Getta Robo
RetroNuts!
- Joined
- 27 Οκτ 2007
- Μηνύματα
- 2.280
- Αντιδράσεις
- 410
1@Other_Reality[/USER] Υπηρξαν και αλλα περιοδικα μικροτερης κυκλοφοριας, οπως και fanzines οπου κανανε απειρως καλυτερη δουλεια απο τα 2 μεγαλα, τουλαχιστον σε εκεινη την χρονικη περιοδο.
Μιλαω εδω με αποδειξεις απο τα ιδια, πες μου απο αυτα που αναφερω συγκεκριμενα αν θες που διαφωνεις.
Το γιατι γινοταν αυτο το πραγμα, υπαρχουν υποθεσεις. Η δικη μου ειναι πως ειδαν πολυ γρηγορα οι εμπορακοι με τις επιχειρησεις-τρυπες, πως δεν θα μπορουσαν να συνεχισουν με τον ιδιο τροπο λειτουργιας, φερνοντας κονσολες. Κοινως, κονσολοαντιγραφες/πειρατικα ειχαν απειρο-ελαχιστοι, καμια σχεση με το ποσοστο των αντιστοιχων της Amiga. Αρα λοιπον, εγινε κατανοητο και στα ιδια τα περιοδικα, οπου ενα σημαντικο μερος των κερδων τους που ερχοταν απο τις διαφημισεις, πως θα επρεπε να συνεχισουν με συγκεκριμενους τροπους. Το τι εγινε, ειναι γνωστο. Η πλειοψηφια των παιχνιδιων της Amiga λαμβανε τεραστιες βαθμολογιες, οι κονσολοκυκλοφοριες παρουσιαζονταν ως υποδιεστερες, η και καθολου. Πολυ λιγα καταστηματα που πουλουσαν κονσολες διαφημιζοταν στα περιοδικα, οπου οπως ειπαμε, ηταν κυριως αντιγραφαδες με ελαχιστο πραγματικο στοκ.
Οι κονσολες ομως, και ηρθαν και εμειναν. Ειχαν διαφημισεις σε κοινα μεσα, περιοδικα εφημεριδες, τηλεοραση! Ο κοσμος τα εμαθε. Και ο κοσμος σταματησε γρηγορα να ενδιαφερεται για την Amiga σε σχεση με το παρελθον της. Οι κονσολες ειχαν το τεραστιο μεριδιο της αγορας, και ετσι συνεχισαν.
Αποδειξεις για την επιτυχια και παρουσια των κονσολων, εχουν δωθει απο τις ιδιες τις αντιπροσωπειες, και κατα συνεχεια τα καταστηματα οπου τα εμπορευοταν. Μιλαμε απο παιχνιδαδικα και βιβλιοπωλεια, μεχρι πολυκαταστηματα, οπως ο περηφημος οροφος του μινιον. Κατα συνεχεια των παραπανω, η σχεση με τις Amiga ολες αυτες οι επιχειρησεις, ηταν επιδερμικη, αν οχι ανυπαρκτη. Παιζει ρολο και η ηλικια του καθενος, εκεινη την χρονικη περιοδο ωστοσο, πολυ απλα, η Amiga δεν υπηρχε μαζικα στα ραφια.
Για Amiga τωρα υπηρξαν αναφορες για καποια εκατονταδες χιλιαδες κομματια, αριθμος που πολυ αμφιβαλω πως ισχυει. Ειδικα οταν στις ιδιες μετρησεις, και καλα αναφερεται πως το NES ειχε 5000 κομματια σε ολη τη ζωη του στην Ελλαδα......
Εκεινη την χρονικη περιοδο δεν με ενδιεφεραν ουτε τα point and click adventures, ουτε και τα στρατηγικης. Οποτε ναι, υπαρχουν διαφορετικες προτεραιοτητες στους τιτλους. Με την διαφορα ομως, πως ηξερα οτι αν ηθελα να παιξω τα συγκεκριμενα ειδη, θα πηγαινα εκει, οπως και δεν με καλυπταν οι κονσολες. Δεν υπηρξε λογος να χρυσωθει κανενα χαπι για αυτη την ελειψη, ξεραμε τι ειχαμε και θελαμε, και ολα κυλουσαν αρμονικα με αυτο.
Δεν εχω καταλαβει ποτε πιστευεις οτι αναφερθηκα σε retro guru youtubers, δεν το εκανα σιγουρα με τους συγκεκριμενους που αναφερεις προηγουμενως, μιας και τους απεχθανομαι. Υπαρχουν αλλες κοινοτητες που παρακολουθω, αλλα ειτε ειναι εξειδικευμενες, ειτε γενικες, και στις 2 περιπτωσεις ομως ειναι επι το πλειστον αμεροληπτοι. Και στις συγκρισεις τους, και στο τι παρουσιαζουν κτλ.
Και εμενα με ενδιαφερει πολυ το ρετρο κομματι κυριως, μιας και διαφωνω με τις αλλαγες που συμβαινουν στα περισσοτερα συγχρονα εμπορικα παιχνιδια. Αυτο δεν αναιρει ομως οτι ψαχνω για παλαιοτερους τιτλους που δεν εμαθα τοτε. Μπορει να κυκλοφορησαν πριν γεννηθω, μπορει να ξεφυγαν καπως. Amiga πχ ηξερα πολυ λιγα παιχνιδια, γιατι ολοι παιζανε Kick-Off, η αλλους τιτλους με ομορφα γραφικα αλλα με ανυπαρκτο gameplay για τα γουστα μου, οπως αναφερθηκαμε και πολλες φορες προηγουμενως. Το οτι οι κονσολες, εχοντας ιαπωνικο υποβαθρο, αρα και παιχνιδια "ιαπωνικης σχολης", δεν ηταν αποτρεπτικο στοιχειο για να μην ενδιαφερθω και ψαξω για την αντιστοιχη ευρωπαικη σχολη. Που εχει και εξαιρετικους τιτλους, και σε μεγαλο βαθμο παραμενει παγκοσμιως αγνωστη.
Νομιζω πως ξεκαθαριστηκαν ετσι καποια πραγματα.