Οι ξένες γλώσσες στον ελληνικό κινηματογράφο

Δύο ταινίες με τον Βέγγο :

α) Στην ταινία ο Τσαρλατάνος προσπαθεί να συνεννοηθεί με Γερμανούς αστυφύλακες για να μπει στην τράπεζα να αποσύρει τις καταθέσεις του

β) Στην ταινία "Τρελός και πάσης Ελλάδος" οταν πηγαίνει στην Ιταλία  αρχικά θέλει να παραγγελει μακαρονάδα στα Ιταλικά λέγοντας "ούνα μακαρονάδα κον μπόλικη σάλτσα" και όταν τον κλέβουνε λέει στον Ιταλό Καραμπινιέρο "Βοήθεια Ιταλοί κλέφτες. Κλέψει, κλέψει μαι αμάξι μου" 
 
Αναφέρθηκε ήδη ο Γκιωνάκης σε διάφορες γλώσσες... ήταν πολύ καλός στο να "μιλάει" βγάζοντας ήχους που θυμίζαν τις γλώσσες αυτές χωρίς να έχουν το παραμικρό νόημα, τον θυμάμαι πολλές φορές στην τηλεόραση να το κάνει, οπότε υποθέτω αυτά που έλεγε στις ταινίες του που αναφέρθηκαν ήταν παρόμοιου στυλ.

Δε μου λέτε, στο "Επιχείρησις Απόλλων" στη σκηνή που ο πρίγκηψ είναι λαθρεπιβάτης στο πούλμαν και μετά δίνει στον Προύσαλη τον μπαγλαμά, δεν προσπαθεί να του πει τσάτρα-πάτρα κάποια αγγλικά ο Προύσαλης, πριν αρχίσει τα ελλήνικος εκείνος? Δεν θυμάμαι αλλά λογικά πρέπει. Τα αγγλικά της ξεναγού Ναθαναήλ δεν ανήκουν στο θέμα, νομίζω, διότι τα μιλάει καλά λόγω επαγγέλματος.

Με ενοχλεί όταν ηθοποιοί που παριστάνουν τους Αμερικανούς, ούτε καν Ελληνοαμερικανούς, μιλάνε με χάλια προφορά, διότι αυτό δείχνει αδυναμία του ηθοποιού και όχι αστείο (καλό ή κρύο) του σεναρίου. Ένας καλός ηθοποιός πρέπει να μπορεί να μιμηθεί την προφορά ας μη μιλάει τη γλώσσα.
 
Στην ταινία ''Υπάρχει και φιλότιμο" ο Κωνσταντάρας είπε στα γαλλικά στη Λινάρδου : 

-Ecoute, ne parle pas que nous sommes. J'ai mon raisons.

Δηλαδή : 

-Άκου, μην πεις ποιοι είμαστε. Έχω τους λόγους μου.

Στην ταινία ''Τα κίτρινα γάντια'' ο Σταυρίδης ρωτούσε την Κοντού :

-Εδώ; Here, που λεν οι Άγγλοι;  Ici, που λεν οι Γάλλοι; Burda, που λεν οι Τούρκοι; 
 
Η πιο καλή ελληνοαμερικανα πρέπει να ήταν η Νανά Σκιαδά... 

1@oldgrcinfun[/USER]

Μιας που ομιλείς τη γαλλική κάνε αν μπορέσεις ένα κόπο να μας πεις τι λέει ο Χορν στον Ρηγόπουλο στο Μια του κλέφτη. Είναι στην αρχή της ταινίας στη σκηνή με την εκκλησία κ το γάμο.

Κάτι του λέει η ερωμένη του κι αυτός το μεταφέρει στον φίλο του που επίσης δεν καταλαβαίνει κ του εξηγεί αλλά ούτε κ πάλι καταλαβαίνω τι λέει. 

Πάντως ο Κωνσταντάρας ήταν γαλλοαναθρεμενος όπως επίσης και ο Ντίνος Ηλιόπουλος που στο σπίτι τους μιλούσαν γαλλικά όπως μας έχει πει η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου. 

 
Δεν κατέχω τη γαλλική. Ό,τι θυμάμαι από το σχολείο που είχαμε γαλλικά ως ξένη γλώσσα.
 
Πίσω
Μπλουζα