phil_vr είπε:
Τις αποψεις μου για την Amiga και τις δυνατοτητες της σαν hardware τις εχω εκφρασει και τεκμηριωσει σε παλιοτερα thread και φυσικα την εχω στεψει ως το πιο ανωτερο τεχνολογικο επιτευγμα που ειχαμε την ευκαιρια να πιασουμε στα χερια μας σαν πιτσιρικια.
Το ακατεργαστο και πολλες φορες ακαθαρτο sample που εκανε ο ST εβγαζε μια οικεια χροια που απλα προσεγγιζε πολυ κοντα τα γουστα μου.
Διάβασα με προσοχή τις απόψεις του Phil, οπότε αρχίζω να καταλαβαίνω κάποια πράγματα.
Το γενικό συμπέρασμα είναι, πως αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η Amiga *έχει* καλύτερο ήχο, ένας ST user μπορεί να τον απορρίπτει επειδή ο λιγότερο ραφιναρισμένος chiptune του μηχανήματός του, αποτελεί κάτι το "οικείο" (και άρα πιό ευχάριστο) όταν τον ακούει, έστω π.χ. αν το αντίστοιχο κομμάτι σε Amiga έχει περισσότερο βάθος, είναι πιό ορχηστρικό με περισσότερα όργανα, κλπ.
Eφόσον μπαίνει τέτοιου είδους personal preference, "can't argue with that" - που λένε και παραέξω.
Πέραν τούτου, έκατσα και έψαξα λίγο και το "δευτερεύον" tune του Black Lamp, το οποίο ούτε καν το είχα υπ'όψιν μου αρχικά.
Σας έκανα δύο mp3, για να ακούσετε (
πρώτο-
δεύτερο).
Προσωπική άποψη: Ηχητικά είναι αρκετά "κοντά" οι δύο εκτελέσεις, αλλά της Amiga υπερέχει.
Τώρα, για το Venus the Flytrap που αναφέρθηκε πιό πάνω, λυπάμαι, αλλά δεν ανήκει στην "συνωμοταξία" των tunes που βρίσκονται σχετικά "κοντά" σε ποιότητα στα δύο μηχανήματα. Η μουσική της Amiga στο συγκεκριμένο παιχνίδι διαφέρει πολύ, και διαφέρει προς το καλύτερο. Δεκτόν αν για κάποιον ST user φαίνεται "καλύτερη" η δικιά του έκδοση λόγω οικειότητας/συνήθειας, αλλά για την πραγματική ποιότητα ούτε λόγος.
Σας ετοίμασα άλλα δύο σχετικά mp3 - όχι επειδή προσπαθώ να "πείσω" τους ST users (αυτό καταλαβαίνω πλέον ότι δεν γίνεται), αλλά: 1) επειδή δεν εμπιστεύομαι το youtube για την πιστότητά του, και 2) για όσους (λίγους) δεν γνωρίζουν απο Amiga & ST αλλά τυχαίνει να διαβάζουν το thread, και θέλουν να ξέρουν ακριβώς για τι είδους μουσικές μιλάμε: (
πρώτο-
δεύτερο).
Αυτά για τώρα !!
Ισως postάρω και τίποτα έξτρα μουσικούλες στο μέλλον. Προς το παρόν διασκεδάστε με αυτές (όποια απο τις δύο προτιμάτε
). Προσωπική συμβουλή: Να ακούτε τα κομμάτια μέχρι τέλους. Αξίζουν !!