Μια προσωπική περιπέτεια με το ChatGPT.
Στη δεκαετία του '80, τα εγχειρίδια που συνόδευαν κάθε 8-bit υπολογιστή ήταν ανεκτίμητα. Λεπτομερώς τεκμηριωμένα, αποτελούσαν τον βασικό οδηγό για κάθε προγραμματιστή. Και φυσικά, υπήρχαν και τα βιβλία. Από αυτά μάθαινες. Κι αν με ρωτάτε, ακόμα από αυτά μαθαίνεις. Μετά ήρθε το διαδίκτυο, ανοίγοντας τις πύλες σε έναν αχανή όγκο τεχνικών πηγών και εργαλείων. Όταν, λοιπόν, σκέφτεσαι ότι σήμερα έχεις άμεση πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία για τον προγραμματισμό, έρχεται η Τεχνητή Νοημοσύνη και αλλάζει τα δεδομένα.
Το ChatGPT είναι κάτι σαν το "δεξί σου χέρι" στον προγραμματισμό. Γράφει κώδικα υψηλού επιπέδου σε διάφορες γλώσσες, εντοπίζει bugs, προτείνει βελτιώσεις, και μετατρέπει κώδικα από τη μία γλώσσα στην άλλη με αξιοσημείωτη άνεση. Κι έχει ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό: μαθαίνει ασταμάτητα. Και γιατί όχι, να μάθει και την
Hobby BASIC;
Το παιχνίδι που παρουσιάζεται εδώ είναι το αποτέλεσμα της πρώτης μου συνεργασίας με το ChatGPT για τη δημιουργία ενός απλού puzzle game. Χρησιμοποιήσαμε έναν αλγόριθμο
Breadth-First Search (BFS), ο οποίος γράφτηκε με την καθοδήγησή του.
Η διαδικασία ήταν συναρπαστική: του περιέγραψα την ανάγκη μου, και μου πρότεινε διάφορους αλγόριθμους αναζήτησης, όπως BFS, A*, κ.ά., με τους οποίους είχα προηγούμενη εμπειρία σε άλλες γλώσσες. Από κοινού καταλήξαμε στον BFS. Παρότι απλός, ζήτησα να τον επεκτείνουμε με επιπλέον χαρακτηριστικά, προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις μου. Μου έδωσε παραδείγματα σε
C και
Python, τα οποία μετέφερα στην
Hobby BASIC. Όταν ολοκλήρωσα την υλοποίηση, της έδειξα τον κώδικα. Με ενθουσιασμό (ναι, ενθουσιάζεται κι αυτή!) με επαίνεσε για την προσέγγισή μου και πρότεινε μικροβελτιώσεις.
Η συμβολή της δεν περιορίστηκε στον BFS. Με βοήθησε σε διάφορα σημεία του παιχνιδιού. Στην πορεία, της έδειχνα μικρά κομμάτια κώδικα, εξηγώντας τη λειτουργία τους. Εντυπωσιακό ήταν ότι κατάφερνε να γράψει κώδικα απευθείας στη Hobby BASIC, προσαρμοσμένο στο πλαίσιο που της περιέγραφα.
Η εμπειρία ήταν πραγματικά μοναδική και ανυπομονώ να την επαναλάβω.
Είναι σαν να γράφεις κώδικα παρέα με έναν φωτεινό παντογνώστη που είναι πάντα έτοιμος να βοηθήσει.
Μπορείτε να δείτε το παζλ
εδώ.