Θεία Λένα
RetroJunkie
- Αντιδράσεις
- 4.601
# Πάντως, δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα
Το Φεστιβάλ Τραγουδιού, ξεκίνησε το 1959 στην Αθήνα, ως φεστιβάλ ελαφρού τραγουδιού. Το 1962 μετονομάστηκε κι ανέβηκε Θεσσαλονίκη, όπως το ξέρουμε.
Το 1961, το Φεστιβάλ απογοήτευσε μάλλον. Νικητές και ηττημένοι δυσανασχετισαν με τη διοργάνωση αλλά και με τα αποτελέσματα.
Μάνος και Μίκης μονοπωλούσαν τα τρία πρώτα χρόνια τα βραβεία. Λίγο πριν πάντως από τη διεξαγωγή του Γ Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού ο Μάνος Χατζιδάκις δήλωσε πως δεν πρόκειται να λάβει ξανά μέρος, υπόσχεση που τήρησε.
Ενδιαφέρον έχει πως ούτε ο Θεοδωράκης συμμετείχε σε άλλο φεστιβάλ ( τουλάχιστον δε βρήκα άλλη συμμετοχή). Και η Μούσχουρη όμως δήλωσε αηδιασμένη και πως ούτε αυτή πρόκειται να πάρει ξανά μέρος, για φιάσκο μίλησε η Ζωή Κουρούκλη, ο Τώνης Μαρούδας επιτέθηκε στη Μούσχουρη λέγοντας την κομπλεξικιά, η Τζένη Βάνου βρήκε ΄κρύο' το φεστιβάλ κι ο Γιάννης Βογιατζής με λόγο επαναστατικό τα έβαλε με την πλουτοκρατία που δίνεται να πληρώσει το τρακοσάρι εισιτήριο.
Τα βραβεία που δόθηκαν είναι τα εξής:
1ο βραβείο: Μίκης Θεοδωράκης.
41.000δρχ
Τραγούδι: Απαγωγή
Ερμήνευσε η Μαίρη Λίντα.
2ο βραβείο: Μάνος Χατζιδάκις
21.000δρχ
Τραγούδι: Κουρασμένο παλικάρι ( στίχοι Ν. Γκάτσου)
Ερμήνευσε η Νάνα Μούσχουρη
3ο βραβείο: Γιώργος Κουρουπός
18.000δρχ
Τραγούδι: Ήλιε μου γιέ της χαραυγής ( στίχοι Κ. Παλιμετακη)
Ερμήνευσε ο Γιάννης Βογιατζής
4ο βραβείο: Χρ. Χαιρόπουλος 14.000δρχ
Τραγούδι: Γεράματα
Ερμήνευσε ο Τώνης Μαρούδας.
* Τα ποσά αφορούν τους συνθέτες. Οι ερμηνευτές κέρδισαν άλλα ποσά, όχι τοσο υψηλά αλλά σημαντικά για την εποχή.
Τις επόμενες μέρες οι δαιμόνιοι ρεπόρτερς του Εμπρός μάζεψαν δηλώσεις με μπόλικο ζουμί από τους εμπλεκόμενους, ικανό να ασχοληθούμε κι εμείς 58 χρόνια αργότερα...
Οι δηλώσεις:
Νάντια Κωνσταντοπούλου:
Εγώ που τραγούδησα το " Αργά είναι για μας", του Χατζηαποστόλου, αλλά λόγω μη συμμετοχής του συζύγου μου στο φεστιβάλ μπόρεσα να ακούσω και να κρίνω εντελώς ψυχρά και αμερόληπτα, έχω να παρατηρήσω ότι την περασμένη Κυριακή δεν υπήρχε τραγούδι που να δικαιούται πρώτο βραβείο. Έπρεπε αντιθέτως να δοθεί κατευθείαν το δεύτερο. Προσωπικά πρέπει να πω δε μου άρεσε κανένα από τα 15 τραγούδια. Η μουσική φέτος από πλευράς ποιότητας ήταν πολύ χαμηλή ίσως γιατί πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έλειπαν από το φεστιβάλ οι κυρίως επαγγελματίες συνθέτες. Ειδικότερα νομίζω το τραγούδι του Χαιρόπουλου άξιζε καλύτερη τύχη. (...) Η βράβευση δε θα έπρεπε να γίνεται από επιτροπή αλλά από τον κόσμο που παρακολουθούσε το φεστιβάλ.
Τώνης Μαρούδας:
(....) Τραγουδάω όμως 23 ολόκληρα χρόνια και ξέρω καλά ότι δεν είναι τα φεστιβάλ που επιβάλλουν ένα τραγούδι ή το κάνουν σουξέ. Σε όλα αυτά τα χρόνια της καριέρας μου έχω κάνει επιτυχίες 250 τραγούδια που δε χρειάστηκαν βραβεία για να αγαπηθούν από τον κόσμο. Ποιος δεν τραγούδησε το Άστα τα μαλλάκια σου του Σουγιούλ, ή το Εγώ θα σ' αγαπώ και μη σε νοιάζει του Μουζάκη; Αντίθετα κάτι κυπαρισσακια και καλοκαιρακια που βραβεύτηκαν έβαλαν τους δίσκους στο ράφι. Για να καταλάβετε τι γίνεται θα σας αναφέρω το εξής:
Πέρυσι, μου απέρριψε η επιτροπή δύο τραγούδια. Ξέρετε ποια; Τα Άσπρες Κορδέλες και Εγώ θα κόψω το κρασί, που όμως έγιναν μεγάλα σουξέ. Τότε είχε κριθεί ως 25ο τραγούδι το " Σε είδα κάποιο μεσημέρι στην κάψα του καλοκαιριού" του Μαρκεα, που όχι γιατί έγινε επιτυχία, αλλά γιατί άξιζε δεν επηρε εντούτοις ούτε έπαινο.
Η επιτροπή επηρεάζεται οπωσδήποτε για αυτό κι έχω επιφυλάξεις όσον αφορά τη δικαιοτητα των αποφάσεων της. Ο Χατζηδάκης κι εκείνη η κομπλεξικη με τα μαύρα η Μούσχουρη, έχω τη γνώμη ότι επηραν το δεύτερο βραβείο μονον από κεκτημένη φεστιβαλική ταχύτητα, ενώ ο Χαιρόπουλος περιορίστηκε στο τέταρτο. Στο κάτω κάτω ο Χαιρόπουλος γαλούχησε με τις μελωδίες του μια ολόκληρη γενιά και οι δύο αυτοί άξιοι νέοι που πήραν το 3ο βραβείο δε θα ενθουσιαζοταν λιγότερο αν έπαιρναν αυτοί το 4 ο βραβείο.
(....) Το φεστιβάλ πρέπει να γίνεται σε μεγαλύτερο χώρο όπου να μπορεί να παρευρεθεί πλήθος κόσμου κι όχι μόνο οι χίλιοι προνομιούχοι που μπορούν να πληρώσουν 300δρχ εισητηριο. Επίσης, δε χρειάζεται 15μελης επιτροπή, αλλά ψήφος του κόσμου που ακούει.
Γιάννης Βογιατζής:
(....) Αυτό το φεστιβάλ παρουσίασε τραγούδια με πολύ καλούς στίχους αλλά μέτρια μουσική.
(.....)
Το φεστιβάλ όμως γίνεται με τρόπο που επιτρέπει μόνο στους λεφταδες να το παρακολουθήσουν ενώ θα έπρεπε να γίνεται στο στάδιο μπροστά σε χιλιάδες κόσμου γιατί αυτός ο κόσμος είναι που τραγουδά κι όχι οι πλουτοκράτες. Έπειτα, θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος κρατικός λειτουργός που ξέρει όμως από μουσική, να επιλέγει τα τραγούδια, τα οποία κατόπιν να παίζονται χωρίς η επιτροπή να ξέρει τίνος σύνθετη είναι.
Εγώ πάντως είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη φετινή επιτυχία μας και πιστεύω ότι το φεστιβάλ υπό άλλες βέβαια προϋποθέσεις πρέπει να συνεχιστεί.
Ζωή Κουρούκλη:
Το θεωρώ φιάσκο. Βγάζουν εξ αρχής τα 3-4 τραγούδια που θα βραβευθούν και τα υπόλοιπα τα βάζουν για γαρνιτούρα.
Με αυτές τις συνθήκες το φεστιβάλ πρέπει να καταργηθεί.
Πάντως εγώ δεν πρόκειται να ξαναλαβω μέρος σε αυτήν την παρωδία που γελοιοποιεί τον καλλιτέχνη.
Τζένη Βάνου:
Νομίζω πως το φετινό φεστιβάλ ήταν συγκριτικά το πιο κρύο απ όσα έγιναν.
Προσωπική μου γνώμη εξάλλου είναι ότι τα τραγούδια του Χατζιδάκι ήταν καλύτερα από του Θεοδωράκη.
Μαίρη Λίντα:
Νομίζω ότι το τραγούδι του Χαιρόπουλου θα έπρεπε να είχε καλύτερη τύχη. Ο δημιουργός του μας έχει δώσει μέχρι σήμερα αμέτρητες επιτυχίες.
Όσο για τον αγαπημένο συνάδελφο Τώνη Μαρούδα αυτός ομολογουμένως το απέδωσε πολύ ωραία.
Νάνα Μούσχουρη:
Είμαι αγανακτισμένη με τη στάση του κ. Μίκη Θεοδωράκη που όταν μετά την απόφαση της επιτροπής θέλησα να τον συγχαρώ, εκείνος μου απήντησε : " Άντε γεια Νάνα, και τώρα θα σου γράψω τον Επιτάφιο σου"
Δε μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο μου είπε αυτά τα λόγια.
Πάντως για μένα είναι ένας κομπλεξικος και ζηλιάρης και θέλει να εξοντώσει όλους τους άλλους για να μείνει μόνος του λες και δεν υπάρχει χώρος για όλους.
Ακόμη, διατυμπανίζει ότι ήρθε να διαμορφώσει το ελληνικό τραγούδι, ενώ το βρήκε ήδη έτοιμο.
Το τραγούδι του δε μου άρεσε. Ήταν το χειρότερο από τα χειρότερα του. Και ο ίδιος είναι ένας στείρος από άποψη ποιότητας, χωρίς σπιρτάδα, χωρίς κανένα συνθετικό ταλέντο. Είναι ψευτολαικος.
Μέχρι πέρυσι ερχόταν κι έφευγε από την Ελλάδα σαν ένας άγνωστος τουρίστας. Και θα έμενε έτσι αν δεν αναλάμβανε ο Μ. Χατζιδάκις να ενορχηστρώσει τον Επιτάφιο του και να τον εκτελέσει σε δίσκους. Επί δύο μήνες ετοιμάζαμε τον Επιτάφιο και ξαφνικά τον βγάζει σε νέα εκτέλεση , χωρίς να μας πει ούτε ένα ευχαριστώ.
Γιοβάννα:
Πρέπει να κρίνει ο λαός δια ψηφοφορίας ποιο τραγούδι θεωρεί καλύτερο, αφού θα του δίδεται η ευκαιρία να τα ακούει όλα, όταν το φεστιβάλ γίνεται στο Στάδιο μ ένα μικρό εισητηριο.
Γιατί οπωσδήποτε δε μπορείς να κρίνεις τραγούδια και μουσική έχοντας μπροστά σου ένα πηρούνι κι ένα ποτήρι σαμπάνιας, πίνοντας και καλαμπουριζοντας.
Μίκης Θεοδωράκης:
- Είμαι απολύτως ικανοποιημένος από την κρίση της επιτροπής και από τις ευγενικές εκδηλώσεις του κοινού τη βραδιά του Φεστιβάλ. Και νομίζω ότι δεν εβραβευθη μόνο η Απαγωγή μου αλλά η όλη μου προσπάθεια δια την εξύψωση του ελληνικού τραγουδιού.
Ευχαριστώ τη Μαίρη Λίντα, καθώς και την ορχήστρα που με την τέχνη τους συνέβαλαν στην επιτυχία μου.
- Κύριε Θεοδωράκη πιστεύατε ότι θα πάρετε εσείς το πρώτο βραβείο;
- Ούτε για μια στιγμή δεν αμφεβαλλα.
8/7/1961
ΕΜΠΡΌΣ