Juanita είπε:
Προβληματίζομαι για τα ελληνικά που μαθαίνουν στα παιδιά μας..To ορθοπεδικός προκύπτει από το "ορθός" και "πους" (ποδι)
Τώρα από πότε γράφεται λες και έχει σχέση με το παιδί....
Να μην αναφέρω το "καταχωρίστηκε" αντί του "κατεχωρήθηκε"
Αγαπητή
Juanita μην ανησυχείς για τα Ελληνικά των παιδιών μας. Πιστεύω ότι τα μαθαίνουν μια χαρά.
Αν θες το συζητάμε κι από κοντά σε καμμία συνάντηση στην Αθήνα, όταν θα κατεβώ κάποια στιγμή ( την Άνοιξη; ). Μέχρι τότε, νομίζω ότι αξίζει να διαβάσεις το διεισδυτικό, χρησιμότατο και πολύ ευχάριστο βιβλίο
Η γλώσσα, τα λάθη και τα πάθη του
Γιάννη Χάρη (το οποίο έχω προτείνει και σε άλλο θρεντ).
Όσον αφορά το ορθοπαιδικός, είναι σαφές ότι προέρχεται από το "ορθός" και το "παις" (=παιδί). Είναι λέξη που χρονολογείται από το 1741: τη δημιούργησε (από ελληνικές λέξεις) ένας Γάλλος χειρουργός που προσπαθούσε να διορθώσει σωματικές δυσμορφίες στα παιδιά. Είναι λοιπόν γαλλική λέξη με ελληνική ρίζα. Και στα Γαλλικά, η ελληνική δίφθογγος "αι" συνήθως γράφεται "e" με οξεία (accent aigu). Απ' αυτό ακριβώς προκύπτει και η παρεξήγηση. Όταν υιοθετήσαμε τη λέξη, είδαμε "e" και το μεταγράψαμε "ε" χωρίς να ψάξουμε την πραγματική προέλευση της λέξης.
Όλα αυτά, και πολλά ακόμη ζητήματα ορθογραφίας, αναλύονται λεπτομερώς στην ιστοσελίδα που είχα προτείνει παραπάνω. Ιδού
το λινκ για άλλη μια φορά.
Τέλος, το καταχωρίστηκε είναι από το καταχωρίζομαι, ενώ το καταχωρήθηκε από το καταχωρούμαι. Δεν τίθεται ζήτημα λάθους.
Μήπως να εγκαινιάσω κι ένα φιλολογικού περιεχομένου θρεντ στα "Εκτός θέματος"; :whothehell: Π.χ. για την ορθογραφία που μαθαίναμε παιδιά και αυτή που μαθαίνουμε σήμερα; Καλή ιδέα.
Στο θέμα μας και πάλι: σε ένα επεισόδιο των "Απαράδεκτων" (1991-2), ο Γιάννης (Μπέζος) ζητά να του αγοράσουν, σαν δώρο για τα γενέθλιά του, "
ένα σιντί για κόμπακτ ντισκ" (!!!). Σε αυτή την παράδοξη -για τα σημερινά δεδομένα- πρόταση,
σιντί είναι το
CD-player, και
κόμπακτ ντισκ είναι το
CD.Την θυμάμαι αυτή την ορολογία που δεν επέζησε περισσότερο από 2-3 χρόνια.
Μια φίλη μου δε, που διδάσκει σε γυμνάσιο, μου είπε πρόσφατα ότι για πρώτη φορά στη ζωή της χρειάστηκε να εξηγήσει σε κάποιον τί ακριβώς είναι ένας
δίσκος βινυλίου! Αυτός ο κάποιος ήταν βεβαίως οι μαθητές της. Προβλέπω σε δέκα χρόνια να έξηγούμε στους έφηβους με τί έμοιζε ένα i-pod και σε τί ακριβώς χρησίμευε... :animeek: