Παρουσιαση Recalbox retrogaming emulation linux distro για PC

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.310
Αντιδράσεις
9.409
Πριν κανα δυο χρονια ειχα χρησιμοποιήσει το mini-itx πειραματόζωο για να τσεκαρω το emulation linux distro batocera, με μεικτά αποτελέσματα. Λιγο η άγνοια μου, λιγο οτι καποια μερη του ηταν πιο καλοφτιαγμένα απο αλλα, δεν μπορω να πω οτι ξετρελάθηκα μαζι του.

Εκτοτε ασχολήθηκα πολυ με τα Raspberry Pi και μεσω αυτων κατέληξα να συμπαθήσω πολυ το Recalbox. Ειπα λοιπόν να του ριξω και μια ματια στην x86 εκδοση του και να παρουσιάσω τις σκεψεις μου, σαν καποιος με περιορισμένη εμπειρία στο άθλημα.

Αποφασισα να χρησιμοποιησω εναν μηχανικο δισκο sata 500gb 2.5'', τον οποιο συνδεσα στον υπολογιστη μου με τον raidsonic icy box adapter. Η εγκατασταση ειναι απλουστατη, αφου απλα κατεβάζουμε το σχετικο image απο το site του Recalbox και το γράφουμε στον δισκο με to Raspberry Pi Imager.



Αφου τοποθετήσουμε τον δισκο στον υπολογιστη, θα κανει μια-δυο επανεκκινήσεις οσο ρυθμιζει την εγκατασταση. Σε αντιθεση με το Retropie, η εγκατασταση συνοδεύεται απο οθονες προοδου που μας δινουν διαφορες χρησιμες πληροφοριες για την χρηση του Recalbox.

Αφου ολοκληρωθει η εγκατασταση μπαινουμε κατευθειαν στο κεντρικο interface. Ειχα συνδεσει το 8bitdo Arcade Stick ασυρματα με το 2.4ghz και το αναγνωρισε αυτοματα χωρις να χρειαστει να κανουμε την διαδικασια της ρυθμισης. Πολυ θετικο ειναι οτι στην αρχικη εγκατασταση συμπεριλαμβάνονται δωρεαν παιχνιδια για διαφορες πλατφορμες, ετσι ωστε να μην ξεκιναμε με ενα εντελως αδειο περιβαλλον οπως σε αλλες περιπτωσεις.

Τωρα μπορουμε να προχωρησουμε στην προσθηκη περιεχομενου στην εγκατασταση μου. Για να επιταχύνω τα πραγματα χρησιμοποίησα τα bios και αρκετα roms απο το 512gb Total Recal Recalbox image που χρησιμοποιω στο Raspberry Pi. Ευτυχως το Recalbox κανει τετοιες δουλειες πολυ ευκολες γιατι δεν χρησιμοποιει linux filesystems και ετσι ειναι πλήρως προσβάσιμο απο τα windows.

Για να μεταφερω τα απαραιτητα αρχεια απο τον κεντρικο υπολογιστη μου στο πειραματόζωο, το συνδεσα στο δικτυο μου. Δεν ειχα κανενα απολυτως προβλημα να μεταφερω τα αρχεια στις κατάλληλες θεσεις του μέσω SMB.

Μια επανεκκίνηση του EmulationStation αργοτερα και ολα ειναι ετοιμα για χρηση. Πλεον το βασικο interface μας δειχνει ολες τις πλατφορμες με roms.



Κανουμε τις ρυθμισεις που θελουμε συμφωνα με τα γουστα μας.



Παρα πολυ χρησιμη η οθονη που μας επιτρεπει να τσεκαρουμε οτι εχουμε τα σωστα bios για τους διαφορους emulators.



Κατι ακομα εξαιρετικα αξιολογο ειναι η δυνατοτητα απομακρυσμενης διαχειρισης του recalbox μεσω web. Απο τον κεντρικο υπολογιστη πολυ ευκολα μπορω να συνδεθω με το recalbox και να παρακολουθησω την λειτουργια του απομακρυσμενου υπολογιστη καθως και να αλλαξω διαφορες παραμετρους και metadata στα παιχνιδια.

Η βασικη οθονη. Ο απομακρυσμενος ελεγχος με εξομοίωση gamepad κλπ σε εμενα δεν δουλεψε σωστα, αλλα δεν το εψαξα πολυ.



Εδω μπορουμε να παρακολουθησουμε τις βασικες παραμετρους του συστηματος σε πραγματικο χρονο.



Γενικες ρυθμισεις



Ρυθμισεις δικτυου και wi-fi.



Διαχειριση roms.



Μπορουμε να επεμβουμε στα metadata καθενος παιχνιδιου.



Τελος μπορουμε να κανουμε επανεκκίνηση το EmulationStation και επανεκκίνηση ή τερματισμο τον υπολογιστη. Χρησιμο αν τυχει να μπλοκαρει το συστημα και να μην μπορειτε να το επανεκκινήσετε φυσιολογικα αλλιως.



Ολα πολυ βατα και πολυ εντυπωσιακά εως εδω. Στην συνεχεια θα εμβαθύνουμε περισσότερο στο θεμα metadata.
 
Οπως ειχαμε δει νωριτερα, ειχα χρησιμοποιησει ηδη ετοιμους φακελους roms απο αλλη εγκατασταση recalbox οποτε μαζι τους ειχαν και ολα τα απαραιτητα metadata. Αυτα ηταν επαρκεστατα στις περισσοτερες περιπτωσεις, αλλα στην περιπτωση των Amiga CD32 παιχνιδιων, τα ονοματα ηταν χαλια και απο metadata υπηρχαν μονο screenshots και videos. Σαν να μην εφτανε αυτο, κατι ηταν στραβο με το συνοδευτικο gamelist.xml αρχειο και προκαλουσε προβληματα στην διαχειριση μεσω web interface.

Αποφασισα λοιπων να ριξω μια ματια σε καποια εργαλεια διαχειρισης metadata για να δω ποσο αποτελεσματικα ειναι. Το πρωτο προγραμμα που ηθελα να τσεκαρω ειναι το GameList Editor στην εκδοση 2022.04.

Αφου κατεβασουμε, αποσυμπιεσουμε και φορτωσουμε το προγραμμα, απο το menu στο κεντρικο interface του δειχνουμε τον φακελο των roms του Recalbox. Μεσω δικτυου και SMB μπορουμε να επεμβουμε απευθειας στα παιχνιδια στην εγκατασταση Recalbox. Στις επιλογες του προγραμματος του δινουμε και τα στοιχεια του λογαριασμου screenscraper που εχουμε.

Πλεον επιλεγουμε το συστημα που θελουμε να επεξεργαστουμε και βλεπουμε την λιστα με τα παιχνιδια.



Μπορουμε να φιλτραρουμε την λιστα με διαφορες παραμετρους και ετσι να δουμε μονο τα παιχνιδια που εχουν καθολου ή ελλειπη metadata.



Μπορουμε πλεον να χρησιμοποιησουμε την δυνατοτητα scraping για να τραβηξουμε τα metadata που μας λειπουν ή δεν ειναι σωστα. Απ' οσο μπορεσα να καταλαβω, δεν υποστηριζεται η δυνατοτητα batch scraping, οποτε θα πρεπει να τα κανετε ενα ενα. Αν ο scraper μας επιστρεφει λαθος αποτελεσματα για καποιο παιχνιδι, τοτε μπορουμε να το βοηθησουμε να βρει το σωστο δινοντας καποια επιπλεον στοιχεια οπως ημερομηνιες, crc κλπ. Εφόσον βρει το σωστο παιχνιδι, βλεπουμε τα στοιχεια του και επιλεγουμε ποιες εικονες και video θελουμε να σωσουμε και ειμαστε ετοιμοι.



Αν κατι δεν υπαρχει καθολου στην βαση του screenscraper, τοτε μπορουμε να προσθεσουμε ολες τις πληροφοριες, εικονες κλπ με το χερι.



Το προγραμμα εχει ακομα περισσοτερες λειτουργιες απο αυτες που παρουσιαζω εδω. Υπαρχει ακομα και ενα συντομο help.



Επιστρεφω λοιπον στο συγκεκριμενο παραδειγμα που ειχα αναφερει.

Επιλεγοντας το CD32 το GameList Editor επεστρεψε ενα μηνυμα λαθους, το οποιο με βοηθησε να καταλαβω που βρισκονται τα προβληματα στο xml αρχειο. Τα διορθωσα με το χερι (στο Notepad++) και πλεον μπορεσα να επεξεργαστω επιτυχως τα metadata. Τελικα αποφασισα να ξεκινησω απο το μηδεν γιατι τα παιχνιδια που ειχαν επιλεξει ηταν ενα μπαχαλο και καποια ηταν για CD32 καποια οχι, αλλα φορτωναν αλλα εσκαγαν κλπ. Βρηκα λοιπον μια φρεσκια πληρη συλλογη redump disc images και αρχισα απο την αρχη.

Επειδη ομως το GameList Editor δεν υποστηριζει batch scraping χρησιμοποιησα το Skraper, που ειχαμε ξαναδει παλιοτερα, για να κατεβασω την συντριπτικη πλειοψηφια των metadata. Το Skraper οχι μονο επικοινωνει μεσω δικτυου με το Recalbox, αλλα μπορει να το τηλεχειριστει και να κανει διαφορους πολυ χρησιμους αυτοματισμους, πχ να κανει επανεκκίνηση το EmulationStation οταν ολοκληρώσει το scraping!



Αφου κατεβασε τα πολλα, τις ελαχιστες ελλειψεις που συναντησα τις διορθωσα ευκολα και γρηγορα με το GameList Editor. Ο συνδιασμος των δυο αυτων προγραμματων θα σας βοηθησει να δημιουργησετε ενα πολυ καλο εμφανισιακο αποτελεσμα με τον ελαχιστο δυνατο κοπο.

Στην συνεχεια θα δουμε τα αποτελεσματα των κοπων μας και αλλα ενδιαφεροντα θεματα.
 
Πηρε ελαχιστο κοπο να φτασουμε σε αυτο το σημειο. Κατεβασα μια προσφατη redump συλλογη disc images και τα αντεγραψα μεσω SMB στo Recalbox. Εκανα ενα περασμα με το Skraper με τις default ρυθμισεις και ειμαι ετοιμος. Τα metadata ειναι ενας καλο συμβιβασμος μεταξυ του εμφανισιακου και του πληροφοριακου.



Για καποια ελαχιστα παιχνιδια που δεν υπαρχουν στην database του screenscraper αφιερωσα μερικα λεπτα με το GameList Editor και προσθεσα metadata που βρηκα σε διαφορες σελιδες στο web. Εδω ειναι ενα παραδειγμα.



Ας παιξουμε και τιποτα. Παρολο που δεν εκανα καποια προετοιμασια, οτιδηποτε δοκιμασα δουλεψε σωστα με την πρωτη.

Super Putty




Ειπα να ριξω και μια ματια στα παιχνιδια DOS. Στο wiki του recalbox υπαρχει μια σελιδα με σχετικες οδηγιες που ειναι εντελως απαραιτητες αν θελουμε να κανουμε οτιδηποτε σχετικο με DOS, γιατι σε αντιθεση με τα αλλα ROMS δεν εμφανιζονται και δουλευουν αυτοματα με την επανεκινηση του EmulationStation. Εδω χρειαζεται ιδιαιτερη προετοιμασια. Αφου αντιγραψουμε τους φακελους με τα παιχνιδια στο δισκο του Recalbox, πρεπει να δωσουμε καταληξη σε καθε φακελο .pc. Μετα πρεπει να προσθεσουμε σε καθε παιχνιδι ενα αρχειο dosbox.bat που να περιεχει τις εντολες απαραιτητες για να τρεξει το παιχνιδι. Ακομα, ειναι πολυ πιθανο να χρειαστει να αντιγραψουμε στο καθε παιχνιδι και ενα αρχειο dosbox.cfg που περιεχει εξειδικευμενες ρυθμισεις dosbox για το συγκεκριμενο παιχνιδι. Αυτο το πραγμα δεν ειναι πρακτικο αν θελουμε να προσθεσουμε πολλα παιχνιδια DOS στην εγκατασταση μας.

Ειχα λοιπον την ιδεα να βαλω μια εγκατασταση Total Dos Launcher στο recalbox. Με αυτο τον τροπο θα χρειαστει να κανω την παραπανω δουλεια μια μονο φορα και να εχω ετοιμα ολα αυτα τα παιχνιδια. Βεβαιως δεν ειναι και αυτο χωρις τα προβληματα του. Καποια παιχνιδια θελουν διαφορετικες ρυθμισεις στο dosbox απ' οτι αλλα και αυτο δεν ειναι κατι που μπορει να γινει με αυτον τον τροπο. Αυτο που βοηθαει ειναι οτι οι εγκαταστασεις Total Dos Launcher που κανω ειναι κατα ετος, οποτε παιχνιδια της ιδιας χρονιας χρειαζονται συνηθως παρομοιες ρυθμισεις.

Ας το δουμε πιο συγκεκριμενα. Εβαλα δοκιμαστικα την εγκατασταση Total Dos Launcher για το 1983 και σκετο το παιχνιδι Epic Pinball.



Για το Epic Pinball δεν χρησιμοποιησα custom dosbox.cfg. Ετρεξε κανονικα χωρις προβληματα.




Στο TDL για παιχνιδια του 1983 πρακτικα οτιδηποτε ετρεχε υπερβολικα γρηγορα. Ετσι χρειαστηκε να χρησιμοποιησω ενα dosbox.cfg για να περιορισω τις επιδοσεις με την παραμετρο cycles. Το default ειναι max που αχρηστο για παλια παιχνιδια, αλλα και η επιλογη auto δεν βοηθησε καθολου.



Dinoeggs



The Hobbit




Καποιες τελευταιες παρατηρησεις στο θεμα DOS στο Recalbox. Δοκιμασα και παιχνιδια με υποστηριξη joystick και δεν ειχα προβλημα να τα παιξω με το 8bitdo Arcade Stick. Κατι που δεν μου αρεσε ειναι οτι δεν λειτουργουν τα hotkey shortcuts στο dosbox, οποτε ο μονος τροπος να επιστρεψει κανεις στο κεντρικο menu ειναι με το πληκτρολογιο (Ctrl-F9). Γενικα ειναι εφικτο να παιξει παιχνιδια DOS, αλλα θα πρεπει να προετοιμαστει για πολυ περισσοτερη δουλεια σε σχεση με τις περισσοτερες αλλες πλατφορμες. Δεν ειμαι σιγουρος αν αυτο ειναι θεμα μονο του Recalbox ή ειναι κατι γενικοτερο και στα αλλα retrogaming linux distros/frontends κλπ.

Στην συνεχεια θα δοκιμασω μερικα αλλα χειριστηρια και θα δωσω καποιες τελικες σκεψεις.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ενας καλος τροπος να γεφυρωσει κανεις το χασμα μεταξυ emulation και πραγματικου hardware, τουλαχιστον εν μερει, ειναι να παιζει τα παιχνιδια με τα αυθεντικα χειριστηρια ή τουλαχιστον με χειριστηρια που προσεγγιζουν οσο γινεται τα αυθεντικα. Ετσι ειπα και εγω να δοκιμασω μερικα κλασσικα χειριστηρια σε σχεση με το Recalbox.

Για παιχνιδια NES χρησιμοποιησα το modded NES gamepad με το 8bitdo NES Retro Receiver συνδεδεμενο στον υπολογιστη με usb καλωδιο. To Recalbox δουλεψε αυτοματα και δεν μου ζητησε να ρυθμισω τιποτα. Αν και εχουμε ελαχιστα κουμπια, τα βασικα πραγματα μπορουν να γινουν και να ευχαριστηθουμε τα NES παιχνιδια μας με εναν πιο αυθεντικο τροπο.



Gauntlet II




Για SNES χρησιμοποιησα το modded SNES gamepad με το 8bitdo SNES Retro Receiver, παλι συνδεδεμενο με usb καλωδιο. Ομοιως με το NES δεν μου ζητηθηκε να ρυθμισω κατι και ολα δουλεψαν κανονικα και με την πρωτη.



TMNT IV: Turtles in Time




Για Mega Drive εβαλα το Retro-bit Mega Drive Wireless 8-button Arcade Pad 2.4GHz με το παρεχομενο usb dongle. Σε αντιθεση με τις αλλες περιπτωσεις εδω μου ζητηθηκε να ρυθμισω το χειριστηριο. Θελει εναν πειραματισμο μεχρι να μπουν ολα τα κουμπια σωστα και βοηθαει αν γυρισετε το χειριστηριο σε x-input.



Bare Knuckle III




Φυσικα κανεις θα μπορουσε να χρησιμοποιησει το 8BitDo Wireless USB Adapter ή καποιον bluetooth adapter για οποιοδηποτε αλλο bluetooth χειριστηριο. Ή χειριστηρια για αλλες κονσολες οπως το Retro-Bit Tribute64 2.4GHz Wireless Controller για Nintendo 64 κλπ.

Ενα σημειο που πραγματικα υστερει το Recalbox σε σχεση με το RetroPie ειναι τα themes. Ειναι μονο λιγα στον αριθμο, δεν βρισκονται συγκεντρωμενα σε ενα μερος και δεν υπαρχει καποιος τροπος να τα κατεβασουμε μεσα απο το περιβαλλον του Recalbox. Θα πρεπει να τα κατεβασετε απο το web και να τα αντιγραψετε μεσω SMB στην εγκατασταση σας. Αν ενας ανθρωπος μονος του μπορει να δημιουργησει ενα online store για themes και οχι μονο, δεν βλεπω γιατι αυτο δεν υπαρχει σε ενα τοσο μεγαλυτερο project.

Καποιες τελευταιες σκεψεις. Υπαρχουν πλεον ντουζινες διαφορετικοι τροποι να παιξετε τα ρετροπαιχνιδια σας. Απο windows, linux και android frontends, linux retrogaming distros, εως και online πλατφορμες. Απο εξειδικευμενες λυσεις εως και γενικοτερα προγραμματα τυπου kodi, plex κλπ. Αν θελετε κατι που απλα δουλευει και θα παιζετε ισως απο τον καναπε στην τηλεοραση σας και θα εχει καλη εμφανιση, λειτουργικοτητα και καλης ποιοτητας emulation, τοτε οι επιλογες ειναι αρκετα λιγοτερες. Ειδικα αν ειστε αρχαριος και δεν εχετε και τον απειρο χρονο για να το στησετε, ρυθμισετε και φερετε στα μετρα σας τοτε το Recalbox ειναι για εσας. Αν και μπορει να δουλεψει ενα απο ενα usb stick σε σχεδον οποιοδηποτε υπολογιστη, θα εχετε πολυ καλυτερη εμπειρια αν εχετε εναν υπολογιστη ειδικα για αυτη την δουλεια και το στησετε απ' ευθειας στον δισκο του. Το wiki εχει πολλες χρησιμες πληροφοριες και ειναι γραμμενο σε γλωσσα προσβασιμη απο τον αρχαριο. Σιγουρα δεν ειναι τελειο και ισως να μην κανει για τον απαιτητικο και τον βετερανο του emulation, αλλα για μενα παραμενει η πρωτη μου επιλογη.
 
Πίσω
Μπλουζα