Κοινά τραγούδια και μουσική σε ελληνικές ταινίες

V.I.Smirnov είπε:
Mπραβο katerinak, αυτή είναι.Η μουσική των τίτλων είναι υπέροχη - αν και κάπως αταίριαστη με το σενάριο - γι αυτό τη θυμόμουν.

η μουσικη των τιτλων ειναι υπεροχη ομως ποιος ειναι ο μουσικοσυνθετης; ειναι ενα μυστηριο.. :wait2: :wait2:
 
Δεν καταλαβαίνω που μπερδεύεσαι. Ο μουσικός συνθέτης με αυτόν που κάνει μουσική επιμέλεια δεν έχουν καμία απολύτως σχέση. Η RetroDB έχει σωστά τους συνθέτες και στις δύο περιπτώσεις! Ο Χρήστος Μουραμπάς κατά κύριο λόγο ασχολήθηκε με την μουσική επιμέλεια σε όλη την καριέρα του. Ενώ μουσική επιμέλεια έχει κάνει σε παραπάνω από 350 ταινίες, ως συνθέτης δεν πρέπει να ξεπερνά τις 15! Και μιας και δεν έχει προβλεφθεί, ακόμη, η δημιουργία κατηγορίας "Μουσική Επιμέλεια", ο Χρήστος Μουραμπάς δε μπορεί να περαστεί στην συγκεκριμένη ταινία. Αυτό έλεγα από πέρυσι (σχεδόν) στα παιδιά ότι πρέπει να ξετρέξουν, επειδή γίνεται ένας κακός χαμός, κυρίως στις τηλεοπτικές εκπομπές, στα τηλεπαιχνίδια και σε πολλές θεατρικές παραστάσεις (για να μην πω σχεδόν σε όλες!). Δεν υπάρχει, συνήθως, μουσικός συνθέτης και έχουμε να κάνουμε μονάχα με επιμέλεια!). Διάβασε εδώ, προς το τέλος.

Υ.Σ. Επί τη ευκαιρία να υπενθυμίσω στους RetroDB feeders ότι είχα κάνει ένα γενναίο ξεκαθάρισμα στις εισαγωγές του Μανώλη για τον Χρήστο Μουραμπά, αλλά δεν είχα τελειώσει... Εάν θέλετε τσεκάρετε την περίπτωσή του ξανά. Και μην γελιέστε αν δεν βλέπετε κάπου, συνθέτη και βάλετε στη θέση του αυτόν, επειδή τον βλέπετε στη μουσική επιμέλεια!! Δεν είναι απαραίτητο ότι θα πρέπει να υπάρχει συνθέτης σε μια παραγωγή, ακόμη κι αν αυτή είναι κινηματογραφική!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Mandrake ευχαριστω πολυ για το ποστ σου!! ομως ακομα δεν μπορω να καταλαβω ποιος ειναι ο συνθετης της μουσικης των τιτλων εναρξης στις δυο αυτες ταινιες ( "ο τελευταιος πειρασμος" και "ο γολγοθας μιας αθωας" ) η μουσικη ειναι ιδια,οποτε κι ο μουσικοσυνθετης (αυτου του συγκεκριμενου κομματιου) λογικα θα ειναι ενας. Ποιος ομως; ο Κωστας Κλαββας ή ο Μικης Θεοδωρακης; Ισως ο Κλαββας που αναφερεται στους τιτλους εναρξης της ταινιας "ο τελευταιος πειρασμος" ;
 
Ένα λεπτάκι... Μιλάς για την μουσική στους τίτλους αρχής; Τότε δεν αποκλείεται η δουλειά είναι κατά πάσα πιθανότητα του Χρήστου Μουραμπά, ο οποίος δεν αναφέρεται στους τίτλους της 2ης ταινίας! Όμως δεν πρόκειται για δική του σύνθεση αλλά πιθανόν κάποιου ξένου συνθέτη, κομμάτι, το οποίο φρόντισε να μπει στους τίτλους και των δύο ταινιών που επιμελήθηκε! Στην ταινία "Ο Γολγοθάς Μιας Αθώας", φαίνεται στο trivia της RetroDB ο λόγος που ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρεται ως συνθέτης! Το έχει περάσει ο Μανώλης. Θέλει ψάξιμο στην δισκογραφία του, αλλά προφανώς το ένα και μοναδικό αυτό τραγούδι, το έγραψε για την ταινία αυτήν! Οποιαδήποτε άλλη μελωδία ακούς στην ταινία, δεν είναι απαραίτητα δικής του σύνθεσης αλλά ενδεχομένως οφείλεται σε επιλογές του Χρήστου Μουραμπά που έχει την μουσική επιμέλεια του φιλμ. Αλλά ούτε δική του σύνθεση, επαναλαμβάνω! Κάποια επίσημη φιλμογραφία του Χρήστου Μουραμπά θα ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο.

Υ.Σ. Υπόψιν ότι ο Κώστας Κλάββας (που μάλιστα μας άφησε στις 16 Ιουλίου 2012, απ' ότι βλέπω...) δεν είχε γράψει μουσική για ταινία πριν το '62! Η πρώτη ταινία της οποίας την μουσική έγραψε, πρέπει να είναι η "Οργή" ('62) της οποίας την μουσική επιμέλεια, είχε ο Νίκος Μαστοράκης.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Mandrake ευχαριστω και παλι για τις επιπλεον πληροφοριες που μας εδωσες!! ναι,αναφερομαι στη μουσικη που ακουγεται στους τιτλους εναρξης.Ειναι πολυ πιθανο να συμβαινει αυτο που γραφεις,δηλαδη ο Χρηστος Μουραμπας που επιμεληθηκε τη μουσικη να χρησιμοποιησε κομματι καποιου ξενου συνθετη,αλλωστε το ιδιο εγινε και στην ταινια "αγωνια" οπως γραφω εδω , παραξενευτηκα και στην περιπτωση εκεινη αφου ακουμε στους τιτλους εναρξης της ταινιας αυτης το "chim chim cheree" απ την ταινια "Μαιρη Ποπινς" ,τελειως ασχετο με την υποθεση
 
Το τραγούδι του Θεοδωράκη "Μάνα μου και Παναγιά" ανήκει στον κύκλο "Πολιτεία Α'" που δισκογραφήθηκε το 1964 αλλά είναι παλιότερο (τα τραγούδια αυτά τα παρουσίαζε ο Μ.Θ. σε συναυλίες του). Ο Γολγοθάς είναι του 1961, οπότε μπορεί να γράφτηκε για την ταινία - οι χρονολογίες βγαίνουν - αλλά μπορεί και όχι. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα τραγουδιών που μπήκαν σε ταινίες χωρίς να έχουν γραφτεί γι' αυτές. Για να μείνω στον Μ.Θ., στο "Έκλεψα τη γυναίκα μου" (Παράβας - Κυριακίδου) εμφανίζεται ο Μπιθικώτσης να τραγουδάει τη "Νήσο των Αζορών" που δεν έχει σχέση με την ταινία ενώ στο "Ποια είναι η Μαργαρίτα" η ποδηλατοπαρέα τραγουδάει το "Μαργαρίτα Μαργαρώ" αν και η ταινία κατα τ' άλλα έχει πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου (αυτό δεν εμπόδισε τους κινηματογράφους που ξανάπαιξαν την ταινία μεταδικτατορικά να τη διαφημίζουν "Πλημμυρισμένη με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη!" :) )
 
Αγαπητή Κατερίνα, σε πάρα πολλές περιπτώσεις θα μπορούσε κανείς να ξετρυπώσει τραγούδια όπως αυτό που ανακάλυψες (και που καλό θα ήταν να συμπεριλάβει κάποιος feeder στο trivia της ταινίας "Αγωνία" την πληροφορία αυτήν, όπως και την κοινή μελωδία σε ταινίες που αναφέρονται σ' αυτό εδώ το thread!)! Μένει να τσεκάρει ποιος κρύβεται πίσω από τη μουσική επιμέλεια κάθε ταινίας. Νομίζω πως με συνθέτες, μουσικούς, ερμηνευτές και χορευτές, η βάση έχει καλύψει σχεδόν τα πάντα! Καλό θα ήταν κάποια στιγμή, επίσης, να προχωρήσει το θέμα "soundtracks" αναφέροντας με κάποιον τρόπο σε κάθε ταινία, ποια τραγούδια ακούγονται, ποιοι έχουν συνθέσει μουσικοί και στίχους και ποιοι τα ερμηνεύουν. Ο Μανώλης έχει κάνει μια φιλότιμη προσπάθεια και ενίοτε κι ο Νάσος, αλλά αυτό χρειάζεται μορφή πίνακα. Ίσως χωρίζοντας με διακεκομμένες ένα πλαίσιο μέσα στο trivia (στο τέλος ας πούμε) αριθμώντας και βάζοντας γραμμή γραμμή τους τίτλους και τις όποιες άλλες πληροφορίες αναφέρω παραπάνω. Τα παιδιά ξέρουν καλύτερα.

Αγαπητέ Ελέφαντσ, είσαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει το κομμάτι αυτό σε κάποια συλλογή με "κινηματογραφικά" του Μίκυ Θεοδωράκη; Μπορεί να κυκλοφόρησε πολύ αργότερα απ' το "Πολιτεία Α" που λες, βέβαια, γιατί όπως αντιλαμβάνεσαι δε θα έβγαινε ολόκληρο soundtrack εκείνη την περίοδο για ένα κομμάτι. Εδώ δεν έβγαιναν γενικότερα... Κατά τ' άλλα σπουδαίες οι πληροφορίες που δίνεις!
 
Και βέβαια υπάρχει, σε συλλογή με κινηματογραφικά του Μπιθικώτση, όχι του Θεοδωράκη, αλλά το ίδιο κάνει. Εκεί μάλιστα αναφέρεται ότι είναι από την ταινία "Παίξε μπουζούκι μου γλυκό" του 1965 (βλέπω στο retrodb ότι σ' αυτήν την ταινία και ποιος δεν τραγουδούσε: Γρηγόρης Μπιθικώτσης (τραγούδι) , Στέλιος Καζαντζίδης (τραγούδι) , Μαρινέλλα (τραγούδι) , Καίτη Γκρέυ (τραγούδι) , Κώστας Χατζής (τραγούδι) , Μανώλης Χιώτης (τραγούδι) , Μαίρη Λίντα (τραγούδι) , Γιάννης Καραμπεσίνης (τραγούδι) , Πόλυ Πάνου (τραγούδι) , Αντώνης Ρεπάνης (τραγούδι) , Γιώργος Ζαμπέτας (τραγούδι) , Μίμης Χριστόπουλος (τραγούδι) , Θόδωρος Κανακάρης (τραγούδι)) . Αφού ακουγόταν σε ταινία - ταινίες, όπως φαίνεται - γιατι όχι?




Το ερώτημα είναι αν το συγκεκριμένο τραγούδι γράφτηκε ειδικά για την ταινία "Ο Γολγοθάς μιας αθώας" ή αν απλώς εμφανιζεται ο Μπιθικώτσης και τραγουδάει ένα τραγούδι που ήταν σουξέ εκείνη την εποχή. Τα τραγούδια που περιέχονται στο "Πολιτεία Α'" αποτελούν συνθέσεις των ετών 1960 και 61, επομένως καμιά από τις δύο εκδοχές δεν μπορεί να απορριφθεί από την ημερομηνία και μόνο. Αν και δεν έχω στοιχεία για το λόγο που γράφτηκε το τραγούδι, βρίσκω απίθανο - όχι όμως αδύνατο - να συνέθεσε ένα ξεκάρφωτο τραγούδι για μια ταινία της οποίας δεν έγραψε όλη τη μουσική υπόκρουση, όταν μάλιστα υπάρχουν τα παραδείγματα που ανέφερα, τραγουδιών του που ακούστηκαν σε ταινίες αλλά σίγουρα δεν είχαν συντεθεί ειδικά γι' αυτές.

Άλλο παράδειγμα, και μάλιστα τρανταχτό: Η παλιά κωμωδία "Η κυρία δήμαρχος" έχει μουσική υπόκρουση του Μάνου Χατζιδάκι, όχι κάποιου ασήμαντου, ούτε μόνο "μουσική επιμέλεια". Κι όμως εμφανίζεται ο Καζαντζίδης με τη Μαρινέλλα κι τραγουδάν γνωστά τους τραγούδια που δεν ήταν συνθέσεις του Χατζιδάκι. Θέλω να πω, το να βγαίνει ένας τραγουδιστής σε μια ταινία και να λέει τραγούδια του που δεν γράφτηκαν ειδικά γι' αυτήν ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο.

Αλλά δεν ξέρω αν έχει και πολλή σημασία για την αρχική κουβέντα αυτό, μια που είτε επίτηδες το έγραψε ο Μ.Θ. για την ταινία είτε όχι, σίγουρα δεν ασχολήθηκε με την υπόλοιπη μουσική της υπόκρουση.

Χε χε, τελικά δηλαδή βρήκα από σύμπτωση και εντελώς τυχαία άλλο παράδειγμα τραγουδιού που ακούστηκε σε δύο ταινίες, μια που το "Μάνα μου και Παναγιά" ακουγόταν στο Γολγοθά μιας Αθώας και στο Παίξε μπουζούκι μου γλυκό!

(Άσχετο: Ξαναδιαβάζοντας τα όσα γράφτηκαν για το θέμα, είδα και μια συσχέτιση του "Τελευταίου Πειρασμού" της Φόνσου με το "Der blaue Engel", την ταινία του von Sternberg που έκανε παγκόσμια διάσημη τη Marlene Dietrich. Τον Γαλάζιο Άγγελο τον έχω δει αρκετές φορές, τον "Πειρασμό" όχι, αλλά απ' ό,τι είδα από την υπόθεσή του δεν έχουν πολλή σχέση. Ο Jannings είναι ηλικιωμένος αυστηρός καθηγητής Γυμνασίου που τιμωρεί μαθητές του που είναι θαυμαστές της καμπαρετζούς Lola-Lola, αλλά όταν τη γνωρίζει την ερωτεύεται, χάνει τη δουλειά του εξ αιτίας της, ζει μ' αυτήν, ξοδεύει τις οικονομίες του, καταντάει κλόουν και στο τέλος πεθαίνει περίγελως του κόσμου και κατεστραμμένος.)
 
elephadas είπε:
Χε χε, τελικά δηλαδή βρήκα από σύμπτωση και εντελώς τυχαία άλλο παράδειγμα τραγουδιού που ακούστηκε σε δύο ταινίες, μια που το "Μάνα μου και Παναγιά" ακουγόταν στο Γολγοθά μιας Αθώας και στο Παίξε μπουζούκι μου γλυκό!
elephadas μετα απο τοση ερευνα που εκανες (ευχαριστουμε πολυ για ολες αυτες τις πληροφοριες) βρηκες και κοινο τραγουδι που δυσκολα θα το εντοπιζαμε :flower:
 
Σε ότι αφορά την (κοινή) μουσική τίτλων των ταινιών "Ο Γολγοθάς μιας αθώας" και "Ο τελευταίος πειρασμός",

έχω να παρατηρήσω το εξής.

Η μουσική αυτή έχει έναν αρμονικό χαρακτήρα διαφορετικό από αυτόν που χαρακτηρίζει τον Θεοδωράκη

και διέπει τα έργα του - τουλάχιστον τα κοινότυπα που όλοι ξέρουμε.

Συνεπώς, για μένα είναι σχεδόν προφανές ότι ΔΕΝ την έγραψε ο Θεοδωράκης, δεν ταιριάζουν τα αρμονικά στυλ.

Όσο για την συσχέτιση του "τελευταίου πειρασμού" με τη "Blue Angel" της Μ. Deitrich που έκανα,

θεωρώ ότι υπάρχουν κάποιες αδρές ομοιότητες στα δυο σενάρια και στο ηθογραφικό στοιχείο.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες είναι εντελώς διαφορετικές και οποιοσδήποτε στενός παραλληλισμός

κατ' εμένα είναι λανθασμένος.

Τέλος, είναι αξιοπρόσεκτο ότι οι ταινίες "Αφήστε να ζήσω" (Θ. Λειβαδίτης, Μ. Σταθοπούλου) και

"Σκλάβοι της μοίρας" (Ν. Ξανθόπουλος, Α. Ζήλεια) έχουν κοινή μουσική σε τουλάχιστον ένα

τμήμα τους (ενδιάμεσα, όχι στους τίτλους) παρόλο που είναι παραγωγές διαφορετικών εταιριών !

-
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για την μουσική στις δύο πρώτες που αναφέρεις, νομίζω πως έκανα σαφές παραπάνω ότι είναι δουλειά του Χρήστου Μουραμπά. Στη μία περίπτωση, δηλαδή, αλλά πολύ πιθανόν να είναι και στην άλλη. Μετά από τόσο μεγάλη συμμετοχή στον Ελληνικό κινηματογράφο δε μου φαίνεται απίθανο να συμμετείχε και στην δεύτερη ταινία και απλώς να μην αναφέρεται στα credits, όπως εκατοντάδες άλλοι ηθοποιοί και λοιποί συντελεστές, σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Στην περίπτωση των ταινιών "Σκλάβοι Της Μοίρας" ('66) & "Αφήστε Με Να Ζήσω" ('65) έχουμε και πάλι τον Χρήστο Μουραμπά στην μουσική επιμέλεια! Οπότε επιβεβαιώνονται τα όσα λέμε παραπάνω. Πιθανόν να πετύχετε και σε άλλες ταινίες που συμμετέχει, κοινή μουσική.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
katerinak είπε:
το παρακατω μουσικο μοτιβο το συναντουμε συχνα σε δραματικες ταινιες :

το μουσικο αυτο μοτιβο (00:11 λεπτα του βιντεο)το εντοπισα και στην ταινια "θελω να ζησω στον ηλιο", ο Χρηστος Μουραμπας εχει τη μουσικη επιμελεια και σ αυτη την ταινια
 
katerinak είπε:
Στην ταινια "ο γοης" η Νορα ακουει στο ραδιοφωνο τη μουσικη του τραγουδιου "η πρωτη μας νυχτα" που ακουγεται στην ταινια "μερικοι το προτιμουν κρυο"

Αργοτερα,στο μπαρ βλεπουμε τη Νορα,το Χρονη και το Βουτσα και ακουγεται η μουσικη του τραγουδιου "ενας ουρανος μ αστερια" , το τραγουδι το ακουσαμε στην ταινια "ραντεβου στον αερα"
Το τραγουδι "η πρωτη μας νυχτα" ακουγεται απο τον Γιαννη Βογιατζη και στην ταινια "μια τρελη τρελη οικογενεια" αλλά αυτη τη φορα με ιταλικους στιχους:

[video=youtube;xzZR-6zLLIE]http://www.youtube.com/watch?v=xzZR-6zLLIE στα 01:29 λεπτα του βιντεο

ο χορος και η μουσικη που ακουμε στα 00:37λεπτα ξερει κανεις πώς λεγονται; σιγουρα τα εχουμε δει και σε αλλη/αλλες ελληνικες ταινιες
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο χορος λεγεται Γιάνκα και στην Ελλαδα τον λανσαρε το συγκροτημα The Forminx του μετεπειτα διεθνως διασημου, Βαγγελη Παπαθανασιου.

Oλα αυτα εν ετει 1965, την ιδια χρονια που γυριστηκε και το Μια τρελη - τρελη οικογενεια.

Ιδου και το βιντεο:

[video=youtube;tM2F-cE3XhU]

 
ευχαριστουμε πολυ ΒΒ για τις πληροφοριες και το βιντεο :)

δηλαδη η μουσικη που ακουμε στα 00:37λεπτα του ποστ Νο 124 ειναι μια παραλλαγη του "Γιανκα"

Επισης στην ταινια "πατερα κατσε φρονιμα" ο "γιος" (Αλεκος Τζανετακος)του Παπασταφιδα(Λαμπρος Κωνστανταρας) και η παρεα του τραγουδανε σε ρυθμους "Γιανκα" το "ζητω ζητω του Παπασταφιδα που 'χει κανει ενα γιο ατσιδα"
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Στην ταινια Οι αμαρτωλοι (1970) το μουσικο μοτιβο ειναι κοινο την ωρα που η Χαριτινη Καρολου και η Καιτη Ιμπροχωρη "μοιραζονται" το Χρηστο Νομικο, με την ταινια Η Αλικη δικτατωρ (1972) οταν η πρωταγωνιστρια ψωνιζει παιχνιδια για τα παιδια της γειτονιας.
 
και η μουσικη των τιτλων εναρξης της ταινιας "οι αμαρτωλοι" γνωστη μου ακουγεται,πρεπει να την ακουσαμε και σε αλλη ταινια,σε ποια ομως; θυμαται κανεις;

[edit] Ο Λογαριασμός YouTube με τον οποίο σχετίζεται έχει τερματιστεί εξαιτίας πολλαπλών ειδοποιήσεων από τρίτους για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων. [edit] (μουσικη συνθεση του Γιωργου Χατζηνασιου)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ψάξτε στο Youtube αν έχει το "Jeronimo Yanka" (ή Janka) με τους Forminx... ήταν το δημοφιλέστερο γιάνκα της εποχής.
 
Αν δεν κανω λαθος και στην ταινια "υπαρχει και φιλοτιμο" βλεπουμε τη νεαρη Αλικη Μαυρογιαλουρου(Νικη Λιναρδου)να χορευει "Γιανκα" και να τραγουδαει το ρεφρεν μαζι με την παρεα της γυρω απ την πισινα.Η κοπελα που βλεπουμε στη φωτογραφια τραγουδαει και χορευει συγχρονως

"το χειμωνα δεν τον θελω

θελω ψαθινο καπελο

θελω θαλασσα γαλαζια κι αμμουδια

να ξαπλωνουμ' ολοι χαμω

πανω στη ζεστη την αμμο

και να παιζουμ' ολοι μερα σαν παιδια

το χειμωνα δεν τον θελω

θελω ψαθινο καπελο

θελω θαλασσα γαλαζια κι αμμουδια

τ' αγαπω το καλοκαιρι,το καλοκαιρακι

με την τοση ξενοιασια

να 'ναι νταλα μεσημερι

κι ενα βαπορακι ( ; ) να μας φερνει τη δροσια

θα θελα να ηταν μονο

καλοκαιρι ολο το χρονο

και ποτε να μη φορεσω το παλτο

το χειμωνα μισος( ; ) εχω

και το κρυο δεν αντεχω

παρα μονο σαν χωνακι παγωτο

το χειμωνα δεν τον θελω

θελω ψαθινο καπελο

θελω ντεκολτε μεγαλο κι ανοιχτο

τ' αγαπω το καλοκαιρι,το καλοκαιρακι

με την τοση ξενοιασια

να 'ναι νταλα μεσημερι

κι ενα βαπορακι ( ; ) να μας φερει τη δροσια"

iparxeifil.JPG
 
Πίσω
Μπλουζα