Αγαπητές φίλες και φίλοι (διότι βεβαίως έχουμε και άντρες που μας διαβάζουν, απ' όσο γνωρίζω, καθώς αντιμετωπίζουν το μακιγιάζ όχι απαραίτητα σαν ένα αποκλειστικά γυναικείο θέμα αλλά σαν μια ακόμη μορφή τέχνης, όπερ και ισχύει),
το σημερινό ταξίδι στο χρόνο μέσα από τον όμορφο χρωματιστό κόσμο του μακιγιάζ προέκυψε από έντυπες διαφημίσεις που εντόπισα σε παλιά τεύχη της Γυναίκας που κρατά η μητέρα μου και το όλο θέμα θα μπορούσε να είναι αφιερωμένο "
Στην Bambi" ή να έχει τίτλο "
Για όλα φταίει η Barbie". Το θέμα μας δεν είναι άλλο από την
μπλε σκιά!
Κατ' αρχήν να σημειωθεί ότι για άπειρα χρόνια το ανοικτό μπλε χρώμα ήταν το χρώμα της θηλυκότητας. Μέσα από τα ρούχα και τα αξεσουάρ προσέδιδε στη γυναικεία φιγούρα μια ηρεμία, μία γαλήνη, μία σχεδόν αγγελική αίσθηση, την εικόνα της γυναίκας δηλαδή που είχαν πάντα στο μυαλό τους ποιητές και καλλιτέχνες. Μέχρι που στα τέλη της δεκαετίας του '40 για κάποιο περίεργο λόγο (που ονομάζεται marketing) έγινε ξαφνικά ένας διαχωρισμός στα χρώματα και το μπλε το πήραν τα αγοράκια και το ροζ τα κορίτσια.
Από εκεί και πέρα και μέσα στη δεκαετία του '50, το να κυριαρχήσει ένα "αντρικό" πλέον χρώμα στον καθαρά γυναικείο χώρο του μακιγιάζ ήταν άκρως πρωτοποριακό το οποίο σήμαινε ότι ενδεχομένως θα ανέβαζε τις πωλήσεις των διαφόρων σχετικών ειδών. Η καθιέρωσή του έγινε πολύ έξυπνα (αλλά ίσως και τυχαία) μέσω ενός παιγνιδιού: Στα 1959 η κούκλα -φετίχ των κοριτσιών του δυτικού κόσμου, η Barbie, έκανε την παρθενική της εμφάνιση με ασπρόμαυρο μαγιώ και γαλάζια σκιά στα μάτια!
Οι πωλήσεις της κούκλας δεν άργησαν να πάρουν το δρόμο για την κορυφή και οι διάφοροι οίκοι καλλυντικών βασίστηκαν σε αυτήν την νέα τρέλα και ήδη από τις αρχές του '60 βλέπουμε τρανταχτά ονόματα της ομορφιάς όπως η Max Factor και η Maybelline να κυκλοφορούν γαλάζιες σκιές σε μορφή κραγιόν, σκόνης ή κρέμας.
Οι ίδιες οι διαφημίσεις στα συνοδευτικά κείμενά τους αναπαράγουν την ήδη καθιερωμένη από αιώνες αντίληψη ότι το μπλε ομορφαίνει τις γυναίκες.
Max Factor και Maybelline (1962)
Στη διάρκεια της δεκαετίας του 60 η μπλε σκιά δε φεύγει ποτέ από τη μόδα και οι αποχρώσεις της ποικίλουν από ελαφρύ γκρι -γαλάζιο μέχρι τυρκουάζ, αλλά πάντα σε ματ μορφή. Η εφαρμογή επίσης ποικίλει, άλλοτε φτάνει μέχρι τα φρύδια, άλλοτε καλύπτει μόνο το κινητό μέρος των βλεφάρων, άλλοτε συνδυάζεται με σκούρα σκιά στην κόγχη για να δημιουργηθεί βάθος όπως έκανε η Twiggy, και πάντοτε συνοδεύεται από eyeliner και κυρίως από μεγάλες γυριστές βλεφαρίδες για να μαγνητίζει και τον πιο αδιάφορο....
Κατά τη δεκαετία του 70 και με την έλευση της ντίσκο η μπλε σκιά αποθεώθηκε μόνο που τώρα πια δεν ήταν ματ γιατί η εποχή απαιτούσε λάμψη. Και βέβαια δεν μονοπωλούσε τις προτιμήσεις των πελατισσών αφού στην ίδια λογική μπήκαν και οι πράσινες και οι μωβ σκιές. Ωστόσο οι συνθέσεις βελτιώθηκαν, έγιναν πιο σταθερές και συχνά αδιάβροχες, και η εφαρμογή πιο απλή. Με ένα μικρό φιαλίδιο που χωρά και στην πιο μικρή τσάντα και μια μάσκαρα μπορούσες να κάνεις ανά πάσα στιγμή ένα υποτυπώδες άλλα όμορφο μακιγιάζ και να είσαι μέσα στη μόδα. Πρωτοπόρος και αυτή τη φορά η Maybelline την οποία δεν την βρίσκαμε στη χώρα μας, ωστόσο υπήρχαν άλλες αγαπημένες εταιρείες των Ελληνίδων όπως η Margaret Astor που προωθούσαν παρόμοια προϊόντα με ωραία χρώματα και εξαιρετικές υφές. Και φυσικά οι διαφημίσεις τους είχαν πάντα ένα "πιασάρικο" κείμενο για να προσελκύσουν και την πιο δύσπιστη:
Margaret Astor (1979)
Στη δεκαετία του 80 η λαμπερή γαλάζια σκιά έγινε η αγαπημένη των νέων κοριτσιών που άκουγαν disco, pop και new wave και λάτρευαν τη Cindy Lauper και τη Madonna αλλά η μόδα υπήρξε σαρωτική αφού εκτός από τους άντρες μουσικούς του new wave και του punk, είχε περάσει μέχρι και στα καρτούν καθώς η Ariel, η μικρή γοργόνα της Disney φορούσε στα όμορφα ματάκια της τα χρώματα της θάλασσας!
Boy George (1984)
H δεκαετία του 90 χαρακτηρίστηκε από έντονα σκούρα χρώματα και βαρύ μακιγιάζ σε όλο το πρόσωπο, οπότε η γαλάζια σκιά έδωσε τη θέση της στη σκούρα μπλε και τις διαβαθμίσεις της δημιουργώντας έτσι ένα πιο εντυπωσιακό αλλά κάποιες φορές και πιο άγριο αποτέλεσμα. Ήταν μια περιόδος αντιθέσεων και πολλών αλλαγών τόσο στην κοινωνία όσο και στην τέχνη αλλά και στο χώρο της μόδας (όπως η επέλαση των top models) και το μακιγιάζ προσαρμόστηκε ανάλογα.
Reese Witherspoon 1998
Και μετά από αυτό το, ας πούμε, σύντομο ταξίδι καταλήγουμε στο ερώτημα:
Σήμερα το μπλε μακιγιάζ υπάρχει ακόμη ως μόδα;
Από ότι παρατηρώ όλα αυτά τα χρόνια στα περιοδικά και τις κολεξιόν του κάθε οίκου, με την έλευση της νέας χιλιετίας πλέον όλα τα χρώματα μπορούν να προσαρμοστούν στο γούστο της κάθε γυναίκας και την περίσταση.
Κατά τη γνώμη μου από τότε που πρωτοεμφανίστηκε η μπλε σκιά, δεν βγήκε ποτέ εκτός μόδας. Μοναδικός κανόνας είναι να "πέφτει" πάντα στο σωστό πρόσωπο με τη σωστή απόχρωση.
Άλλωστε είπαμε, "το μπλε ομορφαίνει τις γυναίκες"