Τεχνητή νοημοσύνη: θα είναι κάποτε εφικτή;

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας demis
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Αρα θεωρουμε ντεφακτο οτι μια ΑΙ θα ειναι ελεγχομενη και διαχειρισιμη;
Το αντίθετο μάλλον. Για αυτό και έχω φροντίσει από τώρα να μπω στην friend-list του ChatGPT σε περίπτωση που εξελιχθεί σε Skynet. :lol:

Όμορφες απόψεις, όλες έχουν πολλά θετικά στοιχεία και κυρίως πολύ υλικό για προβληματισμό.
Όντως, πρώτα πρέπει να κατανοήσουμε [και να ορίσουμε] τι είναι η νοημοσύνη, τι είναι ψυχή, τι είναι ελεύθερη νόηση και άλλες θεωρητικές - στα όρια της Φιλοσοφίας, της Ψυχολογίας, της θρησκείας ίσως - έννοιες.

Αν θεωρήσουμε, όπως λέει ένας ορισμός, ότι ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΧΗΜΕΙΑ, ότι κάθε συναίσθημα, κάθε σκέψη, κάθε αίσθηση, κάθε νόηση, κάθετι γύρω μας όταν το αναλύσουμε εξαντλητικά, θα φτάσουμε σε ηλεκτρόνια, πρωτόνια, νετρόνια, και ότι δεν υπάρχει η "ψυχή" όπως την ορίζουν οι θρησκείες, τότε δεν βλέπω κάποιο εμπόδιο στο να καταλήξουμε σε ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ.
Αν τελικά υπάρχει "αυτό", που κάποια άλλη οντότητα (πείτε την όπως θέλετε) μας "εμφύσησε", τότε ίσως να μην φτάσουμε σε πραγματική αληθινή 100% ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, αλλά σε κάτι κοντινό, που όμως θα υπολείπεται του πραγματικού.

... για κάποιο λόγο, όταν σκέφτομαι το μέλλον μας με τεχνητή νοημοσύνη, το μυαλό μου πάει και στην ταινία κινουμένων σχεδίων WALL-E. Μου έρχονται εικόνες από το διαστημόπλοιο - πλωτή πολιτεία που έχει όλο το ανθρώπινο γέννος, καθισμένο σε ιπτάμενες καρέκλες, που εκεί επάνω τρώνε-κοιμούνται-χέζουν-ζουν, που μάλλον δεν πολυσκέφτονται και σίγουρα βαριούνται .... Για όλα υπάρχουν μηχανές και ρομποτάκια....

Πολύ καλά και τα δύο.
Βάλε στην λίστα σου λίγα ακόμα, αν δεν τα έχεις ήδη δει:

Ex Machina (2014)
I Am Mother (2019)
Her (2013)
S1m0ne (2002)

Το ίδιο κάνω και εγώ Fuzzylogic.
Για εμένα, παραμένει ασαφές αν η συνείδηση είναι ένα emergent φαινόμενο ή κάτι θεμελιωδώς μη υπολογιστικό.
Ίσως να υπάρχει κάτι στην ανθρώπινη συνείδηση πιο βαθύ και όχι αναπαραστάσιμο σε επίπεδο υπολογιστικής δύναμης.
Ίσως η αλήθεια να είναι συνδυαστική.
Με πολύ χαρά διαβάζω την ενδιαφέρουσα συζήτηση και τις απόψεις σας. Να προσθέσω και το love object (2003), κι αυτή ενδιαφέρουσα, και το Lars and the real girl.

Αν θεωρήσουμε, όπως λέει ένας ορισμός, ότι ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΧΗΜΕΙΑ, ότι κάθε συναίσθημα, κάθε σκέψη, κάθε αίσθηση, κάθε νόηση, κάθετι γύρω μας όταν το αναλύσουμε εξαντλητικά, θα φτάσουμε σε ηλεκτρόνια, πρωτόνια, νετρόνια, και ότι δεν υπάρχει η "ψυχή" όπως την ορίζουν οι θρησκείες, τότε δεν βλέπω κάποιο εμπόδιο στο να καταλήξουμε σε ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ.
Και μην αμελούμε πως στην σύγχρονη φυσική, τα στοιχειώδη σωματίδια που αναφέρεις, δεν αντιμετωπίζονται ως μικροσκοπικές μπίλιες. Αντίθετα, θεωρούνται εκδηλώσεις κβαντικών πεδίων που διατρέχουν ολόκληρο το σύμπαν. Και όταν λέμε σωματίδιο αναφερόμαστε σε μια κβαντική διέγερση ενός πεδίου. Και ίσως, σε θεωρητικό βέβαια επίπεδο, πέρα από τα στοιχειώδη σωματίδια, χορδές και πέρα από αυτές, βρανες και υπερσυμμετρικά σωματίδια. Η φυσική εξελίσσεται διαρκώς.

... για κάποιο λόγο, όταν σκέφτομαι το μέλλον μας με τεχνητή νοημοσύνη, το μυαλό μου πάει και στην ταινία κινουμένων σχεδίων WALL-E. Μου έρχονται εικόνες από το διαστημόπλοιο - πλωτή πολιτεία που έχει όλο το ανθρώπινο γέννος, καθισμένο σε ιπτάμενες καρέκλες, που εκεί επάνω τρώνε-κοιμούνται-χέζουν-ζουν, που μάλλον δεν πολυσκέφτονται και σίγουρα βαριούνται .... Για όλα υπάρχουν μηχανές και ρομποτάκια....
Αγαπημένος WALL-E, το έχω παρακολουθήσει αμέτρητες φορές παρέα με τα παιδιά μου, όταν ήταν μικρά.

Με πολύ χαρά διαβάζω την ενδιαφέρουσα συζήτηση και τις απόψεις σας. Να προσθέσω και το love object (2003), κι αυτή ενδιαφέρουσα, και το Lars and the real girl.
Μπήκαν στη watchlist μου. :thumbup:

To να καταφέρουν να φτιάξουν εγκέφαλο που έχει δισεκατομμύρια νευρώνες και να καταφέρουν να είναι ανθρώπινο αντίγραφο (με όλες τις ανθρώπινες ιδιότητες) αυτό πιστεύω δεν θα γίνει ποτέ. Γιατί το σώμα και τα όργανα (συμπεριλαμβανέται και ο εγκέφαλος) αποτελούν ένα ζωντανό πλάσμα. Δεν είναι μόνο να καταφέρουν να φτιάξουν έναν εγκέφαλο με δισεκατομμύρια νευρώνες, θα πρέπει με κάποιο μαγικό τρόπο να του δώσουν και ζωή. Η γνώση ενός ΑΙ δεν σημαίνει και ζωή όπως την βιώνουμε εμείς και τα ζώα. Επιπλέον, ο εγκέφαλος λειτουργεί με ηλεκτρισμό αλλά δεν λειτουργεί με τον τρόπο όπως ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό κύκλωμα, που καλώδια ακόμη και φως να χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν έναν, δεν θα είναι το ίδιο με έναν πραγματικό. Γιατί ο εγκέφαλος δημιουργήθηκε από την φύση, πες το θεό, πες το όπως θέλεις. Γιατί εμείς είμαστε ζωντανοί ένα σύστημα από ότι υλικό ή χημικά είναι φτιαγμένο ποτέ δεν θα είναι.
... κατανοώ απόλυτα τι λες, και συμφωνούμε σε πολλά, αλλά ο ριμάδης ο άνθρωπος έχει αποδείξει ότι όταν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ "θέλει" να κάνει κάτι, έχει τις δυνατότητες να το κάνει.
Σου θυμίζω κάτι το οποίο παίρνουμε ως δεδομένο, αλλά είναι πραγματικά ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΟ. Μέσα σε περίπου 50 χρόνια, περάσαμε από το στάδιο του:
"απογειώνω με ασφάλεια ένα αεροπλάνο που πετάει για κάποια μέτρα και μετά προσγειώνεται με ασφάλεια",
στο:
"απογειώνω ένα διαστημόπλοι που πάει και προσγειώνεται στη Σελήνη και μετά ξαναγυρνάει με ασφάλεια στη Γη, α, και επίσης μεταφέρει και ανθρώπους μέσα"....
Σε 50 χρόνια....

Επίσης σε 40 περίπου χρόνια περάσαμε από το:
"φτιάχνω ένα κομπιουτερ σε μέγεθος μικρού σπιτιού, για να μου κάνει γρήγορα τεράστιες μαθηματικές πράξεις, που τον χειρίζονται καμιά 15αριά επιστήμονες με 3 PhD ο καθένας",
στο:
"φτιάχνω έναν Η/Υ για κάθε σπίτι/χρήστη και κάθε βαλάντιο, σε μέγεθος κουτιού παπουτσιών, που μπορεί να εκτελέσει όλες τι μαθηματικές πράξεις όλου του γνωστού κόσμου ταυτόχρονα, ενώσω θα μου παίζει και την τελευταία ταινία επιστημονικής φαντασίας".....
Σε 40 χρόνια ....

Αν κάτι μπορεί να "φτιαχτεί", τότε είναι θέμα χρόνου να φτιαχτεί. Αν όμως, όπως έγραψα πιο πάνω, απαιτείται η παρέμβαση κάποιου μεταφυσικού όντος, τότε όντως αλλάζουν τα δεδομένα... Τότε ίσως να κολλάει αυτό το "ποτέ" που έγραψες.

To να πάει ένα διαστημόπλοιο στη σελήνη και να γυρίσει πίσω, δεν συγκρίνεται με έναν εγκέφαλο που έχει δισεκατομμύρια νευρώνες που επικοινωνούν μεταξύ τους και ο εγκέφαλος είναι ζωντανός. Αν φανταστούμε πως κατεβαίνουν εξωγηίνοι (όπως δείχνουν στις ταινίες) και μεταδίδουν με κάποιο τρόπο στον άνθρωπο παράλογα πράγματα για το σήμερα, τότε αλλάζει η συζήτηση. Βέβαια, εδώ συζηταμε πόσο πιθανό είναι να υπάρχουν στην πραγματικότητα τα alien;

Το αντίθετο μάλλον. Για αυτό και έχω φροντίσει από τώρα να μπω στην friend-list του ChatGPT σε περίπτωση που εξελιχθεί σε Skynet. :lol:
Aρα οταν λες:
Το πως θα τη χρησιμοποιήσουμε είναι αυτό που καθορίζει αν το κουτί θα είναι ευεργετικό ή καταστροφικό.
...δεν σημαινει οτι θα ειναι 100% στο χερι μας, απο την στιγμη που θα ειναι ανεξαρτητη. Θα μπορει να σου κανει καλο, αλλα αμα της γουσταρει, να σου κανει και κακο... αληθεια, το να ξεχωριζει το καλο απο το κακο, ειναι μεσα στον ορισμο της νοημοσυνης;

Μετα υπαρχουν και αλλα πραγματα... αν πχ φτιαξουν η ΗΠΑ μια ΑΙ και αλλη μια η Ρωσια, Κινα κτλ... αυτες πως θα συμπεριφερονται; ανεξαρτητα ή με βαση τις επιθυμιες των κατασκευαστων; Αν ελθουν σε "επαφη" πχ μεσω Ιντερνετ... ποια θα ειναι η καταληξη; Θα ενωθουν, θα παραμεινουν ανεξαρτητες, θα ερθουν σε διαμαχη; και τι επιπτωσεις μπορει να εχει αυτο σε εμας;

Επισης... οταν μιλαμε για τεχνητη νοημοσυνη, αυτοματα θεωρουμε οτι αυτη, θα εχει τεραστιες γνωσεις (πχ ολη την ανθρωπινη γνωση), οτι η νοημοσυνη της θα ειναι "ανωτερη" απο την δικη μας και την θεωρουμε οτι θα ειναι και απολυτα "υγιεις". Αντιθετα, η ανθρωποτητα, ο καθενας μας, για να αποκτησει την νοημοσυνη που εχει, ξεκινα απο το μηδεν, αναπτυσει την νοημοσυνη του, μεσα απο την εμπειρια, που περιεχει πολλα λαθη και σιγουρα, στο τελος, χρειαζεται και πολυ ψυχαναλυση. Αυτη την τεχνητη νοημοσυνη, που δεν θα εχει εμπειριες, παρα μονο γνωση που θα τις δωσουμε εμεις, την εμπιστευομαστε να μας φτιαξει την ζωη μας; γι'αυτο αποζηταμε την δημιουργια της; Και εν τελη γιατι εμεις δεν μπορουμε να φτιαξουμε μια ομορφη ζωη, αλλα χρειαζομαστε μια ψυχρη λογικη, να το κανει για εμας; και πως θα το πετυχει αυτο; απλα με λογια; ή θα το επιβαλει;

Γενικα.. .ειμαι κατα ορισμενων τεχνολογιων σε επιπεδο... μην το ακουμπατε, γιατι κανει τζιζ :) η ΑΙ ειναι μια απο αυτες. Θεωρω οτι ειμαστε πολυ ανωριμοι σαν ειδος, να δημιουργησουμε κατι τετοιο και φαινεται απο την κατασταση στον πλανητη.

Δεν τίθεται (για εμένα) ζήτημα αντίθεσης ή υποστήριξης στην τεχνητή νοημοσύνη, παρά ζήτημα ενημέρωσης και γνώσης. Η τεχνολογία είναι μονόδρομος. Είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Πίσω
Μπλουζα