Και βέβαια υπάρχει, σε συλλογή με κινηματογραφικά του Μπιθικώτση, όχι του Θεοδωράκη, αλλά το ίδιο κάνει. Εκεί μάλιστα αναφέρεται ότι είναι από την ταινία "Παίξε μπουζούκι μου γλυκό" του 1965 (βλέπω στο retrodb ότι σ' αυτήν την ταινία και ποιος δεν τραγουδούσε:
Γρηγόρης Μπιθικώτσης (τραγούδι) , Στέλιος Καζαντζίδης (τραγούδι) , Μαρινέλλα (τραγούδι) , Καίτη Γκρέυ (τραγούδι) , Κώστας Χατζής (τραγούδι) , Μανώλης Χιώτης (τραγούδι) , Μαίρη Λίντα (τραγούδι) , Γιάννης Καραμπεσίνης (τραγούδι) , Πόλυ Πάνου (τραγούδι) , Αντώνης Ρεπάνης (τραγούδι) , Γιώργος Ζαμπέτας (τραγούδι) , Μίμης Χριστόπουλος (τραγούδι) , Θόδωρος Κανακάρης (τραγούδι)) . Αφού ακουγόταν σε ταινία - ταινίες, όπως φαίνεται - γιατι όχι?
Το ερώτημα είναι αν το συγκεκριμένο τραγούδι γράφτηκε ειδικά για την ταινία "Ο Γολγοθάς μιας αθώας" ή αν απλώς εμφανιζεται ο Μπιθικώτσης και τραγουδάει ένα τραγούδι που ήταν σουξέ εκείνη την εποχή. Τα τραγούδια που περιέχονται στο "Πολιτεία Α'" αποτελούν συνθέσεις των ετών 1960 και 61, επομένως καμιά από τις δύο εκδοχές δεν μπορεί να απορριφθεί από την ημερομηνία και μόνο. Αν και δεν έχω στοιχεία για το λόγο που γράφτηκε το τραγούδι, βρίσκω απίθανο - όχι όμως αδύνατο - να συνέθεσε ένα ξεκάρφωτο τραγούδι για μια ταινία της οποίας δεν έγραψε όλη τη μουσική υπόκρουση, όταν μάλιστα υπάρχουν τα παραδείγματα που ανέφερα, τραγουδιών του που ακούστηκαν σε ταινίες αλλά σίγουρα δεν είχαν συντεθεί ειδικά γι' αυτές.
Άλλο παράδειγμα, και μάλιστα τρανταχτό: Η παλιά κωμωδία "Η κυρία δήμαρχος" έχει μουσική υπόκρουση του Μάνου Χατζιδάκι, όχι κάποιου ασήμαντου, ούτε μόνο "μουσική επιμέλεια". Κι όμως εμφανίζεται ο Καζαντζίδης με τη Μαρινέλλα κι τραγουδάν γνωστά τους τραγούδια που δεν ήταν συνθέσεις του Χατζιδάκι. Θέλω να πω, το να βγαίνει ένας τραγουδιστής σε μια ταινία και να λέει τραγούδια του που δεν γράφτηκαν ειδικά γι' αυτήν ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο.
Αλλά δεν ξέρω αν έχει και πολλή σημασία για την αρχική κουβέντα αυτό, μια που είτε επίτηδες το έγραψε ο Μ.Θ. για την ταινία είτε όχι, σίγουρα δεν ασχολήθηκε με την υπόλοιπη μουσική της υπόκρουση.
Χε χε, τελικά δηλαδή βρήκα από σύμπτωση και εντελώς τυχαία άλλο παράδειγμα τραγουδιού που ακούστηκε σε δύο ταινίες, μια που το "Μάνα μου και Παναγιά" ακουγόταν στο Γολγοθά μιας Αθώας και στο Παίξε μπουζούκι μου γλυκό!
(Άσχετο: Ξαναδιαβάζοντας τα όσα γράφτηκαν για το θέμα, είδα και μια συσχέτιση του "Τελευταίου Πειρασμού" της Φόνσου με το "Der blaue Engel", την ταινία του von Sternberg που έκανε παγκόσμια διάσημη τη Marlene Dietrich. Τον Γαλάζιο Άγγελο τον έχω δει αρκετές φορές, τον "Πειρασμό" όχι, αλλά απ' ό,τι είδα από την υπόθεσή του δεν έχουν πολλή σχέση. Ο Jannings είναι ηλικιωμένος αυστηρός καθηγητής Γυμνασίου που τιμωρεί μαθητές του που είναι θαυμαστές της καμπαρετζούς Lola-Lola, αλλά όταν τη γνωρίζει την ερωτεύεται, χάνει τη δουλειά του εξ αιτίας της, ζει μ' αυτήν, ξοδεύει τις οικονομίες του, καταντάει κλόουν και στο τέλος πεθαίνει περίγελως του κόσμου και κατεστραμμένος.)