Ενα ακόμα update με κάποιες διαπιστώσεις:
Σχετικά με το επιχείρημα ότι στον ST "χωρούσαν 3-4 παιχνίδια σε μία δισκέττα απο τους γνωστούς hackers της εποχής":
Τέτοιες πρακτικές γινόντουσαν και στην Amiga. Σαφώς και υπήρχαν δηλαδή δισκέττες με συλλογές παιχνιδιών απο πειρατές. Εξαρτάται φυσικά και απο το πόσο μεγάλα ήταν τα παιχνίδια (αλλες φορές ήταν 5 παιχνίδια, άλλες 4, κ.ο.κ). Στο θέμα του single-sided drive που είχε υιοθετηθεί αρχικά στους ST, καλύτερα να μην αναφερθούμε.
Kick Off:
Γρηγορότερο στον ST. Το εξομοίωσα και φάνηκε άμεσα. Δεν χρειάστηκε να κάνω μετρήσεις για να το διαπιστώσω !!
Eγώ βέβαια τέτοια παιχνίδια δεν παίζω, αλλά το ότι είναι πιό αργό στην Amiga, με βοηθάει να παρακολουθώ πιό εύκολα την μπάλλα, διαφορετικά... την ψιλοχάνω !!
F1GP: Δεν βασίζομαι *ποτέ* σε βίνδεα του youtube για συγκρίσεις (για τους γνωστούς λόγους), και επιπλέον ήταν και διαφορετικές oι πίστες. Ετσι φόρτωσα το παιχνίδι σε emulators και έκανα συγκρίσεις (και τα δύο sessions με details στο maximum, σε practice στη Monza για να μην με κόβουν αντίπαλοι οδηγοί - και να έχω και πολλές ευθείες). Αρχικά δεν είδα καμία διαφορά, πράγμα που μου προκάλεσε έκπληξη. Εκανα κάποιες μετρήσεις: Στην Amiga έπαιξα για 80 δευτερόλεπτα, και σημείωσα την θέση όπου έφτασα μέσα στην πίστα. Στον ST έφτασα στο ίδιο σημείο σε 3 δεύτερα λιγότερο !! Συνεπώς, το παιχνίδι είναι πιό γρήγορο σε ST.
H διαφορά όμως δεν είναι άμεσα εμφανής. Τα ίδια περίπου έγιναν και με το Retaliator. H διαφορά στην ταχύτητα σίγουρα δεν είναι τέτοια που να με αναγκάσει να... κόψω τις φλέβες μου.
Οπότε λοιπόν, απαντήθηκε η ερώτησή μου στο πόσο πιό γρήγορος είναι στα 3D ο ST. Η γρηγοράδα του ανά frame δεν θα έλεγα πως αντιστοιχεί 100% στο "ωμό" 12 τοις εκατό του αυξημένου χρονισμού του επεξεργαστή έναντι της Amiga. Δηλαδή το F1GP π.χ. δεν είναι καν 12% πιό γρήγορο απο Amiga, αλλά περίπου 4%.
Exolon: Τα παιχνίδια μοιάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το animation είναι το *ίδιο* (και το τονίζω), αλλά στην Amiga το παιχνίδι είναι πιό γρήγορο όταν υπάρχουν πολλά sprites στην οθόνη, ενώ στον ST καθυστερεί. Αν αυτή η καθυστέρηση στο animation κάνει την κίνηση να φαίνεται "νερό", με το ίδιο σκεπτικό το Kick Off είναι νεράκι (και μάλιστα γάργαρο) στην Amiga, ενώ στον ST η κίνηση είναι για τον... "μπερντέ".
That being said, προτιμώ ΧΙΛΙΕΣ φορες να παίζω Exolon στον Αmstrad μου (ή και σε Spectrum/C64, αν δεν βρίσκεται Amstrad), παρά σε Amiga/ST.
Δεν μπορώ να το εξηγήσω, αλλά οι 16μπιτες εκδόσεις "χάνουν" κατά πολύ στο gameplay - και αυτό είναι κάτι που θα το καταλάβουν μόνο όσοι είχαν ασχοληθεί εκτενώς με τις αρχικές οκτάμπιτες versions.