Γρηγόριος Ξενόπουλος-μυθιστορήματα, διηγήματα και θεατρικά

Αχ, τα ξενοπουλικά σήριαλ είναι από τις ωραιότερές μου τηλεοπτικές αναμνήσεις... Αυτό, οι Μυστικοί Αρραβώνες, η Αφροδίτη, η Απερίγραπτη, η Λάουρα, ο Κόσμος κι ο Κοσμάς, το μεταγενέστερο Ανάμεσα σε τρεις γυναίκες (υπάρχει και στο Youtube αυτό, αν ενδιαφέρεσαι ψάξτο)... ¨Εχω ακόμα σκηνές από αυτά τα σήριαλ στο κεφάλι μου... Είναι καταγεγραμμένα στο σκληρό δίσκο.... Εννοείται βέβαια ότι θυμάμαι πολύ λίγα αλλά είναι αρκετά... :)
Tzelaso μου , τι να πω βλέπουμε κάτι σειρές καινούριες να σε κόβει ή νηλα και ένας μα ένας δεν σκέφτεται να γυρίσει σε σύγχρονη σειρά ένα βιβλίο του Ξενοπουλου που θα χει μεγάλη ακροαματικότητα.
 
Αχ, πόσες φορές το έχω πει αυτό Αριάδνη! Αλλά δυστυχώς, δεν γίνεται τίποτα...
 
Αχ, πόσες φορές το έχω πει αυτό Αριάδνη! Αλλά δυστυχώς, δεν γίνεται τίποτα...
Τι να πεις , εδώ υπάρχει γιαπωνέζικο συγκρότημα που παιζει Έφη Φωθη και δεν μπορεί ή ελληνική τηλεόραση να διασκευασει Ξενοπουλο
 
Για πείτε είναι καλό το δίλημμα που δίνει σήμερα ή real;
 
Αύριο έρχεται ένα από τα καλύτερα του Ξενοπουλου, ο κατήφορος!
 
Α, καλά! Ο Κατήφορος! Από τα πιο ωραία του Ξενόπουλου! Είναι πραγματικά πολύ καλό.
 
Α, καλά! Ο Κατήφορος! Από τα πιο ωραία του Ξενόπουλου! Είναι πραγματικά πολύ καλό.
Τζελασο έχω ψιλομελαγχολια λογω καραντίνας ειναι και αυτό καταθληπτικο από ότι βλεπω δεν ξέρω αν είναι ή χρονική στιγμή ή καταλληλη
 
Τζελασο έχω ψιλομελαγχολια λογω καραντίνας ειναι και αυτό καταθληπτικο από ότι βλεπω δεν ξέρω αν είναι ή χρονική στιγμή ή καταλληλη
Εντάξει, το τέλος είναι τραγικό, αν και διαβάζοντάς το, το καταλαβαίνεις ότι θα είναι έτσι, αλλά είναι πάρα πολύ ωραίο. Το έχω διαβάσει πάρα πολλές φορές. Αυτή η αμεσότητα που σου δίνει η γραφή του Ξενόπουλου ρε παιδί μου, είναι φοβερή! Έχεις ακριβώς την εικόνα μπροστά σου. Λίγη φαντασία να έχεις, είναι σαν να βλέπεις έγχρωμη ταινία.
 
Tzelaso , έβαλα και μοναδικό ντεκόρ χα χα
 

Συνημμένα

  • IMG_20210221_095356.png
    IMG_20210221_095356.png
    712,5 KB · Προβολές: 1
Α, το πήρες? Μπράβο! Καλή απόλαυση! Πες μου και τη γνώμη σου! Γούστα είναι αυτά. Εσένα μπορεί να μη σου αρέσει.
 
Έχω πέσει από το πρωί με τα μούτρα το άλλο που πρότεινε ή μπαμπι το πήρε γειτόνισσα θα ανταλλαξουμε. Επίσης αγόρασα και την "Αφροδιτη". Μου αρέσει πολύ μέχρι στιγμής.
 
Έχω πέσει από το πρωί με τα μούτρα το άλλο που πρότεινε ή μπαμπι το πήρε γειτόνισσα θα ανταλλαξουμε. Επίσης αγόρασα και την "Αφροδιτη". Κι Μου αρέσει πολύ μέχρι στιγμής.
Κι εμενα μου αρεσει πολυ η Αφροδιτη. Και μου αρεσει ιδιως οταν τη βριζει απο μεσα του ο Θρασος αποκαλωντας την 30αρα.
Γιαγια, δηλαδη. :p
 
Tην Αφροδιτη δεν την διάβασα ακόμα ωσονουπω ! Την" Ροζα του κατηφορου". την ήθελα καιρό τώρα και ήταν εξαντλημένη. Όμως το συμπαν την έφερε, άργησε 10 χρόνια σχεδον. Και είναι όντως εξαιρετικό βιβλίο για όσους θέλουν να πάρουν σήμερα την εφημερίδα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τζελα , νομίζω το καλύτερο του" ο κατήφορος" και πόσους εξευτελισμούς δεκτηκε ή Ροζα σε όλη αυτήν την ζωή που έκανε .
Ο Ξενοπουλος λέει πως ήτανε αυτή ή κλίση της ή πραγματική ( και είχε τα προς το ζην να πεις ότι ήταν σαν την Γεωργία φτωχοκοριτσο)!
Όλο έλεγε θα αλλάξει ζωή και ολο στα ίδια παρέμενε. Και μόνο που την είχε γραμμένη ή αστυνομία θα έπρεπε να της είχε γίνει μάθημα. Ή όταν ήρθε και την βρήκε ο αδερφός της στο σπίτι που δούλευε.
Ώστε έτσι ήταν τα " σπίτια " τότε , ο Ξενοπουλος κανει λεπτομερείς περιγραφές της τότε Ελλαδας και των κοριτσιών αυτων.
Οι τρεις αδερφές δίνονται αύριο να είναι από τα καλά του;
 
Ξέρεις, ο "Κατήφορος" άρχισε να δημοσιεύεται στην εφημερίδα Καθημερινή και τελείωσε σε κάποια άλλη εφημερίδα, την Νέα Ημέρα. Γιατί ο τότε διευθυντής της Καθημερινής, αποφάσισε τη διακοπή της συνέχειας του "Κατήφορου" "εκ λόγων ηθικής". Το θέμα ήταν αρκετά τολμηρό για εκείνη την εποχή και θεωρήθηκε από τον διευθυντή "αισχρόν", βαρύ, ωμό, αλλά η Νέα Ημέρα θεώρησε ότι δεν γεννάται "θέμα ηθικής, αλλά μόνο θέμα ηθικής μορφολογίας και εξ' αυτού η ηθική δεν θίγεται" (έτσι γράφει το σημείωμα της εφημερίδας). Έτσι, το έργο τελείωσε σε αυτή την εφημερίδα. Ο ίδιος ο συγγραφέας υποστήριξε το έργο του ως ρεαλιστικό και μεγάλο παράδειγμα προς αποφυγήν. Γράφει ο ίδιος (αφήνω και την ορθρογραφία εκείνης της εποχής, απλά δεν μπορώ να βάλω τους τόνους):

"Κανέν άλλο μου έργο ίσως δεν είνε γραμμένον συμφωνότερα με τας αρχάς μου αυτάς από τον "Κατήφορον". Παρουσιάζω εις αυτόν ένα ωραίο κορίτσι από οικογένειαν, το οποίον παρασύρεται βαθμηδόν και καταντά κοκόττα του χειρίστου είδους. Λοιπόν το κορίτσι αυτό δεν ηδονίζει κανένα. Είναι καθαυτό μία τραγική ηρωίς, η οποία κινεί, εις κάθε σελίδα, τον οίκτον και τον έλεον. Προπάντων αποτρέπει από ομοίαν ασυναίσθητον πτώσιν, από όμοιον φρικώδη κατήφορον. Δια τούτο εις την προμετωπίδα του έργου εχάραξα αυτάς τα λέξεις:

"Αν είχα κόρη δεκαέξι χρονών, θα έκανα να διαβάση κρυφά αυτό το βιβλίο, και θα ήμουν ήσυχος ότι ποτέ δεν θα κινδύνευε να παρεκτραπή".


Τις Τρεις Αδελφές δεν τις έχω διαβάσει. Σκοπεύω να αγοράσω το βιβλίο αύριο.
 
Nα έλεγα πως τις παρουσιάζει ευτυχισμένες την Ροζα και την Γεωργία, θα είχαν ένα δίκιο αλλά εδώ μιλάμε πως οι κοπέλες αυτές οδηγούνται στην απόλυτη δυστυχία βήμα, βήμα. Στον εξευτελισμό , στην ντροπή , στην διαφθορά. Δεν κάνει καμία διαφήμιση ο Ξενοπουλος το αντίθετο τονίζει πόσο ή ζωή τους είναι σκληρή.
 
Πίσω
Μπλουζα