PT8 είπε:
Στο Χαλάνδρι λοιπόν, που θεωρούταν κάποτε οτι είχε τα καλύτερα σουβλατζίδικα, υπήρχαν πράγματι κάποια καλά που τώρα έκλεισαν.
Μέσα σε αυτά έχει επιβιώσει το Ολυμπία (Μπότσας) όπου μέχρι πρότινος θεωρούταν ιεροσυλία να ζητήσεις πατάτες και τζατζίκι μέσα στο σουβλάκι, ενώ η λέξη γύρος ήταν άγνωστη.
Εκεί ακόμα μπορείς να φας σωστό σουβλάκι που αποτελείται από πίτα ψημένη στο κάρβουνο, αλάδωτη, κρέας, ντομάτα ώριμη και κρεμμύδι._
Aτάκτως ερριμμένες σκέψεις περί σουβλακίων.
Πράγματι, κορυφαίο "παλιού στυλ" σουβλατζήδικο, από αυτά που όταν πιάσεις το σουβλάκι στο χέρι, νιώθεις τη μυρωδιά μέχρι και του μαϊντανού...
Και μια που είμαστε στην περιοχή Χαλανδρίου, ποιός θα ξεχάσει τον
"Καυτερό"; στην περιοχή "Σίδερα", προς Κηφισίας, δεκαετία 90. Σουβλατζήδικο-στίβος μάχης για το στομάχι, αφού η πιο light έκδοση είχε περί τις 2-3 κουταλιές πιπέρι, ή αντίστοιχο καυτερό πράγμα, ενώ για τους μερακλήδες υπήρχε και το
"Σουβλάκι του Θανατά", που άξιζε να δοκιμάσεις για να συνηθίσεις, άν έφευγες για εργοτάξιο στο Λίβανο...
Υποσυνείδητα μου έχει μείνει να ζητάω λίγο κόκκινο πιπέρι στο σουβλάκι μου, και καθόλου τζατζίκι, αφού περισσότερο με πειράζει το σκόρδο παρά το πιπέρι.
Όμως και οι σύγχρονοι σουβλατζήδες πια με ξενερώνουν : "Καυτερό κόκκινο ή πάπρικα"; Την ήξερες κι από το χωριό σου την πάπρικα ρε μεγάλε;
Επίσης, ρε παιδιά, μη βάζετε μαρούλι στο σουβλάκι, είναι αίσχος !
Και ολοκληρώνω με το εξής διαχρονικό ερώτημα : Γιατί όταν ζητήσεις ένα σουβλάκι χωρίς τζατζίκι, θα ακολουθήσει η χαζή ερώτηση "Ντομάτα, κρεμμύδι, πατάτες βάζω;" Θα μπορούσα να συνεχίσω κι εγώ με τη χαζομάρα "Ναι, αλλά βάλε και κρέας !".
PS : Τον τελευταίο καιρό, αποφάσισα περιορισμό του κρέατος, κι έτσι ειδικά τα σουβλάκια που θα φάω αυτή τη χρονιά, τα παραγγέλνω χωρίς κρέας. Κι όταν λέμε χωρίς κρέας, μη φανταστείτε με τίποτα λαχανομπίφτεκα, μανιτάρια κι άλλες "ψαγμένες" αηδίες ! Όπως το περιέγραψα παραπάνω, στην απόκριση του τυλιχτή.
Θα είναι ένα σημαντικό ποσοστό μείωσης, αν κρίνει κανείς ότι μέσα στο χρόνο κοπανάμε καμιά εκατοστή σουβλάκια...
Άλλωστε, τη Σαρακοστή, που έρχεται μεθαύριο, κατά παράδοση δεν θα τρώω
γενικώς το κρέας.