Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Σημείωση: This feature may not be available in some browsers.
Είναι γλυκό το δεύτερο από αναμνήσεις που έχω και μάλλον είναι μικρασιατικό γιατί η κυρία που το έφτιαχνε ήταν από μικρά Ασία.Τα επάνω τα ξέρω απλώς "βουτήματα" (για τα οποία τρελαίνομαι). Αυτά που ξέρω για πτι-φουρ (και για τα οποία τρελαίνομαι) είναι μικρά, στρογγυλά, με ζαχαρένια κρούστα - γλάσο απ' έξω.
Προβολή συνημμένου 254971
Βλέπω όμως ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει από τον καιρό μου. Αν βάλω ελληνικά στο google "πτι φουρ" βλέπω κυρίως "βουτήματα" ενώ αν βάλω "petit four" βλέπω αυτά που ξέρω. Ίσως όταν πρωτοεμφανίστηκαν στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία να ήταν αντίγραφα των γαλλικών κι έτσι να τα έμαθα εγώ, αλλά με τον καιρό η χρήση τους επεκτάθηκε.
Όσο για το δεύτερο γλυκό που θυμάται η αριάδνη., δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες. Μπορεί να είναι σαραγλί (για το οποίο τρελαίνομαι). Μπορεί να είναι κάποιο άλλο είδος τυλιχτού μπακλαβαδοειδούς, με γέμιση απλού μπακλαβά ή φλογέρας (που έχει και αυγό και άλλα πιο πολύπλοκα). Για όλα αυτά τρελαίνομαι.
Δεν ξέρω αν το υποψιαστήκατε, αλλά τρελαίνομαι για γλυκά.
Πάντα είχα την εντύπωση ότι τα φοντάν ήταν, εκτός από τα ζελεδάκια που ανήρτησες πιο πάνω, και τα φρουί γλασέ που ήταν τυλιγμένα σε ζελατίνα. Τουλάχιστον στις φοντανιέρες των θείων μου υπήρχαν μόνιμα. Στου σπιτιού μας πάλι όχι. Κοίταζα την Εγκυκλοπαίδεια της Γυναίκας που υπάρχει στο πατρικό και εκεί τα φοντάν είναι κάτι σαν αυτό που περιγράφει η nyfitsa, ένα μικρό γλυκάκι λευκό ή χρωματιστό, από αμυγδαλόπαστα όμως ή λευκό γλάσσο ή σοκολατένιο με λικέρ. Νομίζω ότι η ζαχαρόπαστα μπήκε στην ελληνική ζαχαροπλαστική την τελευταία εικοσαετία. Πιο πριν δεν τη θυμάμαι. Αν κάνω λάθος, διορθώστε με.Μιλώντας πάντα για την εποχή και το μέρος που ζούσα όταν τα έμαθα αυτά, ο όρος "φοντάν" σήμαινε αποκλειστικά αυτά τα λαστιχένια ζελεδένια γλυκάκια με ζάχαρη απ' έξω (για τα οποία τρελαίνομαι).
Προβολή συνημμένου 254982
Υπήρχαν πολλές γεύσεις. συνήθως φρούτων, αλλά φυσικά ήταν τελείως μα τελείως συνθετικά οπότε ήταν φτηνά. Μου άρεσε πολύ η γεύση "δυόσμος" και "πορτοκάλι" (καμιά φορά είχαν και σχήμα φέτας πορτοκαλιού αυτά και ήταν φυσικά χτυπητό πορτοκαλί).
Όμως σε φοντανιέρα δεν έμπαιναν μόνο αυτά αλλά και σοκολατάκια, ειδικά αν ήταν αγορασμένα χύμα (πω πω θυμήθηκα τώρα τα σοκολατάκια σε σχήμα μαργαρίτας, για τα οποία τρελαίνομαι). Όταν εμφανίστηκαν τα Τζιοκόντα όμως (για τα οποία τρελαίνομαι) δεν τα έβαζαν σε φοντανιέρα αλλά τα σέρβιραν με το κουτί (για να δείξουν ότι δεν ήταν φτηνιάρηδες να παίρνουν χύμα σοκολατάκια).
Μα κι εγώ φρουί γλασέ τα ξέρω. Απλώς λέω τι θεωρούσα ως φοντάν όταν ήμουν παιδί. Νομίζω ότι τελικά με τον όρο "φοντάν" χαρακτηρίζονται γενικά τα μικρά γλυκάκια, τυλιχτά και μη, που μπορούν να χωρέσουν σε μια φοντανιέρα/ μικρό γυάλινο-κρυστάλλινο περίτεχνο μπωλ. Η περιγραφή που έχει κάνει ο @VasilisD πιο πάνω μου φαίνεται η πιο ακριβής.Αυτά τα ζαχαρώδη που θυμάσαι bajar τα λέγανε φρουι-γλασέ