Areti88 είπε:
εγω παλι θυμαμαι τελη 90ς big beat κ techno (τυπου chemical brothers) κ οχι discohouse
κ trance θυμαμαι τα disco ξεκινασαν πιο πολυ οταν μπηκε το millennium
Προσπαθώ να σταματήσω να γράφω στο συγκεκριμένο θέμα μιας και αυτή η συζήτηση δεν οδηγεί πουθενά, και δεν με αφήνεις !
Πρώτα από όλα ένα συγγνώμη από τους mod's που αναγκαστικά πρέπει να ξεφύγουμε από τα όρια του forum για να αποκατασταθεί η αλήθεια, θα είμεθα σύντομοι... Οσο μπορώ...
Αν ζούσες στην Ελλάδα στα τέλη των 90's δεν υπάρχει περίπτωση να μην άκουγες από παντού discohouse, ακόμα και στο στρατό που ήμουν στην Κομοτηνή εκείνο τον καιρό είχαν σταθμούς που έπαιζαν τέτοιες μουσικές.
Προσωπικά αυτό το είδος το έχω συνδέσει με την εποχή του χρηματιστηρίου και γενικώς της high class κατάστασης που είχε περιέλθει η κοινωνία μας, τρομάρα μας ! Που ο καθένας φορούσε και ένα κοστούμι για να δείξει ότι έχει ανέβει κοινωνικά, αλλά το ταμπελάκι από την εταιρία που είχε κατασκευάσει το κοστούμι ήταν ακόμα ραμμένο στο μανίκι ! Μιλάμε για μεγάλες εποχές τότε.
Η discohouse λοιπόν ξεκίνησε δειλά το '95 - '96 με συγκροτήματα όπως the bucketheads και lisa marie experience οπου ξεκίνησαν να παίρνουν samples από κομμάτια disco της δεκαετίας του '70 και να τα μιξάρουν σε house ρυθμούς, και το 98-99 κατ' εμέ πέρναγε την καλύτερη φάση της. Την τετραετία '00 - '03 πέρναγε το εμπορική της φάση, και όπως ξέρουμε όταν ένα είδος περνάει την εμπορική της φάση σημαίνει ότι πρίν 1 με 2 χρόνια τουλάχιστον περνάει την καλή της περίοδο. Οπως δηλαδή έγινε και με την eurohouse το '95 - '96 που δεν ακουγόταν, σε σχέση με το '93 - '94 που βγήκαν και τα καλύτερα κομμάτια.
Υπάρχει ακόμα και σήμερα η discohouse, το ποιος την ακούει δεν ξερώ και να σου πώ, μαγκιά του.
Όπως πάντα σε μία εποχή δεν αναπτύσσετε ένα μόνο είδος, αλλά πολλά, οπότε την ίδια εποχή βεβαίως και αναπτύχθηκε και η big beat και άλλα. Ποιος δεν θα ξεχάσει κομμάτια από chemical brothers όπως hey boy hey girl ! ( αν και πάντα προτιμούσα το setting sun, διαολεμένο κομμάτι ) ή π.χ τον fatboy slim που όποια πέτρα και αν σήκωνες εκείνη την περίοδο ήταν από κάτω.
Τώρα να σου πω, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς "techno τύπου chemical brothers" και δεν θα ήθελα να το αναπτύξουμε εδώ που τα λέμε, γιατί προτιμώ να χρησιμοποιώ όρους που ισχύουν και όχι όρους που ο καθένας δημιουργεί.
Την techno μάλιστα εκείνης της εποχής ( η οποία techno αυτή και αν έχει περάσει φάσεις και φάσεις ακόμα και στην διάρκεια των 90's ) την θυμάμαι κατά κύριο λόγο από Γερμανούς καλλιτέχνες και μάλιστα να είναι αρκετά μινιμαλιστική, μονότονη, επαναλαμβανόμενη.
Από την άλλη, βεβαίως και υπήρχε trance, η οποία δεν σταμάτησε να υπάρχει ήδη από τα πρώτα χρόνια των 90'ς, απλώς περνούσε από διαφορετικές φάσεις. Μια ματιά στις συλλογές global underground που ήταν από τις πιο αντιπροσωπευτικές συλλογές του είδους και θα διαπιστώσεις ότι ξεκίνησαν να κυκλοφορούν στα τέλη των 90'ς, για να μην πω για την σωρεία άλλων συλλογών που κυκλοφόρησαν κυρίως oakenfold, sasha, digweed, κλπ. Μέχρι και ταινία είχε βγεί, kevin & perry go large, τελειωμένη ταινία η αλήθεια είναι, που κυκλοφόρησε το 2000 αλλά τα κομμάτια που περιέχει τα περισσότερα ήταν τέλη '90'ς, αλλά και του 2000 να ήταν σιγά τα πολλά που είχαν αλλάξει μέσα σε μια χρονιά.
Ωστοσο όταν μιλάω για trance πιάνω και τα παραγωγά της, όπως progressive trance, goa trance και... progressive house, ο οποίος όρος είναι ανάμεσα στην progressive trance και την tech house... και σε όσους αρέσει αυτός ο όρος, ο οποίος στέκει ΑΠΟΛΥΤΑ.
Και ναι είναι η μετέπειτα ονομασία που είχε δοθεί ως leftfield από το συγκρότημα leftfield που πραγματικά έφερε επαναστατικό και διαφορετικό ήχο ήδη από τα early 90'ς ( γιατί κάποια πράγματα πρέπει να τα βλέπουμε και από τις εποχές που αναπτύχθηκαν ). Λέω ωστόσο να μην ανεβάσω πάλι link για να προσπαθήσω να επιβεβαιώσω αυτά που λέω μιας και ότι έχω ανεβάσει μέχρις στιγμής το ένα ξινίζει και το άλλο βρομάει, λές και όλοι πιά που γράφουν στα wikipedia ή στα discogs δεν ξέρει τι τους γίνεται. Τουλάχιστον δεν έχω δει εκεί να περιγράφει κανένας σε στυλ "κομμάτια με λίγο rave και λίγο house" ή με "λίγο jungle και λίγο techno" κλπ, λες και φτιάχνουμε σάλτσα.
areti88 σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να πώ ότι δεν "το έχεις", μια χαρά τα γνωρίζεις τα πράγματα, απλώς σου ξεφεύγουν κάποια μικρά τα οποία και υπεραμύνεσαι χωρίς να αφήνεις κανένα ενδεχόμενο ότι μπορεί και να μην είναι έτσι. Δεν ξέρω αν ζείς στην Ελλάδα ή στην Γερμανία ( μιας και την αναφέρεις συνέχεια ) και αν επειδή σου αρέσαν κάποιες συγκεκριμένες μουσικές δεν είχες αυτιά για άλλες, αλλά πίστεψέ με ούτε έξυπνος προσπαθώ να το παίξω, ούτε να σε κάνω να αλλάξεις γνώμη, στην τελική και να συνεχίσεις να αντιλαμβάνεσαι την μουσική με τον δικό σου τρόπο και να αναφέρεις τα είδη όπως εσύ θέλεις, ΜΑΓΚΙΑ ΣΟΥ και κανείς δεν μπορεί να σου πεί τίποτα. Εδώ ούτε και οι ίδιοι καλλιτέχνες δεν πολυασχολούνται με το τι είδος είναι αυτό που βγάζουν, μη σου πώ ότι μπορούν και να το περιγράφουν χειρότερα από ότι εμείς.
Και ότι γράφω, τα γράφω γιατί σίγουρα το αντικείμενο με ενδιέφερε πάρα πολύ όταν πολύ λίγοι είχαν αναπτύξει κάποια κουλτούρα στην ηλεκτρονική μουσική, αλλά και γιατί είχα την καλή τύχη από μικρή ηλικία να βρεθώ μέσα στα ραδιόφωνα και για ένα χρονικό διάστημα 4 χρονών 94-98 να έχω την δικιά μου εκπομπή και guess what τι έπαιζα !
Επειδή όμως θεωρώ ότι το έχουμε "ξεχειλώσει" το θέμα όσο δεν πάει, και πάνω από όλα έχουμε ξεφύγει από τα χρονικά περιθώρια που καλώς ή κακώς πρέπει να τα τηρούμε, οπότε ζητώ και πάλι συγγνώμη από τους mod's, λέω εγώ να αποχωρήσω οριστικά αυτή την φορά από την συζήτηση για τα είδη. Προτιμώ να ανεβάσω κανένα κομματάκι παρά να χαλάμε τις καρδιές μας ( τρόπος του λέγειν )
Και λέω να σας αφήσω με ένα κομμάτι - ύμνος από τις πάλαι ποτέ καλές εποχές όταν και εγώ ήμανε μικρό παιδάκι και κοιτάζοντας τον ουρανό ονειρευόμουν, όταν τα όνειρα ηταν πιο αγνά, πιο δυνατά, σχεδόν μπορούσες να τα ζήσεις.
Γιατί στην τελική η μουσική μπορεί να σε ταξιδεύσει σε απίστευτα μονοπάτια.
What were the skies like when u were young?
they were long and clear and there
were lots of stars, at night.
the most beautiful skies as a matter of fact, the sunsets were purple and red and
yellow and on fire and the clouds would catch the colours everywhere,
thats, its neat because I used to look at them all the time when i was
little. You don't see that.