Ποιο ήταν το αγαπημένο σας γλυκό ζαχαροπλαστείου;

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας katerinak
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Βουτήματα είναι ,έτσι γράφει στην ταμπελίτσα του ο φούρναρης της γειτονιάς μου .Τα πτι φουρ είναι μικρα γλυκάκια με γλασο
 
Εγώ αυτά ήξερα ως πτι φουρ ... Αλλά στη βικι γράφει ότι είναι μεγάλη η κατηγορία τους και περιλαμβάνει παστάκια , ταρτάκια , εκλεράκια..!
 

Συνημμένα

  • Petit_fours_(6936073655).jpg
    Petit_fours_(6936073655).jpg
    74,8 KB · Προβολές: 0
Ξέρει κανείς τι είναι τα φοντάν ;; Έψαξα αλλά βρήκα μόνο συνταγές για κάτι κρέμες .Κάτι άλλο εννοούσαν παλιά όταν έλεγαν για φοντάν .
 
Μικρό γλύκισμα (σοκολατάκι, ζελεδάκι κλπ.) που χρησιμοποιείται για κέρασμα. Η λέξη προέρχεται από το Γαλλικό fondant που αναφέρεται σε μία βάση ζαχαροπλαστικής (ζάχαρη, νερό κλπ.) που χρησιμοποιείται συνήθως για την κάλυψη ή διακόσμηση κέικ (σε αυστηρά ζαχαροπλαστικούς όρους τα fondant για κάλυψη και διακόσμηση είναι διαφορετικά).

Τα φοντάν αποτέλεσαν μία από τις πιο γλυκιές αμαρτίες των παιδιών μεσοαστικών οικογενειών των δεκαετιών του 60 και 70. Η νοικοκυρά που σεβόταν τον εαυτό της έπρεπε να είχε υποχρεωτικά στο σπίτι ανά πάσα στιγμή μια φοντανιέρα με φοντάν. Ήταν ζήτημα τιμής να υπάρχει ένα μικρό γλύκισμα για να κεραστεί ο απρόσμενος επισκέπτης. Ήταν θέμα τιμής για την μεσοαστική νοικοκυρά να έχει φοντάν (Ευρωπαϊκού τύπου γλύκισμα), καθώς τα άλλα εναλλακτικά κεράσματα της στιγμής ήταν τα γλυκά του κουταλιού και το υποβρύχιο, τα οποία ήταν δηλωτικά φτώχειας (μιλάμε για το 60 και το 70, μην κοιτάτε που σήμερα το γλυκό του κουταλιού και το υποβρύχιο είναι λάιφ στάιλ). Συνήθως η φοντανιέρα με τα φοντάν ήταν κρυμμένη σε μυστική τοποθεσία για να αποφευχθεί η κατανάλωση των φοντάν (και άρα το ντρόπιασμα της νοικοκυράς) από τα παιδιά του σπιτιού. Έλα όμως που κάθε παιδί που σεβόταν τον εαυτό του έπρεπε να ανακαλύψει την μυστική τοποθεσία και να καταναλώσει ΟΛΑ τα φοντάν!

Ένα άλλο τραγελαφικό που μπορούσε να συμβεί όμως, γινόταν όταν αφενός τα παιδιά του σπιτιού δεν κατάφερναν να ανακαλύψουν την φοντανιέρα και αφετέρου τύχαινε να μην υπάρχει επισκέπτης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν υπήρχε λοιπόν μια ξαφνική επίσκεψη, γινόταν αντιληπτό ότι τα ξεχασμένα φοντάν έχουν αλλοιωθεί και είτε είναι πέραν κάθε σκέψης το κέρασμά τους στον επισκέπτη, είτε το κέρασμα ακολουθούσε (μετά από λίγη ώρα) μακροχρόνια επίσκεψη στην τουαλέτα προς αποβολή του στομαχικού ή εντερικού περιεχομένου (σοκολατάκια ξεχασμένα για τρεις μήνες σε συνθήκες ελληνικού καλοκαιριού αποτελούν το καλύτερο υπόστρωμα ανάπτυξης σαλμονέλας και άλλων βακτηριδίων).

Πηγή: https://www.slang.gr/lemma/15898-fontan
 
Μιλώντας πάντα για την εποχή και το μέρος που ζούσα όταν τα έμαθα αυτά, ο όρος "φοντάν" σήμαινε αποκλειστικά αυτά τα λαστιχένια ζελεδένια γλυκάκια με ζάχαρη απ' έξω (για τα οποία τρελαίνομαι).
1670973034714.png
Υπήρχαν πολλές γεύσεις. συνήθως φρούτων, αλλά φυσικά ήταν τελείως μα τελείως συνθετικά οπότε ήταν φτηνά. Μου άρεσε πολύ η γεύση "δυόσμος" και "πορτοκάλι" (καμιά φορά είχαν και σχήμα φέτας πορτοκαλιού αυτά και ήταν φυσικά χτυπητό πορτοκαλί).

Όμως σε φοντανιέρα δεν έμπαιναν μόνο αυτά αλλά και σοκολατάκια, ειδικά αν ήταν αγορασμένα χύμα (πω πω θυμήθηκα τώρα τα σοκολατάκια σε σχήμα μαργαρίτας, για τα οποία τρελαίνομαι). Όταν εμφανίστηκαν τα Τζιοκόντα όμως (για τα οποία τρελαίνομαι) δεν τα έβαζαν σε φοντανιέρα αλλά τα σέρβιραν με το κουτί (για να δείξουν ότι δεν ήταν φτηνιάρηδες να παίρνουν χύμα σοκολατάκια).
 
Ευχαριστώ .παιδιά . Δεν ξέρω γιατί είχα την εντύπωση ότι τα φοντάν ήταν γλυκάκια με βάση τη βανίλια υποβρύχιο η τη ζαχαρόπαστα και με κάποια γέμιση απο μπισκότα τριμένα ,λικέρ ,ξηρούς καρπούς ..Δε νομίζω να έχω φάει ποτέ φοντάν ούτε τα ζελεδάκια που βλέπω στη φωτό.. Μόνο τα σοκολατάκια μαργαρίτες ξέρω ..
 
Τα επάνω τα ξέρω απλώς "βουτήματα" (για τα οποία τρελαίνομαι). Αυτά που ξέρω για πτι-φουρ (και για τα οποία τρελαίνομαι) είναι μικρά, στρογγυλά, με ζαχαρένια κρούστα - γλάσο απ' έξω.
Προβολή συνημμένου 254971
Βλέπω όμως ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει από τον καιρό μου. Αν βάλω ελληνικά στο google "πτι φουρ" βλέπω κυρίως "βουτήματα" ενώ αν βάλω "petit four" βλέπω αυτά που ξέρω. Ίσως όταν πρωτοεμφανίστηκαν στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία να ήταν αντίγραφα των γαλλικών κι έτσι να τα έμαθα εγώ, αλλά με τον καιρό η χρήση τους επεκτάθηκε.

Όσο για το δεύτερο γλυκό που θυμάται η αριάδνη., δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες. Μπορεί να είναι σαραγλί (για το οποίο τρελαίνομαι). Μπορεί να είναι κάποιο άλλο είδος τυλιχτού μπακλαβαδοειδούς, με γέμιση απλού μπακλαβά ή φλογέρας (που έχει και αυγό και άλλα πιο πολύπλοκα). Για όλα αυτά τρελαίνομαι.

Δεν ξέρω αν το υποψιαστήκατε, αλλά τρελαίνομαι για γλυκά.
Είναι γλυκό το δεύτερο από αναμνήσεις που έχω και μάλλον είναι μικρασιατικό γιατί η κυρία που το έφτιαχνε ήταν από μικρά Ασία.
 
Μιλώντας πάντα για την εποχή και το μέρος που ζούσα όταν τα έμαθα αυτά, ο όρος "φοντάν" σήμαινε αποκλειστικά αυτά τα λαστιχένια ζελεδένια γλυκάκια με ζάχαρη απ' έξω (για τα οποία τρελαίνομαι).
Προβολή συνημμένου 254982
Υπήρχαν πολλές γεύσεις. συνήθως φρούτων, αλλά φυσικά ήταν τελείως μα τελείως συνθετικά οπότε ήταν φτηνά. Μου άρεσε πολύ η γεύση "δυόσμος" και "πορτοκάλι" (καμιά φορά είχαν και σχήμα φέτας πορτοκαλιού αυτά και ήταν φυσικά χτυπητό πορτοκαλί).

Όμως σε φοντανιέρα δεν έμπαιναν μόνο αυτά αλλά και σοκολατάκια, ειδικά αν ήταν αγορασμένα χύμα (πω πω θυμήθηκα τώρα τα σοκολατάκια σε σχήμα μαργαρίτας, για τα οποία τρελαίνομαι). Όταν εμφανίστηκαν τα Τζιοκόντα όμως (για τα οποία τρελαίνομαι) δεν τα έβαζαν σε φοντανιέρα αλλά τα σέρβιραν με το κουτί (για να δείξουν ότι δεν ήταν φτηνιάρηδες να παίρνουν χύμα σοκολατάκια).
Πάντα είχα την εντύπωση ότι τα φοντάν ήταν, εκτός από τα ζελεδάκια που ανήρτησες πιο πάνω, και τα φρουί γλασέ που ήταν τυλιγμένα σε ζελατίνα. Τουλάχιστον στις φοντανιέρες των θείων μου υπήρχαν μόνιμα. Στου σπιτιού μας πάλι όχι. Κοίταζα την Εγκυκλοπαίδεια της Γυναίκας που υπάρχει στο πατρικό και εκεί τα φοντάν είναι κάτι σαν αυτό που περιγράφει η nyfitsa, ένα μικρό γλυκάκι λευκό ή χρωματιστό, από αμυγδαλόπαστα όμως ή λευκό γλάσσο ή σοκολατένιο με λικέρ. Νομίζω ότι η ζαχαρόπαστα μπήκε στην ελληνική ζαχαροπλαστική την τελευταία εικοσαετία. Πιο πριν δεν τη θυμάμαι. Αν κάνω λάθος, διορθώστε με.

Τα φοντάν όπως τα θυμάμαι στο Αγρίνιο (μπλιαχ)

%CE%A6%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%AF-%CE%B3%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%AD-1.jpg


Κάτι που επίσης με παραπέμπει στην εικόνα που είχα για τα φοντάν ως παιδί είναι τα βενιζελικά της Λήμνου

venizelika-limnou.jpg
 
Αυτά τα ζαχαρώδη που θυμάσαι bajar τα λέγανε φρουι-γλασέ
 
Αυτά τα ζαχαρώδη που θυμάσαι bajar τα λέγανε φρουι-γλασέ
Μα κι εγώ φρουί γλασέ τα ξέρω. Απλώς λέω τι θεωρούσα ως φοντάν όταν ήμουν παιδί. Νομίζω ότι τελικά με τον όρο "φοντάν" χαρακτηρίζονται γενικά τα μικρά γλυκάκια, τυλιχτά και μη, που μπορούν να χωρέσουν σε μια φοντανιέρα/ μικρό γυάλινο-κρυστάλλινο περίτεχνο μπωλ. Η περιγραφή που έχει κάνει ο @VasilisD πιο πάνω μου φαίνεται η πιο ακριβής.
 
Πριν χρόνια με αφορμή το γάμο μιας φίλης της μάνας μου απο τη Λέσβο μας έφεραν ένα δίσκο με γλυκά σε περίεργα σχήματα που μου εχουν μείνει έντονα στη μνήμη.. Ηταν σε μέγεθος μεγάλου μανταρινιού λευκά η με χρώμα ζαχαροπλαστικής κι έμοιαζαν με φρούτα ,λεμόνια ,πορτοκάλια ,τριαντάφυλλα κτλ. Αμυγδαλωτά τα είπαν αλλά όταν τα δοκίμασα μου έδωσαν την αίσθηση στεγνής βανίλιας με κάποια άλλη γεύση ίσως απο την πούδρα αμυγδάλου και ήταν μαλακά .. Μου χει κολλήσει να τα φτιάξω ,έχω πούδρα αμυγδάλου και βανίλια που θα τη λιώσω σε μπενμαρι με λίγο βούτυρο.. Δεν ξέρω αν θα είναι ίδιο το αποτέλεσμα γιατί δεν μπόρεσα να βρω συνταγή .Μόνο για τα κλασικά αμυγδαλωτά υπάρχουν ..
 
Τα φρουί γκλασέ ήταν αρκετά μεγαλύτερα από τα ζελεδοφοντάν και τα σοκολατάκια, και δεν μπορούσε να χωρέσει πολλά μια συνηθισμένου μεγέθους φοντανιέρα. Δεν υπήρχε νόμος που να το απαγορεύει, βέβαια. Γι' αυτά δεν τρελαινόμουνα, μου αρέσανε βέβαια αλλά ήταν κανονικά φρούτα ζαχαρωμένα (τα αχλάδια ας πούμε είχαν κουκούτσια), δεν είχαν την ωραία συνθετική γεύση των φοντανακίων.

Στο γκουγκλ βλέπω ότι η συντριπτική πλειοψηφία ρων φοντανιερών τώρα είναι γυάλινες. Αλλά η βασική οικογενειακή φοντανιέρα μας ήταν από ματ μαύρο κεραμικό, στρογγυλή, μάλλον μικρή, με 4 κοντοπάχουλα ποδαράκια και καπάκι με ένα σβόμπο από πάνω. Και διακόσμηση με ροζ λουλούδια. Δεν βρήκα κάτι αντίστοιχο στο γκούγκλ, αλλά η πλησιέστερη στο σχήμα είναι αυτή
1671027857565.png
Αχ τι θαύματα περιέκλειε μέσα της, που δεν φαίνονταν μέχρι να σηκώσουμε το καπάκι, αφού ήταν μαύρη αδιαφανής.
 
Ωστε χμμ.. έτσι ήταν οι φοντανιέρες... Ε λοιπόν ,φοντανιέρες έχω δει γεμάτες με σοκολατάκια και καραμέλες ,με φοντάν δεν τις πέτυχα ποτέ .. :p
 
Χμμμ…σχετικά με τους κουραμπιέδες των 24.5 το κιλό. Με ολόκληρο ξηρό καρπό κινδυνεύεις να δώσεις 1000 ευρώ στον οδοντίατρο. Ναι, με αμύγδαλο ή φουντούκι καβουρδισμένο, ψιλοκομμένο.
 
Τα φοντάν εγώ τα ήξερα ως μικρά τετράγωνα σοκολατένια γλυκάκια που μοιάζαν σαν πιο σκληρά παστάκια. Τα παστάκια ήταν πιο μεγάλα, ορθογώνια και τυλιγμένα σε διαφανές πλαστικό. Υπήρχαν και τότε αυτά τα μικρά άσπρα γλυκάκια με μικρό υποτιθέμενο κερασάκι. Δεν ήταν ζαχαρόπαστα αλλά ζάχαρη αχνη διαλυμένη σε νερό η οποία όταν στεγνώσει έχει άλλη υφή από την ζαχαρόπαστα.
Εγώ τρελαίνομαι, κατά το ελεφάντειο αξίωμα, για τα ρετρό σοκολατάκια με βύσσινο. Αυτά τα συγκεκριμένα όμως. Αυτά αρμοζαν σε μία κρυστάλλινη ταγιέ φοντανιέρα Βοημίας. Μόνο Χριστούγεννα μπαίνανε σπίτι μας. Οι γονείς μου γιορτάζανε Δεκαπενταύγουστο οπότε δεν κερναγαμε τέτοια γλυκάκια. Ήτανε ακριβά σοκολατάκια πολυτελείας. Τα βρίσκω και σήμερα σε ορισμένα ζαχαροπλαστεία και εξακολουθούν να είναι πανάκριβα.
valentinos_sokolatakia_web229.jpg
 
Πίσω
Μπλουζα