Πρωτοποριακά τρόφιμα

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Wally
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Μπα? Μα καλά, δεν μπορούμε στην Ελλάδα να υιοθετήσουμε τίποτε καλές και πρακτικές αμερικάνικες συνήθειες, μόνο τις χαζομάρες? Δηλαδή δεν ξέρω αν πρωτοξεκίνησε στην Αμερική το κόλπο, αλλά πάντως εδώ σχεδόν όλα τα βούτυρα και οι μαργαρίνες πουλιούνται σε τέτοια συσκευασία (μόνο που είναι χωρισμένα σε κουτάλια της σούπας και σε υποδιαιρέσεις φλυτζανιών, μια που οι αμερικάνικες συνταγές εξακολουθούν να δίνουν τα υλικά με όγκο όχι βάρος)
 
dr_slump είπε:
Αυτό γιατί σταμάτησε; Το θεωρώ φοβερή πατέντα, πάρα πολύ εξυπηρετικό.
Δεν έχει σταματήσει η πατέντα. Στο Βιτάμ, στη συσκευασία-πλάκα, επάνω στο αλουμινόχαρτο έχει σημάδια για να το κόβεις σε συγκεκριμένη ποσότητα. όντως εξυπηρετικότατο και πολύ βολικό για συνταγές!
 
Θυμάστε τις πατάτες με σχήμα γραμμάτων της αλφαβήτου; Φυσικά ήθελε τρόπο όταν τις τηγάνιζες γιατί διαφορετικά διαλύονταν. Δεν θυμάμαι την εταιρία, ήταν η ίδια πάντως που έβγαζε τις πατάτες σε σχήμα μπαλίτσας.

Επίσης πρωτοποριακό, τουλάχιστον σε εμένα, είναι το Luncheon Meat (Zwan, Tulip κλπ). Σε όλες, μα όλες τις εκδρομές του Σχολείου δεν υπήρχε περίπτωση να μην έτρωγα σάντουϊτς με Zwan. Στο δε Στρατό το έτρωγα και ψημένο (αμέτρητες ποσότητες Γκοτζίλα!! :D )
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Eπίσης να αναφέρω και το γιαούρτι που είχε κυκλοφορήσει με ξεχωριστή συσκευασία με μούσλι. Από τα πρώτα γιαούρτια που θυμάμαι ήταν το Duettino της Μεβγάλ.
 
Εντυπωση ειχαν κανει οταν πρωτοβγηκαν τα πρωτα τυποποιημενα κρουασαν...Folie ή Molto ηταν τα πρωτα ευρειας κυκλοφοριας?
 
για μενα πρωτοποριακες ηταν οι κατεψυγμενες πιτσες δεν θυμαμαι ακριβως ποτε πρωτοκυκλοφορησαν αλλα με εχουν σωσει παμπολλες φορες ως παιδι και ακομα και τωρα
 
Νομίζω πρώτο βγήκε το Molto και λίγο αργότερα το Folie, μεταξύ 1991-1992.
 
Για τη ζημια που εκαναν στον φουρνο μας τα εν λογω κρουασαν εχω γραψει στο ᾽᾽Ρετρο διατροφικες αποψεις᾽᾽! Μεγαλη μανια οντως! Μεγαλη εντυπωση ειχαν κανει και οι κρεμες στιγμης που δεν βραζεις το γαλα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εκτος απο το γαλα θυμαμαι σε τετοιες συσκευασιες πορτοκαλαδες και λεμοναδες. Θυμαμαι οτι περναμε στο σχολειο και μετα παιζαμε μπαλα με τα μπουκαλακια..
 
mytinyworld είπε:
Ααα! Γι'αυτό έλεγαν "γερμανικό" έναν φούρνο στο χωριό μου?!!! :o :D Εμένα τότε που ήμουν μικρή ο "γερμανικός φούρνος" μου έκανε κάτι σαν κατάλοιπο κατοχής, είχα πλάσει μια ιστορία στο μυαλό μου ότι ο φούρνος αυτός ήταν εκεί από την κατοχή. Δεν σκέφτηκα ποτέ να ρωτήσω, στα μάτια μου ήταν πολύ ικανοποιητική η εξήγηση που είχα δώσει! ::)
Άσχετο με το καθαυτό θέμα, αλλά νομίζω ότι οι γερμανικοί φούρνοι ήταν οι φούρνοι με πετρέλαιο. Γι αυτό και με το που ήρθε το φυσικό αέριο, πρώτοι οι φούρνοι άλλαξαν το σύστημα, λόγω σημαντικής διαφοράς κόστους.

elephadas είπε:
Εδώ στις ΗΠες όπως έχω ξαναγράψει ίσως πάνε στην αντίθετη κατεύθυνση, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ της μόδας το "ελληνικό" (ήτοι στραγγιχτό) γιαούρτι. Βέβαια επειδή οι αμερικανοί δεν μπορούν να πάρουν τίποτε από άλλες χώρες που να μην το μπασταρδέψουν ώσπου να γίνει αγνώριστο, ενώ το ΦΑΓΕ που ήταν αυτό που ξεκίνησε τη μανία (και παραμένει το δεύτερο σε δημοτικότητα "ελληνικό" γιαούρτι) δεν έχει ποτέ φρουτάκια και τέτοια, μόνο μια συσκευασία με λίγο μέλι υπάρχει, τα αμερικάνικα αντίγραφα κυκλοφορούν και με φρούτα. Αν δει κανείς τα υλικά τους, ενώ παριστάνουν τα "υγιεινά", όσα έχουν φρούτα είναι τίγκα σε ζάχαρη ή γλυκόζη και αρώματα.
Δυστυχώς το "ελληνικό" στραγγιστό γιαούρτι που έχει κατακτήσει την Αμερική ("Τσοπάν") είναι Τούρκικης προέλευσης, και ο μεγαλοβιομήχανος που το εξάγει (μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή το όνομά του) είναι επιπλέον και...κουρδικής καταγωγής !

Και για να γράψω και κάτι σχετικό με το θέμα, πρωτοποριακά τρόφιμα υπήρξαν :

- οι κομμένες φέτες του ψωμιού για τόστ (κάπου στα μέσα της δεκαετίας 70), και η μετεξέλιξή τους, δηλαδή οι φέτες χωρίς "κόρα".

- το τυποποιημένο ρύζι και οι φακές (ε ρε ξεδιάλεγμα που με έβαζε η γιαγιά μου να κάνω στα χύμα όσπρια και ρύζια του μπακάλη...)

- το ρύζι Uncle Ben's που έβραζε μέσα στο δικό του σακουλάκι (είναι αυτό που λέμε "μαύρο κουτί", δε θες να βλέπεις, δε θες να ξέρεις)...

- οι αμερικάνικες γαλοπούλες με θερμόμετρο - δείκτη, που πεταγόταν όταν είχαν ψηθεί (τις πρωτοείδα στο Βασιλόπουλο, τέλος δεκαετίας 70)

- το έτοιμο τριμμένο τυρί για μακαρόνια, σε γλυτώνει από τα "μπράτσα" που έπρεπε να κάνεις τρίβοντας, αλλά και από το καθάρισμα του τρίφτη και τη σχετική "φύρα"

- οι ελιές χωρίς κουκούτσι, οι ελιές κομμένες σε ροδέλλες και οι πράσινες ελιές γεμιστές με πιπεριά ή αμύγδαλο (ποιός άρρωστος να καθόταν να τα κάνει όλα αυτά)

- τα μαύρα σταφύλια χωρίς κουκούτσια, τα καρπούζια χωρίς κουκούτσια

- και τέλος, μια που αυτό αποτελεί ενα ΤΕΡΑΑΑΑΣΤΙΟ πρόβλημα, η συσκευασία tetrapack γάλακτος της ΑΓΝΟ ("μου"). Για να αντιμετωπιστεί το φλέγον θέμα του πιτσιλίσματος μέσα στο ποτήρι την ώρα που αδειάζει το περιεχόμενο (γάλα, χυμός κλπ.), ενώ είδαμε μια σειρά από περίεργα καπάκια να παρελαύνουν (με τα παλιά σκιστά "χωνάκια που ξεδίπλωνες, μετά με τις κεκλιμένες πλευρές, με δόντια που κόβουν το άνοιγμα, με ταινία αλουμινόχαρτου, με διπλές τρύπες, με διπλάσιο μέγεθος οπής κλπ), η ΑΓΝΟ το μόνο που έκανε ήταν να κρατήσει το κλασσικό βιδωτό καπάκι, και να σε συμβουλεύσει πολύ απλά πάνω στο κουτι, να αδειάζεις το περιεχόμενο στο ποτήρι κρατώντας το κουτί έτσι ώστε η οπή εκροής να είναι στο πάνω μισό του κουτιού, και όχι στο κάτω.

Πολύ απλό, σαν το αβγό του Κολόμβου, αλλά έλα που δεν το σκέφτηκε κανείς...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
σχετικά με τα κρουασάν. Από τα πρώτα που βγήκαν ήταν τα folie, 7days και του κατσέλη. τα μολτο αργοτερα. Νομιζω οτι το πρωτο το πρωτων ηταν της chipita και μετά κατσέλης και folie.
 
Να προσθέσω και τα προιόντα LINEA με λίγα λιπαρά και θερμίδες, κυκλοφόρησαν κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 90 σε φρυγανιές, τρίγωνα τυράκια σε στρογγυλή συσκευασία όπως τα τυράκια La vache qui rit και σε τυρί κρέμα.
 
Να αναφέρω επίσης τα μπισκότα Digestive φτιαγμένα από αλεύρι ολικής άλεσης και έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Τα μπισκότα συτά κυκλοφορούν μέχρι σήμερα...Ελπίζω να μην είμαι εκτός retro-ορίων...
 
sypsi είπε:
Ακριβώς αυτό σκεφτόμουν και ήθελα να το γράψω!!!! Καπου αρχες δεκαετίας 90 νομίζω, αλλά δεν κράτησε για πολύ καιρο, είχε όμως σούπερ γεύση!

Επίσης θέλω να σας θυμήσω ένα περίεργο γλύκισμα που κυκλοφορούσε κάπου μέσα στα 80'ς. Ήταν ένα σακουλάκι με κάτι σαν σκόνη απο καραμέλες που με το που το έβαζες στο στόμα σου σαν να έσκαγαν στη γλώσσα σου! Λεγόταν μαγικο ... κάτι νομίζω! Θυμάμαι ότι είχα πάθει σοκ όταν το αγόρασα γιατί σκάγανε μεσα στο στόμα μου σαν βεγγαλικά! Μπορεί να ακούγεται ωραίο, αλλά μάλλον δεν είχε και τόση επιτυχια τελικά..
 
Sugarcube είπε:
Eπίσης θέλω να σας θυμήσω ένα περίεργο γλύκισμα που κυκλοφορούσε κάπου μέσα στα 80'ς. Ήταν ένα σακουλάκι με κάτι σαν σκόνη απο καραμέλες που με το που το έβαζες στο στόμα σου σαν να έσκαγαν στη γλώσσα σου! Λεγόταν μαγικο ... κάτι νομίζω! Θυμάμαι ότι είχα πάθει σοκ όταν το αγόρασα γιατί σκάγανε μεσα στο στόμα μου σαν βεγγαλικά! Μπορεί να ακούγεται ωραίο, αλλά μάλλον δεν είχε και τόση επιτυχια τελικά..
Κάτι τέτοιο κυκλοφορούσε και τη δεκαετία του 90 σε δύο παραλλαγές. Είτε ήταν ένα σκέτο σακουλάκι με αυτά τα "κρυσταλλάκια", που το άδειαζες στη γλώσσα σου και "έσκαγαν", είτε ένα σακουλάκι με ένα μικρό γλειφιτζουράκι (αν θυμάμαι καλά σε σχήμα αντίχειρα), όπου έγλειφες το γλειφιτζούρι και το βούταγες στη σκόνη και μετά το έβαζες στο στόμα σου και "έσκαγε". Τώρα τι είχε αυτό μέσα και έκανε αυτές τις "εκρηξούλες" δε θέλω να ξέρω... Για καλή μου τύχη δυο-τρεις φορές αν είχα φάει κάτι τέτοιο.
 
μια σκεψη χωρις να ειμαι ειδικος: διοξειδιο του ανθρακα ισως;
 
Ακριβώς ότι έχουν και τα αναβράζοντα δισκία. Απόλυτα ασφαλές, παρά τις γελοίες φήμες. Στο εξωτερικό κυκλοφορεί κανονικά και λέγεται popping candy.
 
υπαρχει ακομα το συγκεκριμενο μαλιστα το ειχα βρει και με την παττυ στην συσκευασια απεξω αν θυμαστε στα μεσα του 90 ειχε βγαλει και η εβγα ενα παγωτο που λεγοταν μπουμ και ειχε το ιδιο υλικο μεσα
 
Παριζάκι με σπανάκι και παριζάκι με καρότο ήταν δύο προιόντα που εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 90 στα σουπερμάρκετ.
 
Πίσω
Μπλουζα