αριαδνη
candy fan
- Joined
- 29 Μάρ 2010
- Μηνύματα
- 16.315
- Αντιδράσεις
- 19.428
Καλά μπαμπι ότι είδες όλες αυτές τις λεπτομέρειες έχω πάθει πλάκαΕιδα το πρωτο επεισοδιο των καινουργιων Πανθεων και υπαρχουν καποια πραγματα που θελω να σχολιασω.
Με το καλημερα ειδαμε ζευγαρι απο το 1889 να φιλιεται με τρελο παθος και αυτο με προϊδεαζει αρνητικα για το τι εχουν να δουν τα ματια μας οταν θα τα φτιαξει ο Κιτσος με την Μαρμω, αν δεν τα φτιαξανε ηδη δηλαδη. Ελπιζω να πεσω εξω και να κρατηθουν οι ερωτικες σκηνες σε αξιοπρεπες επιπεδο.
Κατι αλλο που μου εκανε εντυπωση ειναι οτι στους τιτλους εναρξης γραφει "Στον ρολο της Μαρμω". Εξ οσων γνωριζω το Μαρμω κλινεται οπως επι παραδειγματι τα Μαρω, Γκολφω, Βασω, κ.α. Οπως λοιπον λεμε "Της Μαρως" ετσι λεμε και "Της Μαρμως". Δεν ειναι ξενο το ονομα για να μην κλινεται. Λιγη προσοχη στα ελληνικα λοιπον.
Και αφου επιασα το θεμα της γλωσσας εδω πρεπει να σταθω σε ενα πολυ σοβαρο προβλημα που δυστυχως το εχω δει αμετρητες φορες σε σημερινες σειρες εποχης. Το προβλημα στο οποιο αναφερομαι ειναι ο τροπος ομιλιας των ηρωων. Υπενθυμιζω πως μιλαμε για 1939. Ακουσα λοιπον τα εξης ομορφα:
"Κανεις κατι στα μαλλια σου;"
"Με χρειαζεστε κατι;"
"Πως ηταν η μερα σου;"
"Δεν μας αξιζει αυτη η μιζερια"
"Σαν την αδελφη μου ακουγεσαι"
Και πολλα "βασικα" κατα την διαρκεια του επεισοδιου, λεξη που χρησιμοποιειται κατα κορον σημερα, αλλα οχι τοτε.
Λοιπον, να το ξεκαθαρισουμε μια και καλη: Δεν μιλαγαν οι Ελληνες ετσι την εποχη εκεινη. Δεν ελεγαν "Με χρειαζεστε κατι;" Ελεγαν "Με χρειαζεστε τιποτα;" "Κανεις τιποτα στα μαλλια σου;" Το "κατι" μπηκε στην ζωη μας απο το 1995 και αντικατεστησε τον παλιο τροπο ομιλιας μας, δηλαδη αυτον που μαθαμε εμεις ως παιδια και ως νεοι. Τον τροπο με τον οποιο μιλαγαν οι γονεις μας που δεν φοβονταν να χρησιμοποιουν λεξεις με αρνητικη εννοια οπως "Τιποτα, κανενας, πουθενα" που πλεον αντικατασταθηκαν σε αρνηση και σε ερωτηση απο τα "Κατι, καποιος, καπου". Βεβαιως και υπηρχαν αυτες οι λεξεις στην γλωσσα μας, δεν φυτρωσαν πριν απο 28 χρονια, αλλα τις χρησιμοποιουσαν με φειδω στις αρνητικες και ερωτηματικες προτασεις και μονο σε συγκεκριμενες περιπτωσεις. Γιατι ομως συνεβη αυτο; Γιατι αυτη η ομαδικη παρακρουση του "κατι"; (οπως την λεω εγω). Ειναι απλο. Οπως αντιγραφουμε την αμερικανικη κουλτουρα, ετσι εχουμε αντιγραψει και τον τροπο ομιλιας τους και τη χρηση του "κατι" και των αλλων λεξεων που ανεφερα. Για οποιον εχει αμφιβολια οσον αφορα την τεραστια αλλαγη στον τροπο ομιλιας των Ελληνων δεν εχει παρα να παρακολουθησει μια παλια ταινια η μια τηλεοπτικη σειρα προ του '95.
Τα ιδια εχω να παρατηρησω και για το "Πως ηταν η μερα σου;" η How was your day?" που ρωτουν οι Αμερικανοι ο ενας τον αλλον οταν επι τελους το βραδυ βρεθουν σπιτι τους. Το 1939 και πολυ αργοτερα που ημουν κι εγω πλεον γεννημενη θυμαμαι πως καμια φορα λεγαμε " Πως τα περασες σημερα;" η "Πως πηγε σημερα;"
Οσον αφορα το "Δεν μας αξιζει αυτη η μιζερια" ειναι κι αυτο αλλη μια αντιγραφη απο τον αμερικανικο τροπο εκφρασης που πολυ καλα κανουν και τον εχουν οι ανθρωποι, αλλα εμεις τι δουλεια εχουμε μαζι τους ειναι το θεμα. Την εποχη εκεινη λοπον οταν λεγαμε το "Δεν μου αξιζει" εννοουσαμε κατι καλο, κατι θετικο, ανωτερο της αξιας μας και οχι κατι αρνητικο οπως το εχουν στην γλωσσα τους οι Αμερικανοι. Λεγαμε τοτε δηλαδη: "Εσενα δεν σου αξιζε τοση ευτυχια" η "ενα τετοιο καλο κοριτσι" οχι "αυτη η μιζερια". Αν θελαμε να αναφερθουμε σε κατι κακο λεγαμε "Δεν επρεπε να μας τυχει αυτη η δυστυχια" η "Δεν επρεπε να μας βρει αυτη η θλιψη".
Το "Σαν την αδελφη μου ακουγεσαι" ειναι αλλη μια αμερικανια αντιγραφη και επικολληση κατα το "Υοu sound like..." Eμεις τοτε λεγαμε "Σαν την αδελφη μου μοιαζεις - σκεφτεσαι" η "Μου θυμιζεις την αδελφη μου".
Εσεις τα παιδια του Retromaniax που δεν ειστε 25χρονα, αλλα 45 και 50 ετων οι περισσοτεροι, μαθατε να μιλατε απο τους γονεις σας ως Ελληνες και οχι σαν Αμερικανοι, οποτε νομιζω πως καταλαβαινετε καλα τι συνεβη στην γλωσσα μας και τι εννοω.
Αφηνω το θεμα της γλωσσας και πιανω τωρα κατι αλλο τρελο που ακουσα. Υπαρχει ενας διαλογος με την Αθηνα Μαξιμου και την κορη της (αν θυμαμαι καλα τα προσωπα) και λεει η μανα στην κορη πως η Μαρμω ειναι απο την Συρο και αρα εναι Καθολικη. Και τοτε πεταγεται η κορη και λεει "Οχι, χριστιανη ειναι!" Και κανεις δεν την διορθωνει. Μα αγαπητοι μου και οι Καθολικοι και αυτοι χριστιανοι ειναι. Δεν ειναι ουτε Βουδιστες, ουτε Ταοϊστες. Αλλο δογμα εχουν. Οχι αλλη θρησκεια.
Τωρα οι ηθοποιοι. Οι πολυ νεαροι οπως η κοπελα που κανει την αδελφη του Σταθη, εντελως απαραδεκτοι. Αυτην βαζω πρωτη στην αρνητικη μου λιστα. Και ολα τα υπολοιπα παδια παιζουν πολυ ασχημα. Κοριτσια και αγορια. Σαν να κοιμουνται.
Η Δανδουλακη ειναι πολυ καλη σαν Χρυσοστομη και ο Γιωργος Κωνσταντινου μου αρεσε πολυ επισης στον μικρο του ρολο.
Θα σταθω περισσοτερο ομως στην ηθοποιο που υποδυεται την Νινα Αυγουστακη και ειναι θαυμασια στον ρολο της, με πολυ ωραια φωνη και με εξαισια, πεντακαθαρη εκφορα του λογου. Αυτην ξεχωρισα περισσοτερο απο ολους.
Ο Χειλακης σαν Ανδρεας Πανθεος δεν μου αρεσε καθολου. Δεν ειναι κακος, ουτε και πολυ καλος ομως με αυτο το μονιμο χαζοχαρουμενο χαμογελο στα χειλη, αλλα κυριως πιστευω πως δεν του παει ο ρολος. Και δεν τον βρισκω διολου γοητευτικο αντρα επισης. Ασε που συμφωνα με την σειρα περναει την γυναικα του 20 χρονια και δειχνει να την περναει πολυ περισσοτερα. Αυτος δειχνει 60αρης και αυτη μετα βιας 25. Αρα 35 χρονια η διαφορα τους.
Η Μαρμω ειναι ομορφη, συμφωνω, αλλα τιποτα το εξαιρετικο. Ειναι ψηλη, καλλιγραμη, γοητευτικη, αλλα δεν ειναι ουτε Μπριζιτ Μπαρντο, ουτε Ορνελλα Μουτι. Και η ηθοποιος μου θυμιζει λιγο την Τζενη Μποτση στα νιατα της. Ακομα και στο ψευδισμα.
Για το τελος αφησα τον Κιτσο. Ο Κιτσος δεν ειναι ωραιος ουτε κατα διανοια. Ασχημουλης και πολυ αδυνατος ειναι. Μοιαζει σαν ποντικουλης με αυτα τα μικρα ματακια του. Ενας νεαρος Δημος Σταρενιος. Αλλα ειναι γλυκος και προσωπικα δινω μεγαλη σημασια στην γλυκα ενος αντρα. Και παλι ομως αυτη του η γλυκα δεν ειναι αρκετη για να καλυψει ολα τα αλλα μειονεκτηματα. Οποτε εγω λεω οχι και μακαρι να εβλεπα αλλον ηθοποιο στην θεση του.
Οι συμβουλες που εχω να δωσω σε σεναριογραφο και σκηνοθετη ειναι οι εξης: Προσεξτε σας παρακαλω τις ερωτικες σκηνες που θα ακολουθησουν και μην μας σερβιρετε τσοντα 9.00 η ωρα το βραδυ. Αν επιμενετε οπωσδηποτε να παρακολουθησουμε την Εμμανουελλα σε νεωτερη εκδοση, κανονιστε με το καναλι να προβαλλεται η σειρα μετα τα μεσανυχτα για να προφυλαξουμε τα αθωα ματακια και τις αθωες ψυχουλες των παιδιων.
Αφηστε κατα μερος τα "κατι" και μην επιτρεπετε να φυτρωνουν εκει που δεν τα σπερνουν. Δεν αρκει, βλεπετε, να συμβαδιζουν με την εποχη τα σκηνικα και τα κοστουμια, αλλα και ο τροπος ομιλιας. Δεν μιλαγαν πριν απο 85 χρονια οι Ελληνες ετσι οπως μας το παρουσιαζετε εσεις. Μιλαγαν σαν ανθρωποι. Απιστευτο, αλλα ετσι ειναι.
Να σου πω εμένα δεν μου άρεσε τόσο ο Κωνσταντίνου όχι ότι δεν ήταν καλός προς Θεού αλλά στο βιβλίο δεν περιγράφεται έτσι ο θάνατος του, είναι ακριβώς όπως στην πρώτη σειρά μα ακριβώς ούτε να φωνάζει πνεύματα ούτε να ριχνει ανάθεμα στην γυναίκα του.
Μετά τα έχουμε πει ο Κίτσος παρουσιάζεται ως πολύ ωραίος άνδρας στο βιβλίο με σχέσεις με όλα τα μοντέλα που του ποζάρουν. Την τωρινή μαρμω την βρίσκω ψυχρή ενώ αντίθετα ο Χειλάκης μου αρέσει πολύ. Όσο για την ηλικία 49 ετών τότε ένας άνδρας ήταν μεγάλος δεν ήταν μικρός ίσως για αυτό το μεικ απ που του κάνουν.