Σπάνιες Ελληνικές ταινίες

Πολυ ενδιαφερουσες οι νεες λεπτομερειες για την ταινια, καλη μου φιλη retrofan! Σε ευχαριστουμε! :)
 
Αχχχ αυτη η ταινια που λετε ηταν αλλη μια απο τις "ταινιες ποιοτητος για ολη την ελληνικη οικογενεια" της ΚΛΑΚ ΦΙΛΜΣ και συγκεκριμενα αυτη με τα λιγοτερα εισητηρια απο ολες!
 
Οχι οτι τιθεται θεμα συγκρισεως, αλλα και ο Εφιαλτης ηρθε 25η ταινια αναμεσα σε 52 το 1961, ενω θα επρεπε να ειναι στο νουμερο 1.
 
Μια ταινία που είχε χρόνια να προβληθεί από την Τηλεοραση , αλλά προβάλεται σήμερα από το κανάλι της Βουλής ( είχε ξαναπροβληθεί πριν μερικές μέρες) είναι η ταινία πικρό ψωμί του 1951.

Η σκηνοθεσία είναι του Γρηγόρη Γρηγορίου και το σενάριο έχει γράψει ο ίδιος μαζι με τη ηθοποιό Ίντα Χριστινάκη.

Επίσης η ταινία αποτελεί την πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της Ελένης Ζαφειρίου στον ρόλο της μάνας. Μάλιστα εκείνη πήγε στον σκηνοθέτη φορόντας μια ρόμπα της μάνας της και φτιάχνοντας ανάλογα το μαλί της για να την επιλέξει για τον ρόλο (το έχει πει η ίδια σε συνέντευξη της)

Αξίζει να ανακαλύψετε αυτήν την ταινία σήμερα στις 23:10.
 
Πάντως όπως πάει η κατάσταση, σχεδόν εξαλείφονται από το πρόγραμμα των καναλιών οι παλιές ελληνικές ταινίες. Δεν μιλάω για τα 3 κρατικά κανάλια που προβάλλουν τις ίδιες και τις ίδιες ("Της κακομοίρας", "Καλώς ήλθε το δολλάριο", "Η κυρία δήμαρχος" κ.ά), αλλά για τα ιδιωτικά που δεν προβάλλουν πια ταινίες της Φίνος Φιλμ. Η μόνη εξαίρεση το STAR που δείχνει ταινίες κάθε Κυριακή στις 9 το βράδυ.
 
Ναι, σωστα! Αλλα μεχρι τωρα οι ταινιες της Φινος Φιλμ που προβαλει το STAR

ειναι μονο κωμωδιες.

Θελουμε να δουμε και δραματικες οπως Ιλιγγος, Ενας Μεγαλος Ερωτας, Το Ταξιδι, Πολυ αργα για Δακρυα, Εγωισμος, και πολλες αλλες ακομη.

Ποιος ειπε οτι το βραδυ της Κυριακης προσφερεται αποκλειστικα και μονο για κωμωδια;
 
εχει πετυχει κανεις το κοκκινο τρενο τοθ τακη σιμονετατου με τον γαλανο του 72 ταινια??μεχρι ακι ο γιος του που τον ξερω μου ειπε οτι δεν την εχει και δεν μπορει να την βρει επειδη ο πατερας του χρωσταγε πολλα οταν πεθανε και δεν εχει τα δικαιωματα
 
Συμφωνώ στο ότι η ιδιωτική τηλεόραση έχει πλέον εξαλείψει εντελώς από το πρόγραμμά της τόσο ωραίες ελληνικές ταινίες. Και όσο σκέφτομαι ότι κάποτε υπήρχε τόση μεγάλη ποικιλία, δυσφορώ...
 
Το Κοκκινο Τρενο το εχει δειξει η τηλεοραση και μαλιστα σχετικα προσφατα. Δεν θυμαμαι καναλι παντως...

Φυσικα δεν ηταν του 1972 :)
 
σορρυ μπερδευτικα στην χρονολογια εχω ακουσει παντως οτι ειναι πολυ καλη ταινια
 
@θανοε

Εχει εξαιρετικη μουσικη αλλα σαν ταινια δεν λεει τιποτα. Με τις φτωχες κινηματογραφικες μου γνωσεις θα την χαρακτηριζα κακογυρισμενη. Ισως λογω μικρου προυπολογισμου.
 
Μήπως μιλάτε για την ταινία από την οποία βρήκα το απόσπασμα

http://www.youtube.com/watch?v=vtem5N-DY-Y&feature=player_embedded

Αν ναι τότε σύμφωνα με το blog στο οποίο βρήκα το απόσπασμα η ταινία προβλήθηκε τον Φεβρουάριο του 2010 από το ΑΝΤ1. Στο blog υπάρχει και κριτική της ταινίας

Διαβάστε εδώ για την ταινία

http://bosko-hippydippy.blogspot.com/2010/02/blog-post_03.html
 
Wally είπε:
Εχει εξαιρετικη μουσικη αλλα σαν ταινια δεν λεει τιποτα. Με τις φτωχες κινηματογραφικες μου γνωσεις θα την χαρακτηριζα κακογυρισμενη. Ισως λογω μικρου προυπολογισμου.
Συμφωνώ και εμένα μου φάνηκε πρόχειρη και κακογυρισμένη. Το πιο ενδιαφέρον είναι, οτι σε αυτήν την ταινία εμφανίζονται( οχι στο ίδιο πλάνο), Διαμαντόπουλος και Τίνα Σπάθη!!! Κάτι ανάλογο, μόνο με καλλέργη και Γκουζγκούνη μου έρχεται στο μυαλό...
 
Κι επειδη ειναι και επικαιρο θεματακι αυτες τις μερες λογω της σειρας "Το Νησι",

αξιζει να αναφερουμε και μια αλλη σπανιοτατη ταινια το ονομα της οποιας ειναι

"ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ" .

Μιλαει για την Σπιναλογκα και μαλιστα γυριστηκε πανω στο νησι, την περιοδο που

εφυγαν οι χανσενικοι, το 1957. Σεναριο του Βαγγέλη Χατζηγιάννη, σκηνοθεσια

απο την Λίλα Κουρκουλάκου και πρωταγωνιστουν ο Γιωργος Καμπανελης, η Νινα

Σγουριδου και ο Ορεστης Μακρης.
 
Την εχω την ταινια, ενα ψιλο-μελο αρκετα ευκολοπεπτο αλλα τα πρωτα πλαλανα της ταινιας ειναι ντοκουμενοτ μιας και οι χανσενικοι μολις ειχαν φυτγει κι εχουν αποτυπωθει χωροι και σπιτια που μετα γκρεμιστηκαν. Διαμαντακι.
 
mhmerotategiatipino είπε:
Την εχω την ταινια, ενα ψιλο-μελο αρκετα ευκολοπεπτο αλλα τα πρωτα πλαλανα της ταινιας ειναι ντοκουμενοτ μιας και οι χανσενικοι μολις ειχαν φυτγει κι εχουν αποτυπωθει χωροι και σπιτια που μετα γκρεμιστηκαν. Διαμαντακι.
Οντως, αξιζει να υπαρχει σε μια συλλογη περισσοτερο για τα πλανα που λες.
 
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ-ο απαγορευμένος κινηματογράφος

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ του Αντώνη Δαυϊδ

σκηνοθεσία:Φίλλιπος Φυλακτός

Α' προβολή: 4 Φεβρουαρίου 1974

Αρχική διάρκεια: 195 λεπτά


ELPIS FILMS


 


pmelas_5.jpg





Μια ταινία που δαιμονοποιήθηκε,αποσύρθηκε και εξαφανίστηκε μετά την προβολή της στον κινηματογράφο.

Διόλου παράξενο μιας και είναι ταινία Ελληνοκεντρική και ξεκάθαρα πατριωτική.Παρά τον αριθμό ρεκόρ σε εισητήρια (433.000 μόνο σε Αθήνα-Πειραιά και Προάστια) η ταινία κατηγορήθηκε ως εθνικιστική και άκρως προπαγανδιστική.

Υπερπαραγωγή για την εποχή της, γυρισμένη σε φυσικούς χώρους με μεγάλο καστ ηθοποιών και απαράμιλλη σκηνοθεσία,η ταινία διαπραγματεύεται την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Λάκης Κομνηνός και η Καίτη Παπανίκα.

Μαζί τους οι: Αργύρης Γιάννης, Ασημακοπούλου Μπεάτα, Βαγεννά 'Αννα, Βασταρδής Νίκος, Βουρνάς Λευτέρης, Βαφειάς Γρηγόρης, Γεωργίτσης Φαίδων, Γυφτόπουλος Λευτέρης, Δενδρινός Νίκος, Ζερβός Παντελής, Καλιβωκάς Δημήτρης, Κανδύλας Γιάννης, Κεδρακάς Νάσος, Μαλούκος Γιάννης, Μάτσας Αρτέμης, Μπινιάρης Γκίκας, Παπαγιάννη Λίλυ, Ρευματάς Μάκης, Παπαχρήστος Κώστας, Φαρμάκης Σταύρος, Φιλλιπίδης Ανδρέας και ο Γιώργος Τζώρτζης.


Και οι: Απέργης Νίκος, Βαλσάμης Γιάννης, Βουλαλάς Τάκης, Γκέκας Λάκης, Γρηγορίου Λευτέρης, Δεκαβάλας Γεώργιος, Δοξακοπούλου Έρση, Καραμπότ Κ., Κοκκάκης Κώστας, Λυκομήτρος Νίκος, Μαραγκάκης Μχαήλ, Μπόμπου Κατερίνα, Μποτίνης Παναγιώτης, Νάτσιος Χρήστος, Νικολαίδης Χρήστος, Οικονόμου Γεώργιος, Πετράκης Ιωάννης, Πετρόπουλος Θεόδωρος, Πολυζωγοπούλου Μπέννυ, Τζέρμπος Γεώργιος, Τσοϊδάκης Δημήτριος, Φραγκόπουλος Κώστας, Χριστοπούλου Ρούλα, Τσαχιρίδης Νίκος, Αφεντουλίδης Χάρης, Πολιτίδης Κώστας.









Την μουσική έγραψε ο Γιάννης Σπανός και είναι καθαρά επικού χαρακτήρα. Το 1974 κυκλοφόρησε δίσκος βινυλίου 33 στροφών που περιελάμβανε το τραγούδι της Δήμητρας Γαλάνη,τα εμβατήρια και άλλα ορχηστρικά κομμάτια της ταινίας. Ο δίσκος "εξαφανίστηκε" παντελώς από την αγορά όλως τυχαίως μέχρι το 2006 οπότε και επανακυκλοφόρησε.

Σήμερα μετά από 34 χρόνια η ταινία κυκλοφορεί για πρώτη φορά (νόμιμα) στο ευρύ κοινό σε DVD.

Ιδιαίτερη μνεία στο Ίδρυμα "ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ" που διέσωσε την ταινία και την κυκλοφόρησε σε μορφή βιντεοταινίας το 1980 ιδιωτικά.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εγώ ψάχνω να βρω τον Ψαρόγιαννο με το Γιώργο Φούντα. Ξέρει κανείς πού μπορώ να τη βρω;
 
Δυστυχώς, όποια κόπια και αν είδα τής ταινίας Παυλος Μελάς, ήταν κουτσουρεμένη. Το χειρότερο είναι οτι έκοβαν πολύ άτεχνα τις σκηνές ( στην μέση ενός διαλόγου πχ). Επίσης, ο ήχος ποτέ δεν ήταν καλός. Δεν ήξερα οτι η κανονική της διάρκεια, ήταν τόσο μεγάλη. Αυτες που είχα δεί, ήταν γύρω στις δυο ώρες και κάτι. Πολύ θα ήθελα να την δω κάποτε, ολοκληρωμένη.
 
Πίσω
Μπλουζα