Τechno (τέλη '80/αρχές '90 εώς μέσα '90)

H now dance ειχε πιο περαση στην ελλαδα κ κατι αλλες συλλογες απο μεγκα αντ1 τζερονιμο ραδιο κτλ

η ραιβ στην γερμανια ολλανδια κ σε πολλα μερη στην ευρωπη εγινε επιτυχια σαν ειδος την περιοδο 1993 εως 1998 οποτε η ρειβ υπηρχε κ το 1997 κ 98

στην αγγλια σταματησε γυρω στο 1993-4 εκει μπερδευεσαι

στην ελλαδα παιζανε ρειβ κ γκοα εκει στο 1998
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Παρακαλώ να μείνουμε εντός χρονολογικών ορίων του φόρουμ (μέχρι το 1995).

Ευχαριστώ! :)
 
Areti88 είπε:
H now dance ειχε πιο περαση στην ελλαδα κ κατι αλλες συλλογες απο μεγκα αντ1 τζερονιμο ραδιο κτλ
η ραιβ στην γερμανια ολλανδια κ σε πολλα μερη στην ευρωπη εγινε επιτυχια σαν ειδος την περιοδο 1993 εως 1998 οποτε η ρειβ υπηρχε κ το 1997 κ 98

στην αγγλια σταματησε γυρω στο 1993-4 εκει μπερδευεσαι

στην ελλαδα παιζανε ρειβ κ γκοα εκει στο 1998
Δεν ξέρω αν αναφέρεσαι στα γραφόμενά μου, αλλά αν ναι, πρώτα πολλά να πούμε ότι η Rave ποτέ δεν ήταν είδος μουσικής αλλά "κίνημα" ή κουλτούρα που περιείχε την underground ηλεκτρονική μουσική εκείνη της εποχής, και πρωτοαναφέρθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80 στα διάφορα party που γινόντουσαν με την τότε φρέσκια Αcid House σκηνή.

Όπως έγραψα παραπάνω όλο αυτό τελείωσε στην Αγγλία το '94 μετά από ανελέητο κυνήγι των αρχών σε οτιδήποτε είδους party γινόταν λόγω των γνωστών λόγων, ναρκωτικά, όπλα, θάνατοι, etc.

Σε ελεύθερη μετάφραση βεβαίως και συνεχίστηκε να υπάρχει σε άλλες μορφές και σε άλλες χώρες πέραν της Αγγλίας, μιάς και οποιοδήποτε αυτοσχέδιο party που μπορεί να γίνεται μέσα σε μία αποθήκη ή σε ένα δάσος με όλα τα χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν την rave, γρήγορη ηλεκτρονική μουσική, ποτά, ναρκωτικά, etc, αυτομάτως αποκαλείτε rave. Μάλιστα πρόσφατα έγιναν κάποιες συλλήψεις εδώ στην Αγγλία επειδή σε κάποιο δάσος διοργάνωσαν rave party.

Όμως δεν ήταν πιά εκείνο το πρωταρχικό κίνημα που ξεκίνησε με την acid house, πέρασε και κορυφώθηκε στις αρχές των 90's, και ξεψύχησε στα mid 90's στην Αγγλία.

Γιατί όμως έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο η Αγγλία σε αυτό ? Γιατί αυτή οδηγούσε τουλάχιστον τότε τα πράγματα στην ηλεκτρονική μουσική.

Τώρα οσο για τον ελληνικό χώρο και ιδίως εκείνης της εποχής, δεν θέλω να θυμάμαι, δεν θέλω να ξέρω. Προτιμώ να ακούω τις ομολογουμένως πολύ καλές μουσικές που είχαν κυκλοφορήσει εκείνη την εποχή ( πέραν της psychedelic trance κυρίως εκ του Ισραήλ, μιας και η goa trance ήταν κάτι ανώτερο ) Όταν είχα να κάνω με άτομα που το μόνο που τους ενδιάφερε ήταν πώς θα πάνε να "γίνουν" χωρίς ίχνος ενδιαφέροντος για το τι ακούν, τότε προσωπικά δεν υπήρχε και κανένα σημείο επαφής. Εννοείται ότι δεν ήταν όλοι έτσι, αλλά η πλειοψηφία.

Όλα αυτά που γράφω εννοείται φιλικώς, και εύχομαι να μην ξεπέρασα το όριο του forum με τις αναφορές μου.

Και επειδή με αυτά και με αυτά αναφέρθηκα στην goa trance, Πάρτε και μια από τις κομματάρες από ενός εκ των καλυτέρων της goa trance, στο όριο του forum.

Man with no name - Floor Essence - 1995

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
[edit] το χρονολογικό όριο του φόρουμ είναι μέχρι το 1995 [edit]

η ρειβ δεν ητανε κινημα αλλα ειδος μουσικης ο ξαδελφος μου ειναι τρελαμενος με απειρες τετοιες συλλογες σε σιντι κ βινυλιο

βασικα στην αγγλια η ρειβ ητανε το στυλ τον prodigy ενω σε γερμανια ολλανδια ητανε οι scooter dune marusha ravers nature κτλ

αλλο πραμα η ασιντ χαους κ ασιντ τεκνο του 1988 κ αλλο η ρειβ

ενα κλασικο γερμανικο ρειβ ειναι το scooter endless summer του 1995 κ το 1996 εγινα τα περισσοτερα ρειβ παρτυ στην γερμανια

με το γνωστο 150 κ ανω bmp
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Areti88 είπε:
ενα κλασικο γερμανικο ρειβ ειναι το scooter endless summer του 1995 κ το 1996 εγινα τα περισσοτερα ρειβ παρτυ στην γερμανια

με το γνωστο 150 κ ανω bmp
To γερμανικό ρέιβ τύπου scooter ήταν το πλέον αποκρουστικό. Ποτέ δε κατάλαβα γιατί ένα κομμάτι πρέπει να είναι στα 580 bpm!!!!
 
Eίδος μουσικής η rave ? μάλιστα, λοιπόν ας μην συνεχίσουμε να διαφωνούμε γιατί δεν υπάρχει και νόημα.

Πάντως η μουσική των συγκροτημάτων που αναφέρεις εγώ την γνωρίζω κυρίως ως breakbeat ή happy hardcore σε πολλές περιπτώσεις.

Και επειδή βλέπω ότι είσαι καινούργια και έχεις μπεί με "τσαμπουκά" να σου πω οτι ότι γράφω ( όπως και οι περισσότεροι σε αυτό το forum ) δεν το γράφω επειδή έτσι θαρρώ, αλλά γιατί τεκμηριωμένα ήμουν εκεί όλες εκείνες τις εποχές και τα έζησα από πρώτο χέρι ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ, και όχι μόνο σαν clubber αλλά και κάτι παραπάνω, οπότε μην υποβιβάζεις κάποιον λέγοντας πράγματα έχοντας μάθει κάτι μέσω άλλου.

Ορίστε και από την ιστοσελίδα Discogs που θεωρείται και η "βίβλος" της ηλεκτρονικής μουσικής πώς χαρακτηρίζει το στυλ μουσικής έναν από τους δίσκους των συγκροτημάτων που αναφέρεις.

http://www.discogs.com/Marusha-Raveland/master/34390

Και εδώ μέσω Wikipedia τι εστί Rave.

http://en.wikipedia.org/wiki/Rave

Βεβαίως καταλαβαίνω πώς ιδιαιτέρως εδώ στην Ελλάδα ποτέ δεν αναπτύξαμε πραγματική "κουλτούρα" στην ηλεκτρονική μουσική μιας και ανέκαθεν την θεωρούσαμε υποδεέστερη άλλων μουσικών ειδών και συνήθως ακούγαμε την "κακή" της πλευρά από απαίδευτους dj's, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία σύγχυση στις ονομασίες που δινόντουσαν στα είδη της.

Φιλικά πάντα,
 
το discogs ειναι ασχετο site εχω δει ποπ ροκ γκρουπ (ναι ακουω κ τετοια) να γραφει disco κ techno!

η ρειβ ητανε ειδος μουσικης διαφωνω τουλαχιστον στην γερμανια ετσι τα λεγανε αυτα που ειχανε πολλααααα bmp

συντομα κυκλοφορει μια καινουρια ρειβ συλλογη στην γερμανια κ ηδη ειναι νουμερο απο προπαραγγελιες http://www.amazon.de/Future-Trance-Rave-Classics-Various/dp/B00KSRZEII/ref=sr_1_4?s=music&ie=UTF8&qid=1404062506&sr=1-4&keywords=rave

η ρειβ δεν εχει καμια σχεση με χαους τρανς κ τεκνο της εποχης ητανε εντελως αλλο πραμα,παρακλαδια της ρειβ ητανε το χαρντκορ γκαμπερ κτλ αλλα κ αυτα τα λεγανε ρειβ σκληρα,αν η ρειβ δεν ητανε μουσικη τοτε κ η χαους ποτε δεν ητανε μουσικο ειδος μιας κ η λεξη βγαινει απο την λεξη αποθηκη κ η τρανς ποτε δεν ητανε μουσικο ειδος αλλα μορφη διασκεδασης χαμενος σε γαλαξιες δεν παει ετσι! οσο αφορα το wikipedia φασκει κ αντιφασκει για δες εδω τι λεει http://en.wikipedia.org/wiki/L.A._Style genre techno,rave κτλ κ εδω http://en.wikipedia.org/wiki/Our_Happy_Hardcore κ ενα σορο αλλα που τα αναφερει ως ρειβ μουσικη φυσικα κ υπηρχε ρειβ μουσικη απλα δεν εχεις ασχοληθει με την γερμανικη ρειβ

ετσι ητανε η μοδα το 1993,1994,1995,1996,1997 πολλα bpm κ πολλες ρειβ συλλογες τοτε ακομα κ απο την fm records κ jeronimo

εμενα μαρεσουνε οι scooter κ αυτο το στυλ το πολυ γρηγορο ητανε μια προεκταση των prodigy 1991,92,93 που επισης ειχανε γρηγορα κομματια
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Όπως αγαπάς, κανένα πρόβλημα, σεβαστή η αποψή σου αν και συνεχίζω να διαφωνώ.

Πιστεύω αναπτύχθηκα πολύ στα προηγούμενα ποσταρίσματά μου μιας και μιλάω για την ΓΕΝΙΚΗ εικόνα της ηλεκτρονικής μουσικής και όχι για το πώς την ονόμαζαν στην Γερμανία εκείνη την εποχή.

Με αυτό το σκεπτικό rave για τους Έλληνες είναι τα πάρτυ πού έπαιζαν uplifting ή psychedelic trance, γιατί αυτά έβαζαν κυρίως σε Rave parties στην Ελλάδα.

Eπειδή όμως εχω πολύ πιο σημαντικά πράγματα να διαφωνώ από το να διαφωνήσω για το πώς λέγανε αυτό το είδος ή το άλλο είδος, και μάλιστα με έντονο τρόπο, λέω να σταματήσω εδώ.

Αλλωστε ποτέ δεν βγάζεις άκρη με τα υποείδη της ηλεκτρονικής μουσικής και νομίζω χάνεται και το όλο θέμα, δηλαδή η απόλαυση της μουσικής.

Ηδη από τις αρχές του '90 οι διάφοροι καλλιτέχνες από το Chicago ή το Detroit κατηγορούσαν τους Άγγλους ότι προσπαθούν να κατηγοριοποιήσουν τις μουσικές της ηλεκτρονικής μουσικής χάνοντας έτσι όλο το νόημα, όταν το μόνο που έκαναν ήταν να φτιάχνουν μουσικές που έβγαινε απο μέσα τους.

Και για να σου δώσω λίγο περισσότερο τροφή για διαφωνίες πάρε και αυτό το site http://techno.org/electronic-music-guide/ ( αλλά διάβασε ΚΑΛΑ τι λέει ) οπού θα βρείς τον όρο rave να τον αναφέρει ως είδος μουσικής, αν και τον αναφέρει για παλαιότερες μουσικές από αυτές που λές εσύ μιας και αυτές τις μουσικές τις αναφέρει ως hardcore ή happy hardcore !

Ώστόσο έχεις ένα δίκιο, όντως μετά το '94 δηλαδή μετά τα πρώτα κομμάτια από κάποια συγκροτήματα που αναφέρεις όπως marusha, scooter, westbam κλπ, κομμάτια όπως somewhere over the rainbow, hyper hyper, celebration generation, κλπ, δεν ξαναασχολήθηκα με την κατά τα δικά σου δεδομένα rave μουσική, μιάς και από εκεί και πέρα τα θεωρούσα επιεικώς απαράδεκτα.

Είχα να ασχοληθώ με πολύ πιο εμπνευσμένες και καλύτερες κατά τα δικά μου δεδομένα μουσικές, όπως trance και όλα τα υποείδη της, που εκείνη την εποχή άρχιζε να αποκτά ηγετική θέση στην underground ηλεκτρονική μουσική, όπως drum & bass ή jungle οπού πέρναγε την καλύτερη φάση της, ή leftfield aka progressive house κλπ.

Πάντως το discogs δεν το λες και άσχετο σε καμία περίπτωση, και επειδή και εγώ το ότι μιλάω για την ηλεκτρονική μουσική δεν σημαίνει ότι δεν έχω αυτιά για άλλες μουσικές ( αν μη τι άλλο δηλαδή, τι σόι μουσικόφιλοι θα ήμασταν ) σκέψου ότι ιδιαιτέρως την εποχή μας που βρίσκεις μουσικές με πολλά στοιχεία από διάφορα είδη ή όταν ο καλλιτέχνης από να περιορίζεται μόνο σε ένα αποκλειστικό είδος δημιουργεί κομμάτια που περιέχουν πολλά στοιχεία, πώς περιμένεις να τα χαρακτηρίσουν ?

Για αυτό και χρησιμοποιούν πολλές ονομασίες μαζί.

Πάρε για παράδειγμα τον MOBY, o οποίος από την αρχή τις καριέρας του έχει αλλάξει διακόσια διαφορετικά στυλ ή μέσα σε ένα δίσκο του μπορούσες να βρείς από... ας μην αρχίσω πάλι με τα είδη, κουράστικα... φαντάζομαι κατάλαβες τι θέλω να πώ.

Anyway, αυτά, πάνω απ'ολα όμως μην ξεχνάς να απολαμβάνεις την μουσική που είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από ονομασίες κλπ.
 
ωραιες εποχες θυμηθηκα επισης τα τραγουδια

των westbam -mayday,2 xtreme 4 u -what u want

bit max -dance

ramirez-terapia

melodie mc-dam dum dam

masterboy-i got to give it up

cappella-you and me

I Q -psycho πολυ αγαπημενο το συγκεκριμενο
 
xristosk είπε:
ωραιες εποχες θυμηθηκα επισης τα τραγουδιατων westbam -mayday,2 xtreme 4 u -what u want

bit max -dance

ramirez-terapia

melodie mc-dam dum dam

masterboy-i got to give it up

cappella-you and me

I Q -psycho πολυ αγαπημενο το συγκεκριμενο
Tων Masterboy & Cappella είναι καθαρά euro. Του Melody MC ήταν ουσιαστικά mainstream προσέγγιση, ψευτο-techno, κάτι σαν τους 2unlimited.

Όσον αφορά το discogs, μη συγχέουμε τα πράγματα. Αν και ξεκίνησε πριν χρόνια σαν database dance/electro μουσικής έχει εξελιχθεί σε ένα πραγματικό εργαλείο, μια βάση δεδομένων για τα πάντα. Στην Ελλάδα πάντως ακούστηκε και καλή μουσική εκείνη την εποχή σε κάποια μαγαζιά και από αρκετούς djs.

Φυσικά ακούστηκε και πολύ σαβούρα, ειδικά από ένα διάστημα και μετά. Ειδικά το eurohouse ήταν πολύ διαδεδομένο και υπερτιμημένο στη χώρα μας.
 
[edit] Τα Greeklish δεν επιτρέπονται. [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
[edit] Τα Greeklish δεν επιτρέπονται. [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
DamisSmrs είπε:
[edit] Τα Greeklish δεν επιτρέπονται. [edit]
Aν και δυσκολεύτηκα να διαβάσω λόγω greeklish, να μη γελάς καθόλου. Εurohouse είναι υπαρκτός όρος (υποκατηγορία της dance) και το έχω αναφέρει σε παλιότερο ποστ. Αν θέλεις κάνε έναν κόπο να διαβάσεις. Επίσης έχουν υπάρξει δεκάδες επιτυχημένα καθαρά house κομμάτια στα 90s.
 
[edit] Τα Greeklish δεν επιτρέπονται. [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
DamisSmrs είπε:
[edit] Τα Greeklish δεν επιτρέπονται. [edit]
Kατ'αρχήν αν έχεις τη καλοσύνη γράφε στα ελληνικά. Δεύτερον δεν περιμένω το discogs να μάθω τι είναι το κάθε τι (αν και συμφωνώ ότι έχει και ανακρίβειες).

Ρίξε μια ματιά εδώ... http://en.wikipedia.org/wiki/Eurodance

Απόσπασμα:

The term "Eurodance" gradually became associated with a specific style of European dance music. During its golden years in the mid-1990s, it was referred as "Euro house" or "Euro-NRG"; in Europe it was often called "dancefloor" or simply "dance"
Φυσικά ούτε από το wiki το έμαθα... ο όρος χρησιμοποιείτο αρκετά τότε όπως και ο "eurodance". Για να μη μπλέκουμε πολύ χρησιμοποιούσαμε γενικά τον όρο "euro"... αυτά.
 
μετα λεει It combines many elements of house, techno, hi-NRG and Euro disco

καταρχην ορος eurodance δεν υπηρξε ποτε στα 90s ο ξαδελφος μου ητανε dj τα λεγανε techno

απλως μερικα κομματια ας πουμε του 1994 τυπου Playhitty the summer is magic

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Areti88 είπε:
μετα λεει It combines many elements of house, techno, hi-NRG and Euro disco καταρχην ορος eurodance δεν υπηρξε ποτε στα 90s ο ξαδελφος μου ητανε dj τα λεγανε techno

απλως μερικα κομματια ας πουμε του 1994 τυπου Playhitty the summer is magic

Sorry αλλά μη λέμε ότι θέλουμε... το "Push the feeling on" δεν έχει σχέση με eurohouse αλλά είναι καθαρό house!!! Μάλιστα οι Νigtcrawlers ήταν Βρετανοί, από μια χώρα δηλαδή που δεν είχε να κάνει με το είδος των "euro" (κατά βάση).

Επίσης ο κάθε ένας μπορεί να το έλεγε όπως ήθελε, αλλά τό techno με το euro δεν είχαν σχέση, όσο και αν το 2ο δανειζόταν στοιχεία. Άρα εντελώς καταχρηστικά το έλεγε, αν και μικρή σημασία έχει.
 
η λεξη ευρω ειναι ανυποστατη μιας κ ολα ητανε απο την ευρωπη πολυ λιγα ητανε απο τις ηνωμενες πολιτειες

οτιδηποτε εχει synthesizer ειναι techno

η ευρω οπως λες κ εσυ εχει synthesizers αρα αυτοματως ειναι techno ειναι πολυ απλο

μπερδευοντε πολλοι κ νομιζουνε οτι η techno ειναι πιο σκληρη μουσικη ομως δεν ειναι ετσι

υπαρχει μαλακη techno

[video=youtube;on4L-94frdI]

εχει καπια στοιχεια απο tech (techno)

αυτη ειναι η ουσιαστικη διαφορα απο την αμερικανικη house που δεν εχει techno στοιχεια μεσα
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εύχομαι να βοηθήσει λίγο : [edit] link σε ολόκληρο ντοκιμαντέρ [/edit] μόνο μην μου πείτε ότι μιλάει για την house και όχι για την rave !

Γιατί κάποια πράγματα πρέπει να τα παίρνουμε από την αρχή και όχι από την μέση.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Areti88 είπε:
η λεξη ευρω ειναι ανυποστατη μιας κ ολα ητανε απο την ευρωπη πολυ λιγα ητανε απο τις ηνωμενες πολιτειες οτιδηποτε εχει synthesizer ειναι techno

η ευρω οπως λες κ εσυ εχει synthesizers αρα αυτοματως ειναι techno ειναι πολυ απλο

μπερδευοντε πολλοι κ νομιζουνε οτι η techno ειναι πιο σκληρη μουσικη ομως δεν ειναι ετσι

υπαρχει μαλακη techno
Το euro αφορά την ηπειρωτική Ευρώπη (Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο κλπ). Η Αγγλία επηρεάστηκε σε ένα βαθμό αλλά όχι σημαντικά, εφόσον πάντα είχε άλλες επιρροές και άλλη κουλτούρα. Τώρα αυτό που λες για τα συνθεσάιζερ, so what? Και το italo disco είχε... και όχι δε μπερδεύομαι καθόλου. Μάλλον τα έχετε μάθει λάθος, αλλά με το να βαφτίζουμε το κρέας ψάρι δεν αλλάζει η ουσία. Πάλι κρέας είναι. Βέβαια δεν αντιλέγω ότι στο χώρο της dance γίνεται ένας χαμός με τα sub genres (υποκατηγορίες) αλλά να λέμε το "Push the feeling on" euro (αν και ανυπόστατο όπως είπες) ε, οκ δεν έχει σχέση με τη πραγματικότητα. Και όντως δεν υπάρχει "μαλακή" & "σκληρή" όπως το εννοείς, αν και όρος "hardcore" υφίσταται εν μέρη. Απλά το euro (ναι υπήρξε) ήταν καθαρά mainstream, πιο εύπεπτο και πιο radio friendly σε σχέση με ένα μεγάλο ποσοστό της pure techno.
 
Πίσω
Μπλουζα