Ποιο βιβλίο του Stephen King είναι το αγαπημένο σας;

Αν και εδώ μιλάμε για βιβλία, και μάλιστα του αγαπημένου μου συγγραφέα, θέλω να διατυπώσω μια διαφορετική άποψη σχετικά με τις ταινίες. Πιστεύω ότι η φράση "σχεδόν όλες οι ταινίες που βασίζονται σε βιβλία του King είναι μάπα" είναι από τις φράσεις που αναπαράγονται εδώ και δεκαετίες χωρίς πολλή σκέψη. Κάτι σαν το "Οι Γάλλοι μιλάνε όλοι τέλεια Αγγλικά αλλά δεν σου μιλάνε γιατί είναι σωβινιστές". Είναι όμως έτσι τελικά; Ας θυμηθούμε μερικές (οι χαρακτηρισμοί προφανώς αποτελούν προσωπική άποψη):

Αριστουργήματα

The Shawshank Redemption

The Shining

Carrie

Misery

The Green Mile

The Dead Zone

Stand By Me

The Stand

Storm of the Century

Τα εξαιρετικά

Children of the Corn

The Dead Zone

Dolores Claiborne

The Mist

Needful Things

Thinner

The Dark Half

Τα καλά

Cujo

Firestarter

Christine

Dreamcatcher

Secret Window

The Running Man

The Langoliers

Apt Pupil

Ακόμα κι αν διαφωνεί κανείς με κάποια, δεν τα λες και λίγα νομίζω... Πόσοι άλλοι συγγραφείς έχουν μεγαλύτερη λίστα από ποιοτικές μεταφορές;

Βέβαια, για να μην παρεξηγηθώ, δέχομαι ότι υπάρχουν και πολλές πολύ κακές ταινίες. Σχεδόν κάθε remake ή sequel είναι τραγικό (Carrie 2, Carrie remake, Salem's Lot 2, Shining remake κτλ.). Υπάρχουν πολλά b-movies οδυνηρά χαμηλού προϋπολογισμού που κατέστρεψαν την ιστορία (Pet Sematary, The Mangler, Graveyard Shift κτλ.). Κάποια είναι απλώς ανεξήγητα, όπως το Hearts in Atlantis με τον Anthony Hopkins που είναι το 1/3 ενός βιβλίου που ούτως ή άλλως δύσκολα καταλαβαίνεις και ολόκληρο να το διαβάσεις, αν δεν γνωρίζεις τον κόσμο του Dark Tower. Αλλά αυτές οι εξαιρέσεις δεν αλλάζουν το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλές καλές ταινίες.
 
Είμαι στο 6ο βιβλίο (Wolves of Kalla) εκ των 8 του Μαύρου Πύργου (7 + το τελευταίο "Ο άνεμος πίσω από την κλειδαρότρυπα" που τοποθετείται ανάμεσα στο 4ο και στο 5ο βιβλίο) και το θεωρώ το πιο ολοκληρωμένο από τα βιβλία του King. Αμέσως μετά έρχεται η Αυπνία.
 
Με τι έχει να κάνει αυτή η πολυδιαφημισμένη σειρά?

Γιατί έχει 8 βιβλια?Δεν είναι λίγο κουραστικό σαν σκέψη να έχεις να διαβάσεις τόσα πολλά βιβλία μέχρι να τελειώσει η υπόθεση?

Μέχρι 3 έχω διαβάσει, τον Άρχοντα..
 
metalcandyman είπε:
Δεν υπαρχει ταινια μεχρι τωρα αλλα συμφωνα με αυτα που ξερουμε απο την sony pictures θα κυκλοφορησει ταινια για τα βιβλια του μαυρου πυργου τον ιανουαριο του 2017.
Ωπ! Ενημερωμένος! :) Ευχαριστώ πολύ, Bill! Ξεκίνησα ήδη να το διαβάζω, οπότε θα επανέλθω δριμύτερη.

@Viking: Και μόνο για το γεγονός ότι κάποιος μπήκε στον κόπο να γράψει μια οκταλογία (!!!), αξίζει τον κόπο για να το διαβάσω! Άσε που το σύμπαν που δημιουργεί γύρω από τους χαρακτήρες είναι ....intriguing (αδυνατώ να βρω την ελληνική λέξη - συγγνώμη για το αγγλικό!)
 
Φίλε Άλκη η φράση που αναπαράγεται χρόνια χωρίς πολλή σκέψη δεν ισχύει στην δική μου περίπτωση, καθώς εμένα μου άρεσαν πολύ μόνο αυτές οι 5 ταινίες που ανέφερα..

Όλες οι άλλες για μένα είναι όντως μάπα, οπότε εμμένω στην άποψη μου..

Daredevil: Οκ, καλά έκανε ο άνθρωπος και μπήκε στον κόπο να γράψει 8λογια,δεν αντιλέγω.. Αν είναι όντως καλή να κάτσουμε να τα διαβάσουμε, γιατί όχι. Το θέμα είναι να μη μπει κάποιος να γράψει 8 βιβλία και στο τέλος να αποδειχτεί κοτσάνα, χαχα!! Τζάμπα ο κόπος δηλαδή (και ο χρόνος).

Αλήθεια, πόσο του πήρε να ολοκληρώσει?
 
viking4a είπε:
Με τι έχει να κάνει αυτή η πολυδιαφημισμένη σειρά? Γιατί έχει 8 βιβλια?Δεν είναι λίγο κουραστικό σαν σκέψη να έχεις να διαβάσεις τόσα πολλά βιβλία μέχρι να τελειώσει η υπόθεση?

Μέχρι 3 έχω διαβάσει, τον Άρχοντα..
Τα βιβλία ουσιαστικά ήταν επτά - βέβαια, ειδικά το έβδομο είχε το μέγεθος τριών. Το The Wind Through the Keyhole που έγραψε το 2012 δεν ήταν συνέχεια, αλλά μια ενδιάμεση ιστορία.

Είναι πολύ δύσκολο να περιγραφεί με λίγες φράσεις. Λαμβάνει χώρα σε ένα κόσμο που δεν είναι ο δικός μας, αλλά συνδέεται μαζί του με κάποιο τρόπο. Άλλες στιγμές είναι ιστορία φαντασίας, άλλες οδυνηρά ρεαλιστική. Όπως σχεδόν σε όλα τα βιβλία του King, η δύναμή του κρύβεται κυρίως στους χαρακτήρες και στο πόσο δυνατή πέννα διαθέτει, έστω κι αν γράφει σε πολύ απλή, σχεδόν καθομιλουμένη γλώσσα. Είναι ένα έπος για τη μοίρα, τη φιλία, τα πολλά επίπεδα της ανθρώπινης φύσης. Τα βιβλία τα έγραφε για περίπου 22 χρόνια, από το 1982 έως το 2004. Εγώ διάβασα το πρώτο το 1990 και ήμουν σίγουρος ότι δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ! Τελικά ευτυχώς οι φόβοι μου ήταν αβάσιμοι.
 
Χμ!... 22 χρόνια?

Χθες το βράδυ διάβαζα στην εισαγωγή και τον πρόλογο του πρώτου βιβλίου, ότι του πήρε 33 χρόνια: από το 1970 που συνέλαβε κι έγραψε το πρώτο βιβλίο (ο τελευταίος πιστολέρο) μέχρι το 2003 που ολοκληρώθηκαν όλα.

Κατά τ' άλλα, συμφωνώ με τον Άλκη σε όλα και επιβεβαιώνω ότι ο Βασίλης δικαιώνεται, καθώς φύγαν 130 σελίδες μονορούφι! Η αλήθεια είναι ότι περιμένω πώς και πώς να τελειώσω το διάβασμα και το μοντάρισμα του φόρουμ και να πάω να συνεχίσω να διαβάζω! :diablotin:
 
Η επταλογία του Μαύρου Πύργου (The Dark Tower) είναι μια φανταστική ιστορία, η ιστορία του πιστολέρο Ρόλαντ Ντεσέιν από τη Γαλαάδ. Ο Ρόλαντ, ο τελευταίος από μια ανώτερη γενιά πιστολέρο, ξεκινά από μικρή ηλικία για να βρει τον Μαύρο Πύργο που κινδυνεύει, ώστε να σώσει τον κόσμο του και όλους τους "παράλληλους" κόσμους. Στο δρόμο περνά μέσα από κάποιους από αυτούς τους κόσμους, ταξιδεύει στο χρόνο και αποκτά 4 συντρόφους, που θα ταξιδέψουν και θα αγωνιστούν μαζί του.

Ο Κινγκ, που άρχισε να γράφει το Μαύρο Πύργο το 1970 και τον ολοκλήρωσε το 2004, εμπνεύστηκε τον ήρωά του από το ποίημα "Childe Roland to the Dark Tower came" του Robert Browning αλλά και από τις καουμπόικες ταινίες με τον Κλιντ Ίστγουντκαι τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

 


Πηγη:
https://el.m.wikipedia.org/wiki/Στίβεν_Κινγκ
 
Δεν θυμόμουν ότι είχε ξεκινήσει να γράφει το πρώτο βιβλίο τόσο παλιά... Εντάξει, δεν το έγραφε από το 1970 μέχρι το 1982 που εκδόθηκε, απλά φαντάζομαι ότι τότε εμπνεύστηκε για πρώτη φορά την ιστορία. :)
 
Πολύ καλός συγγραφέας αλλά θα προτιμούσα να μείνει στο γραφείο του με την γραφομηχανή ή τον υπολογιστή του και να μην ξανακαθίσει στην καρέκλα του σκηνοθέτη...
 
Καλός συγγραφέας ο Κίνγκ, αλλά η μετάφραση στα Ελληνικά τον αδικεί. Έχω διαβάσει "το πράσινο μίλι", την "όνειροπαγίδα","το αυτό", και την "Κάρρυ"

Μόνο το πράσινο μίλι ήταν σωστά μεταφρασμένο, τα άλλα με κούρασαν πολύ και δεν τα ολοκλήρωσα.
 
Δηλαδη εχεις διαβασει αυτα τα 4 βιβλια πρωτα στα αγγλικα και μετα διαβασες και στα ελληνικα και δε σ'αρεσαν?
 
alkis21 είπε:
Δεν θυμόμουν ότι είχε ξεκινήσει να γράφει το πρώτο βιβλίο τόσο παλιά... Εντάξει, δεν το έγραφε από το 1970 μέχρι το 1982 που εκδόθηκε, απλά φαντάζομαι ότι τότε εμπνεύστηκε για πρώτη φορά την ιστορία. :)
Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πολύ σαφής! Ενώ κάποια στιγμή λέει στην εισαγωγή ότι στα 22 του πήγε και είδε το γουέστερν "Ο καλός, ο κακός & ο άσχημος", το οποίο αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης της ιστορίας, λίγο παρακάτω ο ίδιος λέει ότι ξεκίνησε να γράφει το 1970 και τελείωσε το 2003. Αρκετά ασαφές, αλλά συμφωνούμε ότι 12 χρόνια για ένα βιβλίο, είναι too much ακόμα και για κάποιον εντελώς άπειρο....

viking4a είπε:
Η επταλογία του Μαύρου Πύργου (The Dark Tower) είναι μια φανταστική ιστορία, η ιστορία του πιστολέρο Ρόλαντ Ντεσέιν από τη Γαλαάδ. Ο Ρόλαντ, ο τελευταίος από μια ανώτερη γενιά πιστολέρο, ξεκινά από μικρή ηλικία για να βρει τον Μαύρο Πύργο που κινδυνεύει, ώστε να σώσει τον κόσμο του και όλους τους "παράλληλους" κόσμους. Στο δρόμο περνά μέσα από κάποιους από αυτούς τους κόσμους, ταξιδεύει στο χρόνο και αποκτά 4 συντρόφους, που θα ταξιδέψουν και θα αγωνιστούν μαζί του.Ο Κινγκ, που άρχισε να γράφει το Μαύρο Πύργο το 1970 και τον ολοκλήρωσε το 2004, εμπνεύστηκε τον ήρωά του από το ποίημα "Childe Roland to the Dark Tower came" του Robert Browning αλλά και από τις καουμπόικες ταινίες με τον Κλιντ Ίστγουντκαι τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

 


Πηγη:
https://el.m.wikipedia.org/wiki/Στίβεν_Κινγκ
Έλα ρε συ! :) Αυτή είναι η ιστορία τελικά? Μέχρι και πριν από λίγο είχα μαντέψει μέρη της (ειδικά αυτό με τους παράλληλους κόσμους), αλλά δεν είχα σχηματίσει την τελική εικόνα. Thanks for the hint.
 
Imgema είπε:
Πολύ καλός συγγραφέας αλλά θα προτιμούσα να μείνει στο γραφείο του με την γραφομηχανή ή τον υπολογιστή του και να μην ξανακαθίσει στην καρέκλα του σκηνοθέτη...
Πολύ καλή σκέψη. Πηγή.

king.jpg

Πάντως αν ήταν να διαλέξω από τους 10 υποψήφιους για επικρατέστερο Roland Deshain θα ήθελα τον Viggo Mortensen και κανέναν άλλον (ούτε τον Clint Eastwood).

"Ντιντ-α-τσικ; Ντουμ-α-τσουμ; Νταντ-α-τσαμ; Ντεντ-α-τσεκ;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αν και καταλαβαίνω το νόημα της φράσης του Imgema, να σημειώσουμε βέβαια ότι ο King δεν έχει σκηνοθετήσει ποτέ ταινία.
 
Εχει μια και μοναδικη φορα οχι με επιτυχια αλλα μια απο τις αγαπημενες μου,Maximum Overdrive.
 
Φέτος αξιώθηκα να διαβάσω Steven King, και αγόρασα το Νεκρωταφίο Ζώων (Pet Sematary) , ωραίο βιβλίο, αλλά μια κατάθλιψη σου την προκαλεί. Όπως διάβασα στην εισαγωγή ο Κινγκ το θεωρεί το τρομακτικότερο βιβλίο του.
 
Θα κάνω εδώ μία αποτίμηση των βιβλίων του King που έχω διαβάσει και των αντίστοιχων ταινιών/σειρών που έχω δει ώστε να έχουν οι αναγνώστες μία κατά το δυνατό περιεκτική ανάλυση. Βαθμολογώ με 1-10 βιβλία και ταινίες.

1. Ο Μαύρος Πύργος (The Dark Tower) (8 τόμοι). Βιβλίο: 10, Ταινία: Δεν την είδα αλλά το concept το θεωρώ απαράδεκτο.
2. Αϋπνία (Insomnia) Βιβλίο: 9, ταινία δυστυχώς δεν έχει βγει.
3. Το κοράκι (The Stand), Βιβλίο: 9, Μίνι σειρά 4 επεισοδίων (1994): 9
4. Το αυτό (It). Βιβλίο: 8,5 Ταινία (1990) 7,5
5. Ο Θόλος (Under the Dome), Βιβλίο 8,5, Μίνι σειρά (2013): 3 (Λίαν επιεικώς, κατέστρεψαν το βιβλίο)
6. Mr Mercedes, Βιβλίο (3 τόμοι): 8, Σειρά: 8
7. Πτήση 29 (The Langoliers), Βιβλίο: 8:, Μίνι Σειρά: (1995): 8,5
8. Αναβίωση (Revival), Βιβλίο: 9, Someone to shoot the movie!!!!
9. Carrie Βιβλίο: 8,5, Ταινία (1976): 8,5
10. Σκοτάδι βαθύ, δίχως άστρα (4 short stories, μέσος όρος 8,5), Αντίστοιχες ταινίες 7,5 (έχουν μεταφερθεί οι 3 από τις 4)
11. Cujo Bιβλίο: 8, Ταινία (1983) 8 (Dee Wallace θεά)
12. Δρ Ύπνος Βιβλίο: 6,5, Ταινία: (2019) 7,5
13. Νεκρωταφίο Ζώων (διατήρησα την ορθογραφία του τίτλου) (Pet Sematary), Βιβλίο: 8, Ταινία: 7,5.
14. Έργα Οδοποιίας (Roadwork): Βιβλίο: 6, Ταινία δεν έχει βγει
15. Η Λάμψη (The Shining): Βιβλίο: 8, την ταινία δεν τη θυμάμαι πρέπει να την ξαναδώ.
16. Το Πράσινο Μίλι (Green Mile), Βιβλίο: 8,5, την ταινία δεν την έχω δει.
17. Τελευταία Έξοδος: Ριτα Χειγουωρθ: Το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει, η ταινία (The Shawshank Redemption,1995): 9
18. Ο καλός μαθητής (Apt Pupil), Βιβλίο: 7, την ταινία (1998) δεν την έχω δει.
19. Η αστυνομία της βιβλιοθήκης (The Library Policeman), Βιβλίο: 5,5
20. Το παιχνίδι του Τζέραλντ (Jerald's game), Βιβλίο: 7,5, την ταινία δεν την έχω δει.

Θα επανέλθω με Β' μέρος.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ειχα ενα σύντομο αλλα σφοδρό έρωτα με τον Stephen King. Ξεκινησε οταν καποιος μου δανεισε την συλλογή διηγημάτων "Η Μπαλάντα της Ελαστικής Σφαίρας" οταν ημουν 15 χρονών. Το ομώνυμο διηγημα με εντυπωσίασε τοσο πολυ που συντομα ειχα διαβάσει ολα αυτα:

P5276151.JPG
P5276152.jpg

Το μονο βιβλιο που λειπει απο τα ραφια μου ειναι φυσικα το πιο αγαπημένο μου, Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ. Το ειχα διαβάσει τοσες πολλες φορες που ειχα απομνημονεύσει τις καλύτερες στιγμες. Καποια στιγμη το δανεισα και δεν το ξαναειδα. Ολα αυτα φυσικα χρονια πριν την ταινια.

Σταδιακα συνειδητοποίησα οτι απο ενα σημείο και μετα ολα τα βιβλία του ειναι πανω κατω το ιδιο, οποτε δεν ξαναδιάβασα ποτε King (και δεν σκοπεύω).

Οσο για τις ταινιες γενικα δεν ειμαι οπαδος των ταινιών τρόμου, οποτε εκτος απο τα Shining, Stand by me και The Shawshank Redemption, η μονη ταινια που επισκέπτομαι καθε τοσο ειναι το cult classic Maximum Overdrive.
 
Σταδιακα συνειδητοποίησα οτι απο ενα σημείο και μετα ολα τα βιβλία του ειναι πανω κατω το ιδιο, οποτε δεν ξαναδιάβασα ποτε King (και δεν σκοπεύω).
Διαφωνω καθετα,οριζοντια και γενικα προς πασα κατευθυνση αλλα ο καθενας εχει την αποψη του οποτε παω πασο :thumbup:
 
Πίσω
Μπλουζα