Ε.Σ. (ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ)

κατι, συμαντικο. Αν εισουν πτυχιου Β στο πολεμικο ναυτικο μετρουσε η θητεια σου σαν προηπηρεσια ( συνταξιμα χρονια κτλ) Κατι που, κατα την γνωμη μου πρεπει να υσχυει για ολα τα σωματα και ειδικοτητες των στρατευσιμων

Στον ΕΣ στους οδηγους ερπυστιοφορων μετρουσε μετα το διπλωμα τους πχ για εργασια σε τσαπες-μπουλντοζες ως προυπηρεσια. Πολλοι με ΡΕΟ εκαναν το διπλωμα τους επαγγελματικο μεσα στον ΕΣ αλλα αυτο σταματησε μετα γιατι εχανε λεφτα ''το συστημα".
 
Άλλες σκόρπιες αναμνήσεις από τον Παλάσκα.

1. Ακριβώς δίπλα ήταν το στρατόπεδο των Ο.Υ.Κ.άδων. Για την ακρίβεια, για να μπουν και να βγουν περνάγανε από τον Παλάσκα. Έτσι συχνά το δεκατιανό κολατσιό ήταν μετά θεαμάτων, χαζεύαμε βατραχάνθρωπους να πηδάνε από ελικόπτερα ψηλά πλουφ και μετά να τους ρίχνουν σαν τη Μαργαρίτα Μαργαρώ μεταξωτό σκοινί να σκαρφαλώσουν πίσω και άλλα τέτοια τσιρκολάνικα. Και σχεδόν κάθε μέρα στο καταχείμωνο βλέπαμε μια διμοιρία ΟΥΚάδες γυμνούς από τη μέση και πάνω να φεύγουν τροχάδην φωνάζοντας ρυθμικά "Ο-ΥΚ-Ο-ΥΚ-Ο-ΥΚ" και να χάνονται πίσω απ' τα πεύκα. Σε καμιά ωρίτσα τους ακούγαμε και μετά τους βλέπαμε να γυρνάνε τροχάδην φωνάζοντας ρυθμικά "Ο-ΥΚ-Ο-ΥΚ-Ο-ΥΚ". Πάντα υποψιαζόμουνα ότι μόλις στρίβανε στη γωνία σταματούσαν να τρέχουν και κάαααθονταν και μετά από μια ώρα λέγανε "Ε, καιρός να γυρίσουμε" κι αρχίζανε το "Ο-ΥΚ-Ο-ΥΚ-Ο-ΥΚ" κι εμείς οι αφελείς θαυμάζαμε ότι τρέχανε ολόκληρο μαραθώνιο όσο λείπανε.

2. Μας πήγανε και για σκοποβολή μια φορά. Τι σόι θητεία είναι αυτή αν δεν σου "μάθουν" πώς πυροβολείς με τυφέκιον, έστω κι αν αργότερα πας υποβρύχιο και ρίχνεις τορπίλλες? Φυσικά δεν χρησιμοποιήσαμε τα ατομικά μας όπλα γι' αυτή τη δουλειά, εκείνα τα είχαμε μόνο για διακοσμητικούς λόγους. Μας μπουζουριάσανε όλη τη διμοιρία σ' ένα καμιόνι και μας πήγανε στον τόπο της εκτέλεσης σκοποβολής. Εκεί μας περίμεναν όπλα ήδη γεμισμένα που μας τα μοιράσανε και κάτι διπλά κράνη που μας τα φορέσανε ουρλιάζοντας όλη την ώρα (πράγμα που το καταλαβαίνω, διότι έτσι και κανένας από μας ήταν σαλεμένος και πυροβολούσε κάποιον αυτοί θα βρίσκανε τον μπελά τους) και μετά μας είπαν λίγα πράγματα όπως από ποια μεριά βγαίνει η σφαίρα και πού είναι η σκανδάλη, ίσως και άλλα πιο προχωρημένα που τώρα τα έχω ξεχάσει, όπως το πώς σημαδεύουμε, μετά μας διατάξανε να πέσουμε πρηνηδόν και να σκοπεύσουμε. Μόνο που δεν έπεσα μόνο εγώ. Μου έπεσε και το κράνος μπρος στα μάτια, και μόνο ο Τζέιμς Μποντ μπορεί να σκοπεύσει στα τυφλά. Τελικά κάποιος βρήκε τη λύση και φορέσαμε τα κράνη ανάποδα και καθίσανε στο κούτελο και άφησαν τα μάτια μας ήσυχα να κάνουν τη δουλειά τους. Αλλά να δεις που δεν χρειαζόταν. Διότι ενώ μακρυά υπήρχαν κάτι οκρίβαντες στους οποίους μπορούσαν να βάλουν στόχους να σημαδέψουμε, δεν υπήρχαν στόχοι. Οπότε το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να βάλουμε το όπλο να δείχνει προς τη γενική κατεύθυνση του απέναντι λόφου και να πατήσουμε τη σκανδάλη και ν' αφήσουμε τη βαρύτητα να φροντίσει τα υπόλοιπα. Είμαι υπερήφανος να μπορώ να σας πληροφορήσω ότι βρήκα το στόχο μου και η σφαίρα βάρεσε τη γη. Αν και έτσι που κλώτσησε το όπλο, πάλι καλά που το κατάφερα κι αυτό. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που πυροβολούσα. (Δεν ήταν και η μοναδική, επαναλάβαμε την εμπειρία μια φορά ακόμη στη θητεία μας)

Πήραμε λοιπόν το βάπτισμα του πυρός κι έτσι μπαρουτοκαπνισμένοι ήμασταν πια έτοιμοι για πόλεμο. Ευτυχώς που όπως ξέρουμε από τις ταινίες του Τζέιμς Πάρις οι Τούρκοι κάνουνε γιουρούσι όλοι μαζί μπουλουκηδόν κι έτσι αρκεί να στρέψεις το όπλο προς τη μεριά τους και να τραβήξεις τη σκανδάλη κι όλο και κάποιον θα πετύχεις στο σωρό, που θα πέσει κάνοντας μια στροφή γύρω από τον εαυτό του (αυτό το έχω μάθει από τον Μικρό Ήρωα).

3. Έπρεπε βέβαια να κουρευόμαστε συχνάκις. Το κούρεμα ήταν τζάμπα, αλλά επειδή τίποτε δεν είναι δωρεάν δίναμε κάνα κατοστάρικο χαρτζιλίκι στον κουρέα που θα έβγαζε τ' άντερά του με τόσους νεοσύλλεκτους που κούρευε κάθε μέρα. Την πρώτη φορά που πήγα για κούρεμα κατάλαβα ότι οι καιροί είχαν αλλάξει (σας θυμίζω ότι έφυγα από την Ελλάδα το 1980 επι πρωθυπουργίας Ράλλη που μόλις είχε παραλάβει τα σκήπτρα από τον Κων/νο Καραμανλή τον Α'). Ο κουρεύς είχε κρεμασμένο ένα τρανζιστοράκι που γκάριζε και που ήταν μονίμως συντονισμένο στον 902 Αριστερά στα FM, τον σταθμό του ΚΚΕ. Μέσα σε στρατόπεδο. Εις επήκοον όλων. Και κανείς δεν τον ενοχλούσε.

4. Είχαμε και θεατρική παράσταση. Επιθεώρηση γραμμένη, σκηνοθετημένη και παιγμένη από νεοσύλλεκτους. Λογοκριμένη από πιλάφια. Όσοι από την κλάση είχαν σχέση με θέατρο, μουσική κλπ. εξαφανίζονταν κάθε μέρα για συγγραφή και πρόβες. Και λίγο πριν την ορκομωσία μας μάντρωσαν όλους σε μια αίθουσα με αυτοσχέδια σκηνή και μας κουλτουριάσανε. Απρόσμενα, η επιθεώρηση ήταν αρκετά αστεία και αρκετά καλοπαιγμένη. Εν μέρει η επιτυχία οφειλόταν και σε μένα, πρώτον διότι ΔΕΝ συμμετείχα (έχω αναφερθεί αλλού στην παντελή έλλειψη υποκριτικού ταλέντου που με διακρίνει) και δεύτερον διότι, άθελά μου, είχα γίνει έμπνευση για ένα νούμερο σύμφωνα με το οποίο αργά τη νύχτα εμφανιζόταν μια φυλή βεδουΐνων στο στρατόπεδο. Εκείνο που γινόταν ήταν ότι εγώ κάθε νύχτα και αρκετοί άλλοι λιγότερο συχνά μετά το σιωπητήριο και τον έλεγχο ότι κοιμόμαστε με τα χεράκια έξω από τα σκεπάσματα (σοβαρά! Ήταν σκοτάδι και κοίταζαν με φακό) σηκωνόμασταν και πηγαίναμε να κάνουμε μπάνιο. Και γυρνούσαμε τυλιγμένοι με την τεράστια χνουδωτή πετσέτα. Εγώ είχα μάθει στην Αμερική να τυλίγω την μικρότερη πετσέτα γύρω από το κεφάλι μου με τέτοιο τρόπο που να στέκεται μόνη της και ένα μέρος της να κρέμεται πίσω σε πολύ αραβικό στυλ. Δεν μπορώ να βρω κατάλληλη φωτογραφία στο Γκουγκλ, το τελικό αποτέλεσμα όμως ήταν κάπως έτσι αν και το δέσιμο ήταν διαφορετικό
1663090368180.png

Το μάθανε από μένα κι άλλοι και να πώς προέκυψε η φυλή των Βεδουΐνων. Το νούμερο ήταν πολύ αστείο όταν το είδαμε στην τελική πρόβα. Οι Βεδουΐνοι σχολίαζαν τα αποτελέσματα της μακρόχρονης αναγκαστικής αποχής από τους πειρασμούς της σαρκός, έβαζαν το χέρι στη μέση, τραβούσαν λίγο την πετσέτα προς τα έξω, κοιτούσαν κάτω και τραγουδούσαν "Πόσο έχεις μεγαλώσει, μπέμπα, μπέμπα, έχει γίνεις άλλη τόση, κλπ κλπ" (ήταν φρέσκο το σχετικό σουξέ του Πάριου). Δεν θυμάμαι τώρα πώς το είχαν διασκευάσει αλλά ήταν πράγματι καλό. Δυστυχώς η λογοκρισία το θεώρησε πολύ τολμηρό και το έκοψε από την τελική παράσταση στην οποία παρευρέθηκαν όλοι οι μεγαλόσχημοι του Παλάσκα. Αυτοί χάσανε.

Και μετά ορκιστήκαμε, πήραμε μια βδομάδα άδεια, και μετά γυρίσαμε στον Παλάσκα να μας μοιράσουν στις διάφορες υπηρεσίες του Ναυτικού για ν' αρχίσει κανονικά η θητεία μας. Εμένα με στείλανε στη Διεύθυνση Τεχνική, στον εν Σαλαμίνι Ναύσταθμο. Πριν καταταγώ περίμενα η θητεία να είναι εμπειρία Καφκική. Τελικά ήταν Ιονέσκο με ολίγην από Τσιφόρο. Θέατρο του παραλόγου, αλλά να το ζεις και να γελάς. Ευτυχώς, διότι το παράλογο ΣΥΝΗΘΩΣ έκανε τη ζωή μας πιο έυκολη. Αλλά αυτό θα είναι το θέμα επόμενων ποστ.
 
  • Like
Reactions: PT8
Την πρώτη φορά που πήγα για κούρεμα κατάλαβα ότι οι καιροί είχαν αλλάξει (σας θυμίζω ότι έφυγα από την Ελλάδα το 1980 επι πρωθυπουργίας Ράλλη...
Ο κουρεύς είχε κρεμασμένο ένα τρανζιστοράκι που γκάριζε και που ήταν μονίμως συντονισμένο στον 902 Αριστερά στα FM, τον σταθμό του ΚΚΕ. Μέσα σε στρατόπεδο. Εις επήκοον όλων. Και κανείς δεν τον ενοχλούσε.

Υπηρετησες πριν το 1980 και ο 902 εξεπεμπε πχ το 1979; Μηπως εχεις κανει λαθος;
Εγω που υπηρετησα δεκαετια '80 απαγορευοταν καθε εφημεριδα-περιοδικο παρα μονο αθλητικες εφημεριδες, εαν ειχες δημοσιως τραντζιστορακι = 20 μερες φυλακη.
 
Όοοοχι. Έφυγα από την Ελλάδα το 1980 για μετπτυχιακά και γύρισα 1989-90 για τη θητεία. Γι' αυτό λέω ότι είχαν αλλάξει πολύ τα πράγματα αλλά εγώ δεν ζούσα Ελλάδα για να τα ζήσω, είχα μείνει στην δεκαετία του 70 (ακόμη εκεί είμαι). Αλλά ο κουρέας ήταν πολιτικός υπάλληλος, δεν απορούσα για το τρανζιστοράκι αλλά για το σταθμό. Αν ήσουν αριστερός και δεν είχες τεράστιο δόντι, το 1980 θα βρισκόσουνα Σουφλί ακόμη και ναυτικός. Θα σε βάζανε σε βάρκα στον Έβρο.
 
Εχω τυχει ατομο να εχει την ιδιοτητα ''κουρεας ταγματος'' με τι προσον λετε; Κουρεας Προβατων, ναι προβατων ! Εννοειται πως το ατομο ηταν ασχετο και μας ειχε πετσοκοψει στην κυριολεξια ολους στον Λοχο.
Αργοτερα σε αλλα 2 ταγματα ειχε στρατιωτη-κουρεα απο κομμωτικη σχολη και τα παιδια ειχαν και καταλληλο εξοπλισμο.
 
Άλλες σκόρπιες αναμνήσεις από τον Παλάσκα.

1. Ακριβώς δίπλα ήταν το στρατόπεδο των Ο.Υ.Κ.άδων. Για την ακρίβεια, για να μπουν και να βγουν περνάγανε από τον Παλάσκα. Έτσι συχνά το δεκατιανό κολατσιό ήταν μετά θεαμάτων, χαζεύαμε βατραχάνθρωπους να πηδάνε από ελικόπτερα ψηλά πλουφ και μετά να τους ρίχνουν σαν τη Μαργαρίτα Μαργαρώ μεταξωτό σκοινί να σκαρφαλώσουν πίσω και άλλα τέτοια τσιρκολάνικα. Και σχεδόν κάθε μέρα στο καταχείμωνο βλέπαμε μια διμοιρία ΟΥΚάδες γυμνούς από τη μέση και πάνω να φεύγουν τροχάδην φωνάζοντας ρυθμικά "Ο-ΥΚ-Ο-ΥΚ-Ο-ΥΚ" και να χάνονται πίσω απ' τα πεύκα. Σε καμιά ωρίτσα τους ακούγαμε και μετά τους βλέπαμε να γυρνάνε τροχάδην φωνάζοντας ρυθμικά "Ο-ΥΚ-Ο-ΥΚ-Ο-ΥΚ". Πάντα υποψιαζόμουνα ότι μόλις στρίβανε στη γωνία σταματούσαν να τρέχουν και κάαααθονταν και μετά από μια ώρα λέγανε "Ε, καιρός να γυρίσουμε" κι αρχίζανε το "Ο-ΥΚ-Ο-ΥΚ-Ο-ΥΚ" κι εμείς οι αφελείς θαυμάζαμε ότι τρέχανε ολόκληρο μαραθώνιο όσο λείπανε.
Πρακτικά σε περίπτωση πολέμου αυτοί που θα κάνουν πραγματικά ζημιά στον εχθρό, είναι τα ΟΥΚ και γενικά οι ειδικές δυνάμεις. Οι υπόλλοιποι άστο καλύτερα.

Το φαγητό στην 8ΕΜΑ Ιωαννίνων τότε ήταν γενικά χάλια. Μέχρι την ημέρα που αποφάσισε να φάει ο δοιηκτής του στρατοπέδου στο εστιατόριο του στρατοπέδου. Τα έκανε λαμπόγυαλλο, έσπασε πιάτα, ποτήρια και έριξε 20 ημέρες φυλακή στον μάγειρα. Από τότε το φαγητό ήταν πολύ πιο γευστικό. Όχι και άδικα..
 
Φαντάζομαι σε πιο απομονωμένες ομάδες στο στρατό ή ίσως και σε πλοία να υπάρχουν στρατεύσιμοι που να κουρεύουν. Αλλά ο Παλάσκας είχε πάνω από 1000 νεοσύλλεκτους που δεν μπορούσαν να βγουν για κούρεμα, χώρια οι μόνιμοι που τους άρεσε το τζάμπα, οπότε είχαν επαγγελματία κουρέα. Στο Ναύσταθμο δεν θυμάμαι αν υπήρχε, μάλλον όχι διότι αν είχε και βόλευε θα πήγαινα να γλυτώσω $$ και δεν νομίζω να είχα πάει ποτέ, θα το θυμόμουνα. Αλλά ήμασταν εξόδου κάθε 3 μέρες οπότε το κούρεμα δεν ήταν πρόβλημα. Το ξύρισμα ήταν αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.
Πρακτικά σε περίπτωση πολέμου αυτοί που θα κάνουν πραγματικά ζημιά στον εχθρό, είναι τα ΟΥΚ και γενικά οι ειδικές δυνάμεις. Οι υπόλλοιποι άστο καλύτερα.
Πράγματι. Μια φορά μας είχαν πάει στο στρατόπεδο των ΟΥΚάδων για εκπαίδευση σε πυρασφάλεια (μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που έμαθα κάτι χρήσιμο στο Π.Ν.) και είχα φρίξει από όλα αυτά τα όργανα βασανιστηρίων που είχαν για να εκπαιδεύονται, κρέμονταν από εδώ, σέρνονταν από εκεί, κάπως έτσι φαντάζομαι θα είναι η κόλαση (μέχρι και δωμάτιο με φωτιά είχε - απ' έξω μας εκπαιδεύσανε κι έτσι δεν ξέρω αν είχε καζάνια με πίσσα και θειάφι μέσα). Με είχε κόψει κρύος ιδρώτας μέχρι να φύγουμε. Γι αυτό και όλοι τους είχαν καταπληκτικά κορμιά. Όχι φουσκωτοί μποντιμπιλντεράδες, αλλά νευρώδεις.
 
Κουρεας Προβατων, ναι προβατων !
Kαλα τολμας να παραπονιεσαι? Παλι καλα να λες. Για φαντασου ναταν εκδοροσφαγεας προβατων
Στο σχολειο των ΟΥΚ, εξαμηνη εκπαιδευση, ερχονταν και μονιμοι υπαξιωματικοι, αξιωματικοι, ΛΟΚ επι το πλειστον κι εκπαιδευονταν μαζυ τους Ναυτες, οσο καιρο ηταν στην εκπαιδευση λεγονταν ΜΥΚ, μοναδες υποβρυχειων καταστροφων, οταν τελειωναν το σχολειο γινονταν ΟΥΚ, ομαδες υποβρυχειων καταστροφων. Παντως στα ΜΥΚ εμπεναν 100 κι αποφοιτουσαν 5-6
Στο πλοιο που υπηρετησα ειχαμε κουρεα, δεν ξερω αν ειταν επαγγελματιας, αλλα απο κουρεμα γνωριζε το παλληκαρι και ειχαμε ολοι περιποιημενα κεφαλακια
 
Τελευταία επεξεργασία:
Aυτο ειναι σηγουρο! Αλλα και σε ατομα μικροτερης ηλικιας και χαμηλοτερης μορφωσης δεν νομιζω οτι ο στρατος εχει να προσφερει κατι. Το εχω ξαναπει, μια τριμηνη, αντε εξαμηνη θητεια ειναι υπεραρκετη στο να μαθει ενας στρατευσιμος, οτι χρειαζεται να μαθει σαν στρατιωτης. Επισης να αλλαξει αυτη η νοοτροπεια των, IQ ραδικιου καραβανοπιλαφων, που θεωρουν τους στρατευσιμους κατοτερα οντα, κι οχι αξιοσεβαστους πολιτες που καλουνται να εκπληρωσουν το οποιο χρεος τους προς την πατριδα. Και η πατρις, θα ειχε μεγαλητερο οφελος, αν π.χ. καποιον φουρναρη του εδινε ειδικοτητα φουρναρη και δεν προσπαθουσε να τον κανει π.χ. υδραυλικο. Στο πολεμικο ναυτικο το ειχαν καταλλαβει αυτο και φροντισαν να υπαρχει νομος που του επετρεπε να περνει απο αεροπορια/στρατο, μηχανικους και πλοιαρχους εμπορικου ναυτικου.
Υποτιθεται οτι ο στρατος (γενικα) σε κανει "αντρα",ετσι ελεγαν παλια,σε μαθαινει να ζεις μακρυα απο οικογενεια (μαμα!) και φιλους,να κανεις ατομικη υγιεινη και καθαριοτητα,να συμβιωνεις και να συνεργαζεσαι με αλλα ατομα που δεν γνωριζες και μπορει να μην ταιριαζουν τα χνωτα σας κλπ..Βεβαια αυτα ειναι πολυ ξεπερασμενα σημερα.Πολυ σπανια θα βρεις καποιον σημερα να του εχει κοστισει ψυχολογικα η θητεια για τους παραπανω λογους,εκτος κι αν εχει πεσει σε τρελλοστρατοκαυλους και μεγαλα αληταρια και του κανουν το βιο αβιωτο.Ε αυτα λοιπον τα πραγματα δεν ελεγαν τιποτα σ'εμενα,γιατι ειχα ζησει 7 χρονια μονος μου στο εξωτερικο για σπουδες,μακρυα απο οικογενεια και φιλους,κι εκει ειχα βρει ανθρωπους καλους και κακους,συνεργασιμους και μη,αλλα και απο μετεπειτα επαγγελματικη εμπειρια προ θητειας παλι ειχα βρει και δυσκολιες και ευκολιες και απόλα.Κι εγω συμφωνω οτι καλυτερα ο στρατος να διαρκουσε λιγοτερο αλλα με επουσιωδη εκπαιδευση η οποια θα ηταν χρησιμη,παρα 9 μηνες η ενα χρονο (η παραπανω που ηταν παλιοτερα).Εγω παντως,ειτε λογω ιδιοτητας,ειτε λογω ηλικιας,ειτε λογω αεροποριας,ειτε λογω και των τριων,ποτε δεν αντιμετωπισα μειωτικη συμπεριφορα απο κανενα,απο διοικητη μεχρι σμηνιτες.Για το ΠΝ ισχυει αυτο που λες.Εχω συγγενη που τελειωσε εμποροπλοιαρχων,και τον πηρε κατευθειαν το ΠΝ και υπηρετησε και ως δοκιμος.
 
  • Like
Reactions: PT8
Tους εμποροπλοιαρχους το ΠΝ δεν τους κρατουσε πολυ σαν δοκιμους, οπως ο στρατος ξηρας, τους εκανε σε 6 μηνες Εφεδρους Σημαιοφορους, δηλ ανθυπολοχαγους. Μπορει οι μονιμοι αξιωματικοι να ειναι τοπ σε πολεμικα συστηματα, αλλα σε θεματα ναυσιπλοοιας και μανουβρας υστερουν κατα πολυ σε σχεση με τους εμποροπλοιαρχους. Οι μηχανικοι αξιωματικοι, υπαξιωματικοι ειναι πολυ πιο καταρτησμενοι, ειδικα σε στροβηλλους, ατμου η αεριου. Οι βαθμοι ειναι λιγο μπερδεμα σε σχεση με στρατο ξηρας, αεροπορια
Σημαιοφορος Ανθυπολοχαγος
Ανθυποπλοιαρχος Υπολοχαγος
Υποπλοιαρχος Λοχαγος
Πλωταρχης Ταγματαρχης
Αντιπλοιαρχος Αντισυνταγματαρχης
Πλοιαρχος Συνταγματαρχης
Αρχιπλοιαρχος Ταξιαρχος
Μετα οι διαφοροι Ναυαρχαιοι
Στο εμπορικο ναυτικο εχουμε
Ανθυποπλοιαρχο Τριτο Μηχανικο
Υποπλοιαρχο η Γραμματικο Δευτερο Μηχ.
Πλοιαρχο η Καπετανιο Πρωτο Μηχ.
Αρχικαπετανιο Αρχιμηχανικο ( στα γραφεια αυτοι, οχι στα πλοια)
 
Kαλα τολμας να παραπονιεσαι? Παλι καλα να λες. Για φαντασου ναταν εκδοροσφαγεας προβατων
Αστα, ο ατιμος ηταν απο εμφανιση-φατσα-συμπεριφορα ενα σκετο ''γιδι'' που λεμε. Δηλωσε στον Λοχαγο πως ''ξερει να κουρευει'' και επιασε θεση λουφατζιδικη. Ειχε μια παλια μπερτα,ενα-δυο ψαλιδια,μια αλαδωτη χειροκινητη κουρευτικη και μια βρωμικη χτενα και κουρευε εντελως ατσαλα χωρις τηρηση κανενος κανονα υγιεινης,η ολη διαδικασια ηταν επιεικως σιχαμερη.
 
Στον ΕΣ στους οδηγους ερπυστιοφορων μετρουσε μετα το διπλωμα τους πχ για εργασια σε τσαπες-μπουλντοζες ως προυπηρεσια. Πολλοι με ΡΕΟ εκαναν το διπλωμα τους επαγγελματικο μεσα στον ΕΣ αλλα αυτο σταματησε μετα γιατι εχανε λεφτα ''το συστημα".
Κριμα κι αδικο, αν εγινε κατι τετοιο. Ενα απο τα ελλαχιστα πραγματα που μπορουσε ο στρατος να προσφερει σε στρατευσιμο. Παντως οι οδηγοι πρεπει να εκπαιδευονταν καλα, γιατι εβλεπα εκαναν πολλες ωρες προπονιση και με διαφορετικα οχηματα.
 
Κριμα κι αδικο, αν εγινε κατι τετοιο. Ενα απο τα ελλαχιστα πραγματα που μπορουσε ο στρατος να προσφερει σε στρατευσιμο. Παντως οι οδηγοι πρεπει να εκπαιδευονταν καλα, γιατι εβλεπα εκαναν πολλες ωρες προπονιση και με διαφορετικα οχηματα.

Ναι αλλα απο την αλλη για σκεψου ενας πολιτης ποσα λεφτα εδινε και τι ταλαιπωρια για να μπορεσει να βγαλει αυτο το διπλωμα και ο αλλος το εβγαζε δωρεαν,πιο συντομα και με μακραν λιγοτερη εκπαιδευση. Ο ΕΣ δεν νομιζω πως πρεπει να γινει ''ΙΕΚ'' ουτε ο στρατευσιμος να ασχολειται με πραγματα εκτος θητειας (αυτο το 9μηνο ηταν αστειοτητα) με σκεπτικο τον επαγγελματικο προσανατολισμο για μετα την θητεια.
 
ο αλλος το εβγαζε δωρεαν
Δωρεαν? Με συνχωρεις παρα πολυ, αλλα δεν θεορω "δωρεαν" με μισθο 90 δρχ η 126 δρχ σαν υπαξιωματικος, 32 μηνες θητεια, κονσερβα κορν μπηφ του 2ου ΠΠ, καποιο πτυχειο η διπλωμα που θα επερνα απο τον στρατο, αλλα ακριβοπληρομενο!
 
Tους εμποροπλοιαρχους το ΠΝ δεν τους κρατουσε πολυ σαν δοκιμους, οπως ο στρατος ξηρας, τους εκανε σε 6 μηνες Εφεδρους Σημαιοφορους, δηλ ανθυπολοχαγους. Μπορει οι μονιμοι αξιωματικοι να ειναι τοπ σε πολεμικα συστηματα, αλλα σε θεματα ναυσιπλοοιας και μανουβρας υστερουν κατα πολυ σε σχεση με τους εμποροπλοιαρχους. Οι μηχανικοι αξιωματικοι, υπαξιωματικοι ειναι πολυ πιο καταρτησμενοι, ειδικα σε στροβηλλους, ατμου η αεριου. Οι βαθμοι ειναι λιγο μπερδεμα σε σχεση με στρατο ξηρας, αεροπορια
Σημαιοφορος Ανθυπολοχαγος
Ανθυποπλοιαρχος Υπολοχαγος
Υποπλοιαρχος Λοχαγος
Πλωταρχης Ταγματαρχης
Αντιπλοιαρχος Αντισυνταγματαρχης
Πλοιαρχος Συνταγματαρχης
Αρχιπλοιαρχος Ταξιαρχος
Μετα οι διαφοροι Ναυαρχαιοι
Στο εμπορικο ναυτικο εχουμε
Ανθυποπλοιαρχο Τριτο Μηχανικο
Υποπλοιαρχο η Γραμματικο Δευτερο Μηχ.
Πλοιαρχο η Καπετανιο Πρωτο Μηχ.
Αρχικαπετανιο Αρχιμηχανικο ( στα γραφεια αυτοι, οχι στα πλοια)
Ο Data που είναι Lieutenant Commander πώς μεταφράζεται στα ελληνικά;
 
Δωρεαν? Με συνχωρεις παρα πολυ, αλλα δεν θεορω "δωρεαν" με μισθο 90 δρχ η 126 δρχ σαν υπαξιωματικος, 32 μηνες θητεια, κονσερβα κορν μπηφ του 2ου ΠΠ, καποιο πτυχειο η διπλωμα που θα επερνα απο τον στρατο, αλλα ακριβοπληρομενο!

Εννοουσα μονον το επαγγελματικο διπλωμα που εβγαζαν ''δωρεαν'' μερικοι στον ΕΣ πχ ΡΕΟ και με την απολυση το εκαναν μετατροπη σε πολιτικο ενω αλλοι πολιτες για να βγαλουν το ιδιο διπλωμα επρεπε να το πληρωσουν αρκετα.
 
Ο Data που είναι Lieutenant Commander πώς μεταφράζεται στα ελληνικά;
Kι εγω δεν ξερω ποιος ειναι ο Data. Commander ειναι ο κουμαντο, ο διοικιτης δλδ, lieutenant, απο οτι ξερω οι Αμερικανοι λενε τον υπολοχαγο, υπαστυνομο κτλ τον δευτερο τη ταξη δλδ, λογικα lieutenenn commander πρεπει να ειναι ο υποδιοικιτης. Μπορει να λενε ετσι και τον πλωταρχη, οπως ειπε ο miki.
Oι Διοικιτης, υπο, κυβερνιτης, καπετανιος, υπολογος δεν ειναι βαθμοι αλλα τιτλοι. π.χ. κυβερνιτης ενος ρυμουλκου μπορει να ειναι Σημαιοφορος, κυβερνητης αεροπλανοφορου αντιναυαρχος. Διοικιτης ενος συνοριακου φυλακιου λοχιας, διοικιτης 3ου σωματος στρατου ταξιαρχος.
 
Εγώ ήμουν 96 Ε ΕΣΣΟ. Από αυτή την σειρά και μετά σταμάτησαν να δίνουν στους οδηγούς Ρεο-Στάγερ δίπλωμα όταν απολύονταν.
 
Εννοουσα μονον το επαγγελματικο διπλωμα που εβγαζαν ''δωρεαν'' μερικοι στον ΕΣ πχ ΡΕΟ και με την απολυση το εκαναν μετατροπη σε πολιτικο ενω αλλοι πολιτες για να βγαλουν το ιδιο διπλωμα επρεπε να το πληρωσουν αρκετα.
Δεν γνωριζω τι και πως χρειαζεται για επαγγελματικα δηπλωματα οδηγισης. Εκεινο που μπορω να πω ειναι οτι οι οδηγοι που εβλεπα στο ΠΝ ειχαν πολλες ωρες στο τιμονι καθημερινα, οποτε λογικα μετα απο 30 μηνες θητεια πιστευω οτι εμπειρια θα ειχαν. Δεν εχω τις γνωσεις να κρινω αν ειναι σωστο η λαθος. Απλο δηπλωμα αυτ/του εχω.
Θα σου πω, ομως και μκατι αλλο. Δεν ξερω σημερα, αλλα παλαιοτερα το ΠΝ ειχε υπαξιωματικους μηχανικους 5ετους συμβασης. Αυτοι οταν ολοκληρωναν την 5ετια μπορουσαν να συνεχισουν στο ΠΝ σαν μονιμοι η να παρουν διπλωμα Β' μηχανικου εμπορικου ναυτικου ανεφ εξετασεων. Ο Β' μηχανικος στο εμπορικο ναυτικο ειναι αξιωματικος, κι αν θελει να αξιζει την θεση και τα λεφτα που περνει, πρεπει να γνωριζει εκτος απο μηανες, εσωτερικης καυσεως/στροβηλους και ψυκτικα, υδραυλικα συστηματα, γερανους, ηλεκτρολογικα, ηλεκτρονικα, αυτοματισμους κ.α. Μεχρι Γ μηχανικος τα βολευεις με τις γνωσεις της σχολης στα καθηκοντα σου, απο εκει και πανω πρεπει να στρωθεις στο διαβασμα και να παρακολουθησεις και σεμιναρια για να αυξησεις τις γνωσεις σου. Ο νομος ομως εδινε το δικαιωμα σε ατομα που δεν ειχαν τις γνωσεις και την εμπειρια να ασκισουν αυτο το επαγγελμα. Προσωπικα πιστευω οτι εκαστος στο ειδος του κι ο Λουμιδης στους καφεδες. Ο καθενας μας ομως εχει την αποψη του και σεβαστη. Και μην ξεχναμε οτι πριν καμποσα χρονια κορυφαιος ηλεκτρονικος εθεορειτο αυτος που ειχε την τυχη να περασει απο την ΣΕΤΗΛ στον Πυργο. Σημερα εκτος απο 5-6 πανεπιστημεια, χρειαζεται και μια μετεκπαιδευση στην ΝΑΣΑ.
 
Πίσω
Μπλουζα