Ακριβώς αυτό σκέφτηκα, 2-3 κιλά λαχανικά και... 4 αυγά!1 κιλό κρεμμύδια? Δεν είναι ομελέτα αυτό. Τηγανιτά κρεμμύδια με επικάλυψη αυγού είναι.
Δεν ξέρω σε ποια γενιά ανήκεις, η δικιά μου το έμαθε "ωόν" αλλά οι εφημερίδες το έγραφαν πάντα "αυγό" (η "γλώσσα των εφημερίδων" (των σοβαρών) την εποχή που υπήρχαν διορθωτές με αετίσιο μάτι που μέχρι οξείες από βαρείες ξεχώριζαν, ήταν άπταιστη, και από αυτές μαθαίναμε την καθομιλουμένη όταν στα σχολεία κάναμε αυστηρή καθαρεύουσα). Το "αβγό" εμφανίστηκε αργότερα και θεωρήθηκε μαλλιαρό, κάτι σαν το "τρένο" - αρκούσε να τα γράφεις έτσι για να θεωρηθείς εθνικώς ύποπτος. Κάποια εγκυκλοπαίδεία (ο διπλός τόνος επίτηδες, αφού άλλοι έλεγαν "-παίδεια" άλλοι "-παιδεία") ή λεξικό αποφάνθηκε ότι αυγό ήταν το ωόν κότας και αβγό το ωόν γενικώς, πουλιών, ερπετών και όλων των ωοτόκων. Ή το αναποδο, ποτέ δεν ξαναείδα αυτή τη διάκριση.(που btw παλιότερα γραφόταν "αβγό", η δική μου γενιά το έμαθε στο σχολείο "αυγό" και τώρα ξαναέγινε "αβγό" που απ' ό,τι λένε είναι το σωστότερο, άλλη ομελέτα και αυτό)
Μα αυτό είναι το αξιοπρόσεκτο, δεν πρόκειται για άλλη μια περίπτωση "τρένου"/απλοποίησης της γλώσσας αλλά για επιστροφή στην παλιότερη γραφή που σύμφωνα με πιο ειδικούς είναι σωστότερη ετυμολογικά. Δεν περάσαμε δηλαδή από το αυγό->αβγό, η διαδρομή ήταν αβγό->αυγό->αβγό.Δεν ξέρω σε ποια γενιά ανήκεις, η δικιά μου το έμαθε "ωόν" αλλά οι εφημερίδες το έγραφαν πάντα "αυγό" (η "γλώσσα των εφημερίδων" (των σοβαρών) την εποχή που υπήρχαν διορθωτές με αετίσιο μάτι που μέχρι οξείες από βαρείες ξεχώριζαν, ήταν άπταιστη, και από αυτές μαθαίναμε την καθομιλουμένη όταν στα σχολεία κάναμε αυστηρή καθαρεύουσα). Το "αβγό" εμφανίστηκε αργότερα και θεωρήθηκε μαλλιαρό, κάτι σαν το "τρένο" - αρκούσε να τα γράφεις έτσι για να θεωρηθείς εθνικώς ύποπτος. Κάποια εγκυκλοπαίδεία (ο διπλός τόνος επίτηδες, αφού άλλοι έλεγαν "-παίδεια" άλλοι "-παιδεία") ή λεξικό αποφάνθηκε ότι αυγό ήταν το ωόν κότας και αβγό το ωόν γενικώς, πουλιών, ερπετών και όλων των ωοτόκων. Ή το αναποδο, ποτέ δεν ξαναείδα αυτή τη διάκριση.
Εγώ πάντως σήμερα έφτιαξα ομελέτα με αυγό. Αβγό δεν θα έτρωγα ποτέ, μου ανακατεύει το στομάχι όταν το βλέπω. Δεν με ενδιαφέρει ποιο ανακηρύσσουν σωστό οι νεοκαθαρευουσιάνοι που έχουν βαλθεί να "καθαρίσουν" τη γλώσσα από ετυμολογικά αδικαιολόγητες γραφές λες και αυτό είναι το πρόβλημα των ελληνικών. Όταν κάτι είναι σε γενική χρήση για δεκαετίες, γίνεται σωστό. Αλλιώς θα μιλάγαμε ακόμη αρχαία ελληνικά και μάλιστα όχι την κοινή ελληνική αλλά τον ινδοευρωπαϊκό πρόγονό της.
Karapiperim κορίτσι μου τι θες εσύ εδώ μέσα; ( φλεξαρω τώρα αν το καταλάβατε).Δεν ξέρω σε ποια γενιά ανήκεις, η δικιά μου το έμαθε "ωόν"
Δεν αντελήφθην. Τι εννοείς με το φλεξάρω ;Karapiperim κορίτσι μου τι θες εσύ εδώ μέσα; ( φλεξαρω τώρα αν το καταλάβατε).
Είναι η επίδειξη, είναι στο λεξιλόγιο όσων γεννήθηκαν στα '10ς (2010)Δεν αντελήφθην. Τι εννοείς με το φλεξάρω ;
Είναι η επίδειξη, είναι στο λεξιλόγιο όσων γεννήθηκαν στα '10ς (2010)
Είναι η επίδειξη διαφόρων υλικων αγαθων (κινητά κοσμήματα ρούχα κλπ) Επίδειξη σωματικών προσόντων. Εν κατακλείδι όταν κάνεις "διαφημιση" την πάρτη σου είναι φλεξ.Αυτήν τη λέξη τη χρησιμοποιεί κι ο γιος μου που είναι 20, όποτε θέλετε βοήθεια κι από εμένα για την αργκό των νέων να με συμβουλεύεστε!!! Το τι ακούω καθημερινά κι από τους δύο... ο άλλος είναι 14