούμε απευθείας με τους ανθρώπους που έγραψαν την ιστορία αυτή. Η προφανής μας αγάπη για την παλιά καλή Ελληνική τηλεόραση και η αγωνία μας να μαζευούμε πληροφορίες για την "αχαρτογράφητη" εκείνη περιοδο δεν θα μπορούσε να είχε καλύτερο συνταξιδιώτη - εκείνο το απόγευμα του Γενάρη - απο τον ίδιο τον κ Νίκο Μαστοράκη.
Ο κ Μαστοράκης μας είχε εντυπωσιάσει απο την αρχή. Απάντησε ευγενικότατα στο email μας, γνώριζε τις διαδικτυακές μας προσπάθειες μας και δέχθηκε να μας συναντήσει στα (πραγματικά πλούσια σε μνήμες) γραφεία του Radio Gold.
Εντυπωσιαστήκαμε ακόμα περισσότερο όταν τον συναντήσαμε. Ευγενικότατος, φιλόξενος, απλός, ευχάριστος. Άνθρωπος με βαθιά γνώση του αντικειμένου και πάνω απο ολα με διάθεση να τη μοιραστεί άνευ βεντετισμών και υστεροβουλίας.
Απο τα λεγομενά του φαίνεται η επιθυμία του να "τραβηξει" ενα κομμάτι του παρελθόντος απο την "ομίχλη". Το ευτυχές είναι οτι δεν μένει στα λόγια αλλά προχωρά σε πράξεις. Μια απο αυτές αποτελεί και το ηλεκτρονικό του πόνημα,το goldtv.gr, πραγματικό ηλεκτρονικό μουσείο (υπο άλλες συνθήκες χαμένων) στιγμών της Ελληνικής TV.
Ενα εγκάρδιο ευχαριστώ λοιπόν στον κ Μαστοράκη οχι μόνο για την διαφωτιστική κουβέντα αλλά και για τη βοήθεια που μας έδωσε για να συμπληρώσουμε αρκετά απο τα λήμματα της retrodb.gr.
Πολλά συγχαρητήρια στον Bernardc που επιμελήθηκε την απομαγνητοφώνηση και συνέταξε ερωτησεις. Τα πολλά λόγια ίσον φτώχεια. Βουρ στη συνέντευξη...

RETROMANIAX: Κύριε Μαστοράκη, το retromaniax.gr, στο οποίο θα δημοσιευτεί αυτή η συνέντευξη, νοσταλγεί τα πρώτα χρόνια της Ελληνικής τηλεόρασης. Για ποιο λόγο δεν σώζονται παρά ελάχιστα δείγματα αυτής στις μέρες μας;
Ν. ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ: Απλούστατα, επειδή όλοι εκείνο τον καιρό προσπαθούσαν να κάνουν προσωρινά πράγματα χωρίς να σκεφτούν ότι αυτό που έκαναν θα είχε συνέχεια. Και το αποτέλεσμα είναι ότι δεν υπάρχουν αρχεία, έχει γραφτεί λάθος η ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης των πρώτων καιρών και πολλά γεγονότα αγνοούνται. Πολλοί αναρωτιούνται πώς γίνεται εγώ να έχω τόσο μεγάλο αρχείο και η ΕΡΤ να μην έχει. Και πώς γίνεται εγώ να έχω τα δικαιώματα και να μην τα έχει η ΕΡΤ. Δεν ξέρουν ότι το σύστημα που ίσχυσε στην πρώτη φάση της Ελληνικής τηλεόρασης (και για πολλά χρόνια) ήταν της χορηγίας των προγραμμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΡΤ και η ΥΕΝΕΔ δεν πλήρωναν για την παραγωγή, αλλά ο διαφημιστής, που στην δική μου την περίπτωση ήταν (ανάμεσα σε άλλους) η ΑΣΤΗΡ TV του Γιώργου Ράλλη. Ο διαφημιστής (εταιρεία εκμετάλλευσης τηλεοπτικών προγραμμάτων) πλήρωνε την παραγωγό εταιρεία (GTV στη δική μου περίπτωση) για να κάνει την εκπομπή και εκείνη μάζευε διαφήμιση από χορηγούς και spots, έδινε το μισό εισόδημα στην ΥΕΝΕΔ η την ΕΡΤ. Στο υπόλοιπο μισό υπήρχε η αμοιβή μου, το κόστος της παραγωγής και το κέρδος της εταιρείας εκμετάλλευσης. Επομένως, το copyright και τα πνευματικά και δημιουργικά δικαιώματα ήταν μονίμως δικά μου. Η ΕΡΤ και η ΥΕΝΕΔ είχαν δικαίωμα μόνο μίας μετάδοσης για την οποία πληρωνόντουσαν το 50% των εσόδων από τη διαφήμιση.
Στην πρώτη φάση, δεν υπήρχε βίντεο – ότι κάναμε, το κάναμε live. Το κάναμε από ένα πολύ μικρό στούντιο, με δύο κάμερες Vidicon και με μία κονσολίτσα που είχε δύο inputs μόνο για τις κάμερες, και ένα τρίτο για το telecine, που δεν ήταν ακριβώς telecine, ήταν μια μηχανή προβολής κινηματογραφική και δύο spots δεξιά αριστερά. Όταν δεν δούλευε η μηχανή προβολής, συρταρωτά έβαζαν τις μακέτες, που ήταν φτιαγμένες σε γκρι χρώμα, με μαύρα γράμματα και έγραφαν «Διάλειμμα», «Διακοπή», «Βλάβη» και τέτοια. Όταν τραβούσες τη μακέτα, στη θέση της ερχόταν μια λευκή καρτέλα και βάζαμε μπροστά τον προτζεκτορα για τα τηλεοπτικά spots ή τις ξένες σειρές. Και όλα αυτά, ζωντανά, στον αέρα. Λοιπόν, εκείνο τον καιρό, ποιος να πρωτοσκεφτεί να κρατήσει αρχείο, με ημερομηνίες, πρόσωπα, με το ποιους εμφανίστηκαν (στην εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού ας πούμε στην οποία έκανα εγώ την παραγωγή και σκηνοθεσία, το "Αλάτι και Πιπέρι"), ποιος έπαιξε τι, πότε ήταν αυτό, ποιους είχε ο Βενετσάνος στη μουσική του την εκπομπή, κτλ. Εποχές όπου ο Όμηρος Αθηναίος έβγαλε strip-tease και χάλασε ο κόσμος στις 12 το μεσημέρι! Όλα αυτά είναι πράγματα που τώρα θα είχαν πολύ σημαντική αξία για τις επόμενες γενιές, και τηλεανθρωπων, αλλά και θεατών που θα ήθελαν να μάθουν.

Ο διάδρομος εξω απο το γραφείο.Σε πρώτο πλάνο ενα μηχάνημα 2 ιντσών απο τα πρώτα χρόνια της Ελληνικής τηλεόρασης
RETROMANIAX: Εντύπωση πάντως κάνει το πόσο μικρή είναι και η ηλεκτρονική καταγραφή της ιστορίας της Ελληνικής TV. Πέρα από το Αρχείο της ΕΡΤ, όλες οι άλλες είναι ιδιωτικές προσπάθειες.
Ν. ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ: Και μιας και αναφέρθηκες στο Αρχείο της ΕΡΤ, παρατήρησες σε τι κακή ποιότητα είναι τα video? Πόσο παράξενα σχεδιασμένο είναι το portal και πόσο δύσκολο είναι για κάποιον να εντοπίσει αυτό που αναζητά? Και είναι κρίμα γιατι ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα και των φορολογούμενων και της Ευρώπης και θα μπορούσε να είναι πολύ σωστότερο το αποτέλεσμα.
Εγώ κατάφερα, αν και ιδιώτης, να έχω flv σε σχεδόν τηλεοπτική ποιότητα επειδη έκατσα και πειραματίστηκα. Σε πληροφορώ ότι όλα τα video που έχουν ανέβει, που ξεπερνούν ήδη τα 2500, τα έχω κάνει flv εγώ. Η επεξεργασία ειναι η εξής. Από 2 ίντσες το παλιό υλικό ή από Sony Hellical Scan το μεταφέρουμε σε DVC-Pro για να το έχουμε ψηφιακά και ταυτόχρονα σε DVD. To DVD το παίρνω σπίτι που έχω έναν υπολογιστη μόνο για αύτη τη δουλεία και μετατρέπω το vob σε flv με καλή συμπίεση και μετά με splitter το χωριζω ανά 80mb ώστε να είναι εύκολο να το παρακολουθήσουν ακόμα και χρηστές με DSL του 1Mbps.
Θεωρώ απαράδεκτο να έχω κάνει μονός μου τόση προσπάθεια, να έχω κάνει τη κωδικοποίηση, τα κείμενα, να έχω επιβλέψει τα thumbnails και να παρακολουθώ τις ανανεώσεις μαζί με την Άννα, που κάνει την ενημέρωση και να προσφέρω ανώτερο ποιοτικά αποτέλεσμα από την κρατική τηλεόραση.
Και σαν αν μην έφταναν όλα τα στραβά, το Ελληνικό internet είναι καθυστερημένο. Δεν μπορείς να βρεις αυτά που μπορείς να βρεις σε Αγγλοσαξονική γλώσσα. Εισάγεις 3 λέξεις και τα αποτελέσματα που θα λάβεις θα είναι οι ίδιες λέξεις κομμένες και σκόρπιες σε διάφορα δημοσιεύματα άσχετα τελείως. H Ελλάδα είναι πολύ πίσω και στο κομμάτι των ταχυτήτων και της διαθεσιμότητας του internet. Έπρεπε να είχαμε όλοι 24Mbps πρόσβαση. Επιτρέπεται να μου λένε ότι εκεί που μένω μπορώ να έχω μόνο έως 1 Mbps επειδή είμαι 3.5 χιλιόμετρα από το τηλεφωνικό κέντρο?
Σε αυτό το σημείο, να σας πω ότι η προσπάθεια σας με τη RetroDB είναι αξιέπαινη και πρέπει να βρείτε κάποια επιπλέον βοήθεια. Προσωπικά θα σας δώσω λίστες για να διορθώσετε και να συμπληρώσετε τις δικές σας.
RETROMANIAX: Σας ευχαριστούμε πολυ! Είναι πραγματικά δύσκολη η αναζήτηση λεπτομερειών για τις παλιές εκπομπές...
Ν. ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ : Θα έπρεπε η ΕΡΤ και η ΥΕΝΕΔ να είχε κρατήσει αρχεία με τις εκπομπές που μεταδόθηκαν, ποια ώρα, περιεχόμενα κλπ
RETROMANIAX: Το ημερήσιο πρόγραμμα!
Ν. ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ: Και να σου πω τι με πληγώνει? Χάθηκε τελείως ένας τέτοιος όγκος εκπομπών οι όποιες υπήρχαν σε video. Να χαθούν οι ζωντανές εκπομπές το καιρό που δεν υπήρχε δυνατότητα μαγνητοσκόπησης το καταλαβαίνω, ήταν μοιραίο.

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. ΥΕΝΕΔ 7-12-1973 - "Η μουσική γράφει ιστορία"
RETROMANIAX: Πώς τελικά σώθηκε υλικό από ορισμένα επεισόδια σειρών;
Ν. ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ: Ήταν πολύ απλό. Εκείνο τον καιρό, η ταινία των 2 ιντσών που χρησιμοποιούσαμε για να γράφουμε ήταν πανάκριβη. Επομένως, κάθε επεισόδιο, όταν παιζόταν, γύριζε πίσω και το σβήναμε και γράφαμε ξανά πάνω σε αυτό. Όταν από τις πολλαπλές εγγραφές οι ταινίες άρχιζαν να βγάζουν drops, αντί να τις πετάμε, τις φυλάγαμε κι έτσι “αναγκαστικά” προέκυψε ένα αρχείο. Σκέψου όμως πόσες ώρες, εκατοντάδες ή χιλιάδες ώρες εκπομπών σβήστηκαν επειδή έπρεπε να κάνουμε οικονομία και δεν μπορούσαμε να φυλάμε τις ταινίες. Και ο λόγος που δεν έχει η ΕΡΤ όλο το πολύτιμο υλικό εκείνης της εποχής είναι αυτός ακριβώς, ότι οι ταινίες ξαναγράφονταν και δεν ήταν ιδιοκτησία της ΕΡΤ, δεν τις κρατούσε η ΕΡΤ στο αρχείο της, αλλά οι εκάστοτε παραγωγοί.
RETROMANIAX: Αυτή η "λεπτομέρεια" δεν είναι ευρέως γνωστή. Προσωπικά το αγνοούσα
Ν. ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ: Είναι βασική και δεν την ήξερε καν η ΕΡΤ, γιατί κάποια στιγμή, κάποιος τζάμπα μάγκας Πρόεδρος της ΕΡΤ μου είπε: “Δεν έχετε δικαιώματα για τις εκπομπές αυτές” και του είπα: “Εσείς δεν έχετε δικαιώματα για τα video-clips που είχα γυρίσει (Σαββόπουλο, Χωματά, Ζωγράφο, όλους του Νέου Κύματος εκείνο τον καιρό για την "Διασταύρωση Ρυθμού και Μελωδίας" σε φιλμ 35άρι) και που τα έχετε και τα παίζετε”. Γιατί έτσι κι έτσι κι έτσι ήταν η ιστορία. Και όταν την είδε, μου ζήτησε και συγγνώμη…
RETROMANIAX: Από πότε μπορούμε να πούμε ότι ήταν δυνατόν να υπήρχε video-αρχείο?
Ν. ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ: Το πρώτο video που λειτούργησε στην Ελληνική τηλεόραση ήταν το 1969. Δηλαδή ενάμιση χρόνο δουλεύαμε χωρίς.
RETROMANIAX: Υπάρχουν φήμες ότι οι μπομπίνες σβήνονταν μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 80...
Ν. ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ: Φυσικά. Όσο υπήρχαν 2 και 1 ίντσες, το tape ήταν ακριβό και έκαναν οικονομία. Το έγραφαν και το ξαναέγραφαν μέχρι που τεχνικά δεν περνούσε και τότε μόνο το κρατούσαν.
Επιδιώξη μας είναι να ψάχνουμε τρόπους να γεμίζουμε τις δεξαμενές των αναμνήσεων με την ιστορία των ετών και των τομέων που πραγματευόμαστε σαν χωρος. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος γι αυτό, απο το να επικοινωνούμε απευθείας με τους ανθρώπους που έγραψαν την ιστορία αυτή. Η προφανής μας αγάπη για την παλιά καλή Ελληνική τηλεόραση και η αγωνία μας να μαζευούμε πληροφορίες για την "αχαρτογράφητη" εκείνη περιοδο δεν θα μπορούσε να είχε καλύτερο συνταξιδιώτη - εκείνο το απόγευμα του Γενάρη - απο τον ίδιο τον κ Νίκο Μαστοράκη.
Ο κ Μαστοράκης μας είχε εντυπωσιάσει απο την αρχή. Απάντησε ευγενικότατα στο email μας, γνώριζε τις διαδικτυακές μας προσπάθειες μας και δέχθηκε να μας συναντήσει στα (πραγματικά πλούσια σε μνήμες) γραφεία του Radio Gold.
Εντυπωσιαστήκαμε ακόμα περισσότερο όταν τον συναντήσαμε. Ευγενικότατος, φιλόξενος, απλός, ευχάριστος. Άνθρωπος με βαθιά γνώση του αντικειμένου και πάνω απο ολα με διάθεση να τη μοιραστεί άνευ βεντετισμών και υστεροβουλίας.
Απο τα λεγομενά του φαίνεται η επιθυμία του να "τραβηξει" ενα κομμάτι του παρελθόντος απο την "ομίχλη". Το ευτυχές είναι οτι δεν μένει στα λόγια αλλά προχωρά σε πράξεις. Μια απο αυτές αποτελεί και το ηλεκτρονικό του πόνημα,το goldtv.gr, πραγματικό ηλεκτρονικό μουσείο (υπο άλλες συνθήκες χαμένων) στιγμών της Ελληνικής TV.
Ενα εγκάρδιο ευχαριστώ λοιπόν στον κ Μαστοράκη οχι μόνο για την διαφωτιστική κουβέντα αλλά και για τη βοήθεια που μας έδωσε για να συμπληρώσουμε αρκετά απο τα λήμματα της retrodb.gr.
Πολλά συγχαρητήρια στον Bernardc που επιμελήθηκε την απομαγνητοφώνηση και συνέταξε ερωτησεις. Τα πολλά λόγια ίσον φτώχεια. Βουρ στη συνέντευξη...

RETROMANIAX: Κύριε Μαστοράκη, το retromaniax.gr, στο οποίο θα δημοσιευτεί αυτή η συνέντευξη, νοσταλγεί τα πρώτα χρόνια της Ελληνικής τηλεόρασης. Για ποιο λόγο δεν σώζονται παρά ελάχιστα δείγματα αυτής στις μέρες μας;
Ν. ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ: Απλούστατα, επειδή όλοι εκείνο τον καιρό προσπαθούσαν να κάνουν προσωρινά πράγματα χωρίς να σκεφτούν ότι αυτό που έκαναν θα είχε συνέχεια. Και το αποτέλεσμα είναι ότι δεν υπάρχουν αρχεία, έχει γραφτεί λάθος η ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης των πρώτων καιρών και πολλά γεγονότα αγνοούνται. Πολλοί αναρωτιούνται πώς γίνεται εγώ να έχω τόσο μεγάλο αρχείο και η ΕΡΤ να μην έχει. Και πώς γίνεται εγώ να έχω τα δικαιώματα και να μην τα έχει η ΕΡΤ. Δεν ξέρουν ότι το σύστημα που ίσχυσε στην πρώτη φάση της Ελληνικής τηλεόρασης (και για πολλά χρόνια) ήταν της χορηγίας των προγραμμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΡΤ και η ΥΕΝΕΔ δεν πλήρωναν για την παραγωγή, αλλά ο διαφημιστής, που στην δική μου την περίπτωση ήταν (ανάμεσα σε άλλους) η ΑΣΤΗΡ TV του Γιώργου Ράλλη. Ο διαφημιστής (εταιρεία εκμετάλλευσης τηλεοπτικών προγραμμάτων) πλήρωνε την παραγωγό εταιρεία (GTV στη δική μου περίπτωση) για να κάνει την εκπομπή και εκείνη μάζευε διαφήμιση από χορηγούς και spots, έδινε το μισό εισόδημα στην ΥΕΝΕΔ η την ΕΡΤ. Στο υπόλοιπο μισό υπήρχε η αμοιβή μου, το κόστος της παραγωγής και το κέρδος της εταιρείας εκμετάλλευσης. Επομένως, το copyright και τα πνευματικά και δημιουργικά δικαιώματα ήταν μονίμως δικά μου. Η ΕΡΤ και η ΥΕΝΕΔ είχαν δικαίωμα μόνο μίας μετάδοσης για την οποία πληρωνόντουσαν το 50% των εσόδων από τη διαφήμιση.
Στην πρώτη φάση, δεν υπήρχε βίντεο – ότι κάναμε, το κάναμε live. Το κάναμε από ένα πολύ μικρό στούντιο, με δύο κάμερες Vidicon και με μία κονσολίτσα που είχε δύο inputs μόνο για τις κάμερες, και ένα τρίτο για το telecine, που δεν ήταν ακριβώς telecine, ήταν μια μηχανή προβολής κινηματογραφική και δύο spots δεξιά αριστερά. Όταν δεν δούλευε η μηχανή προβολής, συρταρωτά έβαζαν τις μακέτες, που ήταν φτιαγμένες σε γκρι χρώμα, με μαύρα γράμματα και έγραφαν «Διάλειμμα», «Διακοπή», «Βλάβη» και τέτοια. Όταν τραβούσες τη μακέτα, στη θέση της ερχόταν μια λευκή καρτέλα και βάζαμε μπροστά τον προτζεκτορα για τα τηλεοπτικά spots ή τις ξένες σειρές. Και όλα αυτά, ζωντανά, στον αέρα. Λοιπόν, εκείνο τον καιρό, ποιος να πρωτοσκεφτεί να κρατήσει αρχείο, με ημερομηνίες, πρόσωπα, με το ποιους εμφανίστηκαν (στην εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού ας πούμε στην οποία έκανα εγώ την παραγωγή και σκηνοθεσία, το "Αλάτι και Πιπέρι"), ποιος έπαιξε τι, πότε ήταν αυτό, ποιους είχε ο Βενετσάνος στη μουσική του την εκπομπή, κτλ. Εποχές όπου ο Όμηρος Αθηναίος έβγαλε strip-tease και χάλασε ο κόσμος στις 12 το μεσημέρι! Όλα αυτά είναι πράγματα που τώρα θα είχαν πολύ σημαντική αξία για τις επόμενες γενιές, και τηλεανθρωπων, αλλά και θεατών που θα ήθελαν να μάθουν.

Ο διάδρομος εξω απο το γραφείο.Σε πρώτο πλάνο ενα μηχάνημα 2 ιντσών απο τα πρώτα χρόνια της Ελληνικής τηλεόρασης
RETROMANIAX: Εντύπωση πάντως κάνει το πόσο μικρή είναι και η ηλεκτρονική καταγραφή της ιστορίας της Ελληνικής TV. Πέρα από το Αρχείο της ΕΡΤ, όλες οι άλλες είναι ιδιωτικές προσπάθειες.
Ν. ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ: Και μιας και αναφέρθηκες στο Αρχείο της ΕΡΤ, παρατήρησες σε τι κακή ποιότητα είναι τα video? Πόσο παράξενα σχεδιασμένο είναι το portal και πόσο δύσκολο είναι για κάποιον να εντοπίσει αυτό που αναζητά? Και είναι κρίμα γιατι ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα και των φορολογούμενων και της Ευρώπης και θα μπορούσε να είναι πολύ σωστότερο το αποτέλεσμα.
Εγώ κατάφερα, αν και ιδιώτης, να έχω flv σε σχεδόν τηλεοπτική ποιότητα επειδη έκατσα και πειραματίστηκα. Σε πληροφορώ ότι όλα τα video που έχουν ανέβει, που ξεπερνούν ήδη τα 2500, τα έχω κάνει flv εγώ. Η επεξεργασία ειναι η εξής. Από 2 ίντσες το παλιό υλικό ή από Sony Hellical Scan το μεταφέρουμε σε DVC-Pro για να το έχουμε ψηφιακά και ταυτόχρονα σε DVD. To DVD το παίρνω σπίτι που έχω έναν υπολογιστη μόνο για αύτη τη δουλεία και μετατρέπω το vob σε flv με καλή συμπίεση και μετά με splitter το χωριζω ανά 80mb ώστε να είναι εύκολο να το παρακολουθήσουν ακόμα και χρηστές με DSL του 1Mbps.
Θεωρώ απαράδεκτο να έχω κάνει μονός μου τόση προσπάθεια, να έχω κάνει τη κωδικοποίηση, τα κείμενα, να έχω επιβλέψει τα thumbnails και να παρακολουθώ τις ανανεώσεις μαζί με την Άννα, που κάνει την ενημέρωση και να προσφέρω ανώτερο ποιοτικά αποτέλεσμα από την κρατική τηλεόραση.
Και σαν αν μην έφταναν όλα τα στραβά, το Ελληνικό internet είναι καθυστερημένο. Δεν μπορείς να βρεις αυτά που μπορείς να βρεις σε Αγγλοσαξονική γλώσσα. Εισάγεις 3 λέξεις και τα αποτελέσματα που θα λάβεις θα είναι οι ίδιες λέξεις κομμένες και σκόρπιες σε διάφορα δημοσιεύματα άσχετα τελείως. H Ελλάδα είναι πολύ πίσω και στο κομμάτι των ταχυτήτων και της διαθεσιμότητας του internet. Έπρεπε να είχαμε όλοι 24Mbps πρόσβαση. Επιτρέπεται να μου λένε ότι εκεί που μένω μπορώ να έχω μόνο έως 1 Mbps επειδή είμαι 3.5 χιλιόμετρα από το τηλεφωνικό κέντρο?
Σε αυτό το σημείο, να σας πω ότι η προσπάθεια σας με τη RetroDB είναι αξιέπαινη και πρέπει να βρείτε κάποια επιπλέον βοήθεια. Προσωπικά θα σας δώσω λίστες για να διορθώσετε και να συμπληρώσετε τις δικές σας.
RETROMANIAX: Σας ευχαριστούμε πολυ! Είναι πραγματικά δύσκολη η αναζήτηση λεπτομερειών για τις παλιές εκπομπές...
Ν. ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ : Θα έπρεπε η ΕΡΤ και η ΥΕΝΕΔ να είχε κρατήσει αρχεία με τις εκπομπές που μεταδόθηκαν, ποια ώρα, περιεχόμενα κλπ
RETROMANIAX: Το ημερήσιο πρόγραμμα!
Ν. ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ: Και να σου πω τι με πληγώνει? Χάθηκε τελείως ένας τέτοιος όγκος εκπομπών οι όποιες υπήρχαν σε video. Να χαθούν οι ζωντανές εκπομπές το καιρό που δεν υπήρχε δυνατότητα μαγνητοσκόπησης το καταλαβαίνω, ήταν μοιραίο.

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. ΥΕΝΕΔ 7-12-1973 - "Η μουσική γράφει ιστορία"
RETROMANIAX: Πώς τελικά σώθηκε υλικό από ορισμένα επεισόδια σειρών;
Ν. ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ: Ήταν πολύ απλό. Εκείνο τον καιρό, η ταινία των 2 ιντσών που χρησιμοποιούσαμε για να γράφουμε ήταν πανάκριβη. Επομένως, κάθε επεισόδιο, όταν παιζόταν, γύριζε πίσω και το σβήναμε και γράφαμε ξανά πάνω σε αυτό. Όταν από τις πολλαπλές εγγραφές οι ταινίες άρχιζαν να βγάζουν drops, αντί να τις πετάμε, τις φυλάγαμε κι έτσι “αναγκαστικά” προέκυψε ένα αρχείο. Σκέψου όμως πόσες ώρες, εκατοντάδες ή χιλιάδες ώρες εκπομπών σβήστηκαν επειδή έπρεπε να κάνουμε οικονομία και δεν μπορούσαμε να φυλάμε τις ταινίες. Και ο λόγος που δεν έχει η ΕΡΤ όλο το πολύτιμο υλικό εκείνης της εποχής είναι αυτός ακριβώς, ότι οι ταινίες ξαναγράφονταν και δεν ήταν ιδιοκτησία της ΕΡΤ, δεν τις κρατούσε η ΕΡΤ στο αρχείο της, αλλά οι εκάστοτε παραγωγοί.
RETROMANIAX: Αυτή η "λεπτομέρεια" δεν είναι ευρέως γνωστή. Προσωπικά το αγνοούσα
Ν. ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ: Είναι βασική και δεν την ήξερε καν η ΕΡΤ, γιατί κάποια στιγμή, κάποιος τζάμπα μάγκας Πρόεδρος της ΕΡΤ μου είπε: “Δεν έχετε δικαιώματα για τις εκπομπές αυτές” και του είπα: “Εσείς δεν έχετε δικαιώματα για τα video-clips που είχα γυρίσει (Σαββόπουλο, Χωματά, Ζωγράφο, όλους του Νέου Κύματος εκείνο τον καιρό για την "Διασταύρωση Ρυθμού και Μελωδίας" σε φιλμ 35άρι) και που τα έχετε και τα παίζετε”. Γιατί έτσι κι έτσι κι έτσι ήταν η ιστορία. Και όταν την είδε, μου ζήτησε και συγγνώμη…
RETROMANIAX: Από πότε μπορούμε να πούμε ότι ήταν δυνατόν να υπήρχε video-αρχείο?
Ν. ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ: Το πρώτο video που λειτούργησε στην Ελληνική τηλεόραση ήταν το 1969. Δηλαδή ενάμιση χρόνο δουλεύαμε χωρίς.
RETROMANIAX: Υπάρχουν φήμες ότι οι μπομπίνες σβήνονταν μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 80...
Ν. ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ: Φυσικά. Όσο υπήρχαν 2 και 1 ίντσες, το tape ήταν ακριβό και έκαναν οικονομία. Το έγραφαν και το ξαναέγραφαν μέχρι που τεχνικά δεν περνούσε και τότε μόνο το κρατούσαν.