Σίγουρο κι αξιόπιστο backup των δεδομένων μας...Πώς ;

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας manos426f
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
10 λεπτο περιπου. Ελπιζω να κανεις κατι ρε συ!

Πάω να τον χώσω λοιπόν...Αν γίνει κάτι,έχεις 10 μπύρες από μένα !!!

Mπα,τζίφος....

Χαιρετήσανε τα 200 GB.... :(

Α ρε Μανο. Εσυ εφταξες το thread πριν ενα χρονο και μετα απο τοση συζητηση δεν ειχες backup των δεδομενων σου και καπου αλλου? Ελπιζω τουλαχιστον να μην ηταν critical.

Να πω λοιπον και εγω την αντιθετη (και ακραια) αποψη.

2x750 + 1x500 + 1x250 τιγκαρισμενοι σχεδον εξωτερικοι + καμια 150ρα Giga στον εσωτερικο.

Backup ουσιαστικα τιποτα! Μονο τη μουσικη σε ενα μικρο δισκο για παρηγορια αμα τυχει η στραβη και οτιδηποτε προσωπικα εγγραφα η φωτογραφιες.

Απλα δεν μπορω να ανησυχω συνεχεια για αυτα τα πραγματα και δεν πιστευω οτι αξιζουν οι ωρες που θα πρεπει να ξοδευω σε μηνιαια βαση για να κανω σωστο backup. Το εχω παρει αποφαση οτι αμα τα χασω τα εχασα. Στο κατω κατω το 90% ειναι ταινιες και σειρες που εχω δει η δεν προκειται να δω ποτε και images παιχνιδιων που εχω παιξει η δεν θα παιξω ποτε. Δε θα πεθανουμε κιολας.

Mόλις έχασα ένα 250άρη IDE WD (και πάλι WD,μα τι σύμπτωση!!! ),με 200GB δεδομένων πάνω του...
Και εγώ έναν 500 SATA WD. :( Αλλά ευτυχώς κάναμε recover τα αρχεία. :) (Ακόμα δουλεύει δηλαδή). Πάω για Raid 1 από βδομάδα. :)

Μάνο γκαντεμιά ρε φίλε...!!!!

Αν και το raid 1 είναι άψογη λύση δεν έτυχε ποτέ να ασχοληθώ με το αντικείμενο.

Rygar (ή όποιος γνωρίζει) αν έχεις συστυχία raid 1 και σου σκάσει ο ένας δίσκος, απλά βάζεις έναν άλλο πάνω και ξεμπέρδεψες; Ή πρέπει πρώτα να τον κάνεις format και copy ή image τα δεδομένα; Για δώσε λίγο παραπάνω info.

Λοιπόν. Επειδή το θέμα το έχω ψάξει εξαντλητικά σε βάθος αρκετών ετών, και έχω backups σε cd και dvd άπειρα, πολλά εκ των οποίων μετρούν ήδη αρκετά χρόνια ζωής, θα παραθέσω και την δική μου άποψη.

Καταρχήν τίποτα δεν είναι 100% αξιόπιστο. & _

Εν συνεχεία, να πω πως διαθέτω μια συλλογή που μετρά περίπου 3TB (και όμως) σε γραμμένα dvd. Το 95% είναι λευκά TY 8x (16x compatible). Σε όλα αυτά τα χρόνια, και μιλάμε για 5+, έχω βρει ένα χαλασμένο dvd. Μάλιστα έχει τύχει να περάσω σε dvd αυτoκολλητες ετικέτες, οι οποίες όμως επηρεάζουν το spin balance και καθιστούν τα δεδομένα κάποιες φορές απροσπέλαστα.

Έβγαλα με βαμβάκι και οινόπνευμα και τρίψιμο τις ετικέτες (καταλαβαίνετε τι ταλαιπωρία έπεσε για τα δισκάκια) ενώ κάποια τα πέταξα σε μια λεκάνη με χλιαρό νερο για να μαλακώσει η κόλα πριν το κάνω αυτό.

Κανένα δεν χάλασε. Ούτε ένα. Απλά με την ετικέτα δεν μπορούσα να τα διαβάσω όλα, ενώ άνευ αυτής όλα οκ.

Αποθηκευμένα τα έχω σε θήκες μαύρες dvd των 4ων, των 3ων και απλές-διπλές.

Πέρασα από πολλά αποθηκευτικά μέσα ωστόσο, και πολλά από αυτά έμειναν για μερικά χρόνια σε πορτοφόλια (κυρίως case logic, αλλα και no-name). Αποφάσισα να τα μεταναστεύσω σε πλαστικές θήκες κυρίως για λόγους ομορφιάς και όχι τόσο ασφαλειας.

Τέλος, να επισημάνω, πως πέρα από τα δισκάκια που πέρασαν το μαρτύριο της… ετικέτας, τα υπόλοιπα εννοείται πως τα προσέχω, αλλα όχι σε σημείο να γίνομαι παρανοϊκός.

PS : Τα περι λαθών και tests που γίνονται με προγράμματα τυπου nero discspeed, αν και φυσικά έχουν μια κάποια χρησιμότητα, δεν πρέπει επ ουδενί να θεωρούνται ως ενδείξεις για την ζωή του dvd. Εξάλλου διαφέρουν από drive σε drive. Έχω δισκάκια που πάτωσαν και όλα δείχνουν πως… θα με θάψουν. Υπαρχουν ορισμενα στοιχεια που μπορούν να μας δώσουν χρησιμα συμπεράσματα σε αυτά, αλλα πραγματικά μην ασχολείστε. Δεν υπάρχει λόγος.

Στο εργοστάσιο που εργάζομαι έχουμε 100άδες Raid1 και πολλά Raid5/10 λόγω της πληθώρας των servers. Εννοείται δεν είναι ασφαλή απόλυτα εάν δεν έχεις και backup. Για την ακρίβεια, ΠΟΤΕ δεν πρέπει να είσαι απόλυτα σίγουρος για το backup που έχεις. Γι'αυτό και στέλνουμε τα μπακάπια μας σε 2-3 sites εκτός χώρου εργασίας (σε διαφορετική γεωγραφική θέση) σε ημερήσια βάση, για να τα προφυλάξουμε από φωτιά/κλοπή κλπ.

pooky(1) είπε:
Rygar (ή όποιος γνωρίζει) αν έχεις συστυχία raid 1 και σου σκάσει ο ένας δίσκος, απλά βάζεις έναν άλλο πάνω και ξεμπέρδεψες;
Ακριβώς αυτό, και μάλιστα online την ώρα που δουλεύει το μηχάνημα. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο controller κι εσύ δουλεύεις κανονικά σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν παίζεις παιχνίδια ή δεν κάνεις κανένα conversion από DVD σε DIVX γιατί δουλεύουν και οι 2 δίσκοι στο 100%. Βέβαια παίζει και ρόλο σημαντικό τί μοντέλο είναι ο Raid controller, γιατί μερικοί θέλουν restart το πισί για να δουν το δίσκο που έβαλες. Αμα κανείς θέλει να αγοράσει μητρική και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει σοβαρά το Raid, ας αγοράσει μια μητρική που να έχει Promise ή Intel Matrix controller.

Αφτιά είχα να πω και αποχωρώ διότι πήγε και 12 η ώρα να πούμε...

To δικο μου setup ειναι οι εσωτερικοι 250αριδες που εχω στα laptop που επανω εχουν τα απολυτως αναγκαια και οτι λειτουργω περισσοτερο (και ειναι σχεδον σιαμαιοι στα περιεχομενα και στο στησιμο, ακομα και στο desktop) συν ολα τα μουσικα αλμπουμ και αρκετες ταινιες, και ολα αυτα ειναι κρατημενα επισης στον εξωτερικο 1.5 Freeagent της Seagate, που εχει ενα τμημα labeled και αφιερωμενο σαν DATA και περιεχει το τμημα των laptop που του ριχνω ανανεωση σχεδον μια φορα τον μηνα. Ολο το υπολοιπο ειναι αφιερωμενο σε μουσικα αλμπουμ και ταινιες. Τον εξωτερικο επισης τον χρησιμοποιω κατα ενα 30% σε λειτουργια με τα laptop, σχεδον σαν ενα μονιμο κομματι τους, κατι σαν παπατζηδικο server.

Το συστημα ολοκληρωνει ενας δευτερος 2ΤΒ Freeagent της Seagate παλι, που παιζει τον ρολο του "αδειου ποτηριου" και που εκει μεσα περιεχει τα ακριβη αντιγραφα του 1.5ΤΒ μιας και σχεδον καθε δυο εβδομαδες ανοιγω τον 1.5 και μαρκαρω οτι εχει και δεν εχει και κανω ενα πληρες copy του στον 2. Oταν γινουν οι αντιγραφες, ο δισκος κλεινει και ξανανοιγει παλι οταν ερθει η ωρα του backup. Σιγουρη λυση παλι δεν ειναι, αλλα με αυτο τον τροπο δεν εχω και την δικαιολογια οτι μπορουσα να κανω κατι και δεν το εκανα. Μεχρι στιγμης δουλευει στην εντελεια και με εχει αποτρεψει και για τριτο εξωτερικο που σκεπτομουν σαν τελικο backup.

Μανο, sorry για την χασουρα σου ρε φιλε.. ελπιζω να μην εχασες τιποτα σημαντικο απο τα δικα σου αρχεια, γιατι ολα τα αλλα (μουσικη, ταινιες) βρισκονται ευκολα..

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
phil_vr είπε:
...με εχει αποτρεψει και για τριτο εξωτερικο που σκεπτομουν σαν τελικο backup.
Πιστευω πως ενας τριτος θα ακολουθηθει και απο εναν τεταρτο ετσι οπως το πας... :P

Εγω παλι εχω εναν 500αρι εξωτερικο στον οποιο αντιγραφω μονο τα απολυτως απαραιτητα (φωτογραφιες, βιντο, κειμενα, παιχνιδια ρομς και προσωπικα αρχεια) αφηνοντας τη μουσικη και τις ταινιες στην τυχη τους... ετσι το backup μου δεν ξεπερναει ΠΟΤΕ τα 200gb. Ο δισκος συνδεεται σε ρευμα και PC 1-2 φορες το μηνα και μετα το backup ξαναμπαινει στον ταφο.

Rygar είπε:
Ακριβώς αυτό, και μάλιστα online την ώρα που δουλεύει το μηχάνημα. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο controller κι εσύ δουλεύεις κανονικά σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν παίζεις παιχνίδια ή δεν κάνεις κανένα conversion από DVD σε DIVX γιατί δουλεύουν και οι 2 δίσκοι στο 100%. Βέβαια παίζει και ρόλο σημαντικό τί μοντέλο είναι ο Raid controller, γιατί μερικοί θέλουν restart το πισί για να δουν το δίσκο που έβαλες. Αμα κανείς θέλει να αγοράσει μητρική και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει σοβαρά το Raid, ας αγοράσει μια μητρική που να έχει Promise ή Intel Matrix controller.
Στο "μεγάλο" σύστημα έχω Promise και σκεφτόμουν να βάλω άλλον έναν 500άρη για να είμαι σίγουρος από κανένα κρασσάρισμα.

Σαν δίσκος boot είναι ένας παλαιότερος Segate 500 .11 (αυτός με το πρόβλημα αλλά του έχω περάσει νέο firmware) χωρισμένος στη μέση. Στο πρώτο partition έχω XP και στο δεύτερο Windows 7. Σκέφτομαι όμως να μπει ένας WD 500 raid edition.

Θα υπάρξει πρόβλημα με τα δύο λειτουργικά και τα partitions; Εννοείται πως ο νέος δίσκος θα μπει πάνω με το μηχάνημα κλειστό και θα ξεκινήσει κανονικά η διαδικασία του boot.

Υπάρχει πρόβλημα αν ξεκινήσει με XP ή 7; Στο πρώτο partition πάντως έχω XP.

bspus είπε:
Α ρε Μανο. Εσυ εφταξες το thread πριν ενα χρονο και μετα απο τοση συζητηση δεν ειχες backup των δεδομενων σου και καπου αλλου? Ελπιζω τουλαχιστον να μην ηταν critical.

pooky(1) είπε:
Μάνο γκαντεμιά ρε φίλε...!!!!

phil_vr είπε:
Μανο, sorry για την χασουρα σου ρε φιλε.. ελπιζω να μην εχασες τιποτα σημαντικο απο τα δικα σου αρχεια, γιατι ολα τα αλλα (μουσικη, ταινιες) βρισκονται ευκολα..
Aρκετά (~50-60GB) από τα 200GB αυτά τα έχω και σε κάποιο δίσκο στο άλλο PC μου,απλά χάθηκαν άπαντα τα αρχεία του αδερφού μου (μουσική-ταινίες-videos),που (θέλει,δε θέλει) θα πρέπει να κάτσει να τα ξανασυγκεντρώσει,όπως βέβαια και κάποια δικά μου...

Ευτυχώς κάποια critical αρχεία του,όπως και διάφορες photos από διακοπές,είναι στον 80άρη,και είναι απείραχτα (φυσικά θα τα πάρουμε backup αυτά πλέον! )

Πλέον,απλά περιμένω να έρθει η μέρα που θα "πεθάνει" κι ο 80άρης δίσκος,για να κόψω κάθε δεσμό με την WD,καθότι δε θέλω να έχω δίσκο της πλέον,αφού,σύμπτωση ξεσύμπτωση,είναι ο 4ος που χάνω όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με PCs κι είναι όλοι της εταιρείας αυτής...

pooky(1) είπε:
Στο "μεγάλο" σύστημα έχω Promise και σκεφτόμουν να βάλω άλλον έναν 500άρη για να είμαι σίγουρος από κανένα κρασσάρισμα.
Σαν δίσκος boot είναι ένας παλαιότερος Segate 500 .11 (αυτός με το πρόβλημα αλλά του έχω περάσει νέο firmware) χωρισμένος στη μέση. Στο πρώτο partition έχω XP και στο δεύτερο Windows 7. Σκέφτομαι όμως να μπει ένας WD 500 raid edition.

Θα υπάρξει πρόβλημα με τα δύο λειτουργικά και τα partitions; Εννοείται πως ο νέος δίσκος θα μπει πάνω με το μηχάνημα κλειστό και θα ξεκινήσει κανονικά η διαδικασία του boot.

Υπάρχει πρόβλημα αν ξεκινήσει με XP ή 7; Στο πρώτο partition πάντως έχω XP.
Πρέπει να πω κατι. Εαν εχεις ένα Χ σύστημα με ενα δίσκο π.χ. 500GB και θέλεις να τον κάνεις RAID προσθέτοντας ακόμα εναν, θα χάσεις όλα τα δεδομένα του υπάρχοντος 500άρη!!! Για να μην τα χάσεις, πρέπει να πάρεις 2 500άρηδες (ή μεγαλυτερους αν θες), να κάνεις αυτούς RAID1 και να κοπιάρεις τα δεδομένα από τον παλιό 500άρη στον νέο 500άρη (2x500GB σε RAID1=500GB όχι 1ΤΒ!!!), ή, εάν ο παλιός 500άρης περιέχει και λειτουργικό ή πολλα partitions, να τον κλωνοποιήσεις με τη χρήση π.χ. του GHOST ή του Acronis.

Δε μας αφορά το τί περιέχει ενας δίσκος που θέλουμε να τον κάνουμε Raid1, δηλαδή αν περιεχει 1 ή 2 λειτουργικά ή/και δεδομένα μαζί, 5 ή 10 partitions κλπ κλπ. Η μόνη προσοχή που χρειάζεται είναι μονο εάν περιέχει λειτουργικό, όπου θα πρέπει το λειτουργικό ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ τον driver του RAID controller ΠΡΙΝ γίνει η κλωνοποίησή του στον καινούριο RAID δίσκο.

Παράδειγμα: Εχεις μια μητρική ASUS και έχεις δηλώσει ότι ο ΧΨ SATA controller θα λειτουργεί ως IDE, και δουλεύεις με ενα δίσκο 500άρη. Ξαφνικά αποφασίζεις ότι θες να γυρίσεις τον controller αυτό σε RAID. Πας στο BIOS, αλλάζεις τη ρύθμιση και όταν μπουτάρεις στα Windows, αυτά σου εμφανίζουν μήνυμα ότι βρέθηκε Raid controller κλπ κλπ, βάζεις driver, όλα καλά, ΜΕΤΑ βάζεις τους 2 500άρηδες, τους κάνεις RAID1, και μετά κλωνοποιείς το λειτουργικό στο νέο δίσκο. Εάν δεν έχεις εγκαταστήσει το driver πριν την κλωνοποίηση, ο νέος 500άρης όταν μπουτάρει, θα σου εμφανίσει το γνωστό μπλέ μήνυμα "INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE".

Εχω εντρυφήσει στο RAID (0/1/1+0/5) εδώ και 10 χρόνια, και όποιος θέλει βοήθεια, να βοηθήσω όσο μπορώ....

Εάν δεν έχετε ξανακάνει RAID, μην το κάνετε μόνοι σας, γιατί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ όσο ακούγεται.

Μακαρι να μπορουσα να βοηθησω, αλλα ειμαι και εγω συμπασχων, με νεκρο western digital 40 (και οχι, δεν ειναι καθολου συμπτωση που καιγοντε), τον οποιο και κρατησα μηπως τελικα μια μερα καταφερω και σωσω 35 γιγα που ευλαβικα ειχα σωσμενα απο το 1997..Πονεσε παρα πολυ ο θανατος του.

Ως συμβουλη να σου πω οτι δεν αξιζει να τον δωσεις να παρεις αλλον.. Ασε που οι ide εχουνε σταματησει ως παραγωγη. Ως ακραια/ριψοκυνδινη κινηση, εφοσων δεν μπορεις να περιμενεις να τον δωσεις καπου για ανακτηση, μπορεις να αγορασεις εναν ολοιδιο και να αλλαξεις τα χαλασμενα μερη του ενος με του αλλου. Στη θεση σου παντος θα περιμενα να βρεθει καποια σοβαρη εταιρια με ρεαλιστικες τιμες για ανακτηση.

Rygar, ευχαριστώ πολύ φίλε, οι πληροφορίες σου ήταν απίστευτα διαφωτιστικές. Μάλλον θα πρέπει να γίνει ξεχωριστό thread εδώ που να περιέχει τα posts που αναφέρονται στο RAID γιατί είμαι σίγουρος ότι ενδιαφέρει πάμπολλους.

Δυστυχώς όλοι μας έχουμε critical data σε δίσκο που όταν πεθάνει, μαθαίνουμε από την καλή πόσο χαζοί ήμασταν που βαριόμαστε να πάρουμε ένα backup. Παθών μέγας εδώ.

Το RAID δεν είναι κατάλληλη λύση για οικιακό περιβάλλον κατά την ταπεινή μου γνώμη. Πρώτον, προκαλεί μια ψευδή αίσθηση "ασφάλειας" για την οποία όμως υπάρχουν και αρκετά σενάρια πλήρους καταστροφής. Δεύτερον, ορισμένες απαιτήσεις του είναι μάλλον υπερβολικές για τον καθημερινό χρήστη.

Παρακαλώ λοιπόν τον φίλτατο κ. Rygar πριν συστήσει ανεπιφύλακτα home RAID, να μας απαντήσει τι γίνεται σε περιπτώσεις κάποιας βλάβης του RAID controller που μπορεί να προκαλέσει data corruption ταυτόχρονα και στους δύο δίσκους ή σε περίπτωση βλάβης PSU ή πτώσης κεραυνού με overvoltage που μπορεί άνετα να "κάψει" ότι ηλεκτρονικό κύκλωμα υπάρχει μέσα στο PC. Μην μου πείτε ότι δεν έχετε ακούσει ποτέ για τέτοια περίπτωση...

Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να κλαις και τους δύο δίσκους του RAID ταυτόχρονα και αρχίζεις από το μηδέν.

Και αν έχεις 3-4 δίσκους όπως έχουν πλέον αρκετοί μετά την έλευση του broadband; (μην πάω σε εμένα που έχω 5...) Θα χώσεις άλλους τόσους επάνω για να έχεις RAID; Πάνω σε τι PSU, μέσα σε τι case, με τι περισσευούμενη άσκοπη θερμότητα και με τι άσκοπη κατανάλωση; Και πόσοι χρήστες είναι τόσο έμπειροι ώστε να ξαναστήσουν το array σε περίπτωση βλάβης χωρίς να χαλάσουν μόνοι τους τα εναπομείναντα δεδομένα, στήνοντας το λάθος; Ο ίδιος μας λέει ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται.

Σε εργοστασιακό περιβάλλον μπορεί να έχεις IT technicians, μπόλικα τετραγωνικά με racks για δίσκους και λοιπό hardware, UPS ή ακόμα και δικό σου υποσταθμό, μεγάλο budget για αγορά επιπλέον hardware και δεν συμμαζεύεται. Όλα τους πράγματα που διευκολύνουν την χρήση RAID και την κάνουν πιο αποτελεσματική. Στο σπίτι δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα.

Τις προτάσεις μου για οικιακό backup τις έχω γράψει αναλυτικά και με τεκμηρίωση εδώ. Ακολουθείστε τις και δεν θα χάσετε... :)

Θα συμφωνησω με τον Maddog.

Προσωπικα κανω ευλαβικο backup των downloads καθε 3 μερες και διαγραφη τους απο το δισκο για να ερθουν τα επομενα (εκτος απο τραγουδια, σειρες).

Βολευει η εναποθεση τους σε θεματολογικα DVD cases και η χρηση καποιας εφαρμογης archiving του τι εχεις γραψει που.

Φυσικα τα καλης ποιοτητας δισκακια και η 4Χ εγγραφη ειναι μονοδρομος.

Προσωπικά νιώθω και πιστεύω ότι backup σε 7x320GB + 1x500GB δίσκους,είναι απλά μάταιο να κοιτάω πώς θα πάρω.Συνεπώς,στο PC αυτό απλά συγκεντρώνω τα πολύ σημαντικά αρχεία σ' έναν δίσκο,τ' αντιγράφω και σε DVDs και σκέφτομαι ν' αρχίσω να τ' αντιγράφω και σ' άλλον ένα δίσκο.Τα υπόλοιπα δεδομένα είναι όλα στον αέρα,δε γίνεται αλλιώς...

Τώρα,στο PC αυτό που έγινε χθες η στραβή με τη ζημιά στο δίσκο,τα δεδομένα ήταν όλα στον αέρα,μια και δεν θεωρούνταν (ούτε και ήταν) τόσο σημαντικά ομολογουμένως.

Ήδη ο brother,που είδε ότι τα σημαντικά του αρχεία ήταν στον 80άρη,άρχισε να μιλάει περί αφορμής να ξεκαθαρίσει η σαβούρα που είχε μαζευτεί στον 250άρη δίσκο!Θα με τρελάνει αυτό το παιδί ! :D

Κοιτάξτε, critical backup φωτογραφιών, κειμένων, κώδικα άνετα παλεύονται και σε DVD και με ένα whereisit είμαστε κομπλέ

Όταν όμως μιλάμε για 100αδες GB ή για TB ταινιών/μουσική/games (που δεν είναι critical αλλά μας χαλάει να τα χάσουμε) είναι απλά ασύμφορο να έχεις διπλούς δίσκους... υπάρχει όμως η λύση να τα δίνεις σε φίλους και έτσι έχεις και σωστότατο disaster recovery κρατώντας τα δεδομένα σε διαφορετικό γεωγραφικό σημείο :P

sharing is caring ;)

Maddog είπε:
Το RAID δεν είναι κατάλληλη λύση για οικιακό περιβάλλον κατά την ταπεινή μου γνώμη.
Ταπεινέ μου χρήστη :P , αρκεί να αναλογιστείς ότι 95% των μητρικών που κυκλοφορούν, διαθέτουν RAID δυνατότητες, άρα κάτι ξέρουν, δεν το κάνουν άσκοπα και για εφέ ;)

Maddog είπε:
Πρώτον, προκαλεί μια ψευδή αίσθηση "ασφάλειας" για την οποία όμως υπάρχουν και αρκετά σενάρια πλήρους καταστροφής.
Καθόλου ψευδή, ίσα ίσα. Εμένα με έχει σώσει στο παρελθόν ήδη 2 φορές. Και φυσικά αναφερόμαστε στο κοινό σενάριο απώλειας δίσκου του χρήστη, και ουχί καταστροφής της οικίας του και/η απώλεια της γεωγραφικής θέση όπου διαμένει λόγω σεισμού :P

Maddog είπε:
Δεύτερον, ορισμένες απαιτήσεις του είναι μάλλον υπερβολικές για τον καθημερινό χρήστη.
ΓΙ'αυτό και εγώ τονίζω στο τέλος, ότι αν ο χρήστης είναι άπειρος, ας καλέσει κάποιον που το έχει κάνει κάποιες φορές και έχει εμπειρία γενικά με τον όρο RAID και όχι μονο τυφλοσούρτικη γνώση των λειτουργιών κάποιου controller. Η μόνη απαίτηση είναι να γνωρίζει ο χρήστης ότι οι 2 δίσκοι που θα δει εάν ανοίξει ποτέ το κουτί του, είναι στην ουσία ένας.

Maddog είπε:
Παρακαλώ λοιπόν τον φίλτατο κ. Rygar πριν συστήσει ανεπιφύλακτα home RAID, να μας απαντήσει τι γίνεται σε περιπτώσεις κάποιας βλάβης του RAID controller που μπορεί να προκαλέσει data corruption ταυτόχρονα και στους δύο δίσκους ή σε περίπτωση βλάβης PSU ή πτώσης κεραυνού με overvoltage που μπορεί άνετα να "κάψει" ότι ηλεκτρονικό κύκλωμα υπάρχει μέσα στο PC. Μην μου πείτε ότι δεν έχετε ακούσει ποτέ για τέτοια περίπτωση...

Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να κλαις και τους δύο δίσκους του RAID ταυτόχρονα και αρχίζεις από το μηδέν.
Η παρακλησή σας γίνεται δεκτή και θα απαντηθεί πάραυτα. Σε περιπτώσεις βλάβης του RAID controller, αγοράζεις την ίδια μητρική και είσαι ΟΚ. Το υπογράφω. Σε περιπτώσεις data corruption έχεις χάσει και τους 2 δίσκους σε επίπεδο filesystem και όχι σε επίπεδο hardware, δηλαδή φορματ και φτου κι απ'την αρχή. Σε περιπτώσεις κεραυνού, θες UPS :P . Και ναι, όλες αυτές οι περιπτώσεις παίζουν.

Maddog είπε:
Και αν έχεις 3-4 δίσκους όπως έχουν πλέον αρκετοί μετά την έλευση του broadband; (μην πάω σε εμένα που έχω 5...) Θα χώσεις άλλους τόσους επάνω για να έχεις RAID;
Κάνεις RAID ΜΟΝΟ τα ευαίσθητα δεδομένα.

Maddog είπε:
Πάνω σε τι PSU, μέσα σε τι case, με τι περισσευούμενη άσκοπη θερμότητα και με τι άσκοπη κατανάλωση;
Εννοείται καλύτερο απ'αυτό που έχεις, και σίγουρα θα καις παραπάνω, αλλά αυτό εξαρτάται από το πόσους δίσκους θα κάνεις RAID. Βλέπε ανωτερω :P

Maddog είπε:
Και πόσοι χρήστες είναι τόσο έμπειροι ώστε να ξαναστήσουν το array σε περίπτωση βλάβης χωρίς να χαλάσουν μόνοι τους τα εναπομείναντα δεδομένα, στήνοντας το λάθος; Ο ίδιος μας λέει ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται.
Ποιός μας διαβεβαιώνει ότι μια γυναίκα που μόλις πήρε δίπλωμα δε θα σε πατήσει στο δρόμο; Ουδείς! :P . Οσοι δεν ξέρουν και θέλουν, θα μάθουν με trial and error. Οσοι δεν ενδιαφέρονται να μάθουν, αλλά θέλουν raid για ασφάλεια, ας φωνάξουν κάποιον που ξέρει, αλλά να ξέρουν οι ίδιοι ότι στο μέλλον μπορεί ο RAID controller να τους φωνάζει "Εεεεεεε, είδα ότι ένας από τους 2 δίσκους, είναι Degraded, τί να κάνω, να κάνω Rebuild;;;", όπου εκεί πρέπει να πατήσει ένα είδος Ναι/Yes/Apply/κλπ κλπ, και αναφέρομαι κυρίως σε περίπτωση πτώσης τάσης. Αμα εχεις την εγκατάσταση των Windows σε Raid, και σου χαλάσει, βεβαίως έχεις μια χαλασμένη εγκατάσταση και στους 2 δίσκους :P :D

Maddog είπε:
Σε εργοστασιακό περιβάλλον μπορεί να έχεις IT technicians, μπόλικα τετραγωνικά με racks για δίσκους και λοιπό hardware, UPS ή ακόμα και δικό σου υποσταθμό, μεγάλο budget για αγορά επιπλέον hardware και δεν συμμαζεύεται. Όλα τους πράγματα που διευκολύνουν την χρήση RAID και την κάνουν πιο αποτελεσματική. Στο σπίτι δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα.
Σαφώς! Εγώ είμαι ενας εκ των IT freaks. Αλλά να σου πω κάτι; Πόσους ραλλιάρηδες με φτιαγμένα αμάξια βλέπεις καθημερινά στην Πατησίων. Εκατοντάδες. Δε σε περιορίζει ο χώρος και κάποιες ελλειπείς ανέσεις/δυνατότητες. Και φτηνά UPS υπάρχουν και δίσκοι σε ξεφτίλα τιμή και μητρικές επίσης.

Maddog είπε:
Τις προτάσεις μου για οικιακό backup τις έχω γράψει αναλυτικά και με τεκμηρίωση εδώ. Ακολουθείστε τις και δεν θα χάσετε... :)
Οι προτάσεις σου δε με αφορούν γιατί εγώ τα λέω πιο σωστά :P :P:P:D

Το RAID-1 (μονο το RAID-1!!) σώζει δεδομένα μονο από απώλεια ενός εκ των 2 δίσκων σε επίπεδο hardware και όχι από data corruption!!!!

Μπορεί κανείς να κάνει και Raid1 με 4 δίσκους. Μπορεί να κάνει Raid0 για μεγαλύτερη ταχύτητα, σχεδόν 60% άυξηση στην ανάγνωση/εγγραφή δεδομένων(προτείνεται για ripping, video conversion κλπ κλπ), μπορεί να κάνει Raid0+1, συνδυασμός RAID0 και RAID1 δηλαδή, όπου έχει και ταχύτητα(RAID0) και ασφάλεια (RAID1). Μπορεί να κάνει παπάδες αμα το ψάξει.

Πίσω
Μπλουζα