Πώς απορρίπτεται (από μένα)? Δεν έγραψα παραπάνω ότι θεωρώ το μαχλέπι απαραίτητο συστατικό του τσουρεκιού αλλά επειδή δεν μου αρέσει δεν τρώω τσουρέκια μαχλεπούχα? (*)
Απορίες:
1. Πώς είναι ένα χειροποίητο αυγό (αρνούμαι να γράψω αβγό) και σε τι διαφέρει από ορνιθοποίητο?
2. Πού την είδε την ποδιά στην ενδυμασία της κυρίας Μουκίου? Ούτε εκείνη έχει ποδιά ούτε τα τσουρέκια της βαμμένα αυγά, παρά τις οδηγίες της. Μάγειρε που δίδασκες και συνταγή δεν εκράτεις?
3. Αν η κυρία Μουκίου κρατά τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας θα περνάει τις ελεύθερες ώρες της γνέθοντας σε ρόκα ή υφαίνοντας τάκου τάκου στον αργαλειό της, πριν παντρευτεί θα πήγαινε να πάρει το αμίλητο νερό στον Κλήδονα, κλπ κλπ ων ουκ έστιν αριθμός. Μου φαίνεται πολύ αστείο μοντέρνοι άνθρωποι να λένε ότι κρατάν τα ήθη και τα έθιμα επειδή βάφουν αυγά. Κι ευτυχώς, δηλαδή, που δεν τα κρατάνε, διότι τα περισσότερα παλιά ήθη κι έθιμα ήταν απαράδεκτα. Και μόνο την παραδοσιακή θέση της γυναίκας να σκεφτούμε φτάνει.
Στην αρχή γέλασα που είδα να εξειδικεύει "σε πήλινη λεκάνη" αλλά θυμήθηκα μετά ότι αυτό ακριβώς γινόταν και στο σπίτι μου. Τα τσουρέκια φτιάχνονταν συνεταιρικά με μία γειτόνισσα ψηλή και μπρατσωμένη. Η elephadoμήτωρ ήταν μικροκαμωμένη και μίξερ δεν υπήρχε, άλλωστε τι να φτουρήσει αυτό? Τα μητρικά τσουρέκια ήταν best seller στη γειτονιά κι έφτιαχνε κι έδινε σε φίλες, όπως κι εκείνες έδιναν σε μας τις δικές τους σπεσιαλιτέ, κι έτσι είχε βιομηχανική παραγωγή που απαιτούσε τους γεροδεμένους μύς της κυρίας Φ. και την τεράστια πήλινη γυαλιστερή λεκάνη που μόνη της χρήση ήταν για τα ετήσια τσουρέκια. Τη θυμάμαι, σε δύο αποχρώσεις του καφέ και με ανοιχτόχρωμες διακοσμήσεις, κάαααπως έτσι
Προβολή συνημμένου 239379
Άρα μπορεί πράγματι τα γνήσια τσουρεκια να απαιτούν πήλινη λεκάνη, όπως απαιτούν μαχλέπι.
(*) Τα τελευταία χρόνια έκανα μερική εξαίρεση όταν ανακάλυψα ότι κάτι τσουρέκια εμπορίου γίνονταν εκτάκτως φαγώσιμα αν σε μια φέτα πασάλειβες μαρμελάδα. Αλλά αποφεύγω τις μαρμελάδες λόγω ζάχαρης / θερμίδων και αρνούμαι τελείως ψευτομαρμελάδες με υποκατάστατα ζάχαρης.