Ενα ακομα παιδικο ονειρο εγινε πραγματικοτητα. Η πλειοψηφια των μελων του φορουμ αγαπαει τρελα τον Ιουλιο Βερν, και μοιραζομαστε και τα ιδια σχεδον βιωματα απο την αναγνωση των βιβλιων του που διαβαζαμε σε μικροτερη ηλικια. Εκει καπου χωριζουν ατυπα τα "στρατοπεδα", καθως ο καθενας μας ειχε βιβλια απο διαφορους εκδοτικους οικους. Τα μοναδικα βιβλια που ειχα απο τον Ιουλιο Βερν ηταν δυο, και μαλιστα απο διαφορετικους εκδοτες. Ειχα τον Γυρο του Κοσμου σε 80 ημερες απο τις εκδοσεις Αστηρ, και τον Ροβηρο τον Κατακτητη απο την Αγκυρα. Φανταστικα βιβλια και τα δυο, αλλα με κερδιζε παντα το βιβλιο της Αστηρ, επειδη ηταν σε πιο μικρες διαστασεις (πολυ πιο compact απο τα βιβλια που θυμιζαν μεγεθος εγκυκλοπαιδειας της Αγκυρας δηλαδη), αλλα και απο το απιστευτο illustration που ειχε (Τα βιβλια της Αστηρ καινοτομουσαν καθως η εικονα του βιβλιου τυλιγοταν γυρω απο το βιβλιο, κανοντας το οπισθοφυλλο εργο τεχνης οπως και το εξωφυλλο). Μερικοι ακομα εκδοτικοι οικοι εκαναν την ιδια τακτικη αλλα κανενας δεν ειχε τις πανεμορφες εικονες που χαλαρα στολιζαν τοιχο σπιτιου σαν πινακες, οπως της Αστηρ. Τα δυο βιβλια αυτα συνεχισαν να υπαρχουν στην βιβλιοθηκη μου, και καπου στο πισω μερος του μυαλου μου και η ιδεα της αποκτησης και των υπολοιπων.
Μετα απο αρκετες δεκαετιες, το ονειρο της αποκτησης ολων των βιβλιων του Ιουλιου Βερν της Αστηρ, πηρε σαρκα και οστα. Για την καλη μας τυχη, οι εκδοσεις Παπαδημητριου (πρωην Αστηρ) συνεχιζουν να εχουν τα βιβλια αυτα, αν και ολα δειχνουν πως αλαζουν αρκετα τα πραγματα στο θεμα του παιδικου βιβλιου. Αυτο το λεω, επειδη αρχιζει η αντιστροφη μετρηση στο θεμα του τι θα μπορουμε να βρουμε, αρχιζοντας απο το βιβλιο ν.15 (Τα 500 εκατομμυρια της Μπεγκουμ) που πλεον ειναι out of print απο τον εκδοτικο οικο. Απο ερευνα που εκανα, ολα δειχνουν πως τα νεα παιδια δεν διαβαζουν βιβλια. Και αυτο εχει ως αντικτυπο το να μην υπαρχει ζητηση για αυτα, αρα γινεται ασυμφορη η κυκλοφορια βιβλιων αφου κανενας δεν θα τα παρει. Το συγκεκριμενο βιβλιο μου εφερε αρκετο πονοκεφαλο μεχρι να το εντοπισω σε ανεξαρτητα βιβλιοπωλεια, και πολυ φοβαμαι πως δεν θα ειναι το μονο που θα εκλειψει. Με τοσες αλαγες στον τομεα του βιβλιου και την στροφη σε ηλεκτρονικα μεσα αναγνωσης, ειναι θεμα χρονου το αν θα συνεχιζει η υπεροχη αυτη σειρα να βρισκεται διαθεσιμη. Οχι μονο ειναι πολυ προσεγμενη και σχεδον πληρης (Mερικα βιβλια του Βερν εξακολουθουν να λειπουν απο την σειρα - οπως Οι περιπετειες του Πλοιαρχου Χατερας, Ατμοκινητο Σπιτι κλπ - αλλα ειναι αμελητεα σε αριθμο και μπορουν να βρεθουν απο αλλες εκδοσεις με λιγο ψαξιμο) αλλα πρεπει να ειναι και η μονη που αριθμει τοσα βιβλια (51) του Βερν στην Ελλαδα. Ελπιζω, οπως παντα, να πεφτω εξω στις προβλεψεις μου περι εκλειψεως εκδοσεων (ειδικα σε παιδικα βιβλια) γιατι θα ειναι κριμα να χαθει ενας τετοιος θησαυρος στην σημερινη λαιλαπα της προχειροτητας και του "δεν βαριεσαι".
Μια εικονα, χιλιες λεξεις. Απο το να στολισει καποιος εναν τοιχο μεχρι το να χαζευει και απο ενα καθε μερα, μονο και μονο τα εξωφυλλα ειναι ενας πολυ καλος λογος για την αποκτηση τους. Πραγματικο εργο τεχνης το καθε ενα.
Φυσικα η απολυτη μαγεια ειναι να καθεσαι μπροστα και να τα χαζευεις για κανενα μισαωρο προσπαθωντας να αποφασισεις ποιο θελεις να διαβασεις. Μικρος θα σκοτωνα για να τα εχω ολα αυτα.. πλεον δεν θα χρειαστει να σκοτωσω κανεναν!
(το ν15 που λειπει, φτανει απο μερα σε μερα στα χερια μου για να κλεισει αυτον τον κυκλο).