Οι σταρ μας μαγειρεύουν!

Στην αρχή το πήρα σοβαρά αυτό και μου ανέβασε την πίεση, μετά κατάλαβα ότι η Μαλβίνα μας δούλευε.

Και καλά στο συντάκτη δεν άρεσε το "ελκυστική" και ήθελε να το γράψει αγγλικά gia na mas entypwsiasei me th glwssoma8eia tou (τα greeklish ηθελημένα). Δεν ερμοάνοιγε ένα ερμολεξικό να δει πώς γράφεται το attractive?

1. Με εκνευρίζει η κατάχρηση του "κατά κόσμον" για το πραγματικό όνομα διάφορων. Μόνο για κληρικούς είναι σωστό.
2. ΟΛΟΙ ΘΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ? Καλύτερος τρόπος για να καταλήξεις να παραγγείλεις πίτσα απ' έξω δεν υπάρχει. Σε μια κουζίνα μόνο ένας μάγειρας τη φορά χωράει. Οι υπόλοιποι μπορούν να είναι βοηθοί αλλά όσο λιγότεροι τόσο καλύτερο. Όπως λένε οι εδώ ιθαγενείς, "Too many cooks spoil the broth".
3. Τι είναι 1/4 δαμάσκηνα? Έχεις 4 δαμάσκηνα και παίρνεις το ένα? Κόβεις ένα δαμάσκηνο στα 4 και παίρνεις ένα τέταρτο?
4. Τούφες πουρέ είναι αυτό που λέμε "Μάσες ξάπλες τούφες"? Και το ρύζι πρέπει να είναι ή ατμού ή τηγανιτό? Απαγορεύεται να είναι ένα ωραίο πιλαφάκι?
5. Γιατί αυτό που θα μαγείρευε στον γενικό χαμό δεν θα είχε τίποτε από αυτά που της αρέσουν?

ΟΛΟΙ ΘΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ?
Θα είναι από κείνες τις τεράστιες τις αμερικάνικες με μια θάλασσα ντουλάπια, με νησίδες και χερσονήσους, απαραιτήτως δύο φούρνους τουλάχιστον, ψυγείο επαγγελματικό πάνω από ενάμισι μέτρο πλάτος, απαραιτήτως εστίες αερίου, γιατί τις άλλες τις παρακατιανές δεν τις βάζουμε στα σπίτια μας, βρύση πάνω από τις εστίες και πάντα θα έχει σκαμπά να κάθονται οι λίγοι φίλοι και απαραιτήτως θα κρατάνε ένα ποτήρι λευκό (ποτέ κόκκινο, δεν είναι κομιλφό) κρασί, όπως Αμερική.

Δηλαδή με την ίδια λογική αν παίζεις έναν εκτελεστή μαφιόζο δολοφόνο σ' ένα σήριαλ δεν μπορεί λοιπόν παρά να ξέρεις πώς να δολοφονείς κόσμο? Αν παίζεις έναν ποιητή δεν μπορεί παρά να ξέρεις να γράφεις στίχους?

Η βοήθεια του κ. Πετρόχειλου συνίστατο στο να της φέρει το γλυκό κάστανο στη μούρη? Διότι αυτό ετοιμάζεται να κάνει στη φωτό.

Όχι ότι με ενδιαφέρει προσωπικά, αλλά καταλαβαίνει τι λέει όταν λέει ότι ο Χριστός ήταν ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ μπλα μπλα? Σαν να λέει ότι ο Παπάγος ήταν στρατιώτης. Τους αρχαγγέλους τους είχε παιδιά για θελήματα.

Το γλυκό δεν με αφορά, σιχαίνομαι τα κάστανα. Λατρεύω όλα τα γλυκά εκτός από όσα έχουν κάστανο ή κοκοκάρυδο.

Στην αρχή το πήρα σοβαρά αυτό και μου ανέβασε την πίεση, μετά κατάλαβα ότι η Μαλβίνα μας δούλευε.

Και καλά στο συντάκτη δεν άρεσε το "ελκυστική" και ήθελε να το γράψει αγγλικά gia na mas entypwsiasei me th glwssoma8eia tou (τα greeklish ηθελημένα). Δεν ερμοάνοιγε ένα ερμολεξικό να δει πώς γράφεται το attractive?
δεν ξέρω αν το ξέρετε αλλά και στα βουλγάρικα υπάρχει το αντίστοιχο του greeklish όπου γράφουν βουλγάρικα με το λατινικό αλφάβητο (κανονικά γράφονται με το κυριλλικό) αυτό το ξέρω επειδή μάθαινα βουλγάρικα. αν και σλαβική γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με ρωσικά . επίσης μια φίλη της (δασκάλας μου) της είπε πρόσεχε τον (εμένα) γιατί είναι Έλληνας. λες και είμαι ο Δημήτριος ο βουλγαροκτόνος ένα πράγμα.

δεν ξέρω αν το ξέρετε αλλά και στα βουλγάρικα υπάρχει το αντίστοιχο του greeklish όπου γράφουν βουλγάρικα με το λατινικό αλφάβητο (κανονικά γράφονται με το κυριλλικό) αυτό το ξέρω επειδή μάθαινα βουλγάρικα. αν και σλαβική γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με ρωσικά . επίσης μια φίλη της (δασκάλας μου) της είπε πρόσεχε τον (εμένα) γιατί είναι Έλληνας. λες και είμαι ο Δημήτριος ο βουλγαροκτόνος ένα πράγμα.
Βασίλειος Β' ο Βουλγαροκτόνος...

Άμα δεν τον λένε Βασίλη? Αλλά και να τον λένε, πρόλαβε άλλος να είναι ο Βασίλειος Βήτα (θα έλεγα πρόγονος του Κων/νου Βήτα, αλλά ο Βασιλάκης δεν είχε παιδιά, επίσημα τουλάχιστον). Ενώ Δημήτριος ο Βουλγαροκτόνος θα ήταν ο Άλφας, μια που κανένας Ρωμαίος αυτοκράτορας δεν λεγόταν Δημήτριος απ' όσο θυμάμαι.

Άμα δεν τον λένε Βασίλη? Αλλά και να τον λένε, πρόλαβε άλλος να είναι ο Βασίλειος Βήτα (θα έλεγα πρόγονος του Κων/νου Βήτα, αλλά ο Βασιλάκης δεν είχε παιδιά, επίσημα τουλάχιστον). Ενώ Δημήτριος ο Βουλγαροκτόνος θα ήταν ο Άλφας, μια που κανένας Ρωμαίος αυτοκράτορας δεν λεγόταν Δημήτριος απ' όσο θυμάμαι.
Βασίλειος Α' ο Μακεδών
Βασίλειος Β'

Ναι, έχω διαβάσει και Βυζαντινή ιστορία και τον "Στον Καιρό του Βουλγαροκτόνου", ξέρω τους Βασίληδες του Βυζαντίου. Λέμε για τον uskoke τώρα.

Ααα μάλιστα δεν αντελήφθην

ναι Δημήτρη με λένε είναι και ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης μεγάλη του η χάρη. η μόνη φράση που έμαθα στα βουλγάρικα είναι "κακιουφ τσβα ιμα μορέτο" δηλ. τι χρώμα είναι η θάλασσα.

Συνταγή Δ.Πιατά

Τα αυγα Τουρκιας...τα εμπνεύστηκε απο την ταινια του 1987 " Και δυο αυγα Τουρκιας"

Η έκφραση υπήρχε από παλιότερα, αλλά ο Πιατάς μπορεί να τα είπε λόγω της ταινίας μια που έπαιζε σ' αυτήν.

Μπα? Δεν ξέρω πόσο υπεύθυνη είναι η πηγή και αν όντως από εκεί κατάγεται η έκφραση (δεν λέμε "αυγά τούρκου(=γαλοπούλας) αλλά αυγά τουρκίας, κι έτσι διατηρώ αμφιβολίες). Πάντως διαβάζω:

"Οι γαλοπούλες παλιότερα λεγόταν και τούρκοι (ίσως έχετε ακούσει την γιαγιά σας να τα λέει έτσι).
.....
Έτσι τα αυγά της γαλοπούλας λέγονται στην αργκό και αυγά Τουρκίας.
....
Επίσης η έκφραση και δυο αυγά Τουρκίας χρησιμοποιείται γενικά μεταφορικά για να δείξει την έλλειψη συνεννόησης, την ασυνεννοησία.

Ποια γιαγιά μου? Εγώ είχα μάθει και τα δυο, και μάλιστα και "Κούρκος", κυρίως για τα αρσενικά. Όπως και διάνος και ινδιάνος. Αλλά δεν βλέπω πώς από την υποτιθέμενη κυριολεκτική σημασία προέκυψε η μεταφορική.

Πίσω
Μπλουζα