Maddog είπε:
Το RAID δεν είναι κατάλληλη λύση για οικιακό περιβάλλον κατά την ταπεινή μου γνώμη.
Ταπεινέ μου χρήστη

, αρκεί να αναλογιστείς ότι 95% των μητρικών που κυκλοφορούν, διαθέτουν RAID δυνατότητες, άρα κάτι ξέρουν, δεν το κάνουν άσκοπα και για εφέ
Maddog είπε:
Πρώτον, προκαλεί μια ψευδή αίσθηση "ασφάλειας" για την οποία όμως υπάρχουν και αρκετά σενάρια πλήρους καταστροφής.
Καθόλου ψευδή, ίσα ίσα. Εμένα με έχει σώσει στο παρελθόν ήδη 2 φορές. Και φυσικά αναφερόμαστε στο κοινό σενάριο απώλειας δίσκου του χρήστη, και ουχί καταστροφής της οικίας του και/η απώλεια της γεωγραφικής θέση όπου διαμένει λόγω σεισμού
Maddog είπε:
Δεύτερον, ορισμένες απαιτήσεις του είναι μάλλον υπερβολικές για τον καθημερινό χρήστη.
ΓΙ'αυτό και εγώ τονίζω στο τέλος, ότι αν ο χρήστης είναι άπειρος, ας καλέσει κάποιον που το έχει κάνει κάποιες φορές και έχει εμπειρία γενικά με τον όρο RAID και όχι μονο τυφλοσούρτικη γνώση των λειτουργιών κάποιου controller. Η μόνη απαίτηση είναι να γνωρίζει ο χρήστης ότι οι 2 δίσκοι που θα δει εάν ανοίξει ποτέ το κουτί του, είναι στην ουσία ένας.
Maddog είπε:
Παρακαλώ λοιπόν τον φίλτατο κ. Rygar πριν συστήσει ανεπιφύλακτα home RAID, να μας απαντήσει τι γίνεται σε περιπτώσεις κάποιας βλάβης του RAID controller που μπορεί να προκαλέσει data corruption ταυτόχρονα και στους δύο δίσκους ή σε περίπτωση βλάβης PSU ή πτώσης κεραυνού με overvoltage που μπορεί άνετα να "κάψει" ότι ηλεκτρονικό κύκλωμα υπάρχει μέσα στο PC. Μην μου πείτε ότι δεν έχετε ακούσει ποτέ για τέτοια περίπτωση...
Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να κλαις και τους δύο δίσκους του RAID ταυτόχρονα και αρχίζεις από το μηδέν.
Η παρακλησή σας γίνεται δεκτή και θα απαντηθεί πάραυτα. Σε περιπτώσεις βλάβης του RAID controller, αγοράζεις την ίδια μητρική και είσαι ΟΚ. Το υπογράφω. Σε περιπτώσεις data corruption έχεις χάσει και τους 2 δίσκους σε επίπεδο filesystem και όχι σε επίπεδο hardware, δηλαδή φορματ και φτου κι απ'την αρχή. Σε περιπτώσεις κεραυνού, θες UPS

. Και ναι, όλες αυτές οι περιπτώσεις παίζουν.
Maddog είπε:
Και αν έχεις 3-4 δίσκους όπως έχουν πλέον αρκετοί μετά την έλευση του broadband; (μην πάω σε εμένα που έχω 5...) Θα χώσεις άλλους τόσους επάνω για να έχεις RAID;
Κάνεις RAID ΜΟΝΟ τα ευαίσθητα δεδομένα.
Maddog είπε:
Πάνω σε τι PSU, μέσα σε τι case, με τι περισσευούμενη άσκοπη θερμότητα και με τι άσκοπη κατανάλωση;
Εννοείται καλύτερο απ'αυτό που έχεις, και σίγουρα θα καις παραπάνω, αλλά αυτό εξαρτάται από το πόσους δίσκους θα κάνεις RAID. Βλέπε ανωτερω
Maddog είπε:
Και πόσοι χρήστες είναι τόσο έμπειροι ώστε να ξαναστήσουν το array σε περίπτωση βλάβης χωρίς να χαλάσουν μόνοι τους τα εναπομείναντα δεδομένα, στήνοντας το λάθος; Ο ίδιος μας λέει ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται.
Ποιός μας διαβεβαιώνει ότι μια γυναίκα που μόλις πήρε δίπλωμα δε θα σε πατήσει στο δρόμο; Ουδείς!

. Οσοι δεν ξέρουν και θέλουν, θα μάθουν με trial and error. Οσοι δεν ενδιαφέρονται να μάθουν, αλλά θέλουν raid για ασφάλεια, ας φωνάξουν κάποιον που ξέρει, αλλά να ξέρουν οι ίδιοι ότι στο μέλλον μπορεί ο RAID controller να τους φωνάζει "Εεεεεεε, είδα ότι ένας από τους 2 δίσκους, είναι Degraded, τί να κάνω, να κάνω Rebuild;;;", όπου εκεί πρέπει να πατήσει ένα είδος Ναι/Yes/Apply/κλπ κλπ, και αναφέρομαι κυρίως σε περίπτωση πτώσης τάσης. Αμα εχεις την εγκατάσταση των Windows σε Raid, και σου χαλάσει, βεβαίως έχεις μια χαλασμένη εγκατάσταση και στους 2 δίσκους
Maddog είπε:
Σε εργοστασιακό περιβάλλον μπορεί να έχεις IT technicians, μπόλικα τετραγωνικά με racks για δίσκους και λοιπό hardware, UPS ή ακόμα και δικό σου υποσταθμό, μεγάλο budget για αγορά επιπλέον hardware και δεν συμμαζεύεται. Όλα τους πράγματα που διευκολύνουν την χρήση RAID και την κάνουν πιο αποτελεσματική. Στο σπίτι δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα.
Σαφώς! Εγώ είμαι ενας εκ των IT freaks. Αλλά να σου πω κάτι; Πόσους ραλλιάρηδες με φτιαγμένα αμάξια βλέπεις καθημερινά στην Πατησίων. Εκατοντάδες. Δε σε περιορίζει ο χώρος και κάποιες ελλειπείς ανέσεις/δυνατότητες. Και φτηνά UPS υπάρχουν και δίσκοι σε ξεφτίλα τιμή και μητρικές επίσης.
Maddog είπε:
Τις προτάσεις μου για οικιακό backup τις έχω γράψει αναλυτικά και με τεκμηρίωση
εδώ. Ακολουθείστε τις και δεν θα χάσετε...
Οι προτάσεις σου δε με αφορούν γιατί εγώ τα λέω πιο σωστά

Το RAID-1 (μονο το RAID-1!!) σώζει δεδομένα μονο από απώλεια ενός εκ των 2 δίσκων σε επίπεδο hardware και όχι από data corruption!!!!
Μπορεί κανείς να κάνει και Raid1 με 4 δίσκους. Μπορεί να κάνει Raid0 για μεγαλύτερη ταχύτητα, σχεδόν 60% άυξηση στην ανάγνωση/εγγραφή δεδομένων(προτείνεται για ripping, video conversion κλπ κλπ), μπορεί να κάνει Raid0+1, συνδυασμός RAID0 και RAID1 δηλαδή, όπου έχει και ταχύτητα(RAID0) και ασφάλεια (RAID1). Μπορεί να κάνει παπάδες αμα το ψάξει.