Έχετε προσέξει ότι όλες οι ειδικές διατροφολόγοι οι οποίες έχουν και δεύτερες δουλειές ως ηθοποιοί, τραγουδίστριες όπως η Ms. Pamela ή σελέμπριτις συμβουλεύουν ακριβώς τα ίδια? "Είμαι υπέρ της υγιεινής διατροφής και τρώω υγιεινά εκτός από όταν δεν τρώω υγιεινά και αποφεύγω τα γλυκά εκτός από όταν τα τρώω". Ακριβώς σαν και μένα που είμαι σε αυστηρή δίαιτα εκτός από τις στιγμές που τρώω, οι οποίες είναι ένα μικρό μέρος του 24ώρου. Η ελληνική διατροφή είναι ελαφριά εκτός όταν δεν είναι (ελαφρύ φαΐ ο μουσακάς, το ιμάμ μπαϊλντί που μέχρι και ιμάμηδες μπαΐλντίζει, το στιφάδο κλπ κλπ?).
Επί τη ευκαιρία διαφημίζουμε και το τελευταίο μας CD.
Όσο για τη συνταγή, τι να πρωτοσχολιάσω.
Στα υλικά παραλείπει το καλαμποκέλαιο, έχει το ακατανόητο "κρόκος βούτυρο", κι έχει το αόριστο μέτρο "κουταλιά". Εννοεί κουταλάκι του γλυκού, όχι της σούπας αλλά αυτό το καταλαβαίνω διότι ξέρω πόσο βανίλια και σόδα μπαίνουν σε καίηκ. Οι συνταγές οφείλουν να είναι ακριβείς. Και Γλάσο σοκολάτας? Αυτό δεν είναι βασικό υλικό. Πρέπει να φτιαχτεί. Πώς? (*)
Όσο για την εκτέλεση, τι εννοεί "έπειτα τα αυγά, την μαρέγκα". Ποια αυγά? Αυτά τα έχουμε ήδη χωρίσει, ενώ πουθενά πριν δεν λέει τίποτε περί μαρέγκας. Η συνταγή που κακοαντέγραψε πρέπει να έλεγε "έπειτα τα ασπράδια σε μαρέγκα". Μετά μας λέει "απλώνουμε το μείγμα στο φούρνο". Πώς το απλώνουμε? Με μανταλάκια? Ή καλύπτουμε το πάτωμα του φούρνου με αυτό?
Και στη φωτογραφία δεν βλέπουμε μίξερ, μόνο ένα πράμα που κάνει για ποτά. Άντε να φτιάξεις μια μαρέγκα σ' αυτό.
(*) Και μια προσωπική αντιπάθεια: Σιχαίνομαι τον όρο "κούπα" σε συνταγές. Όταν ήμουνα μικρός οι συνταγές λέγανε "φλυτζάνι". Κανονικά θα έπρεπε να προτιμώ το κούπα, διότι προέρχεται από τα λατινικά και χρησιμοποιείται από τους Ελληνιστικούς χρόνους ενώ το φλυτζάνι είναι τουρκικής προέλευσης άρα πιο πρόσφατη προσθήκη στη γλώσσα (είναι μεν αντιδάνειο μέσω ενός περίπλοκου ταξιδιού και η αρχική προέλευση είναι το "πίναξ" αλλά δεν νομίζω ότι όταν μπήκε στη γλώσσα μας από τα τουρκικά οι ρωμιοί ξέρανε την προϊστορία του). Όμως είμαι πεπεισμένος ότι η σύγχρονη προτίμηση στο "κούπα" δεν οφείλεται σε επιστροφή στις ρίζες αλλά σε μαϊμουδισμό. Cup οι Αμερικάνοι? Κούπα εμείς.