Η Ψηφοφορία του αιώνα….

Με συγχωρείτε αλλά συγκρίσεις μεταξύ Commodore 64 και Spectrum δεν υφίσταται, παρά μόνο στις αναμνήσεις και τις συγκινήσεις κάποιου. Εκεί τα πράγματα είναι άκρως υποκειμενικά όπως έγραψε και ο pooky.

Αλλά πράγματα αυταπόδεικτα και κοινός αποδεκτά στον καθένα που έζησε την εποχή των 8-bitων, δε χρειάζονται περισσότερη ανάλυση. Δεν μπορεί να έχουν όλοι αυτοί άδικο και η αγάπη απλά για τον υπολογιστή κάποιου να τους κάνει να φαίνονται «ελέφαντες».

Όποιον κι αν ρωτήσετε από αυτούς λοιπόν που έζησαν αυτήν την εποχή θα σας πει πως ο Spectrum βρίσκεται κατά πολύ πίσω από τους C64 και Amstrad.

2 χρώματα και απαράδεκτος ήχος δε συγκρίνεται με αυτά που μπορούσε να δώσει ο C64.

Δεν έχει σημασία αν μπορούσε κάποιος υπολογιστής να δώσει πολλά περισσότερα αλλά το τί έδωσε....
 
Όποιον κι αν ρωτήσετε από αυτούς λοιπόν που έζησαν αυτήν την εποχή θα σας πει πως ο Spectrum βρίσκεται κατά πολύ πίσω από τους C64 και Amstrad.
specifications wise?

διοτι το οπτικο αποτελεσμα και η ταχυτητα αλλα ελεγε...

C64 BLOCKY!!!

AMSTRAD BLOCKY AND SLOW!!!!

Εκτος αν υπαρχουν οπτικες αποδειξεις για το αντιθετο.Εντυπωσιασε με!

Δεν έχει σημασία αν μπορούσε κάποιος υπολογιστής να δώσει πολλά περισσότερα αλλά το τί έδωσε....
Ακριβως!!
 
Προφανώς δεν έκανες clic στο παραπάνω link φίλε Alucard
 
@pooky Άνευ παρεξηγήσεως αλλά τι σχέση έχει τι στάση κρατάς στη ζωή σου με τη κουβέντα που κάνουμε εδώ? Όταν ανέφερα ότι χρησιμοποίησες λογική χωρίς μέτρα και σταθμά το είπα γιατί μέσα στον χείμαρο σου δεν ανέφερες κανένα τεχνικό στοιχείο που αναδικνύει στην κουβέντα τον "νικητή της αναμέτρησης" :biglaugh:

Για να είσαι σε αυτό το forum σίγουρα είσαι συναισθηματικά "φορτισμένος" αλλά το ίδιο είναι όλοι. Ο gtsamour έγραψε ένα πολύ ωραίο post στο τι τον φτιάχνει στο οποίο τον παραδέχτηκα. Και εμένα με τρελαίνει ο spectrum για τον ίδιο λόγο που τρελαίνει και εκείνον και είμαι σίγουρος και τον wally και πολλούς άλλους. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας ή εγώ είμαι εκτός θέματος. Τώρα αν ψάχνουμε στην πραγματικότητα και με τεχνικά στοιχεία και νούμερα αν ο spectrum ήταν καλύτερος από τον C64, που αυτό κάνουμε σε αυτή την συζήτηση χρειαζόμαστε και αντικειμενικά κριτήρια. Παραμερίζουμε λοιπόν το τι νιώθουμε, το τι έχουμε βιώσει στην παιδική μας ηλικία μπροστά στα μηχανήματα και βγάζουμε τις μεζούρες και μετράμε. Σήμερα είναι πολύ εύκολο να βρει κάποιος στο google παρόμοιες συζητήσεις και να δει εκεί τα υπερ και τα κατά των 2 υπολογιστών.

@Wally βρε απατεώνα θες να με βάζεις να βρίσκω screenshots από τα τελευταία παιχνίδια? Υπάρχει και ο ΑΕΟΝ που είχε C64 και τα θυμάται.
 
μαλλον περιμενει το να παρει το C64-item στο Lineage2 για να ξανασχοληθει... :p
 
Θα το θέσω λίγο διαφορετικά. Το οπτικό κι αισθητικό αποτέλεσμα των παιχνιδιών στους C64 κι Amstrad ουδεμία σχέση είχαν με αυτό του Spectrum. Αλλά αυτό δεν είναι δική μου άποψη και μόνο. Δε γνωρίζω αν όντως ο Spectrum είχε παραπάνω τεχνικές δυνατότητες από τον Commodore, αλλά σίγουρα αυτό δεν το εκμεταλλευόταν στα παιχνίδια για να παρουσιάζονται στην οθόνη έτσι.

Ένα απλό πείραμα θα πείσει.

Βάλτε ένα πιτσιρικά να παίξει κάποια παιχνίδια σε emulator του C64 και του Spectrum και να συγκρίνει.

Δε θα ήταν ό,τι πιο αντικειμενικό; Τί λέτε;
 
Εγώ εξακολουθώ να απορώ πώς ο Wally προτιμάει το color clash απο τα χρωματιστά τουβλάκια :biglaugh:
 
ΑΝΑΖΗΤEIΤΑΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΣ 10-12 ΕΤΩΝ ΓΙΑ TEST DRIVE ΣΤΟ COMMANDO ΣΕ SPECTRUM KAI C64
 
Wally είπε:
μαλλον περιμενει το να παρει το C64-item στο Lineage2 για να ξανασχοληθει... :p
LOL. Χάθηκε.....πάντως αφού σε ενδιαφέρει το oπτικό αποτέλεσμα περισσότερο από τα specs ακόμα δε μου έχεις πει πως ανέχεσσαι το απαίσιο masking του Spectrum αποτέλεσμα βέβαια των 2 χρωμάτων. Αυτό και αν είναι οπτικά άθλιο. Συγκρίνεις μια λίγο χαμηλότερη ανάλυση με το να πλησιάζουν 2 sprites μεταξύ τους και να γίνεται της πόπης. Και βέβαια ούτε κουβέντα για ομαλότητα στο scrolling (hardware στο ένα, software στο άλλο). Στα sprites (hardware στο ένα, software στο άλλο) και τι επίπτωση έχουν αυτά στο game play. Να μην συζητήσουμε για το drive που σου έδεινε την δυνατότητα να παίξεις παιχνίδια που στον spectrum απλά ήταν αδύνατο εκείνη την εποχή. Επίσης τον C64 μπορούσες να το χρησιμοποιήσεις και για εμπορικές εφαρμογές (εξού και το πληκτρολόγιο του)
 
Και πάλι δεν θα είναι αντικειμενικό γιατί ένας σημερινός πιτσιρικάς έχει τελείως διαφορετικά κριτήρια και έχει δεί πράγματα 1000 φορές καλύτερα από την τότε εποχή.

Επίσης δεν θα κάτσει να ασχοληθεί πάνω από μισή ώρα οπότε και πάλι η κρίση του δεν θα είναι αντικειμενική.

Αντικειμενικό θα ήταν να έβρισκες ένα πιτσιρικά του τότε, πράγμα αδύνατον.
 
και ο Speccy ειχε drives!!!

Στα μαγκιoρικα παιχνιδια (βλεπε π.χ Ultimate) δεν εβλεπες clash και επαιζαν και 1,5 αναλυση παραπανω!

Τα hardware sprites καταδικασαν τον C64 να ειναι sprite-ο-μηχανη.

Που ειναι τα vectors οεο

Aυτο για τις εμπορικες εφαρμογες...ελεος..το μονο που μπορει να καυχαται και ο δυσμοιρος Amstrad (ξερετε,το μηχανημα που ειχε Spectrum ports σε χειροτερη αναλυση) ειναι οι εμπορικες εφαρμογες λογω CP/M
 
Wally είπε:
Aυτο για τις εμπορικες εφαρμογες...ελεος..το μονο που μπορει να καυχαται και ο δυσμοιρος Amstrad (ξερετε,το μηχανημα που ειχε Spectrum ports σε χειροτερη αναλυση)
Τι θα ακούσω ακόμα απ' αυτόν τον άνθρωπο ...

Εναν Amstrad-ο-λόγο να τον βάλει στην θέση του γρήγορα! :biglaugh:

Billyyyyy!!!
 
ΕΙΣΑΙ ΘΕΟΣ.

Βρε απατεωνα,σου ζητησα in-game και μου εστειλες loading-screen??

ΕDIT:ΟΟΟΟΟPPPPSSSS ειδα και ingame απο το Trapdoor...

speccy

tdoor3.gif


C64

trapdoor.gif
 
Wally είπε:
και ο Speccy ειχε drives!!!Τα hardware sprites καταδικασαν τον C64 να ειναι sprite-ο-μηχανη.

Που ειναι τα vectors οεο
Η αναλογία παιχνιδιών με vectors και παιχνιδιών με sprites ποια ήτανε; Δε διαφωνώ πως υπήρχε μεγαλύτερη δημιουργηκότητα στον spectrum λόγω του ότι δεν είχε τίποτα hardware. Αλλά εκτός των vector όλα τα άλλα eventualy γινόντουσαν port. Τώρα το πόσο καλό ήταν το port ήταν καθαρά θέμα συνήιθως freelancer.
Wally είπε:
Aυτο για τις εμπορικες εφαρμογες...ελεος..το μονο που μπορει να καυχαται και ο δυσμοιρος Amstrad (ξερετε,το μηχανημα που ειχε Spectrum ports σε χειροτερη αναλυση) ειναι οι εμπορικες εφαρμογες λογω CP/M
Διακρίνω μια ζούλια και εδώ. Στην Αμερική ο C64 είχε αρκετή χρήση σαν PC μην ξεχνάμε και την προτροπή της Commodore Business Machines προς τα εκεί. Αυτό δείχνει και η προσθήκη του Z80 στον C128 για να τρέχει CP/M και να πιάσει και εκεινη την αγορά.
 
Δεκάχρονο ή δωδεκάχρονο δεν είμαι αλλα δεν έχω δει ποτέ commodore 64 να λειτουργεί. Μάλλον θα μπορούσα να πώ αντικειμενικά μια γνώμη. Spectrum είχε ένας φίλος μου και μου ψιλοάρεσε μέχρι που είδα τον πρώτο 6128 και εκεί τέλος. Απόκτησα amstrad 6218 και τον αγάπησα και εκεί έμεινα. Για commodore δεν μπορώ να εκφράσω άποψη παω πάσο. Ο πρώτος commodore που είδα απο κοντά ήταν amiga 500. Spectrum vs Amstrad πιστεύω είναι άστοχη η σύγκριση. Shock οταν με το καλό τα ξαναπούμε απο κοντά, να μου δείξεις και κανένα παιχνίδι στον c64.
 
Βρε απατεωνα,σου ζητησα in-game και μου εστειλες loading-screen??
Αν αναφέρεσαι σε εμένα σου έστειλα ένα link να δεις τα modes. Δεν είπα ότι είναι ingame screenshots!!! από που το συμπέρανες αυτό; Ήθελα να σου δίξω πόσο flexible ήταν το VIC.
 
Σε ingame θα είναι slideshow το παιχνίδι σε υψηλή ανάλυση χε χε χε :D
 
Commando.gif
commando.gif


Αν σας ελεγε καποιος οτι ενα απο τα screenshots ειναι απο Atari2600, σε ποιο θα πονταρατε;
 
@shock η αναλογια sprite/misc ειναι 100% sprites στον C64 :D

@storm :thumbup: playfield αναλυση 160*60 :D :D
 
Πίσω
Μπλουζα