Dimitrissss :
Ο βασικότερος λόγος που σήμερα η σύνταξη με γενική θεωρείται ορθότερη (μου λες) είναι μάλλον επειδή η Νότιος Ελλάδα απελευθερώθηκε πρώτη και η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στο νέο κράτος ήταν αυτή που μιλούσαν σε εκείνα τα μέρη.
Ακριβώς . Η γλώσσα μπήκε σε ένα καλούπι , δεν μπορούμε έτσι να την ξαναβγάλουμε αδικαιολόγητα διότι με τα "με , σε τον λέω κτλ" οδηγούμαστε σε προβλήματα (μπορείς να διαβάσεις προηγούμενο μύνημά μου περι αυτού) .
Είμαι της άποψης ότι κάποια πράγματα αξίζει να αλαχθούν στην γλώσσα και μάλιστα οι αρχαίοι μπορούν να μας δείξουν τον δρόμο , αλλά όχι (να αλαχθούν) εις βάρος κάποιων άλλων .
οι νοτιοελλαδίτες, που εκφράζουν τη δοτική μέσω γενικής λέγοντας "θα σου πω κάτι", "θα της δώσω κάτι", στον πληθυντικό διαπράττουν ακριβώς το "σφάλμα" που καταλογίζουν στα εκ Βορρά αδέλφια τους, και λένε: "θα σας πω κάτι", "θα τους δώσω κάτι". Χρησιμοποιούν δηλαδή αιτιατική!
Σφάλμα ! Έλα μου που δεν είναι έτσι !
ΑΝ ήταν όντως έτσι , θα γράφαμε σάς , τούς κτλ .
Οι αντίστοιχοι λανθοί τρόποι είναι :
θα σε πω , θα σάς πω (δηλαδή εσένα , αντιστοίχως εσάς)
(δηλαδή όχι το "σας")
Περισσότερα σχετικά με τον διαχωρισμό σας-σάς , μας-μάς κτλ ,
το οποίο , ναι μάλιστα , αυτό αποτελεί όντως πρόβλημα στην ελληνική γλώσσα ,
μπορείς να διαβάσεις στην "Πύλη της ελληνικής γλώσσας" , εδώ :
http://www.greek-language.gr
καθώς επίσης και τη λύση που προτίνουν οι φιλόλογοι .
Εξάλλου από πού και ως πού το μας , σας κτλ είναι αιτιατική ; Και εγώ μπορώ να έρθω και να πω πως είναι ονομαστική , ορίστε :
Ο δικός μας σκύλος είναι ο μεγαλύτερος . Όλα στην ονομαστική !
Κι ένα δικό μου σχόλιο: Οι (ελάχιστες σε σχέση με άλλες χώρες) γλωσσολογικές διαφορές εντός της Ελλάδας
Χμμμ ... Πραγματικά είναι αξιόλογο αυτό που λες , αλλά προσωπική μου άποψη άποψη είναι πως είναι πολλές (π.χ. οι Πελλονήσιοι λένε το "η" με την αρχαία προφορά , οι Κρητικοί , αν θυμάμαι καλά , το "ει" , οι συνθέσεις πολλών λέξεων οδηγούν σε προβλήματα όπως αυτά των ρημάτων "λαμβάνω και "λαβαίνω" και πάει λέγοντας) .
Τώρα , Dimitrissss , να ξεκαθαρίσω και κάτι · δεν έχω τίποτα μαζί σου και ούτε απαντώ για να κάνω αντίλογο . Το λέω αυτό διότι με τα τόσα που γράφω μπορεί να με παραξηγήσει κανείς !
Η ελληνική γλώσσα είναι μεγάλο πράγμα και προκαλεί δέος (κάτι πρέπει να τρέχει για να έρχεται υπουργός των ΗΠΑ μετά από 3000 χιλιάδες χρόνια και να λέει επίσημα πως πρέπει να κατασταφεί η ελληνική γλώσσα ... αλλά σταματάω εδώ , διότι κινδυνεύω με κατοίκον περιορισμό , με απέλαση , με αφορισμό , και με αφαίρεση του διαβατηρίου μου και του δικαιώματος ψηφίζειν , και όπου νά'ναι έρχονται και οι εκλογές ! ! ! ) .
Συμπλήρωση της τελευταίας στιγμής ! : η αντίστοιχη σελίδα στην Wikipedia σβήστηκε τον Ιούνιο του 2007 και δεν υπάρχει ούτε και στην ελληνική wikipedia ! ! !
Ευτυχώς έχω κρατήσει αντίγραφο .