Wally είπε:
Christos το θετεις σε σωστη φαση το θεμα ΑΛΛΑ...
Εστω οτι τα διαφορα custom chipset της Amiga της εδιναν μια υπεροχη στα παιχνιδια.
Δεν θεωρω παραλογο οτι το ιδιο θα συμβαινει και για λοιπες εφαρμογες. Αλλωστε το custom του εγχειρηματος Amiga προεκτεινεται και στην εξαιρετικη επεκτασιμοτητα της
Για ποσο καιρο θα υφισταται η αποψη οτι ο ST λογω υψηλοτερα χρονισμενου 68000 ειναι καλυτερος στις "σοβαρες εφαρμογες"?
Πολύ απλά γιατί τα custom chips είναι άχρηστα στα περισσότερα προγράμματα. Αν εξαιρέσεις 2d animation σε όλα τα υπόλοιπα δεν τα χρειάζεσαι.
Έτσι:
1. Σε αριθμητικούς και λογικούς υπολογισμούς ο ST είναι πάντα 10% πιο γρήγορος.
2. Είναι πολύ πιο εύχρηστος σε υψηλές αναλύσεις για CAD, DTP, small office/home office (72Hz NI τα είπαμε ξανά)
3. DMA πρόσβαση σε σκληρό δίσκο, εκτυπωτες κτλ μέσω της ACSI θύρας (8Μ-Βιτ, ο Atari Laser Printer εκτύπωνε με 8 σελ/λεπτό σε υψηλή ανάλυση)
4. Αστάθεια λειτουργικού. Αν και εδώ υπάρχει ένα θεωρητικό πλεονέκτημα
της Amiga ο συνδυασμός μεταξύ μικρής μνήμης και έλλειψης memory protection είναι συνταγή για καταστροφή.
5. Το όριο των τεσσάρων παραθύρων στο GEM αφορά στην έκδοση για PC. Ποτέ δεν είχα σχετικό πρόβλημα σε ST. Άλλωστε μόνο 6 είναι τα desk accessories τα οποία τρέχουν παράλληλα (δηλαδή ταυτόχρονα, δηλαδή μπορείς να βάλεις ένα desk accessory να κάνει την επεξεργασία του ενώ εσύ δουλεύεις σε κάτι άλλο, δηλαδή ελπίζω να γίνομαι αρκετά σαφής) με την κύρια εφαρμογή (αυτό λέγεται cooperative multitasking)
6. Επικοινωνία. Με τη χρήση του Midi μπορείς να κάνεις ένα αρκετά μεγάλο τοπικό δίκτυο για ανταλλαγή δεδομένων και αν το υποστηρίζει η εφαρμογή cluster..
7. Ο τρόπος που ο ST βλέπει την οθόνη χωρίς text mode και που του επιτρέπει να έχει σύμβολα, γράμματα κτλ πολλών γλωσσών ταυτόχρονα χωρίς να δημιουργείται κανένα πρόβλημα και χωρίς ειδικούς drivers. Χαρακτηριστικό το πρόγραμμα signum το οποίο χρησιμοποιούσε και ο Noam Chomsky (αν οι φήμες αληθεύουν και για να μην λέτε μόνο για τις δικές σας διασημότητες
).
8. Επιφυλλάσσομαι για αργότερα...