Τι ζηλεύετε από τα σημερινά παιδιά;;

Δεν μπορώ να πω ότι ζηλεύω ούτε νοιώθω πως ζηλεύω γιατί σε άλλες εποχές ζήσαμε.

Αλλά παρατηρώ τις συγκεκριμένες αλλαγές: πιο απελευθερωμένοι, πιο ενημερωμένοι, ίσως λόγω του ίντερνετ, επειδή από μικρός μπορείς να μάθεις τι γίνεται στον έξω κόσμο, να ενημερωθείς σφαιρικά, να επικοινωνήσεις με άτομα του εξωτερικού. Μου φαίνονται πιο έξυπνα ή έστω πιο ενημερωμένα τα παιδιά από ότι είμασταν εμείς σε αντίστοιχες ηληκίες. Ίσως να είναι και αυτό μια ψευδαίσθηση.

Το αρνητικό πάλι είναι αυτή η υπερπληροφόρηση, τα μέντια, ίντερνετ, facebook, ταινίες, μουσικές, πάρε τόρρεντ, πάρε πράγμα, μόνο ένα από τα παιχνίδια να πάρεις είναι κόσμος ολόκληρος, μπορείς να χαθείς ας πούμε στο WOW ή στον GTA και έχουν βγει άλλα εκατό με ανοιχτούς κόσμους. Φαντάζομαι παρόλω που έχει μπει και η κουτσή μαρία στον κόσμο των υπολογιστών, θα είναι πιο δύσκολο να αφήσει κανείς αυτούς τους κόσμους για να μάθει ας πούμε προγραμματισμό, ενώ παλαιότερα με τα 8bits και την ενσωματομένη basic μάθαινες και κάτι ήθελες δεν ήθελες.
 
Τίποτα δεν έχετε να ζηλεύετε από μας. Απολύτως τίποτα. Ζήσατε στις καλύτερες εποχές. Μακάρι να 'χα ζήσει κι εγώ στα χρόνια σας.
 
Ζηλευω απο τα σημερινα παιδια την καμερα που κουβαλανε στην τσεπη τους και την εχουνε διαθεσιμη ανα πασα στιγμη,φωτογραφικη παει στο διαλο ειχαμε ολοι διαθεσιμη αλλα δυνατοτητα βιντεοσκοπησης τσου.


Σκεφτομουν αν ειχα βιντεοκαμερα στα 80ς ,τα παιχνιδια με τις παρεες ,τις διακοπες,τα παιχνιδια μου,τους φιλους,στιγμες που ολοι παλευουμε να διατηρησουμε στο κεφαλι μας θα ηταν καταγεγραμενα σε εικονα και ηχο.



Και οσο σκεφτομαι οτι περι τα μεσα+ 80ς εσκασε μυτη μια καμερα VHS απο αμερικη και την γυρισαμε πισω λογω ασυμβατοτητας με τις τηλεορασεις μας (ατιμο Secam) τοσο φουντωνω,αλλο αν ηταν τοσο μεγαλη που δεν μπορουσα να την σηκωσω!



Στο US η καταγραφη οικογενειακων στιγμων σε καμερα ηταν διαδεδομενη απο τα 60ς....



Αnyway +1 για τα σημερινα παιδια!
 
Γενικά την σχέση που έχουν με την τεχνολογία, και το πως βλέπουν και οι γονείς τους..

Θυμάμαι όταν ήμουν πιτσιρικάς, ότι το όνειρο μου ήταν να πάρω έναν Amstrad 6128. Και όσο και αν παρακαλούσα, όσο και αν προσπαθούσα να εξηγήσω τι πραγματικά ήταν, η μητέρα μου το έβλεπε σαν ένα ακριβό παιχνίδι (Όπως βλέπει ακόμα και σήμερα το PC.)..

Τελικά τον πρώτο μου υπολογιστή τον πήρα όταν έπιασα δουλειά, και μετά από πάρα πολλά χρόνια.. :cry:

Κατά τα άλλα, τίποτα... Μάλλον αυτά θα πρέπει να ζηλεύουν εμένα.. :cool:
 
Αν και δεν θα άλλαζα τίποτα απολύτως απ'όσα έζησα και με έκαναν ότι είμαι σήμερα,

αν και ξέρω ότι σημερινά παιδιά-έφηβοι δεν έχουν ούτε καν φανταστεί αλάνες, ασφαλή ξενύχτια και λοιπά αμέτρητα, αθώα και όμορφα πράγματα που κάναμε όλοι μας,

ΔΕΝ μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι η εξέλιξη συνεχίζεται. Είναι όλα τους, συγκριτικά με εμάς στην ηλικία τους (όπως και εμείς σε σχέση με τους γονείς μας) εξυπνότερα και πιο ενημερωμένα για τον κόσμο γύρω τους. Κρίμα που οι συνθήκες δεν τους επιτρέπουν να ζήσουν κάποια πράγματα, αλλά αντιλαμβάνονται άλλο που εμείς.. κλοτσάγαμε ακόμα ανέμελα μπάλες στην ηλικία τους.
 
cloud είπε:
Γενικά την σχέση που έχουν με την τεχνολογία, και το πως βλέπουν και οι γονείς τους..Θυμάμαι όταν ήμουν πιτσιρικάς, ότι το όνειρο μου ήταν να πάρω έναν Amstrad 6128. Και όσο και αν παρακαλούσα, όσο και αν προσπαθούσα να εξηγήσω τι πραγματικά ήταν, η μητέρα μου το έβλεπε σαν ένα ακριβό παιχνίδι (Όπως βλέπει ακόμα και σήμερα το PC.)..

Τελικά τον πρώτο μου υπολογιστή τον πήρα όταν έπιασα δουλειά, και μετά από πάρα πολλά χρόνια.. :cry:

Κατά τα άλλα, τίποτα... Μάλλον αυτά θα πρέπει να ζηλεύουν εμένα.. :cool:
Φίλε cloud προς στιγμή νόμιζα οτι αυτό το post το έγραψα εγώ!!!

Ακριβώς κι εγώ το ίδιο όνειρο είχα, έναν Amstrad 6128, ή άντε έναν Amiga 500... Αλλά τελικά πήρα μετά από 10 χρόνια έναν Pentium II με Windows95...
 
VAGBITH είπε:
Φίλε cloud προς στιγμή νόμιζα οτι αυτό το post το έγραψα εγώ!!!Ακριβώς κι εγώ το ίδιο όνειρο είχα, έναν Amstrad 6128, ή άντε έναν Amiga 500... Αλλά τελικά πήρα μετά από 10 χρόνια έναν Pentium II με Windows95...
Και πάλι καλά δεν λες...;

Εγώ τον πήρα το 2002, και ήταν ένας AMD 1800+ με 256MB RAM (512 αργότερα..), και XP.
 
Ως retromaniac δε ζηλεύω τα νέα παιδιά αλλά τις προηγούμενες γενιές και τα όσα πρόλαβαν να δουν και να ζήσουν. Γεννημένος αρχές 80
 
Τι ζηλεύω από τα σημερινά παιδιά.χμ,τίποτα.

Τι να ζηλεψω,το ότι τα περισσότερα αγόρια είναι φλώροι?το ότι τα κοριτσάκια από 13 ετών έχουν αλλά ενδιαφέροντα?

Το ότι τους νοιάζει μόνο πως θα φτιάξουν το μαλλί,το τι διαδικτυακό παιχνίδι θα παίξουν σαν καμμένα,και πόσες ώρες θα καούν μπροστά στο pc???

Όχι,εγώ μεγάλωσα αλλιώς,πιο αγνά,με παιχνίδια,με ποδόσφαιρο στα χωράφια,με πολέμους μεταξύ γειτονιών,με ψεύτικες ασπίδες και ξύλινα σπαθιά.

Αυτό πού βλέπω τώρα δεν είναι εξέλιξή του ανθρώπινου είδους
 
Τα πραγματα που ζηλευω εγω:

α)το internet:μπορω να μαθω οτιδηποτε με ενδιαφερει σε χρονο dt.Εαν υπηρχε στα 80s θα ηξερα πολυ περισσοτερα πραγματα για αυτα που με ενδιαφερουν,που τοτε περιοριζομουν σε εγκυκλοπαιδειες και περιοδικα.

β)τους...καδους ανακυκλωσης :ναι, δεν κανω πλακα,γιατι ετσι θα ειχα εναν δωρεαν υπολογιστη/stereo/video που δεν ειχα τοτε (εστω και ελαφρως παρωχημενης τεχνολογιας)
 
Μάλλον τίποτα εκτός από το ίντερνετ και ένα pc βέβαια. Το ίντερνετ όμως να μην μου τρώει τις ώρες παιχνιδιού απλά να λειτουργεί σαν εργαλείο.
 
Δε μπορώ να πω ότι ζηλεύω τα σημερινά παιδιά, γιατί πρώτον πρόλαβα το Χάρι Πότερ σε ηλικία τζαστ (έκτη δημοτικού όταν ξεκίνησε η τρέλα με τις ταινίες, οπότε μεγάλωσα σταδιακά με το Χάρι Πότερ), και δεύτερον δε θεωρώ ότι με το ίντερνετ είναι όλα τέλεια.

Επαφή με το ίντερνετ (ευτυχώς όχι στενή) απέκτησα στην εφηβεία, όταν ξεκίναγα το λύκειο, και όχι νωρίτερα. Η αίσθηση του "βρίσκω ό,τι θέλω ανά πάσα στιγμή" χάνει αρκετά από τη μαγεία του "περιμένω με αγωνία μέχρι να...". Ακόμα και όταν ξεκίνησα να μπαίνω, έμπαινα 1-2 φορές τη βδομάδα, κυρίως για να κατεβάσω μουσική, οπότε απολάμβανα αυτή την αναμονή.

Κακά τα ψέματα, όπως λέει και ο Καβάφης στην Ιθάκη του, σημασία έχει και το ταξίδι, όχι απαραίτητα ο προορισμός, οπότε και η αναμονή μέχρι να αποκτήσεις ένα τραγούδι, η λαχτάρα του να το πετύχεις στο ράδιο ή να το βρεις από κάποιον που το έχει και να το γράψεις σε κασέτα, το να περιμένεις μέχρι να βγει η ταινία που θες και να ελπίζεις ότι θα πετύχεις το τρέιλερ είτε στο σινεμά είτε σε καμιά εκπομπή στην τηλεόραση, είναι κομμάτια της απόλαυσης.

Ακόμα και η έννοια του hard copy, δηλαδή το να κρατάς τη βιντεοκασέτα ή το cd για να δεις την ταινία και να ακούσεις μουσική είναι ένα δυνατό συναίσθημα.

Δυστυχώς τα παιδιά σήμερα δε νιώθουν στον ίδιο βαθμό την αναμονή για κάτι. Όχι ότι δεν έχουν κάτι να περιμένουν, την κυκλοφορία του PS4 ή του νέου iPhone... :p

Και φυσικά, άλλες οι συνθήκες για να κυκλοφορείς έξω. Πλέον δε βλέπεις πιτσιρίκια να παίζουν ανέμελα στη γειτονιά. Να τα ζηλέψω που κλείνονται μέσα γιατί οι γονείς τους δεν τα αφήνουν, όταν εγώ αλώνιζα τη γειτονιά όλο το καλοκαίρι;

Βέβαια, αυτή η πραγματικότητα εμάς ξενίζει. Τα παιδιά μπορεί να το θεωρούν αυτό νορμάλ, οπότε και να μην τους φαίνεται περίεργη όλη αυτή η κατάσταση.

thebest20 είπε:
Δεν συμφωνείτε ότι τα σημερινά παιδιά έχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη?Βλέπω αγόρια γεννημένα το 95 και φαίνονται πιο μεγάλοι σε ηλικία από εμένα!Τώρα ψηλώνουν από τα 16 τους,οι περισσότεροι είναι πάνω από 1,80,έχουν αναπτύξει έντονη τριχοφυία σε όλο το σώμα,έχουν σκληρά πυκνά γένια και μπορούν να αφήσουν μούσι!
Να σου πω την καθαρά αλήθεια, είναι ανάλογα την περίπτωση. Το έβλεπα και στο σχολείο μου αυτό, αλλά δεν είναι "γενικό το κακό" :p

Όταν ξεκίναγα το γυμνάσιο, τα λυκειόπαιδα (δλδ παιδιά γεννημένα 1985-1987) μου φαίνονταν πιο ψηλά, πιο γεροδεμένα, πιο ώριμα σε εμφάνιση (μιας και αναφέρεις την τριχοφυία) για την ηλικία τους, όπως και άλλα παιδιά που θυμάμαι πριν το 1985. Θεωρούσα ότι κι εμείς όταν θα φτάσουμε στην ηλικία τους θα είμαστε έτσι, αλλά φευ... Το nerdy look δεν μας προσπέρασε, και αν φοράς και γυαλιά...
 
Δεν ζηλευω...μια χαρα περασα...με τα καλα και τα κακα...

Λεπτομερειες δεν ψαχνω...αν ψαξω ισως βρω διάφορα...αλλα δεν πειραζει..
 
Μπορεί η ευκολία που διαθέτουν σε διάφορα πράγματα τα νέα παιδιά λόγο της τεχνολογικής ανάπτυξης να εντυπωσιάζει παρόλα αυτά δεν έχω να ζηλέψω κάτι

το στήσιμο επί ωρών στο ραδιόφωνο για να ηχογραφήσουμε το αγαπημένο μας τραγούδι δεν θα το άλλαζα με κανένα shazam

ούτε τα πανίνι με το προ

ούτε τις σειρές των 90ς με αυτές του υπάρχουν τώρα

ούτε τα κομιξ με τα διάφορα στο γιουτούμπ

ούτε καν την ενδυμασία

αν υπάρχει κάτι που ίσως να το χρειαζόμουν περισσότερο τότε (και όχι ζήλια) είναι το μέγεθος των διαθέσιμων πληροφοριών και η ευκολία πρόσβασης ,αλλά και πάλι αν υπολογίσουμε το νεαρό της ηλικίας ίσως και να μην μπορούσαμε να την διαχειριστούμε σωστά (θα είχαμε αποβλακωθεί sic)
 
Για να ξαναγράψω εδώ,αν και ζηλεύω την ανάπτυξή τους (ότι πχ τα αγόρια ψηλώνουν και βγάζουν γένια νωρίτερα) και ότι ότι ξεκινάνε τη σεξουαλική τους ζωή από το γυμνάσιο (δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλό αυτό).Παρόλα αυτά δεν ζηλεύω ότι τα έχουν βρει όλα έτοιμα,στο θέμα της τεχνολογικής ανάπτυξης, τα νέα παιδιά έχουν έτοιμα όλη τη μουσική στο laptop τους και δεν χαίρονται με αυτά που έχουν.Εμείς πηγαίναμε στο δισκοπωλείο,για να επιλέξουμε 1-2 κασέτες/cds και ότι αγοράζαμε το χαιρόμασταν πραγματικά και έχουμε ακόμα αναμνήσεις.Επίσης δεν μπορώ να βλέπω άτομα 12-15 χρονών με iphone,αυτά είναι απλά για επίδειξη.Το ντύσιμό τους δεν το ζηλεύω, δεν μου αρέσουν ούτε οι κλαρινογαμπροί,ούτε οι hipsters,είμαι πολύ νορμάλ και απλός όσο και αν άλλοι με θεωρούν συντηρητικό.
 
Συγγνώμη βρε παιδιά (άνδρες) αλλά ζηλεύετε που τα σημερινά παιδιά βγάζουν γένια νωρίτερα? Κι εγώ εκεί κατά την Β'Γυμνασίου είχα φάει τον πατέρα μου να ξυριστώ διότι είχε αυτό το αντιαισθητικό χνούδι και θυμάμαι να μου λέει θα βαρεθείς να ξυρίζεσαι στη ζωή σου. Πόσο δίκιο είχε...
 
Για το μόνο που ζηλεύω τα σημερινά παιδιά είναι το ότι έχουν όλη την τεχνολογία μπροστά τους, φθηνή και άφθονη.
 
Pinhead είπε:
Για το μόνο που ζηλεύω τα σημερινά παιδιά είναι το ότι έχουν όλη την τεχνολογία μπροστά τους, φθηνή και άφθονη.
Συμφωνώ,αλλά τι να το κάνεις όταν δεν την εκμεταλλεύονται σωστά και εποικοδομητικά.Είναι κολλημένοι στο facebook,στο twitter και στα παιχνίδια μπροστά από μια οθόνη, ενώ θα μπορούσαν για παράδειγμα να πάρουν πολλές γνώσεις,να ψάχνουν οποιαδήποτε πληροφορία,να μάθουν να χρησιμοποιούν τα προγράμματα,να φτιάξουν ένα video,να μοντάρουν κλπ.Για παράδειγμα ξέρω άτομα που χρησιμοποιούν όλη μέρα τα social media και δεν γνωρίζουν τα πιο απλά όπως να βάλουν ένα cd/dvd να παίξει.Και το πιο σπαστικό είναι ότι δεν αποδέχονται κάποιον στην παρέα τους,αν δεν έχει iphone ή αν ντύνεται κάπως διαφορετικά από αυτούς ή έχει διαφορετικές αντιλήψεις.
 
Πίσω
Μπλουζα