Paspartoo είπε:
Χαιρομαι που αφησαμε τη Lisa πισω μας (δεν την ανεφερα πρωτος εγω παντως)
Εσύ απλά δεν κατάλαβες γιατί την ανέφερα. Ελπίζω να σε κάλυψα.
Paspartoo είπε:
Αντωνη μου, ενα πραγμα θα σου πω - αν ησουν λιγο πιο ανοιχτος στο θεμα μας θα επρεπε να δεις και να παραδεχτεις οτι ολη αυτη η "τεχνολογια αιχμης" που ανεφερες δημιουργηθηκε απο atari stuffmen με την υποστηριξη της atari και παραδωθηκε ανευ ορων στην Commodore η οποια το μονο που εκανε ηταν να σερνει ενα μηχανακι απο εκθεση σε εκθεση ΕΠΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ γνωριζοντας οτι ΔΕΝ μπορουσε να πουλησει και οτι ΔΕΝ μπορουσε να κανει κατι για αυτο.
Το ότι ο Minner ήταν πρώην υπάλληλος της Atari δε λέει κάτι. Και εγώ ήμουν πρώην υπάλληλος άλλης εταιρίας αυτό τι σημαίνει? Ότι για ότι φτιάχνω στη τωρινή θα παίρνει credits η παλιά?
Ο άνθρωπος έφυγε γιατί εκεί στην Atari ήταν στόκοι και δεν έβλεπαν το μέλλον. Του απορίψανε την πρόταση που έκανε να τους φέρει ένα σύγχρονο 16 bits υπολογιστή και εσύ λες τον Minner Atari stuffmen? Δε νομίζω
Με τη δική σου λογική πάντως και ο ST ήταν Commodore αφού πρακτικά ο Tramiel που του έδωσε ζωή (μέχρι και το δικό του όνομα!!) ήταν ο CEO της Commodore για δεκαετίες!
Για το θέμα των χρημάτων τα έχουμε πει και τα έχουμε ξαναπεί αλλά βλέπω ότι πρέπει να τα ξαναπούμε. Η υποστήριξη της Atari που λες, ήταν
500.000$ τα οποία τα έδωσε όταν η Hitoro πέθαινε, το ημερολόγιο τότε έγραφε 21 Νοεμβρίου 1983.
Για τα
7εκ$ που είχαν δώσει οι οδοντίατροι ενάμησι χρόνο πριν
συν άλλα τόσα που δώσανε όταν δυσκολέψανε τα πράγματα δεν έχεις να πεις τίποτα.
Για τις υποθήκες που είχαν βάλει όλα τα στελέχη για να τυπωθούν τα chips και μιλάμε για πολλά λεφτά, δεν έχεις να πεις τίποτα. Παρόλα αυτά βρήκες να πεις ότι το όλο project φτιάχτηκε με δική της υποστήριξη επειδή έδωσε 500.000
ΑΦΟΥ είχε φτιαχτεί το chipset!
Ε όχι δεν πάει έτσι. Έκανε μια μικρή επένδυση σε σχέση με το μέγεθος του εγχειρήματος με λάθους όρους που δεν της βγήκε. Γιατί αν είχε πάρει όλον τον υπολογιστή και δεν ήθελε να σκοτώσει το project κρατώντας τα chips, δεν θα είχαν πρόβλημα εκεί στην HiToro να βάλουν την τελειωτική τζίφρα
Και την έκανε την πατάτα σε ένα έτοιμο προιόν όχι πάνω στο R&D. To μόνο που ήθελε η Lorraine τότε ήταν να μεταφερθούν τα κυκλώματα στο πυρίτιο.
Πάντως έχει ένα ενδιαφέρον η φάση. Ενώ οι άλλοι έχουν φάει 10άδες εκατομύρια για να φτιάξουν κάτι εξερετικό έρχεται ο άλλος τελευταία στιγμή την ώρα που πεθαίνεις και σου πετάει ένα κομμάτι ψωμί νομίζοντας ότι δεν υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια!
Επίσης τα 3 χρόνια που λες στις εκθέσεις δε μου βγαίνουν στα νούμερα μιας και η Commodore αγόρασε την HiToro τον Αύγουστο του 84 και η 1000ρα βγήκε μετά το καλοκαίρι του 85. Η Amiga που θυμάσαι να πηγαίνει σε έκθεση ήταν η Lorraine και ήταν τον Ιανουάριο του 1984 σε μορφή πλακετών και καλωδίων. Δεν ήταν ένα προιόν που μπορούσε να αγοραστεί από καταναλωτές αλλά από κάποια εταιρία σαν την Commodore ή την Atari.
H Amiga σαν Amiga με την έννοια που λες και στα χέρια της Commodore πήγε σε έκθεση μετά το καλοκαίρι του 85.
Paspartoo είπε:
Τα συγχαρητηρια μου στους hitech promoters της Commodore! Ο Miner ηταν οντως ευχαριστημενος ? Που εφαγε τα νιατα του να σχεδιασει μια ανωτερη πλατφορμα για να την καμαρωνουν τα geeks στις εκθεσεις ?
Φαντάζομαι ναι. Το όνομα του έμεινε στην ιστορία, στις εκθέσεις ο κόσμος έμενε με ανοιχτό το στόμα και μετά το 87 μπορούσαν να αποκτήσουν Amiga και οι μη έχοντες. Για τον ST τι έχει μείνει στην ιστορία εκτός του "φτωχός πλην τίμιος συγγενής + βυσμα για studio"?
Ποιοι ήταν οι φοβεροί τεχνικοί που τον σχεδίασαν?
Paspartoo είπε:
Οταν το 87 καταλαβαν οτι πρεπει να κανουν κατι πριν χαθει το hype και φαληρισουν οριστικα - εβγαλαν ενα μηχανακι που - ακουσον ακουσον - ειχε τη διπλασια μνημη απο το τερας που παρουσιασαν 3 χρονια πριν - και τοτε ηταν που ασχοληθηκαν οι devs μαζι του. ΟΛΟ το software που δημιουργηθηκε για την amiga 500, απλα δεν τρεχει στο ιερο τερας demo machine με το οποιο μας γεμισαν φουμαρα επι 3 χρονια.
Hype!! Hype η Amiga !! Τι άλλο θα διαβάσω!!
Φυσικά και έτρεχε σχεδόν όλο το software όσο τουλάχιστον επέτρεπε το νέο kickstart. Ξεχνάς ότι η Amiga είχε πολύ καλό expansion. Ξεχνάς επίσης ότι όταν πρωτοκυκλοφόρησε ο ST δεν βγήκε αμέσως με 512 αλλά αρχικά τον κυκλοφόρησε έστω και για πολύ λίγο και μόνο Ευρώπη με 256. Γρήγορα βέβαια κατάλαβαν το λάθος τους και τον πήγαν στα 512. Το θέμα είναι τι έκανες αν ήθελες περισσότερη μνήμη στον ST?
Λύση μέχρι την έλευση του STE:
Άνοιξε τον βγάλε τα παλιά τσιπάκια και κόλλησε τα καινούρια. Μια εύκολη διαδικασία δε λέω
ΑΑα και μέχρι 4ΜΒ έτσι? Όχι παραπάνω. Στην Amiga όμως κότσαρες στο expansion slot τη μνήμη η οποία γινόταν autoconfigure κάτι σαν το σημερινό plug & play και τελείωσες.
Επίσης πολλά προγράμματα υπήρχαν από την εποχή της χιλιάρας παράδειγμα το περιβόητο defender of the crown που κυκλοφόρησε λίγο μετά την έλευση της 1000ρας.
Paspartoo είπε:
Τελικα φιλε μου ολη αυτη η τεχνολογια αιχμης ηθελε απλα 256kb παραπανω - και 3 χρονια αναμονη μεχρι να πεσουν οι τιμες των μνημων και να μπορεσει η Commodore να χρηματοδοτησει νεο μηχανημα. Και παλι μπραβο.
Μα αν η 1000ρα ήθελε 256Κ παραπάνω τα οποία τα έβαζες αργότερα εύκολα ο ST τι χρειαζότανε?
- Χαρακτήρα (Jackintosh??, Mac clone?)
- Hardware
- OS
Paspartoo είπε:
Σε αυτα τα 3 χρονια - η atari με τον jackintosh της, εδωσε στην αγορα αυτο που ηθελε και γιαυτο εμεινε στην ιστορια - και οχι γιατι κοστιζε λιγοτερο - αλλα γιατι ΔΕΝ υπηρχε ανταγωνισμος. Τι να αγορασει ο αλλος ? ενα μηχανημα που κοστιζε μια περιουσια και χωρις προγραμματα και με μια τεχνολογια αιχμης (ο θεος να την κανει) που ειδαμε μετα απο 3 χρονια ?...
ΛΟΛ ενώ όταν βγήκε ο ST είχε προγράμματα! Όλα τα μηχανήματα χρειάζονται περιθώριο για να τα εμπιστευτουν οι developers. Δε μας είπες επίσης μετά το 87 ποια ήταν η πορεία του ST και ποια της Amiga?
Επίσης τα 3 χρόνια δε βγαίνουν με τίποτα.
Paspartoo είπε:
(το market share links σου εχει ανεβει 2-3 φορες στο φορουμ - αλλα ακομα δεν εχει καταλαβει κανεις τι ακριβως δειχνει)
Φαντάζομαι διαφωνείς με τα στοιχεία που αναφέρει γιατί το τι δείχνει είναι πασιφανές. Τον ST να είχε λίγο μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από την Amiga στην αρχή της ζωής του και μετά να πέφτει.