Οι σταρ μας μαγειρεύουν!

Δράμια. Η μητέρα μου είχε ένα σωρό συνταγές με δράμια και οκάδες. Δεν αρκούσε η επίσημη κατάργηση για να πάψουν οι νοικοκυρές να τα χρησιμοποιούν. Το άρθρο είναι αρκετά αρχαίο, όπως δείχνει η εμφάνιση της σεφ.
 
Ο συντάκτης του κειμένου ανακάτεψε τα μέτρα και τα σταθμά. Αφού αναφέρεται αρχικά σε κιλό μετά το γυρίζει σε δράμια... Πιθανή η αντιγραφή παλιάς συνταγής που ανέφερε οκάδες και δράμια χωρίς να γίνει ορθά η αλλαγή σε κιλά και γραμμάρια. Με πρόλαβε ο @elephadas
 
Τα μακαρόνια έρχονταν συσκευασμένα σε πακέτα του μισού κιλού, οπότε τα μετράει σε κιλά. Για την παρμεζάνα πήγαινες στο μπακάλη και του έλεγες να σου κόψει ένα κομμάτι 75 δράμια. Έχει λογική αυτό.

Αλλά γενικά οι δοσολογίες είναι για κλάματα (*). Μόνο οι κουταλιές σούπας χρησιμοποιούνται για πάνω από ένα υλικό. Το καθένα έχει τη δική του μονάδα μέτρησης. "Μπουκάλι " γάλα? Τι θα πει αυτό? Τα μπουκάλια που θυμάμαι ήταν πολύ μεγάλα, δεν είναι λογικό να χρησιμοποιεί 2 τέτοια για την ποσότητα που φτιάχνει. Με τόσο αλεύρι και βούτυρο μια μέτρια μπεσαμέλ θέλει περίπου 2 φλυτζάνια γάλα. Από την άλλη εδώ πρόκειται απλώς για roux "διαλυμένο" (**) σε γάλα, όχι για πραγματική μπεσαμέλ, αφού δεν ζεσταίνει το μείγμα μετά την προσθήκη του γάλακτος, οπότε δεν έχει πήξει καθόλου και οι αναλογίες δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία.

(*) Αλλά όπως ξέρουμε έτσι ήταν οι συνταγές τότε, ακόμη και σε βιβλία μαγειρικής.
(**) Τα εισαγωγικά γιατί δεν είναι διάλυμα, άντε το πολύ αιώρημα αν δεν έχει σβωλιάσει.
 
Δράμια. Η μητέρα μου είχε ένα σωρό συνταγές με δράμια και οκάδες. Δεν αρκούσε η επίσημη κατάργηση για να πάψουν οι νοικοκυρές να τα χρησιμοποιούν. Το άρθρο είναι αρκετά αρχαίο, όπως δείχνει η εμφάνιση της σεφ.
Της ποιας;
 
Ε, δεν μπορούσα να γράψω "μαγείρισσας" λες και μιλάμε για μια κυρά-Κούλα (*) της γειτονιάς. Μιλάμε για τη μέλλουσα κάτοικο του ανακτόρου Στησιχόρου. Και "σεφ" την υποτιμά. Θα έλεγα "της βασίλισσας της κουζίνας" αλλά αυτό πρόλαβε και το καπάρωσε η φίλη της.

Άσχετο κουίζ εκτός τόπου και θέματος: Ποιο τραγούδι έχουν ερμηνεύσει και η Στυλιανοπούλου και η Βουγιουκλάκη?

(*) από το "Αλικούλα"
 
αυτή η συνταγή θα ήταν σούπερ lifestyle στα '50ς που φαντάζομαι ότι γράφτηκε το άρθρο, και η Ελλάδα προσπαθούσε να συνέλθει από Κατοχή, Εμφύλιο κλπ. είχα δει μια παλιά φώτο και μια οικογένεια θα έτρωγε μισό καρβέλι, 10 ελιές και 1 1/2 κρεμμύδι! καθόλου παράξενο που δεν υπήρχαν καθόλου χοντροί τότε!
 
... καθόλου παράξενο που δεν υπήρχαν καθόλου χοντροί τότε!
και η Α.Β. δεν είχε ακόμη αρχίσει να τρέφεται με μαρουλόφυλλα.

Απάντηση στο κουίζ που έβαλα και με το οποίο δεν ασχολήθηκε κανείς: Το 1971 κυκλοφόρησε το άλμπουμ του Μάνου Χατζιδάκι "Επιστροφή" στο οποίο ο Μπιθικώτσης και η Βουγιουκλάκη τραγουδούσαν το "Δεσποινάκι" που έγινε τεράστια επιτυχία. Μόνο που, παρά τον τίτλο του τραγουδιού, ο Μπιθικώτσης άρχιζε "Στάσου λιγάκι, Αλικάκι".

Το είπαν κι άλλα ζευγάρια αυτό το τραγούδι, και σε όλες τις άλλες εκτελέσεις λέγανε: "Στάσου λιγάκι, Δεσποινάκι". Μεταξύ των Δεσποινακίων αυτών ήταν λοιπόν ήταν και η Δέσποινα Στυλιανοπούλου. Δυστυχώς δεν βρήκα να υπάρχει ηχητικό ντοκουμέντο πουθενά, οπότε αναρωτιέμαι αν το έβγαλε ποτέ σε δίσκο ή το είπε σε καμιά τηλεοπτική εκπομπή, πάντως τη θυμάμαι πρώτον λόγω ονόματος και δεύτερον διότι η προφορά της ταίριαζε σε κόρην εξ επαρχίας (ΟΚ, η Στυλιανοπούλου είναι από τη Μεσσήνη, το Δεσποινάκι από τη Λειβαδιά, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ). Δεν θυμάμαι καθόλου ποιος ήταν ο άντρας του ζευγαριού. Στο Youtube το βρήκα να το λένε ο Μαρίνος με την Μπαλανίκα, και περιέργως ο Πέτρος Μήλας (μετέπειτα κος Στυλιανόπουλος) με τη Μάρω Δημητρίου.
 
Την ξερω την περιπτωση, Ελεφαντα. Μεχρι το καλοκαιρι ακουγα τακτικα στο ραδιοφωνο τις εκπομπες του Στελιου Χατζημιχαηλ και ειχε κανει αναφορα στο θεμα. Ειχε πει πως η ιδια η Βουγιουκλακη δεν δεχοταν το ονομα "Δεσποινακι" και ζητησε να μπει στη θεση του το δικο της.
Πολυ ωραια τραγουδια εβαζε ο Στελιος. Τωρα δεν τον βρισκω...
 
Εγώ πρόσθετα και μανιτάρια σωταρισμένα στο λίπος του μπεΐκου, δεν έχει κανονικά η καρμπονάρα αλλά εμένα μου άρεσαν. Αλλά η προσθήκη βουτύρου μου φαίνεται υπερβολική. Έχει άφθονο λίπος ήδη, από την κρέμα γάλακτος και το μπέικον.

Γιατί γράφει "Η ποικιλία ομως..."? σαν να περίμενε να είναι περιορισμένη η ποικιλία? Ακριβώς επειδή είναι συνηθισμένο "φαγητό" είναι λογικό να έχει και πολλούς τρόπους προετοιμασίας. Έβαλα το "φαγητό" σε εισαγωγικά διότι τα μακαρόνια κυριολεκτικά δεν είναι φαγητό αλλά βάση για φαγητό.
 
Η ιταλική κουζίνα δεν θέλει ούτε κρέμα γάλακτος στην ιταλική καρμπονάρα. Τελικά η κακοποίηση της καρμπονάρας είναι παλιό φαινόμενο. Παλιοφαινόμενο.
 
Να υποθέσω ότι είναι κάτι σαν την πηχτή που είχαν οι παλιοί τσελεμεντέδες;

pixti172449studiopaterakis.com_.webp


Ίου!
 
Θα μπορούσε να φτιάξει ζελεδάκι μπανάνα ή φράουλα....
Μπα, οχι μωρε...
Το ιδιο ειναι εκει που τρως το ζελεδακι σου να βγαινει μια φραουλα απο μεσα και το ιδιο να βγαινει ενα ποδι απο κοτοπουλο;
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα