Οι σταρ μας μαγειρεύουν!

Ελπίζω να μην "εκτέλεσε" κι αυτή με τη σειρά της την συνταγή...
 
1. Τι θα πει "Οικολογικό δέντρο"? Σε γλάστρα το έχει και το βγαζει στο μπαλκόνι εκτός 12ημέρου?

2. Γιατί αυτό το πράμα που φτιάχνει το αποκαλεί "πουτίγκα"? Επί το αγγλοσαξονικότερον? Μα δεν έχει καμιά σχέση ούτε με το βρεττανικό Christmas pudding (που ανήκει στα όπλα μαζικής καταστροφής μαζί με το fruitcake)
1647455917758.png

ούε πολύ λγότερο με αυτό που αποκαλούν pudding οι USAνοί, που γίνεται διαλύοντας σκόνη σε νερό αλλά που αν φτιαχτεί με σωστά υλικά είναι κάτι μεταξύ άνθους αραβοσίτου ΓΙΩΤΗΣ (έχω σπίτι, να θυμηθώ να φτιάξω) και γέμισης γαλακτομπούρεκου χωρίς φυσικά σιρόπι.
 
Καλά τα σαβαγιάρ, όλες οι συνταγές που ξέρω μ' αυτά χρησιμοποιούν έτοιμα. Αλλά σαντιγί από φάκελο? Απαράδεκτο.
 
Καλά τα σαβαγιάρ, όλες οι συνταγές που ξέρω μ' αυτά χρησιμοποιούν έτοιμα. Αλλά σαντιγί από φάκελο? Απαράδεκτο.
Δεν σ'αρέσει αλλά γίνεται πολύ πιο ελαφρύ το παρασκεύασμα. Η αληθινή σαντιγί είναι βαριά και θέλει και προσοχή στο χειρισμό. Εκείνη που δεν αντέχω με τίποτα είναι η κρέμα βουτύρου. Την σιχαίνομαι. Άσε που όταν βγήκαν οι κρέμες σε σκόνη ήταν πολύ προχώ.

Εγώ θα διαφωνήσω στα σαβαγιάρ. Προτιμώ το 5σπάνι (είπατε τίποτα; )
 
Πολύ ακριβή συνταγή αν θέλει ασημόχαρτο. Νομίζω ότι εξ ίσου καλά θα γινόταν με αλουμινόχαρτο. Και μη μου πει κανείς ότι αυτό εννοεί, διότι θα του θυμίσω ότι σε αντίθεση με τις συνταγές μαγειρικής, οι συνταγές ζαχαροπλαστικής πρέπει να ακολουθούνται ακριβώς. Άλλωστε υπάρχουν συνταγές με βρώσιμα φύλλα χρυσού και αργύρου. Άρα όταν λέει ασημόχαρτο εγώ καταλαβαίνω ασημόχαρτο.

Στην επιστήμη η χρήση ακριβούς ορολογίας είναι απαραίτητη.
Το μαγείρεμα είναι επιστήμη.
Άρα στο μαγείρεμα η χρήση ακριβούς ορολογίας είναι απαραίτητη.
 
Στη ζαχαροπλαστική δέκα παραπάνω χρειάζεται ακρίβεια.
 
Ζήτω! "Ζαφορά" λέει. Μπράβο. Αν και τα χαλάει λίγο με το φραγκοχιώτικο (*) σόγια σος, και δεν υπάρχουν ελαφριά και βαριά βούτυρα, χώρια που οι μαργαρίνες δεν είναι βούτυρα έτσι κι αλλιώς (**).

"Ελαφρύ" βούτυρο, αλλά μετά ρίχνει ένα ΜΕΓΑΛΟ ποτήρι νερού κρεμ φρες (πασίγνωστου υλικού της Φιλιππινέζικης κουζίνας :P). Υγιεινότατο.

(*) Συγγνώμην, χιώτες, αλλά έτσι είναι η έκφραση.
(**) Βλέπετε τι παθαίνετε με το να μισείτε τη χημεία? Ακόμη κι αν το σογιέλαιο είναι το υγιεινότερο λάδι που υπάρχει (λέμε τώρα), όταν υφίσταται χημική επεξεργασία για να υδρογονωθεί και να γίνει μαργαρίνη μετατρέπεται σε κάτι τελείως διαφορετικό, που μπορεί να είναι υγιεινότερο από το αρχικό ή δηλητηριώδες. Δεν έχει σημασία από πού ξεκινάνε αλλά πού καταλήγουνε. Αυτά θα τα ξέρατε αν είχατε ανοίξει λίγο το βιβλίο χημείας σας.
 
Η εκτέλεση της γαλοπούλας προηγείται κατά πολύ όλων των άλλων σταδίων. Έπονται ξεπουπούλιασμα ξεκοίλιασμα και άλλα φρικαλέα.
 
Πολλές απορίες έχω.
Η πράσινη πέρλα ήταν με λιγότερο αλάτι;
Υπάρχει βούτυρο που δεν είναι γάλακτος; Τί είναι;
Για γαλοπούλα 5 κιλών, πόσες πατάτες στρογγυλά κομμένες να χρειάζεσαι;
Το "ανάλογα με το βάρος της γαλοπούλας" πάει στον κιμά ή στα υπόλοιπα;
Σε τι θερμοκρασία τη σιγοψήνει μέχρι να ξεροψηθεί; Ο χρυσός κανόνας είναι στους 180 βαθμούς τόσες ώρες όσα και τα κιλά της, εδώ δηλαδή 5 ώρες. Αλλά πάντα ελέγχοντας.
Συνταγή κάτω από τη βάση: 4
 
Υπάρχει ειδικός σπάγγος για το δέσιμο του αρνιού? Κάνει και για κατσικάκι και γουρουνόπουλο ή αυτά έχουν τους δικούς τους σπάγγους?

Για φιλόζωους είναι το άρθρο και ιδιαίτερα οι φωτογραφίες.
 
Στην αρχή δεν κατάλαβα γιατί θεωρούσε την ποντιακή συνταγή πιο επίφοβη από την παραδοσιακή (*) από τη στιγμή μάλιστα που έχει πολύ λιγότερα υλικά και είναι απλούστερη. Μετά πρόσεξα ότι η παραδοσιακή συνταγή λέει να πλύνετε καλά τα έντερα. Η ποντιακή δεν λέει τίποτε σχετικά με πλύσιμο των αντερακίων.

Προσωπικά σιχαίνομαι τη μαγειρίτσα ανεξαρτήτως εντερικής καθαριότητας. Με αηδιάζει η γεύση της.

(*) Λες και η ποντιακή είναι new age μαγειρίτσα, όχι παραδοσιακή άλλης περιοχής.
 
Πίσω
Μπλουζα