Οι σταρ μας μαγειρεύουν!

Η χρήση εισαγωγικών δείχνει ότι η φράση λέγεται ακριβώς έτσι. Περίεργο. Όταν πήγαινα εκκλησία δεν θυμάμαι τον παπά να λέει "κρεμάται επί ξύλο "(*) ούτε πολύ λιγότερο "και φοράν ακάνθινο στεφάνι" λες και τετοιο στεφάνι ήταν αξεσουάρ που κάθε αξιοπρεπής Ρωμαίος φορούσε τις μεγάλες πέμπτες.

"Να σιγοβράζουν για να μη σπάσουν για 10' ". Μετά τα 10 λεπτά επιτρέπεται να σπάσουν δηλαδή?

(*) Ξύλο που το θέλουνε οι άσχετοι που παριστάνουν τους γραφιάδες
 
Επιτέλους! Μια συνταγή για τσουρέκι χωρίς μαχλέπι ή μαστίχα. Επιτέλους!
 
Δεν μου αρέσει το μαχλέπι, κι άρα δεν μου άρεσαν ποτέ τα τσουρέκια, αλλά σε τι διαφέρει το πιο πάνω τσουρέκι (το οποίο θα μου άρεσε) από μπριός? Τα ίδια υλικά έχουν, άντε κάποιες αναλογίες να διαφέρουν.Τσουρέκι άνευ μαχλεπίου είναι σαν πέστο χωρίς σκόρδο ή vegan παστίτσιο.
 
Το μπριός έχει λιγότερη ζάχαρη και μπορείς να βάλεις κι άλλα αρώματα: βανίλια, λεμόνι, πορτοκάλι.
 
Πώς απορρίπτεται (από μένα)? Δεν έγραψα παραπάνω ότι θεωρώ το μαχλέπι απαραίτητο συστατικό του τσουρεκιού αλλά επειδή δεν μου αρέσει δεν τρώω τσουρέκια μαχλεπούχα? (*)

Απορίες:
1. Πώς είναι ένα χειροποίητο αυγό (αρνούμαι να γράψω αβγό) και σε τι διαφέρει από ορνιθοποίητο?
2. Πού την είδε την ποδιά στην ενδυμασία της κυρίας Μουκίου? Ούτε εκείνη έχει ποδιά ούτε τα τσουρέκια της βαμμένα αυγά, παρά τις οδηγίες της. Μάγειρε που δίδασκες και συνταγή δεν εκράτεις?
3. Αν η κυρία Μουκίου κρατά τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας θα περνάει τις ελεύθερες ώρες της γνέθοντας σε ρόκα ή υφαίνοντας τάκου τάκου στον αργαλειό της, πριν παντρευτεί θα πήγαινε να πάρει το αμίλητο νερό στον Κλήδονα, κλπ κλπ ων ουκ έστιν αριθμός. Μου φαίνεται πολύ αστείο μοντέρνοι άνθρωποι να λένε ότι κρατάν τα ήθη και τα έθιμα επειδή βάφουν αυγά. Κι ευτυχώς, δηλαδή, που δεν τα κρατάνε, διότι τα περισσότερα παλιά ήθη κι έθιμα ήταν απαράδεκτα. Και μόνο την παραδοσιακή θέση της γυναίκας να σκεφτούμε φτάνει.

Στην αρχή γέλασα που είδα να εξειδικεύει "σε πήλινη λεκάνη" αλλά θυμήθηκα μετά ότι αυτό ακριβώς γινόταν και στο σπίτι μου. Τα τσουρέκια φτιάχνονταν συνεταιρικά με μία γειτόνισσα ψηλή και μπρατσωμένη. Η elephadoμήτωρ ήταν μικροκαμωμένη και μίξερ δεν υπήρχε, άλλωστε τι να φτουρήσει αυτό? Τα μητρικά τσουρέκια ήταν best seller στη γειτονιά κι έφτιαχνε κι έδινε σε φίλες, όπως κι εκείνες έδιναν σε μας τις δικές τους σπεσιαλιτέ, κι έτσι είχε βιομηχανική παραγωγή που απαιτούσε τους γεροδεμένους μύς της κυρίας Φ. και την τεράστια πήλινη γυαλιστερή λεκάνη που μόνη της χρήση ήταν για τα ετήσια τσουρέκια. Τη θυμάμαι, σε δύο αποχρώσεις του καφέ και με ανοιχτόχρωμες διακοσμήσεις, κάαααπως έτσι
1648130243641.png

Άρα μπορεί πράγματι τα γνήσια τσουρεκια να απαιτούν πήλινη λεκάνη, όπως απαιτούν μαχλέπι.


(*) Τα τελευταία χρόνια έκανα μερική εξαίρεση όταν ανακάλυψα ότι κάτι τσουρέκια εμπορίου γίνονταν εκτάκτως φαγώσιμα αν σε μια φέτα πασάλειβες μαρμελάδα. Αλλά αποφεύγω τις μαρμελάδες λόγω ζάχαρης / θερμίδων και αρνούμαι τελείως ψευτομαρμελάδες με υποκατάστατα ζάχαρης.
 
Πώς απορρίπτεται (από μένα)? Δεν έγραψα παραπάνω ότι θεωρώ το μαχλέπι απαραίτητο συστατικό του τσουρεκιού αλλά επειδή δεν μου αρέσει δεν τρώω τσουρέκια μαχλεπούχα? (*)

Απορίες:
1. Πώς είναι ένα χειροποίητο αυγό (αρνούμαι να γράψω αβγό) και σε τι διαφέρει από ορνιθοποίητο?
2. Πού την είδε την ποδιά στην ενδυμασία της κυρίας Μουκίου? Ούτε εκείνη έχει ποδιά ούτε τα τσουρέκια της βαμμένα αυγά, παρά τις οδηγίες της. Μάγειρε που δίδασκες και συνταγή δεν εκράτεις?
3. Αν η κυρία Μουκίου κρατά τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας θα περνάει τις ελεύθερες ώρες της γνέθοντας σε ρόκα ή υφαίνοντας τάκου τάκου στον αργαλειό της, πριν παντρευτεί θα πήγαινε να πάρει το αμίλητο νερό στον Κλήδονα, κλπ κλπ ων ουκ έστιν αριθμός. Μου φαίνεται πολύ αστείο μοντέρνοι άνθρωποι να λένε ότι κρατάν τα ήθη και τα έθιμα επειδή βάφουν αυγά. Κι ευτυχώς, δηλαδή, που δεν τα κρατάνε, διότι τα περισσότερα παλιά ήθη κι έθιμα ήταν απαράδεκτα. Και μόνο την παραδοσιακή θέση της γυναίκας να σκεφτούμε φτάνει.

Στην αρχή γέλασα που είδα να εξειδικεύει "σε πήλινη λεκάνη" αλλά θυμήθηκα μετά ότι αυτό ακριβώς γινόταν και στο σπίτι μου. Τα τσουρέκια φτιάχνονταν συνεταιρικά με μία γειτόνισσα ψηλή και μπρατσωμένη. Η elephadoμήτωρ ήταν μικροκαμωμένη και μίξερ δεν υπήρχε, άλλωστε τι να φτουρήσει αυτό? Τα μητρικά τσουρέκια ήταν best seller στη γειτονιά κι έφτιαχνε κι έδινε σε φίλες, όπως κι εκείνες έδιναν σε μας τις δικές τους σπεσιαλιτέ, κι έτσι είχε βιομηχανική παραγωγή που απαιτούσε τους γεροδεμένους μύς της κυρίας Φ. και την τεράστια πήλινη γυαλιστερή λεκάνη που μόνη της χρήση ήταν για τα ετήσια τσουρέκια. Τη θυμάμαι, σε δύο αποχρώσεις του καφέ και με ανοιχτόχρωμες διακοσμήσεις, κάαααπως έτσι
Προβολή συνημμένου 239379

Άρα μπορεί πράγματι τα γνήσια τσουρεκια να απαιτούν πήλινη λεκάνη, όπως απαιτούν μαχλέπι.


(*) Τα τελευταία χρόνια έκανα μερική εξαίρεση όταν ανακάλυψα ότι κάτι τσουρέκια εμπορίου γίνονταν εκτάκτως φαγώσιμα αν σε μια φέτα πασάλειβες μαρμελάδα. Αλλά αποφεύγω τις μαρμελάδες λόγω ζάχαρης / θερμίδων και αρνούμαι τελείως ψευτομαρμελάδες με υποκατάστατα ζάχαρης.
Το απορρίπτεται το έγραψα για το συγκεκριμένο καθ' ότι μαχλεπούχο.
 
1. Για μένα τα μαχλεπιούχα και μαστιχούχα απορρίπτοναι. Τα τρώω αλλά το ζόρι. Ένα πολύ γνωστό ζαχαροπλαστείο της Σαλόνικας κάνει καιγαμώ τα τσουρέκια με ελάχιστα έκτροπα μέσα και είναι πολύ ωραία. Η αλυσίδα που είναι γνωστή και εκτός και φτιάχνει και γεμιστά, τα κάνει τίγκα στα μαχλεποτέτοια και είναι χάλια. Οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς που ξέρω δεν τα θεωρούν και τοπ.
2. Το τσουρέκι, το μπριός και το εβραϊκό χαλά είναι πολύ παρόμοια με το τσουρέκι να είναι το πιο γλυκό. Τα άλλα είναι πιο "ψωμέ"
3. Όπως μας ζάλισαν με τα παντρειάτικα του Πασχάλη, έτσι κι εδώ οι φυλλάδες μας ζαλίζουν με τα μαγειριάτικα της Μουκίου.

Άντε και χρόνια μας πολλά!
 
3. Όπως μας ζάλισαν με τα παντρειάτικα του Πασχάλη, έτσι κι εδώ οι φυλλάδες μας ζαλίζουν με τα μαγειριάτικα της Μουκίου.
Το αφιερωμα στον γαμο της Μαρινας ειδες ποσες χιλιαδες τευχη επιασε;
 
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 40 μπαλάκια? Σιγα. Εγώ θα έκανα 32, πολύ πιο εύκολο. 64 θα ηταν πολύ μικρά.

Τη βανίλια τι την κάνει? Τη μαστίχα πού τη βρίσκει?

Ταρτέλεια? Μήπως ταρτελέτα? (λέξη που δεν ξέρω αλλά που έχει νόημα τουλαχιστον).

Θα μετράμε και cm τώρα και μάλιστα 40 φορές? Δεν τρελάθηκα να περάσω όλη τη Μεγάλη Βδομάδα φτιάχνοντας μελιτινια.

Σε 20 λεπτά θα ροδίσουν. Και σε 50, φαντάζομαι, θα μαυρίσουν. Τι μας ενδιαφέρει η αλληλουχία χρωμάτων? Γιατί δεν μας λες πότε να τα βγάλουμε?
 
Το αφιερωμα στον γαμο της Μαρινας ειδες ποσες χιλιαδες τευχη επιασε;
Είδα πόσα πόστια έπιασε άρα λογικό να είχε πολύ πράμα στις φυλλάδες. Μας ζάλισαν και μ'αυτήν, απλά δεν την ήξερα καθόλου.
 
Είδα πόσα πόστια έπιασε άρα λογικό να είχε πολύ πράμα στις φυλλάδες. Μας ζάλισαν και μ'αυτήν, απλά δεν την ήξερα καθόλου.
Αν αντεξεις να το δεις και κυριως να το ακουσεις μεχρι τελους, παει να πει πως εχεις γερη κραση και δεν πρεπει να φοβασαι τιποτα:

 
Τελευταία επεξεργασία:
Χι χι πού το θυμήθηκες αυτό? Πραγματικά θέλει ατσάλινα νεύρα. Ή ένα ενισχυμένο ζευγάρι ωτασπίδες.

Κι όμως για κάποιο ανεξήγητο λόγο η Μαρίνα ήταν τότε η δημοφιλέστερη σ' αυτό το είδος τραγουδιών, κι ας υπήρχαν αρκετές άλλες πολύ καλύτερες από αυτήν.
 
Αν αντεξεις να το δεις και κυριως να το ακουσεις μεχρι τελους, παει να πει πως εχεις γερη κραση και δεν πρεπει να φοβασαι τιποτα:

Χι χι πού το θυμήθηκες αυτό? Πραγματικά θέλει ατσάλινα νεύρα. Ή ένα ενισχυμένο ζευγάρι ωτασπίδες.

Κι όμως για κάποιο ανεξήγητο λόγο η Μαρίνα ήταν τότε η δημοφιλέστερη σ' αυτό το είδος τραγουδιών, κι ας υπήρχαν αρκετές άλλες πολύ καλύτερες από αυτήν.
Προφανώς η ερμηνεία έχει γίνει εσκεμμένα με τον τρόπο αυτό. Η Μαρίνα (Αδαμοπούλου) δεν ήταν κακή...

ΜΑΡΙΝΑ - ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΑΓΑΠΩ//VIDEO (Γ.ΚΑΤΣΑΡΟΥ- ΠΥΘΑΓΟΡΑ) GREEK POP 70

ΜΑΡΙΝΑ & ΔΑΚΗΣ *ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ* ROCK OPERA-GREECE 70s
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα