Οι σταρ μας μαγειρεύουν!

Έχετε προσέξει ότι όλες οι ειδικές διατροφολόγοι οι οποίες έχουν και δεύτερες δουλειές ως ηθοποιοί, τραγουδίστριες όπως η Ms. Pamela ή σελέμπριτις συμβουλεύουν ακριβώς τα ίδια? "Είμαι υπέρ της υγιεινής διατροφής και τρώω υγιεινά εκτός από όταν δεν τρώω υγιεινά και αποφεύγω τα γλυκά εκτός από όταν τα τρώω". Ακριβώς σαν και μένα που είμαι σε αυστηρή δίαιτα εκτός από τις στιγμές που τρώω, οι οποίες είναι ένα μικρό μέρος του 24ώρου. Η ελληνική διατροφή είναι ελαφριά εκτός όταν δεν είναι (ελαφρύ φαΐ ο μουσακάς, το ιμάμ μπαϊλντί που μέχρι και ιμάμηδες μπαΐλντίζει, το στιφάδο κλπ κλπ?).
Επί τη ευκαιρία διαφημίζουμε και το τελευταίο μας CD.

Όσο για τη συνταγή, τι να πρωτοσχολιάσω.
Στα υλικά παραλείπει το καλαμποκέλαιο, έχει το ακατανόητο "κρόκος βούτυρο", κι έχει το αόριστο μέτρο "κουταλιά". Εννοεί κουταλάκι του γλυκού, όχι της σούπας αλλά αυτό το καταλαβαίνω διότι ξέρω πόσο βανίλια και σόδα μπαίνουν σε καίηκ. Οι συνταγές οφείλουν να είναι ακριβείς. Και Γλάσο σοκολάτας? Αυτό δεν είναι βασικό υλικό. Πρέπει να φτιαχτεί. Πώς? (*)
Όσο για την εκτέλεση, τι εννοεί "έπειτα τα αυγά, την μαρέγκα". Ποια αυγά? Αυτά τα έχουμε ήδη χωρίσει, ενώ πουθενά πριν δεν λέει τίποτε περί μαρέγκας. Η συνταγή που κακοαντέγραψε πρέπει να έλεγε "έπειτα τα ασπράδια σε μαρέγκα". Μετά μας λέει "απλώνουμε το μείγμα στο φούρνο". Πώς το απλώνουμε? Με μανταλάκια? Ή καλύπτουμε το πάτωμα του φούρνου με αυτό?
Και στη φωτογραφία δεν βλέπουμε μίξερ, μόνο ένα πράμα που κάνει για ποτά. Άντε να φτιάξεις μια μαρέγκα σ' αυτό.

(*) Και μια προσωπική αντιπάθεια: Σιχαίνομαι τον όρο "κούπα" σε συνταγές. Όταν ήμουνα μικρός οι συνταγές λέγανε "φλυτζάνι". Κανονικά θα έπρεπε να προτιμώ το κούπα, διότι προέρχεται από τα λατινικά και χρησιμοποιείται από τους Ελληνιστικούς χρόνους ενώ το φλυτζάνι είναι τουρκικής προέλευσης άρα πιο πρόσφατη προσθήκη στη γλώσσα (είναι μεν αντιδάνειο μέσω ενός περίπλοκου ταξιδιού και η αρχική προέλευση είναι το "πίναξ" αλλά δεν νομίζω ότι όταν μπήκε στη γλώσσα μας από τα τουρκικά οι ρωμιοί ξέρανε την προϊστορία του). Όμως είμαι πεπεισμένος ότι η σύγχρονη προτίμηση στο "κούπα" δεν οφείλεται σε επιστροφή στις ρίζες αλλά σε μαϊμουδισμό. Cup οι Αμερικάνοι? Κούπα εμείς.
 
Η συνταγή (που την διάβασα μόνο και μόνο γιατί είμαι του κέικ) όχι παίρνει κάτω από τη βάση, απορρίπτεται εξ ολοκλήρου.
Άλλα αντ'άλλων υλικά, άλλα αντ'άλλων οδηγίες. Μισή κουταλιά βούτυρο; Επιπλέον η σόδα δεν έχει νόημα, γιατί θέλει κάτι ξινό να ενεργοποιηθεί, της αρέσουν τα ξινά. Σκόνη ψησίματος έπρεπε να βάλει, που περιέχει σόδα με ξινό.

Elephadas σιχαίνεσαι τις κούπες σε συνταγές κι εγώ μαζί σου, όχι μόνο για το λόγο που λες, αλλά και γιατί είναι το χειρότερο μέτρο ειδικά στα γλυκά. Το αλεύρι ειδικά είναι το πιο τζαναμπέτικο υλικό. Ό,τι συνταγές για κέικ έχω προσπαθώ να τις ξανακάνω με το βάρος και όχι με φλιτζάνια και κουταλιές.
 
Η κούπα μετράει όγκο κι όχι βάρος (γραμμάρια), οπότε η συνταγή είναι εξ αρχής καταδικασμένη γιατί δε νομίζω ο καθένας που θα θελήσει να την επιχειρήσει να διαθέτει οπωσδήποτε και τη γνωστή κούπα -δοσομετρητή που γράφει στο πλάι τα ml και τις ουγκιές (κι όχι γραμμάρια, το ξαναλέω). Υπάρχουν βέβαια και κέικ που η συνταγή τους δίνει σταθερές αναλογίες με μια τέτοια κούπα (1 βούτυρο, 2 ζάχαρη, 3 αλεύρι κι επίσης 4 αυγά) αλλά και πάλι δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα πετύχει γιατί παίζει ρόλο η εκτέλεση, τα υλικά, ειδικά το αλέυρι και το μέγεθος των αυγών, και ο φούρνος (επίσης εμένα τόση ζάχαρη μου φαίνεται πολλή).
Εν πάση περιπτώσει, η συνταγή είναι ελλιπής αφού ψάχνω τόση ώρα στα υλικά το καλαμποκέλαιο ( :eek: )που αναφέρεται στην εκτέλεση και δεν το βρίσκω πουθενά. Αν έχει μισή κουταλιά βούτυρο (πόσα γραμμάρια άραγε και τι είδους κουταλιά; του τσαγιού 2,5 γρ., της σούπας 7,5 γρ.) υποθέτω ότι αναλογικά με τις σκόνες (αλέυρι -κακάο) το καλαμποκέλαιο θα είναι γύρω στα 210-220 ml (δηλ. 1 κούπα). Όπως και να έχει, δεν τη δοκιμάζω γιατί θα πρέπει να τη φέρω στα μέτρα μου και να γράψω καινουργια συνταγή, αυτή τη φορά με κανονικό βουτυράκι και όλα τα υλικά και τις αναλογίες τους σε βάρος. Χάσιμο χρόνου! Έχω κι άλλες συνταγές για τούρτα, κανονική κιόλας.

@elephadas Κι εγώ αν χτυπιόμουν οκτώ ώρες την ημέρα σε πρόβες για χορογραφία σαν αυτή και γλυκά θα έτρωγα και junk food και δε θα μ' ένοιαζε και θα 'λεγα τάχα μου ότι κάνω υγιεινή διατροφή.
 
Τελευταία επεξεργασία:
IMG_20220303_0001.jpg
συμφωνώ και επαυξάνω με τους προλαλήσαντες οι τούρτες της αδερφής μου είναι υπερπαραγωγές και τις φτιάχνει 100% "from scratch" αυτήν έφτιαξε για τα 48α γενέθλια του υπογράφοντος.
 
Προβολή συνημμένου 238107
συμφωνώ και επαυξάνω με τους προλαλήσαντες οι τούρτες της αδερφής μου είναι υπερπαραγωγές και τις φτιάχνει 100% "from scratch" αυτήν έφτιαξε για τα 48α γενέθλια του υπογράφοντος.
Μία τούρτα από σπίτι για το σπίτι κι όχι για τουρτοπόλεμο όπως στην προηγούμενη ανάρτηση #202.
 
Καλά, ας ήσουν καμιά άστεγη που δεν ξέρει πού θα βρει το επόμενο πιάτο φαΐ και θα βλέπαμε αν θα συνέχιζες να μην αντιμετωπίζεις το φαγητό ως βιολογική ανάγκη.

Ο έρωτας, αφού περάσει από το στομάχι, καταλήγει εκεί που καταλήγουν και τα φαγητά, αφού περάσουν από το ίδιο όργανο?
 
Προβολή συνημμένου 238107
συμφωνώ και επαυξάνω με τους προλαλήσαντες οι τούρτες της αδερφής μου είναι υπερπαραγωγές και τις φτιάχνει 100% "from scratch" αυτήν έφτιαξε για τα 48α γενέθλια του υπογράφοντος.
Ρε φίλε ασπρόμαυρη; Δεν μας λυπάσαι καθόλου;
 
"Σε ένα καλομαγειρεμένο πιάτο κανένας άνδρας δε μπορεί να μείνει αδιάφορος".
Μόνο στις άλλες γυναίκες τυχαίνει να γουστάρουνε ένα καλομαγειρεμένο φαγητό; Πείτε μου κορίτσια. Δε μπορεί να είμαι μονο εγώ άτυχη.
 
¿¿¿"η κλήση σας προωθείτE"???
Μια νορμάλ συνταγή δεν έχω δει. Από σπανακόρυζα σε σαλάτα και από ανύπαρκτες συνταγές σε σαλάτα. Η άλλη με το κέικ ήταν το αποκορύφωμα της ανυπαρξίας και κουζινικής ανυποληψίας.
 
¿¿¿"η κλήση σας προωθείτE"???
Μια νορμάλ συνταγή δεν έχω δει.
Ναι, αλλά βλέπεις ο επαγγελματίας εστιάτωρ. Μετράει σε γραμμάρια οπως σου αρέσει. 20 γραμμάρια μπάμιες. Αν η μπάμια είναι πολύ μεγάλη κόβουμε ένα κομμάτι βάρους 20 γρ. "22 είναι μάστορα, να το αφήσω?".
 
Ρε φίλε ασπρόμαυρη; Δεν μας λυπάσαι καθόλου;
Αυτό είναι ένα μειονέκτημα της αναλογικής φωτογραφίας, αν έχεις α/μ φιλμ στη μηχανή θα βγάλεις αναγκαστικά α/μ φωτογραφίες
 
Εντωμεταξύ η σαλάτα του Καίσαρα είναι αμερικανική και μάλιστα λέγεται ότι την πρωτοέφτιαξε ένας τυπάς μεξικανικής καταγωγής. Ένα αυτό, δεύτερον ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ δε βάζουμε φρυγανιά σε σαλάτα. Μουλιάζει αμέσως και χάνεται. Ή κρουτό θα βάλεις ή παξιμάδια, που όμως δεν ενδείκνυνται. Με λάδι και λεμόνι αντί για ξύδι γίνεται πιο ανάλαφρη και τότε προφανώς δεν κυκλοφορούσε η αντίστοιχη σάλτσα σε βάζο.
 
Πίσω
Μπλουζα