Τα μακαρόνια έρχονταν συσκευασμένα σε πακέτα του μισού κιλού, οπότε τα μετράει σε κιλά. Για την παρμεζάνα πήγαινες στο μπακάλη και του έλεγες να σου κόψει ένα κομμάτι 75 δράμια. Έχει λογική αυτό.
Αλλά γενικά οι δοσολογίες είναι για κλάματα (*). Μόνο οι κουταλιές σούπας χρησιμοποιούνται για πάνω από ένα υλικό. Το καθένα έχει τη δική του μονάδα μέτρησης. "Μπουκάλι " γάλα? Τι θα πει αυτό? Τα μπουκάλια που θυμάμαι ήταν πολύ μεγάλα, δεν είναι λογικό να χρησιμοποιεί 2 τέτοια για την ποσότητα που φτιάχνει. Με τόσο αλεύρι και βούτυρο μια μέτρια μπεσαμέλ θέλει περίπου 2 φλυτζάνια γάλα. Από την άλλη εδώ πρόκειται απλώς για roux "διαλυμένο" (**) σε γάλα, όχι για πραγματική μπεσαμέλ, αφού δεν ζεσταίνει το μείγμα μετά την προσθήκη του γάλακτος, οπότε δεν έχει πήξει καθόλου και οι αναλογίες δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία.
(*) Αλλά όπως ξέρουμε έτσι ήταν οι συνταγές τότε, ακόμη και σε βιβλία μαγειρικής.
(**) Τα εισαγωγικά γιατί δεν είναι διάλυμα, άντε το πολύ αιώρημα αν δεν έχει σβωλιάσει.