Παιχνίδια ανώτερα στον Atari ST

Υπήρχε λόγος που η αμίγκα έτρεχε χαμηλότερα από τον st τον 68000! Οι αταράδες τον ξέρουν!

Πάντως διαβάζοντας τα παλαιότερα vs γέλασα με κάποια επιχειρήματα εκατέρωθεν αλλά μου έμεινε εκείνο που ο στ είχε καλύτερη έκδοση στο ik+! Ακόμα και ο συγχωρεμένος ο Τράμιελ την αμίγκα θα ψήφιζε σε αυτό!
 
spyros_s είπε:
Υπήρχε λόγος που η αμίγκα έτρεχε χαμηλότερα από τον st τον 68000! Οι αταράδες τον ξέρουν!
Πολύ σωστά φίλε Σπύρο, αν και αφορά επαγγελματική χρήση και όχι games που εξετάζουμε στην παρούσα περίπτωση. ;)

spyros_s είπε:
Πάντως διαβάζοντας τα παλαιότερα vs γέλασα με κάποια επιχειρήματα εκατέρωθεν αλλά μου έμεινε εκείνο που ο στ είχε καλύτερη έκδοση στο ik+! Ακόμα και ο συγχωρεμένος ο Τράμιελ την αμίγκα θα ψήφιζε σε αυτό!
Στο ότι έχει καλύτερη έκδοση ΙΚ+ ο ST, και εγώ έχω διαφωνήσει (και πάλι στο "vs" thread σελ. 64) διότι ασφαλώς και δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Προσωπικά θα έλεγα πως μου φαίνονται σε μεγάλο ποσοστό ίδιες οι δύο εκδόσεις.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Και πανω στην ταχυτητα του 68000 και των μηχανηματων, παλι εχουν γραφτει απειροι τονοι ψηφιακου μελανιου.

Οπως πολυ σωστα ειχα γραψει καποτε "η CPU του atari ST ειναι πιο γρηγορη απο της Α500, οχι το ιδιο το ST απο την Α500". Γιατι η CPU του atari εκανε περισσοτερα πραγματα απο την CPU της Α500 που ειχε και βοηθεια απο agnus/blitter/copper. Δεν ειχα φυσικα γραψει οτι ειναι πιο γρηγορη η Α500, ειχα γραψει παλι πολυ σωστα "οτι δεν υπαρχει αντικειμενικος τροπος να συγκριθουν", αρα δεν μπορω να αποδειξω την ανωτεροτητα του αταρι. Μια προφανης αποδειξη για αυτα ειναι οι επιταχυντες για αμιγκα, οπου μια CPU 68030@50 μπορει με μια καρτα να δινει στο μηχανημα 7mips, ενω η ιδια CPU 68030@50 μπορει σε αλλη καρτα να δινει κοντα στα 9mips.

Αν και τελικα σε παιχνιδια με απλα γραφικα οπως το kick off, ετρεχαν πιο γρηγορα σε αταρι.
 
Προσωπικά το μόνο παιχνίδι που ζηλεψα, το έχει αναφέρει ο Billy, και είναι το Captain Blood. Αν τυχόν ποτέ πάρω καναν ST, το πρώτο πράγμα που θα κάνω θα είναι να τρέξω αυτό το παιχνίδι (Το δευτερο να φορτώσω cubase και να παίξω με midi synths, αλλα είναι οφτόπικ αυτό ! )
 
+1 για το Captain Blood...το οποιο ηταν εξαιρετικο και στον CPC.

Στο Spectrum ηταν αθλιο (σαν να ειχε IQ ραδικιου) και στην Amiga μετριο
 
To captain blood το ειχα ξεχασει, θα το δοκιμασω το υποσχομαι, θελω και να παιξω λιγο με τα αταρια, δικαιολογια εψαχνα!
 
Wally είπε:
+1 για το Captain Blood...το οποιο ηταν εξαιρετικο και στον CPC.
Στο Spectrum ηταν αθλιο (σαν να ειχε IQ ραδικιου) και στην Amiga μετριο

Eπιτέλους παραδέχθηκες το αυτονόητο για την CPC έκδοση. (αν και με τον pooky σε παλιό meeting είχατε πέσει να με φάτε, όταν έθιξα τα αρνητικά της spectrum version :diablotin: )

H έκδοση της Amiga οπτικά είναι σχεδόν πανομοιότυπη με του ST. Στην ποικιλία του speech όμως, "χάνει" - όπως είχαμε πεί και παλιότερα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Όπως επίσης και η εξωγήινη γλώσσα είναι πλήρης μόνο στην έκδοση του ST, γενικά η amiga version είναι σαφέστατα υποδεέστερο port της έκδοσης για ST. Εκπληκτικό παιχνίδι, σκέφτομαι τι όμορφα και ταξιδιάρικα παιχνίδια έβγαιναν τότε και τις σημερινές αναμασητέες κυκλοφορίες και βουρκώνω.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
αν και γνώριζα το παιχνίδι ουδέποτε ασχολήθηκα μαζί του....όπως τα λέτε αξίζει να το κάνω σε όλες τις πλατφόρμες και κυρίως στον "αιώνιο"!

Εγώ τον st τον ζήλευα μόνο στα exclusive του όπως το enduro racer, το metrocross κ.α. που ενώ υπάρχουν στα 8μπιτα δεν βγήκαν ποτέ στην αμίγκα!

Θέλω να μου σχολιάσετε λίγο το vroom που μου άρεσε στην αμίγκα. Τι παραπάνω είχε στον st που να το κάνει καλύτερο αφού στο yt εμένα μου φάνηκαν ολόιδιες οι εκδόσεις! (Αν εννοείτε την παραπάνω ταχύτητα του 68000 στον ατάρι πάω πάσο, όμως το παιχνίδι και στην αμίγκα δεν το έλεγες αργό οπότε δεν καταλαβαίνω...)
 
spyros_s είπε:
Θέλω να μου σχολιάσετε λίγο το vroom που μου άρεσε στην αμίγκα. Τι παραπάνω είχε στον st που να το κάνει καλύτερο
Eγώ πάντως δεν έχω βρεί κάτι το αξιοπρόσεκτο. :)

(όσο για τα exclusives του ST, επειδή ακριβώς δεν έχουμε αντίστοιχες εμπορικές εκδόσεις στην Amiga για σύγκριση του ποιά έκδοση είναι "ανώτερη", ίσως να τα μνημονεύσουμε σε κάποιο δικό τους, ξεχωριστό thread)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ναι δεν αντιλέγω για τα exclusives έχεις δίκιο.

Πάντως σε μια προσπάθεια να γενικεύσω ο κανόνας είναι ότι ένα παιχνίδι για να είναι καλύτερο στον ατάρι θα έπρεπε να ήταν πορτ αυτού δίχως καμία προσπάθεια χρήσης των παραπάνω δυνατοτήτων της αμίγκα. Είμαι λοιπόν σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί σε ότι "καλύτερο" θα βρούμε στα πατάρια!
 
XENON2, EPIC, NO SECOND PRIZE, WINGS OF DEATH, LEATHAL XCESS

Επίσης εμένα μου αρέσει περισσότερο το BLOOD MONEY στον ST. Η Amiga έχει λίγο καλύτερα γραφικά και για πολλούς και ήχο (αν και εμένα μ'αρεσει περισσότερο το ingame track του ST) αλλά ο ST έχει πιο ισορροπημένο gameplay

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
To οτι τα lethal xcess και wings of death εχουν γραφτει πρωτα σε αταρι, δεν τα κανει υποχρεωτικα καλυτερα σε atari.

Δυστυχως εαν δεν τα παιξεις σε πραγματικα μηχανηματα και οχι σε emulators (ολα τα βιντεο σε youtube ειναι emulators) δεν μπορεις να καταλαβεις την διαφορα. Ειδικα τα slowdowns που δεν υπαρχουν σε emulators. Για το wings of death δεν ειμαι τοσο σιγουρος, εχω καιρο να το παιξω.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
τα τερμάτισα ΚΑΙ ΤΑ 2 πρόσφατα στα original μηχανήματα που βλέπεις στην υπογραφή μου :cool:
 
Και σου αρεσε πιο πολυ το lethal xcess σε αταρι?
 
[edit]

Λοιπον κατεβασα το lethal xcess και καταφερα και το εγραψα σε δισκετες.

Μετα ακολουθησε το πραγματικο τεστ. Το δοκιμασα σε αταρι ΣΤΕ 4ΜΒ και μονιτορ αυθεντικο αταρι 15' εγχρωμο, αρα το καλυτερο δυνατο hardware. Να θυμισω οτι το εχω παιξει/εξαντλησει σε αμιγκα, με hardware μια Α1200 με επιταχυντη σε 1084Σ μονιτορ, αλλα ειναι παιχνιδι της Α500.

Λοιπον μπορει να προκαλεσει εκπληξη σε πολλους, ειδικα σε αμιγκαδες, αλλα το παιχνιδι στον αταρι ειναι ΤΕΛΕΙΟ, ισως το καλυτερο παιχνιδι που εχω παιξει ποτε σε αταριΣΤ. Στην αρχικη οθονη εχει και επιλογη για απενεργοποιηση του blitter, αλλα γιατι να το απενεργοποιησω στον ΣΤΕ ? Τα γραφικα ειναι εξαιρετικα, θα ελεγα οτι ειναι ιδια με την αμιγκα. Δεν εχει πτωση ταχυτητας και γενικα ολα τα εφφε ειναι εκει, πολυ καλες εκρηξεις, χρωματα, περιεργα background, παρα πολλα sprites κτλ. Παμε τωρα στον ηχο: εδω υπαρχουν διαφορες με την αμιγκα. Αρχικα στο αταρι μονιτορ κατι δεν μου ειχε κατσει καλα με τον ηχο. Φανταζομαι οτι οφειλεται στο οτι ο ηχος πηγαινει στο μονιτορ μεσω του καλωδιου που πηγαινει και η εικονα, και εχω την εντυπωση οτι αυτο το καλωδιο στελνει μονοφωνικο ηχο. Ετσι εκανα αναβαθμιση στο hardware του τεστ, χρησιμοποιωντας μια οθονη 1084S απο αμιγκα! Ετσι ο ηχος απο τον αταρι ΣΤΕ πηγαινει στο 1084 μεσω 2 RCA καλωδιων αρα ειναι σιγουρα στερεο. Ετσι τωρα ολα εγιναν πιο καθαρα. Η μουσικη εχει "εξτρα" νοτες, δηλαδη καποιες αλλαγες στις συνθεσεις που εχουν εξτρα διαρκεια μουσικης. Η μουσικη ομως παραμενει στα αυτια μου σαν ενας "κλασικος" ηχος υπολογιστη ή κονσολας, σαν και αυτον που ακουω απο τον 6128, τον C64, τον atari, το Megadrive κτλ δηλαδη καταλαβαινω αμεσως τα bit ! Στην αμιγκα ειναι οπως παντα λιγοτερο τεχνο-ψηφιακος, πιο φυσικος θα ελεγα. Τελικα ομως μπορω να πω οτι και η μουσικη του αταρι ειναι ΑΡΙΣΤΗ, οχι χειροτερη απο την αμιγκα, απλα καπως διαφορετικη. Στα εφφε τωρα: περιεργως η ομιλια ακουγεται πιο καθαρα στον Αταρι. Αυτο ωφειλεται και σε μια πανεξυπνη τεχνικη που εχει το παιχνιδι στον αταρι, την ωρα που περνεις το οπλο και πρεπει να ακουστει η ομιλια (το sampling) τοτε αυτοματα χαμηλωνει η μουσικη και καθαριζει ο ηχος ωστε να ακουστει καθαρα η ομιλια. Τωρα που ειπα για χαμηλωμα, η μουσικη στον αταρι εχει ενα ακομα εξτρα χαρακτηριστικο, σε καποια σημεια χαμηλωνει η ενταση της και γινεται πιο ατμοσφαιρικη η κατασταση, μετα παλι ανεβαινει το volume κτλ, δεν υπαρχει στην αμιγκα αυτο. Και τελος το gameplay: ειναι κατα 99% ιδιο, δηλαδη ιδιοι αντιπαλοι στα ιδια σημεια κτλ. Στην αμιγκα ειναι ΕΛΑΧΙΣΤΑ πιο random τα power up, αλλα κατα 99% ειναι ιδια. Δεν καταφερα να το τερματισω για εναν λογο, με ποναει το αριστερο μου χερι, και δεν μπορω να λιωνω το κουμπι του fire με 100 χτυπηματα το δευτερολεπτο, οποτε διαλεξα σαν οπλο το wiper, που ριχνει συνεχομενα ακτινα μονο του με πατημενο το fire, αλλα σε μερικες πιστες δεν ειναι το ιδανικο. Να τονισω οτι το joystick μου εχει autofire, αλλα ενεργοποιημενο ριχνει σχετικα αργα και δεν επαρκει.

Σαν συμπερασμα θα ελεγα αυτο που ειπα και στην αρχη, το παιχνιδι ειναι εκπληκτικο σε αταρι ΣΤΕ, ισως το καλυτερο παιχνιδι που εχω παιξει σε αταριΣΤ.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αυτό που άκουσες είναι το αποτέλεσμα του LMC 1992
 
Πίσω
Μπλουζα