Ρετρό φωτογραφικές μηχανές

@ Uskoke

Υπάρχει επίσης και η ταχύτητα Β και το διάφραγμα 1,2. Ασχέτως αν το φίλμ είναι ασπρόμαυρο ή έγχρωμο, στηριγμένη καλά η μηχανή σε τρίποδο ή οτιδήποτε άλλο, μπορούμε να κάνουμε πολύ ωραίες βραδυνές λήψεις χρησιμοποιώντας το τσοκ και φιλμ ευαισθησίας 100 ή 200 με καταπληκτικά αποτελέσματα και χωρίς κόκκο. Τσοκ εστί εξάρτημα σαν κορδόνι που βιδώνεται στο κουμπί λήψης και έτσι μπορούμε να κρατήσουμε ανοιχτό το διάφραγμα όσα λεπτά θέλουμε. Αν επιθυμείτε μπορώ να σας το βγάλω φωτογραφία για να το δείτε.
 
krios είπε:
@ UskokeΥπάρχει επίσης και η ταχύτητα Β και το διάφραγμα 1,2. Ασχέτως αν το φίλμ είναι ασπρόμαυρο ή έγχρωμο, στηριγμένη καλά η μηχανή σε τρίποδο ή οτιδήποτε άλλο, μπορούμε να κάνουμε πολύ ωραίες βραδυνές λήψεις χρησιμοποιώντας το τσοκ και φιλμ ευαισθησίας 100 ή 200 με καταπληκτικά αποτελέσματα και χωρίς κόκκο. Τσοκ εστί εξάρτημα σαν κορδόνι που βιδώνεται στο κουμπί λήψης και έτσι μπορούμε να κρατήσουμε ανοιχτό το διάφραγμα όσα λεπτά θέλουμε. Αν επιθυμείτε μπορώ να σας το βγάλω φωτογραφία για να το δείτε.
Το οποίο λέγεται και ντεκλανσέρ

EDIT

Φωτό του ντεκλανσέρ. Η δεξιά άκρη βιδώνεται πάνω στο κουμπί λήψης και όταν πατάμε την αριστερή άκρη,

σπρώχνει ένα έμβολο που πατά το κουμπί λήψης.

attachment.php


Εδώ είναι πατημένο (φαίνεται το έμβολο που εξέχει)

attachment.php


και εδώ είναι ένα φωτόμετρο, ρωσικής προέλευσης, νομίζω γράφει πάνω "Leningrad 8"

attachment.php
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Και εγω ντεκλανσερ το ξερω...

Το φωτομετρο πρεπει να ειναι σεληνιου (δεν θελει μπαταρια αλλα δεν ειναι τοσο ακριβες..)
 
angel_grig είπε:
Και εγω ντεκλανσερ το ξερω...Το φωτομετρο πρεπει να ειναι σεληνιου (δεν θελει μπαταρια αλλα δεν ειναι τοσο ακριβες..)
yeap

το γκούγκλαρα και όντως είναι σεληνίου. Το βρίσκεις πολύ φθηνά στο ebay
 
Στην ''κρυφή'' γλώσσα εμάς των παλιών επαγγελματιών το ντεκλανσέρ λέγεται και τσοκ :D Πολύ χρήσιμο εργαλείο για υπέροχες φωτογραφίες.
 
@krios:το ξέρω το ντεκλανσέρ κριέ μου... Είχα την Nikon FM-2 σε βαλιτσάκι με όλα τα κλαπατσίμπανα, φωτόμετρο σοβιετικό, φλας σοβιετικό που φόρτιζε στην πρίζα (!), φακούς, μίνι τρίποδο, ντεκλανσέρ αλλά χωρίς τη βίδα, φίλτρα, φίλτρα για close up κλπ κλπ. Τα χάρισα στην κόρη του παλιού μου αφεντικού που ασχολιόταν με την φωτογραφία και τον σκοτεινό μου θάλαμο σε μια φίλη της αδερφής μου. Τώρα για υπέροχες φωτογραφίες...ζήτημα να έχω βγάλει καμιά τριανταριά όλες-όλες, οι υπολοιπες είναι κάτω του μετρίου... Τώρα έχω ψηφιακή κόμπακτ και φωτογραφικό εκτυπωτή, αλλά πολύ συχνά ονειρέυομαι ότι έχω την παλιά μου μηχανή και πάω ένα ΄φιλμ για εμφάνιση αλλά συνήθως το τραβολογάω και το "καίω" απ'το φώς...τρέχα γύρευε γιατί.
 
Ρετρο-ανακαλυψη.....την ειχα ξεχασει...

Φωτογραφικη μηχανη made in Japan... στο μεγεθος του φιλμ....αγορασμενη απο Αγγλια το 1984...

Εβαλα μια κασσετα διπλα για να καταλαβετε το μεγεθος..

P1090379.jpg

P1090380.jpg
 
Παρακάτω είναι μια PENTAX ME Super που απέκτησα πρόσφατα!

attachment.php
 
Αν υπάρχει τρίποδο και το θέμα είναι σταθερό, τότε υπάρχει η δυνατότης πολλαπλής έκθεσης (multiple exposure) με χαμηλό ISO. H Pentax και η δική μου Canon A-1 δίνουν τη δυνατότητα, για κόμπακτ και σοβιετικές δέν ξέρω. Ειναι κάτι που λείπει απο την ψηφιακή μου SLR.

Απλά παίρνουμε πολλές σκοτεινές πόζες στο ίδιο καρέ,οι οποίες αθροίζονται φωτιστικά. Δέν οπλίζουμε για το επόμενο. Ντεκλανσέρ επιβάλλεται.
 
tolis είπε:
Αν υπάρχει τρίποδο και το θέμα είναι σταθερό, τότε υπάρχει η δυνατότης πολλαπλής έκθεσης (multiple exposure) με χαμηλό ISO. H Pentax και η δική μου Canon A-1 δίνουν τη δυνατότητα, για κόμπακτ και σοβιετικές δέν ξέρω. Ειναι κάτι που λείπει απο την ψηφιακή μου SLR.
Απλά παίρνουμε πολλές σκοτεινές πόζες στο ίδιο καρέ,οι οποίες αθροίζονται φωτιστικά. Δέν οπλίζουμε για το επόμενο. Ντεκλανσέρ επιβάλλεται.
Oσες σοβιετικές ξέρω καμμια δεν εχει αυτη την δυνατοτητα..
 
ΑPM (Amalgamated Photographic Materials Ltd)

 


IMG_4860.jpg

 


Ακόμη και ο θαυμαστός κόσμος του internet αποδεικνύεται καμιά φορά ανεπαρκής όταν αναζητάς πληροφορίες για κάτι που έχει ήδη χαθεί πριν από πολλές δεκαετίες.

Έτσι και για την εταιρία ΑPM, είναι δύσκολο να βρεθεί κάτι περισσότερο από λίγες γραμμές.

Η ΑPM λοιπόν (Amalgamated Photographic Materials Ltd), ήταν μία Αγγλική εταιρία φωτογραφικών που δημιουργήθηκε από την συγχώνευση των 7 παρακάτω εταιριών το 1921.

  • Kershaw Optical Co. Ltd.
    Kershaw & Son Ltd.
    Marion & Foulgar Ltd.
    Rotary Photographic Co. Ltd.
    Rajar Ltd. (founded 1901)
    Paget Prize Plate Co. Ltd.
    Marion & Co. Ltd.


APM.jpg

Κατά το τέλος του 1928 (ή αρχές 1929) τέσσερεις από τις 7 εταιρίες σχημάτισαν την APeM Ltd. (Amalgamated Photographic Equipment Manufacturers), εταιρία φωτοευαίσθητών υλικών, η οποία σύντομα θα προσχωρήσει στην Ιlford, ενώ οι υπόλοιπες θα σχηματίσουν την Soho Ltd.

Η ΑPM φαίνεται να κατασκεύαζε κυρίως φθηνές box και πτυσσόμενες μηχανές, όμως έχω συναντήσει και μια που προοριζόταν για φωτογραφικό ρεπορτάζ.

IMG_4856.jpg

Η συγκεκριμένη μηχανή στις εικόνες θα πρέπει να κατασκευάστηκε περί το 1928-29, καθώς το λουρί μεταφοράς της φέρει το σήμα APeM (αλλά και εντός του θαλάμου όπου μας διαφημίζουν τα φιλμ της APeM).

IMG_4842.jpg

Eίναι κατασκευασμένη από ξύλο επενδυμένο με δερματίνη, ενώ πολλές άλλες low-end φωτογραφικές της εποχής χρησιμοποιούσαν απλά πεπιεσμένο χαρτόνι. Ο φακός φαίνεται να αποτελείται από 2 στοιχεία με ένα στοιχειώδες φλιπ-φλοπ κλείστρο (κατεβάζοντας το μοχλό έχουμε έκθεση ενός καρέ, ανεβάζοντάς το έχουμε έκθεση του επόμενου) ανάμεσά τους.

....

IMG_4847.jpg

Διαθέτει μία ταχύτητα, η οποία θα πρέπει να είναι 1/25 ή 1/50 κατά το σύνηθες της εποχής λόγω αργών φιλμ αλλά και από τον ήχο του, καθώς και έκθεση T με το χειρισμό του μικρού μοχλού επάνω. Δύο τρύπες διαφορετικής διαμέτρου επάνω σε μία μεταλλική λωρίδα δημιουργούν τα δύο –άγνωστα- διαφράγματα και ο χειρισμός τους γίνεται με τον μεγάλο επάνω μοχλό.

Το φιλμ που μπορεί να χρησιμοποιήσει είναι το κλασσικό 120 που μπορούμε ακόμη και σήμερα να βρούμε και μπορεί αποδώσει 8 καρέ των 6x9cm (full frame camera).

IMG_4814.jpg

H ταλαιπωρημένη θήκη της είναι από καμβά όπως και τόσες άλλες από εκείνα τα χρόνια. Κατά τα άλλα η μηχανή είναι σε άψογη λειτουργική και φυσική κατάσταση αν και το φιλμ με το οποίο ήταν φορτωμένη όταν την παρέλαβα καταδεικνύει πως βρισκόταν σε χρήση μέχρι και την δεκαετία του 70 ή και του 80. Δυστυχώς βρισκόταν μόνο στον αριθμό 1 πράγμα που σημαίνει πως δεν υπήρχε περίπτωση να ανακτηθεί καμία φωτογραφία από τον προηγούμενο κάτοχό της (πολύ μεγάλη τρέλα τα ʽfound filmsʼ για πολλούς) μία και είτε απλά είχε φορτωθεί είτε είχε τραβηχτεί μόνο μία στάση και αυτή θα είχε καταστραφεί αφού ήδη την είχε ανοίξει ο πωλητής ή/και είχε δοκιμάσει το κλείστρο.

IMG_4815.jpg

Παρόλα αυτά τράβηξα τις επόμενες 7 στάσεις που απέμεναν για δοκιμή μέσα από την μπαλκονόπορτα και κάτι βγήκε, αλλά όσο και να έψαξα είναι αδύνατον να βρω το σκανάρισμα. Ίσως και να μην το έκανα ποτέ γιατί δεν είχε και κανένα ενδιαφέρον.

Τα φιλμ TriFCA, κυκλοφορούσαν στο εμπόριο από τις αρχές του 70 (ίσως και τέλη 60) και μέχρι το τέλος του 80 σε πολλά διαφορετικά φορμά (ρολό, κασέτα, κτλ) και προφανώς υπήρχε και σε ασπρόμαυρό.

IMG_4817.jpg <-----(ανάποδα και δύσκολα...)




Η ονομασία του προκύπτει από το Τri- (τρία) και το Film Corporation of America. Γιατί όμως τρία.? Αφού είχες τραβήξει το φιλμ, μετά το ταχυδρομούσες μαζί με το τέλος για την εμφάνιση και εκτύπωση, και το εργαστήριο σου επέστρεφε 3 εκτυπώσεις για κάθε στάση. Μία κανονικού μεγέθους, και 2 μικρότερες στο μισό μέγεθος του αρχικού για «πορτοφολική» χρήση (!)

IMG_4855.jpg

IMG_4813.jpg

IMG_4816.jpg

IMG_4809.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
chris73 είπε:
Η ονομασία του προκύπτει από το Τri- (τρία) και το Film Corporation of America. Γιατί όμως τρία.? Αφού είχες τραβήξει το φιλμ, μετά το ταχυδρομούσες μαζί με το τέλος για την εμφάνιση και εκτύπωση, και το εργαστήριο σου επέστρεφε 3 εκτυπώσεις για κάθε στάση. Μία κανονικού μεγέθους, και 2 μικρότερες στο μισό μέγεθος του αρχικού για «πορτοφολική» χρήση (!)

Αυτο θα πει service....ωραιος Chris :thumbup: :beer:
 
Mια ακομη εξαιρετικη παρουσιαση απο τον chris!!! :thumbup:
 
Yashica-C

1846582802_041b3d8005.jpg Yashica-Yashica-C.jpg




Την έχω ... κληρονομιά ... Δεν την έχω χρησιμοποιήσει μιας και δεν ξέρω αν μπορώ να βρω φιλμ

(περισσότερα εδώ)



 
Ωραία! Μια χαρά θα βρεις φιλμ. Και μετά μπορείς να ζητήσεις να σου το σκανάρουν αν θες.
 
Να και η 2η δικια μου ρετρο φωτομηχανη,η πρωτη ηταν μια kodak brownie hawkeye κατι σελιδες πισω,αυτη ειναι μια Pentax IQzoom και στο δευτερο μισο του 80 μεγαλουργησα μαζι της,πρωτη μουρη ημουν οταν παταγα το κουμπακι και πεταγοταν ο φακος εξω,lol.


Οτι αναμνησεις εχω απο τις κατασκηνωσεις μου με αυτην τραβηχτηκαν.



Η φωτο ειναι απο το flickr ,υπαρχει ακομη η δικια μου και την τραβηξα καμμια φωτο με το κινητο αλλα τα αποτελεσματα δεν ηταν τα αναμενομενα οποτε προτιμησα την ετοιμη λυση.



Και μπαταρια με λιγο δυσκολια βρηκα για αγορα οποτε ειναι ετοιμοπολεμη.


 


5988218069_39d03f01e7_z.jpg

Capture.JPG

Mερικα ινφο συμφωνα με το μανουαλ




Τhis is the world's first fully-automatic leaf-shutter camera to integrate a macro-to-telephoto power zoom, zoom finder, and zoom flash. It features a Pentax power zoom 35~70 mm f/3.5~6.7, 8 elements in 7 groups. Autofocus range is one meter to infinity, or 0.6 to 1 meter in macro mode.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
1375649_10200641926950496_1174740525_n.jpg

μια μερα κατα τυχη επεσα σε αυτη την φωτο μια τετοια ολοιδια μηχανη ειχε ο πατερας μου πριν πολλα χρονια τωρα αγνοειται η τυχη της δουλευε μια χαρα και φλας επαιρνε και ηθελε μεγαλο φιλμ
 
Βρηκα κι αλλες δυο..

Την kodak 400 την ειχαμε παρει με ανταλλαγη. Ειχαμε παει στα κεντρικα της KODAK στην Αθηνα και δωσαμε μια KODAK Polaroid για να την παρουμε.

P1100238.jpg

P1100239.jpg
 
pardalotzatziki είπε:
Βρηκα κι αλλες δυο..Την kodak 400 την ειχαμε παρει με ανταλλαγη. Ειχαμε παει στα κεντρικα της KODAK στην Αθηνα και δωσαμε μια KODAK Polaroid για να την παρουμε.
Kodak ektralite 400... τι μου θύμισες τώρα! Αναμνήσεις!
 
kostisretro είπε:
Kodak ektralite 400... τι μου θύμισες τώρα! Αναμνήσεις!
Εχουμε βγαλει πολλες φωτογραφιες με αυτη...

Ακομα θυμαμαι το κλικ του κουμπιου και τον ηχο του φλας..το διαπεραστικο σφυριγμα...
 
Πίσω
Μπλουζα