Ελληνική ταινία "Εφιάλτης"

Τι ευγενικό παιδί....
 
...

Kambia είπε:
Ανάγκη ξε-ανάγκη δεν μας απασχοχλεί! Ο κανονισμός το λέει αυστηρά. Δεν κάνουμε ζήτηση copyrighted υλικού. -

Είναι το πρώτο πράγμα που διαβάζεις (αν τους έχεις διαβάσει) από τους κανονισμούς
τους εχω διαβάσει τους κανονισμους καμπια

ελεος δηλαδη με την ειρωνεια εδω μεσα...

αντε συρσου τωρα στο χωμα...
 
Ο σκηνοθετης της ταινιας, Ερρικος Ανδρεου, γεννηθηκε το 1938 στην Αθηνα, αλλα μεγαλωσε στο Γιοχανεσμπουργκ. Εκει σπουδασε Ιστορια Τεχνης, Αγγλικη Φιλολογια, και αργοτερα Κινηματογραφο στη Ρωμη. Τελειωνοντας τις σπουδες του δουλεψε ως βοηθος σκηνοθετη στην ταινια Τα Κανονια του Ναβαρονε.

Ο Εφιαλτης ηταν η πρωτη του δουλεια ως σκηνοθετη.

Αν και μολις 23 ετων, καταπιαστηκε με ενα πολυ ιδιαιτερο, δυσκολο, και σχεδον αγνωστο θεμα για την Ελλαδα του 1961. Αυτο της διχασμενης προσωπικοτητας. Παρα τη μικρη ηλικια και την απειρια του, μας εδωσε μια ταινια αψογη, και πλαισιωμενη απο εξαιρετικες ερμηνειες, με πρωτη αυτην της Βουλας Χαριλαου. Ολοι οι ηθοποιοι ηταν απολυτα ταιριαστοι στους ρολους τους και πολυ προσεκτικα επιλεγμενοι για αυτους. Ενα απο τα καλυτερα καστινγκ που εχουν γινει ποτε.

Ενα εργο εντελως ξεχωριστο, με ριψοκινδυνα τολμηρη θεματολογια, υπεροχη ασπρομαυρη φωτογραφια, και πανω απο ολα μοναδικη ατμοσφαιρα.

Μπραβο στον Ερρικο Ανδρεου που ξεκινησε τη σκηνοθετικη του πορεια με ενα αριστουργημα, το οποιο δυστυχως σημερα, ειναι εντελως αγνωστο στους περισσοτερους Ελληνες.http://www.youtube.com/watch?v=t1YkApNB1gc&feature=related
 
Λοιπον παιδια ξεχασα να σας πω οτι το σεναριο που εγραψε ο Ανδρεου ειναι ξεπατικωμενο απο ενα διηγημα το οποιο λιγο καιρο μετα την ταινια,διασκευαστηκε και για την γνωστη μας αμερικανικη τηλεοπτικη σειρα "Ο ΑΛΦΡΕΝΤ ΧΙΤΣΚΟΚ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ" . Επαθα σοκ οταν ειδα ποσο ομοιο ηταν το στορυ του επεισοδιου της σειρας με την ταινια του Ανδρεου...Μπραβο του παντως για την επιλογη του εν λογω σεναριου...

bambinella εχεις δικιο για την τολμηρη θεματολογια,οι αιχμες για οργια ή/ και ομοφυλοφιλιες ηταν πραγματι πρωτοποριακες για το 1961

Επισης εχεις απολυτο δικαιο για το καστ....ειναι εξαιρετικο. Απο τον Σταυρο Ξενιδη στο ρολο του ζωγραφου εως την Κατερινα Γωγου ως υπηρετρια.Ειναι απολυτως ταιριαστοι ολοι

Να μνημονευσουμε και την ωραιοτατη δουλεια του Μιμη Πλεσσα στην μουσικη επενδυση του φιλμ


Η μυστηριωδης φωνή στο τηλεφωνο
δεν ειναι της ιδιας της Βουλας Χαριλαου,αλλα αναφερεται οτι ανηκει στην Κία Μπόζου (http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%9A%CE%AF%CE%B1_%CE%9C%CF%80%CF%8C%CE%B6%CE%BF%CF%85)

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ στον πινακα εισπραξεων ηρθε 25ος απο τις 52 ελληνικες ταινιες της χρονιας εκεινης (λιγο πιο πανω απο τη μεση της καταταξης δηλαδη)

Α ευτυχως που πηρα χαμπαρι την προβολη της ταινιας στον ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ...και μαλιστα δωρεαν...μια χαρα!

Και ας ελπισουμε οτι θα δουμε τελικα την καινουρια ταινια που εχει γυρισει ο Ανδρεου με τη Νίνα Λοτσάρη!
 
Ειδες λοιπον Γιαννη, ποσο δικιο εχουμε οταν μιλαμε για πολυ προσεκτικα επιλεγμενο καστινγκ? Η φωνη της Κιας Μποζου ειναι πολυ ιδιαιτερη και χαρακτηριστικη, ο,τι επρεπε δηλαδη για τηλεφωνικες απειλες! Σημασια στη λεπτομερεια, που ομως κανει τη διαφορα.

Η ταινια θα επρεπε να ηταν πρωτη για το 1961, αλλα και για πολλες αλλες χρονιες. Προφανως δεν ηξερε ο τοτε Ελληνας θεατης να την εκτιμησει οπως της αξιζε.

Οσο για την προβολη της στον Μικροκοσμο, τι το' θελες και το' λεγες?

Τωρα που το εμαθα εκ των υστερων, ΕΦΙΑΛΤΗ θα δω αποψε!
 
Την επομενη φορα που θα παιχθει καπου ας με ενημερωσει καποιος διοτι μου εχετε δημιουργησει μεγαλη περιεργεια.

Ευχαριστω προκαταβολικως
 
Αλλη μια σκιηνη απο την αριστουργηματικη ταινια....

Χορος απο το μπαλετο Orfeo Negro.http://www.youtube.com/watch?v=Mi1Iaf9Gk_4&feature=related
 
johnalepou γνωρίζεις μήπως τον τίτλου του επεισοδίου;
 
Beast In View (20 Μαρτίου 1964)

Βασικά ήταν απο την σειρά-συνέχεια του Alfred Hitchcock Presents , δηλ το "The Alfred Hitchcock Hour"

Οσοι εχουν δει την ταινια του Ανδρεου,θα καταλαβουν τις ομοιοτητες με το αποσπασμα!!!
 
Θενκ γιού βέρι ματς μουτς :)
 
Μπορει το σεναριο και των δυο να βασιζεται στο ιδιο διηγημα, αλλα να τονισουμε ξανα και ξανα οτι ο Εφιαλτης του 1961, προηγηθηκε κατα τρια χρονια της σειρας που παρουσιαζε ο Αλφρεντ Χιτσκοκ.
 
...Το οποιο διηγημα πηρε το πρωτο βραβειο της Ενωσεως Συγγραφεων Μυστηριου για το 1956
 
getphoto.php
 
σας παρακαλώ υπάρχει καποιος τροπος να βρώ την ταινία?
 
Πίσω
Μπλουζα